YEREL HABERLER - 06 Ocak 2012 Cuma 10:51

VEREM SAVAŞI VE PROPAGANDA HAFTASI

A
A
A
VEREM SAVAŞI VE PROPAGANDA HAFTASI

Amasya İl Sağlık Müdürü Ömer Deniz, Türkiye’nin verem ile mücadelede 53 Avrupa ülkesi arasında üçüncü sırada yer aldığını söyledi.
İnsanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen halen dünyada önemli bir sağlık sorunu olan verem hastalığının tedavisi olmasına rağmen en fazla ölüme yol açan hastalıklardan biri olduğunu vurgulayan Deniz, “Bu hastalık hakkında bilinçlenerek önlem alınması, bu hastalıkla mücadele edilmesi önem taşımaktadır. Ülkemiz bu hastalıklı mücadelede önemli adımlar atmış ve başarı çıtasını yükseltmeye başlamıştır. Dünya genelinde verem hastalığının en çok görüldüğü bölgeler Afrika ve Güney Doğu Asya’dır. Verem, dünyada bir tek etkene bağlı olup tedavisi olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalıklardan biridir. Ülkemizde yeni yakalanan vakalarda ki tedavi başarı oranı 53 Avrupa ülkesi arasında üçüncü sıradadır” dedi.
Veremin genel belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamamanın yer aldığını anımsatan Deniz, 65. verem savaşı ve propaganda haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, “Akciğer tüberkülozunda dirençli-kronik öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs ağrısı, sırt ağrısı, nefes darlığı şikayetleri görülebilmektedir. 2-3haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir. Bu yakınmaların başka bir çok hastalıkta da rastlanılabilmesi nedeniyle bu tür şikayetleri olanların aile hekimlerine ya da en yakın verem savaşı dispanserine müracaat etmesi gerekmektedir” diye konuştu.
İl Sağlık Müdürü Deniz, Sağlık Bakanlığı’nın 196 verem savaşı dispanseri, 22 bölgede tüberküloz laboratuvarı, 4’ü eğitim-araştırma hastanesi olmak üzere 16 göğüs hastalıkları hastanesi ve diğer bütün birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşları ile verem savaş hizmetlerini aktif olarak sürdürdüğünü kaydetti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir