YEREL HABERLER - 20 Aralık 2011 Salı 16:36

MEVLANA`NIN İNSAN SEVGİSİ VE HOŞGÖRÜSÜ ANLATILDI

A
A
A
MEVLANA`NIN İNSAN SEVGİSİ VE HOŞGÖRÜSÜ ANLATILDI

Diyarbakır Valiliği ve Dicle Üniversitesi Rektörlüğü işbirliğiyle "Mevlana İnsan Sevgisi ve Hoşgörü" konferansı düzenlendi.
Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde düzenlenen konferansa, Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç’ın yanı sıra Vali Mustafa Toprak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Arıca, vali yardımcıları Ahmet Dalkıran, Zafer Engin, Genel Sekreter Prof. Dr. Sabri Eyigün, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Dicle Üniversitesi Modern Halk Dansları Topluluğu’nun Ritm-İ Diriliş isimli gösterisi izleyicilerden büyük ilgi gördü. Salondakilerin beğeniyle
izlediği gösterinin ardından Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma Merkezi Müdür Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, "Hz. Mevlana’nın şereflendirdiği Konya’dan sahabeler şehri Diyarbakır’a selamlar getirdim" diyerek böyle bir organizasyonda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şimşekler, Hz. Mevlana’nın eseri Mesnevi’ye "Beşne" yani "Dinle" ibaresiyle başladığını ve Mevlana’nın "İnsan kulağıyla; hayvan boğazıyla gelişir" sözünü anımsatarak dinlemenin önemine dikkat çekti.
"Mevlana deyince akla hoşgörü, barış, insanlık gelir. İnsan modernleştikçe her türlü teknolojiyi keşfettikçe sevgiyi, ilahi aşkı unutuyorlar maalesef" diyen Şimşekler, Mevlana’nın hayatından ve divan edebiyatına sunduğu birçok eserden örnekler verdi. Hz. Mevlana’nın "Oyalanma buralarda geldiğin yöne doğru kanat çırp" sözüne binaen bu dünyada yapılması ve yapılmaması gerekenlerden söz eden Şimşekler, büyük eseri Mesnevi’nin yaşantımıza ışık olduğunu ve fikirlerinin hiçbir zaman yok olmayacağını belirtti.
Mevlana’nın düşüncelerini dinleyicilerle paylaşan Şimşekler, insan haklarının dil, din, ırk, ayrımı yapmadan her insanın sahip olması gereken haklar olduğunu belirtti. İnsanların her şeyden önce kendisini düzeltip, hal ve tavırlarını güzelleştirmesinin gerekliliğini aktaran Nuri Şimşekler, sözlerine yine Mevlana’nın "Yaratılmıştan şikayet, yaratandan şikayettir" özdeyişinin unutulmaması temennisinde bulundu.
Konferansın ardından Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ve Vali Mustafa Toprak tarafından Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma Merkezi Müdür Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler’e Diyarbakır’ı temsil eden plaket takdim edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir