POLİTİKA - 20 Aralık 2011 Salı 15:55

AB BAKANI EGEMEN BAĞIŞ:

A
A
A
AB BAKANI EGEMEN BAĞIŞ:

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Fransa’nın bir iç siyaset malzemesi olarak Türkiye’yi kullanılmasına, bizim tarihimizin saptırılmasına, hele hele tarihi konularda fikir beyan edilmesinin suç olmasını öngörecek akla ziyan bir tasarıya bizim seyirci kalmayacağımızı herkes bilmelidir" diye konuştu.
Bağış, TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu ve Karma Parlamento Komisyonu heyetine Bakanlıkta öğle yemeği verdi. Yemek öncesi gazetecilerin Fransa meclisindeki yasa teklifine ilişkin sorularını cevaplayan Bağış, bir gazetecinin, ’Türkiye’nin Fransa’ya yaptırım seçeneğini masada tuttuğu ve İsrail’e yapılan yaptırımların bir benzerinin de Fransa’ya yapılabileceği’ haberlerini sorması üzerine, "Devlet olma geleneği bin yılı aşmış bir milletiz. Bu ilk yaşadığımız sorun değil, son da olmayacaktır. Tabii ki bu
tür durumlara karşı devletimizin A planı olduğu gibi, B planı, C planı vardır" diye konuştu. Bu konunun Türkiye’nin sorunu olduğu kadar Fransa’nın da sorunu olduğunu kaydeden Bağış, bu sorunun Türkiye ile ve Türkiye üzerinden bölgeyle iş yapan Fransız firmalarının da sorunu olduğunu söyledi. Bağış bunun, Türkiye’nin bugün uluslararası konjonktürdeki yerini anlamamakta direnen Fransız siyasilerinin de sorunu olduğuna işaret ederek, "Uluslararası platformlarda yaşayacakları tatsızlıkların da bir yerde
sinyalcisidir. Ama şu anda biz şu önlem, bu önlem, şu yaptırım demeden önce Perşembe gününü bir görelim. Perşembe günü meclisin bir kanadından geçerse öbür kanadındaki tavrı bir görelim. Sonra Fransa devlet başkanının tavırlarını bir görelim. Bu çok açık, net bir iç siyasi istismar çabasıdır" şeklinde konuştu.Bağış,Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken Fransa’da sağın üçe bölündüğünü, solun ise seçime tek adayla gitmekte olduğunu söyleyerek, bunu gören bir takım siyasiler maalesef konunun nereye varacağını
hesap etmeden, yanlış birtakım yollara kendilerini kaptırmış durumdalar dedi. Bağış, Ama Fransa’nın bir iç siyaset malzemesi olarak Türkiye’nin kullanılmasını, bizim tarihimizin saptırılmasını hele hele tarihi konularda fikir beyan edilmesinin suç olmasını öngörecek akla ziyan bir tasarıya bizim seyirci kalmayacağımızı herkes bilmelidir" dedi.
Tasarının kendisinin Fransız ihtilalinin ideallerine aykırı olduğunu belirten Bağış, tasarının içeriğinin AB müktesebatının içeriğine tamamen aykırı olduğunu vurguladı.Tasarının Fransa’nın bir demokrasi ve insan hakları ülkesi olma iddialarını tamamın zayıflattığını anlatan Bağış, "Hakikaten akla ziyan bir tasarıdır" diye konuştu.
Yemekte de açıklamalarda bulunan Bağış, bu tür konularda iktidar ve muhalefetin birlikte çalışması gerektiğini belirterek, katılımcılara duyarlılıklarından dolayı teşekkür etti. Fransa Parlamentosu’nun içine düştüğü hatanın ve siyasi istismar çabalarının sonuçlarının Türk siyasetçiler olarak kendilerine de ders olması gerektiğini ifade eden Bağış, "Şu anda maalesef gözleri dönmüş durumda, Fransa’nın çıkarlarını bu kadar riske atabilecek bir tasarı, bu kadar akla ziyan bir tasarı olamaz" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabulün ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Hollanda ile 400 yıllık bir geçmişimiz var. Görüşmelerimizde ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu iş birliğini gözden geçirdik. Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz derinleşerek güçlenmeye devam ediyor. Hollanda Türkiye’deki en büyük yatırımcı ülke konumunda. İkili ticaretimiz geçtiğimiz sene 13 milyar doları buldu, bu rakamı 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Başbakan’la başta Gazze ve Ukrayna özelinde ortak güvenliğimizi ilgilendiren gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor. Terörle mücadele konusu da istişaremizin en öncelikli başlıklarından birisiydi. Türkiye’nin bölücü terörü ile mücadele noktasında ödediği ağır bedeller ortadadır. Aralarında çocukların, kadınların, sivillerin ve güvenlik güçlerinin olduğu binlerce vatandaşımızı PKK’nın saldırılarında kurban verdik. PKK ve uzantıları başta olmak üzere hiçbir terör örgütüne müsamaha gösterilmemesi gerektiğini ifade ettim” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında Washington’da gerçekleştirilecek NATO Genel Sekreteri seçimine ilişkin ise, “Kararımızı stratejik akıl ve hakkaniyet çerçevesinde vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi. “NATO’nun Türkiye’ye ihtiyacı var” Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise, “Türkiye şu anda belirleyici bir rol oynamakta ve bunu yaparken de Gazze’deki durumu çözme çabaları sarf etmekte, aynı zamanda Ukrayna’daki savaşla ilgili de çabaları var. Türkiye jeopolitik bir aktör. Gazze ve Ukrayna dahil tüm konuları detaylı konuştuk. 400 yılı aşan ikili ilişkilerimiz var. NATO Genel Sekreterliği adaylığım söz konusu. Türkiye zorlu bir bölgede. Terörizm var gündeminde maalesef. Bu konuyu da konuştuk. Türkiye NATO için çok önemli bir güç teşkil ediyor. NATO’nun güney kanadının Türkiye’ye ihtiyacı var, Türkiye’nin liderliğine ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.