EKONOMİ - 30 Aralık 2011 Cuma 10:33

SANAYİCİLERİN 2012 BEKLENTİSİ

A
A
A
SANAYİCİLERİN 2012 BEKLENTİSİ

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök, 2011 yılında yaşanan iyimser rakamlar ve olumlu tabloların 2012’de devam etmesi için cari açık sorununun azaltılması ve yapısal reformların bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.
ADASO Başkanı Sadi Sürenkök yaptığı açıklama ile 2011 yılını değerlendirdi, 2012 yılına yönelik beklentilerini açıkladı. Dünya ekonomisindeki belirsizliklere ve Avrupa Birliği pazarında yaşanan büyük daralmaya rağmen, Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrek itibariyle yüzde 9.6 oranında büyüme ile dünya ikincisi olduğunu hatırlatan Sürenkök, işsizlik oranının son 10 yılın en düşüğü olan yüzde 8.8’e gerilemesi, son 28 yılın en iyi bütçesinin gerçekleşmesi, ihracatın 134 milyar seviyesine çıkması, sanayi
üretiminde ve kapasite kullanımında kriz öncesi seviyeye gelinmesinin sevindirici gelişmeler olduğunu bildirdi.
"YAPISAL REFORMLAR BİRAN ÖNCE GERÇEKLEŞTİRİLMELİ"
2011 yılında enflasyonun tekrar iki haneli rakamlara ulaştığını, cari işlemler açığının yılın 10 ayında 65.6 milyar doları aştığını, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 62.7’den 55.3’e gerilediğine dikkat çeken ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, bu rakamların 2012’ye yönelik beklentilerde olumsuzluğa yol açtığını ifade etti. Bu yıl ki yüzde 9.6’lık rekor büyüme rakamlarının hükümet yetkililerine göre yüzde 4, IMF ve Dünya Bankası’na göre yüzde 2’ye düşmesinin beklendiğini, bu nedenle büyümede sert düşüş
yaşanacağını vurgulayan Sürenkök, en büyük ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’ndeki 700 milyar dolarlık daralma beklentisi ve ihracatın yüzde 57’den 45’lere gerilemesinin düşündürücü olduğunu bildirdi.
"2011 yılındaki iyimser rakamlar ve olumlu tablolara karşın 2012’nin biraz sıkıntılı geçmesinden, özellikle küçülmeden dolayı tablonun olumsuzluğa dönüşmesinden endişe etmekteyiz" diyen Sürenkök, iyimser rakamlar ve olumlu tablonun sürdürülmesi için cari açık sorununun hafifletilmesi ve yapısal reformların bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini bildirdi. Sürenkök, "Önümüzdeki süreçte üretim cazip hale getirilmeli ve özellikle sanayinin ara malı ithalatı yaptığı ürünlerin ülkemizde üretilmesi
gerçekleştirilmelidir. Enerji ve istihdam üzerindeki yüklerde iyileştirme yapılarak üretim maliyetleri düşürülmeli, Türk sanayisine rekabet gücü kazandırılmalıdır" dedi.
"ADANA ÇOK KÖTÜ DURUMDA DEĞİL, OLUMLU GELİŞMELER DE YAŞANIYOR"
Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Adana’nın teşvik uygulamaları sonucu durgunluk yaşadığını, haksız rekabet nedeniyle bazı illerin gelişme hızının gerisinde kaldığını bildirdi. Sürenkök, "Adana çok kötü durumda değil, olumlu gelişmeler de yaşanıyor" dedi.
Adana ile ilgili genel olarak bir karamsarlık bulunduğunu, yıllardır büyümediğini belirtilerek morallerin bozulduğunu belirten Sürenkök, Adana’nın, Gayri Safi Milli Hasıla’ya sağladığı 25 milyar 300 milyon dolar katkı ile 6.sırada, sosyo- ekonomik gelişmişlik sıralamasında 8. sırada yer aldığını, üretimin yaklaşık yüzde 3’ünü gerçekleştirdiğini, bu kriterlerde her zaman ilk 10 il içerisinde bulunduğunu kaydetti.
Adana’da işsizliğin önemli sorun olduğunu ve Türkiye ortalamasının iki katı üzerinde bulunduğunu vurgulayan Sürenkök, 2005 yılında yüzde 97 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının 2011’de yüzde 53’e kadar gerilediğini, kriz öncesi rakamlara ulaşılmasına rağmen yeterli olmadığını, ihracat rakamlarının 3’e katlanması gerektiğini vurguladı.
YATIRIM TEŞVİK BELGESİNDE TÜRKİYE BİRİNCİSİ
ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, Adana’nın 2011 yılında yatırım teşvik belgelerinin illere göre dağılımında birinci sırada yer aldığını bildirdi. Sürenkök, "İstanbul’u bile 2,5’a katlamışız. Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde, petrokimya sektöründe faaliyet gösterecek bir firmanın 15 milyar 985 milyon dolar teşvik belgesi alması öngörülenin üzerinde yatırım gerçekleştirileceğini gösteriyor. Bu gelişme ile Adana yatırım teşviklerinde birinci sıraya yükselmiştir" dedi.
Sürenkök, Adana’nın gelişmiş sanayi altyapısı ve yatırımcı geleneği ile 2023 yılında İstanbul’dan sonra ikinci büyük metropol olma hedefine ulaşacağını sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir