YEREL HABERLER - 16 Aralık 2011 Cuma 13:17

HAKKARİ`DE HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

A
A
A
HAKKARİ`DE HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

Hakkari’de kışın gelmesiyle artan hava kirliliği vatandaşları tedirgin ederken, uzmanlar özellikle astım hastalarının çok fazla dışarı çıkmaması gerektiğini söylüyor.
Son günlerde bazı kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere özel binaların bacalarından yükselen dumanlar vatandaşın sağlığını tehdit ediyor. Özelikle akşam ve sabah saatlerinde Hakkari semalarından adeta mikrop yağdığını belirten vatandaşlar, sağlıklarının tehlikede olduğunu iddia etti.
Ahmet Işık ve Salih Berk isimli vatandaşlar, hava kirliliğinin özellikle termik santral ve fabrikaların yoğun olduğu bölgelerde yaşandığını belirterek kalitesiz kömür kullanımının da etkili olduğunu söyledi. Vatandaşlar, "Doğalgaza geçmeyeceğimize göre bu sıkıntıyı her kış ayında yaşamaya devam edeceğiz. İlde özellikle son birkaç yıl içinde çok sayıda vatandaş kalorifer kullanmaya başladı. Sobalı ev sayısı ise gün geçtikçe azalıyor. Yalnızca gelişmekte olan ülkelerde havada bulunan partiküler madde ve
kükürtdioksit nedeniyle yılda binlerce insanın öldüğü tahmin edilmektedir. Daha kış aylarının başında olmamıza rağmen nefes alamaz hale geldik. Önlem alınmazsa bu hava kirliliği birçok kişinin ölümüne neden olabilir" ifadelerini kullandı.
GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI ÖNEMLİ UYARILARDA BULUNDU
Hakkari Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uz. Ümran Turu, kış aylarının göğüs hastalıkları için çok sıkıntılı aylar olduğunu belirterek, "Hakkari’de bronşit ve astım hastaları çoğunluktadır. Poliklinik başvuruları genelde ekim, kasım ve aralık aylarında artar. Bunun sebebi de hava kirliliğidir. Hakkari’de ucuz ve kalitesiz kömür kullanımı ile artan karbondioksit gazı hava kirliliğine yol açıyor. Bu da akciğer üzerinde önemli etki yapıyor. Kalitesiz kömür özellikle küçük çocuklarda astım, bronşit
hastalıklarının alevlenmesine neden oluyor. Bu hastalığı taşıyanların az dışarıya çıkmasını öneriyoruz. Bunun için önlem alınması gerekmektedir. Hastaların çoğu öksürük, nefes darlığı ve göğüste sıkışma şikayetleri ile geliyor" şeklinde konuştu.
Kendilerinin de aynı havayı soluduğunu belirten Hakkari Çevre ve Şehircilik İl Müdürü yetkilileri ise, kurum olarak ellerinden geleni yapıp hava kirliliği konusunda gerekli kontrolleri yaparak bir dizi tedbir aldıklarını söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir