GENEL - 10 Ocak 2012 Salı 16:09

KİTAPLAR OKUYUCUSUYLA BULUŞTU

A
A
A
KİTAPLAR OKUYUCUSUYLA BULUŞTU

Adana’da bu yıl 5’ncisi organize edilen Çukurova Kitap Fuarı ve Çukurova Eğitim Fuarı, ortak açılış töreniyle kapılarını ziyaretçilerine açtı. Geçen yıla göre yüzde 30’luk bir büyüme gösteren fuar kapsamında 300 yazarın okurlarıyla bir araya geleceği kaydedildi.
TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği’nce ortaklaşa organize edilen, Adana Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Altın Koza ve Adana Ticaret Odası’nca (ATO) desteklenen fuara; TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi ev sahipliği yapıyor. Gerek katılımcı gerek metrekare anlamında geçen yıla göre yüzde 30’luk bir büyüme gösteren fuara, Hollanda’da ’onur konuğu’ olarak katıldı. Oluşturulan özel stantta ise Hollanda edebiyatından Türkçe’ye çevrilen kitaplar yer alıyor. 205 yayınevi ve
sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleştirilen fuarlar kapsamında; panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk etkinlikleri gibi 50 kültür etkinliği ve imza gününde yaklaşık 300 yazarın okuyucusuyla buluşacağı vurgulandı.
FUARI 200 BİN KİŞİNİN ZİYARET ETMESİ YETERLİ DEĞİL
Yoğun ilgi gösterilen fuarın açılış törenine, Vali Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Necmi Özcanlı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Onur Bilge Kula, TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök, İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, ABD Adana Konsolosu
Daria Darnel ve Gazeteci Yazar Doğan Hızlan’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Bir konuşma yapan Vali Coş, fuara 200 bin kişilik katılımın yeterli olmadığını ifade ederek, konuyla ilgili İl Milli Eğitim Müdürü Büyükfırat ile görüştüğünü anlattı. Coş, ilk ve ortaöğretim okullarından katılım sağlayacaklarını, gelecek yıl katılım sayısını 500 bine çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.
GEÇEN YIL FUARI ZİYARET EDEN 190 BİN KİŞİNİN YÜZDE 80’İ KİTAP ALDI
Türkiye’nin sadece altı kentinde organize edilen Kitap ve Eğitim Fuarları’nın ilkinin Adana’da başlatıldığına dikkat çeken Adana Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, edebiyat, kültür ve eğitim dünyasının ilk buluşmasının haklı heyecan ve gururunu yaşadıklarını anlattı.
2011 yılında organize edilen Kitap ve Eğitim Fuarları’na katılan yayınevi sayısı 170 iken, bu sayının 200’e çıkarıldığına işaret eden Kültür ve Sanat Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu ise, bunun yanında geçen yıl fuarı ziyaret eden 190 bin kişinin yüzde 80’inin kitap satın aldığını bildirdi.
190 bin ziyaretçi sayısına fuarların İzmir’de 11. yılında, Bursa’da ise 5. yılda ulaştıklarını hatırlatan Kavukçuoğlu, şöyle konuştu: "Bu da gösteriyor ki, Çukurovalı kitap okurları fuara gerçekten büyük ilgi gösteriyor. Bu mutluluk vericidir. Çukurova Kitap Fuar’na ilk kez bir yabancı ülke konuk olacak. Hollanda bu yıl İstanbul Kitap Fuarı’nın konuk ülkesiydi. Hollanda edebiyatının en son ürünlerini sergileyecek. Bu da bir yabancı rüzgar estirmiş olacak. 2012 yılı Hollanda ile Türkiye arasındaki
diplomatik ilişkilerin başlamasının 400. yılı zaten."
TÜRKİYE’Yİ KÜLTÜR SANATLA ANILAN BİR ÜLKE YAPMAK İSTİYORUZ
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Türkiye’yi kültür ve sanatla anılan bir ülke yapmak için uğraştıklarını söyledi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Necmi Özcanlı da, fuara sürekli destek vereceklerini dile getirdi. Konuşmaların ardından Vali Hüseyin Avni Coş ve diğer protokol üyeleri, Çukurova 5. Kitap Fuarı ile Çukurova 5. Eğitim Fuarı’nın eş zamanlı olarak açılışını gerçekleştirdi. Vali Coş, daha sonra fuar alanında açılan stantları gezdi, fuarı ziyarete gelen çocuk ve gençlerle sohbet etti. Öte yandan; Can Dündar, Zeynep Oral, Nasuh Mahruki, Behçet Çelik, Mine Kırıkkanat, Enver Aysever, Pakize Özcan, Şükrü
Erbaş, Nilüfer Kuyaş, Nazlı Eray ve Nermin Bezmen gibi ünlü edebiyatçıların da fuara katılım göstereceği bildirildi. Fuarda bu yıl ilk kez ’TÜYAP Okur ve Yazar Buluşmaları’da düzenleneceği ifade edilirken, bu çerçevede Haydar Ergülen, Gülten Dayıoğlu, Cüneyt Ülsever, Yekta Kopan ve Ayşe Kulin’in, ’Okur ve Yazar Buluşmaları’ adlı etkinliğe katılacağı belirtildi. Her iki fuarın da 15 Ocak’a kadar açık olacağı vurgulandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir