YEREL HABERLER - 06 Ocak 2012 Cuma 14:09

“GÜÇLÜ TL İLE LÜZUMSUZ HARCAMALAR ORTADAN KALKTI”

A
A
A
“GÜÇLÜ TL İLE LÜZUMSUZ HARCAMALAR ORTADAN KALKTI”

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı makamında ağırlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türk lirasının itibarlı hale gelmesinin kamu yatırımları açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Artık büyük ihaleleri Türk lirası üzerinden yapabildiklerini kaydeden Başkan Altepe, bu sayede kur farklarından kaynaklanan lüzumsuz harcamaların da ortadan kalktığını vurguladı.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda ‘Para Politikaları’ konulu konferansa katılmak üzere Bursa’ya gelen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi ziyaret etti. Altı sıfırın atılmasının ardından Türk lirasının piyasalarda güç kazandığını ifade eden Altepe, bu gücün kamu yatırımlarına da olumlu yansıdığını söyledi.
Eskiden büyük kamu yatırımları için gerekli kredilerin yabancı bankalardan dolar yada euro para birimi üzerinden alındığını dile getiren Başkan Altepe, “Bakıyorsunuz kurdaki ufak bir dalgalanma her ay sonu taksit ödemelerini artıyor. Bu artışlar da beklenmedik şekilde kredinin maliyetini azaltıyor. Ancak güçlü Türk lirası sayesinde biz Kestel hattımız için gerekli krediyi İller Bankası’ndan TL üzerinden aldık. Kur dalgalanmalarından kaynaklanan farklar gibi lüzumsuz harcamalar bu sayede ortadan kalktı” dedi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen yerli tramvay üretiminin Türk ekonomisi açısından büyük bir önem taşıdığını da hatırlatan Başkan Altepe, tanesi 8 milyon TL’ye alınan araçların artık Bursa’da üretileceğini söyledi. Araçların üretim maliyetinin 6 milyon olması halinde bile ülkenin büyük kazanımlar elde edeceğini dile getiren Başkan Altepe, “Bu 6 milyonun en fazla 1,5 milyonu dışarıya gidecek. Dolayısıyla geriye kalan kısmı Türk ekonomisi içinde harcanacak. Şimdi ise bir araç için 8 milyonu tamamen yurt dışına gönderiyoruz. Ankara metrosu için alınacak 110 araca 480 milyon Euro ödenecek olması, yerli tramvayın önemini bir kez daha ortaya konuyor” diye konuştu.
Yeni yaptırılan Bursa şube binasının hizmete açılışı ve BTSO’daki konferansa katılmak için Bursa’ya geldiğini belirten Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ise, Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği projelere basından takip ettiğini belirterek, Başkan Altepe’yi çalışmalarından dolayı tebrik etti. Altepe, Başçı’ya çini ve Bursa kitabı hediye etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir