YEREL HABERLER - 03 Ocak 2012 Salı 11:01

YENİ YASADA İLK GÜN KARMAŞASI

A
A
A
YENİ YASADA İLK GÜN KARMAŞASI

2012 yılının ilk mesai saatinde İş Ticaret Genel Müdürlüğü’ne bağlı sistem çalışmadı. Hafta başında sebze ve meyve fiyatlarını belirleyen Hal Komisyoncular Derneği’ne dayanan bazı komisyoncular, sorunun çözüm yolunu aradı. Dernek Başkanı Şükrü Güneş, Hal Müdürü Arif Bakar’ı dernek binasına çağırarak esnafı bilgilendirmesini istedi.
GEÇİCİ FORM DOLDURDULAR
Sistemin yakın bir zamanda devreye girmesini umduklarını belirten Hal Müdürü Bakar, bu süre içinde komisyoncuların geçici Ürün Bildirim Formu doldurmalarını istedi. Her müstahsilden gelen ürünün ayrı ayrı bu formlara kaydedilmesi gerektiğini belirten Bakar, sistemin zaman içinde oturacağını kaydetti.
“HER ÜRÜNÜ NASIL KAYDEDELİM”
Komisyoncu Mustafa Küçükballı, yeni yasanın her müstahsili tek tek kaydetmeyi istediğini belirterek, “Bir müstahsilin sisteme kaydı yaklaşık 10 dakika sürüyor. Bana bazı günler 100’ü aşkın müstahsil gelebiliyor. Bunların birçoğu jet seferler oluyor. Ben işi gücü bırakıp bunların kaydıyla mı uğraşacağım. Ayrıca bazı zamanlar bir üretici 10 farklı ürünle geliyor. Bu sistem tüketici hallerine göre üretilmiş. Bizim sistemin buna ayak uydurması imkansız” dedi.
“KAYIT DIŞINA KARŞIYIM”
Hal Komisyoncular Derneği Başkanı Şükrü Güneş ise yasaya tam destek verdiğini açıkladı. Yasanı bir kayıt sistemi olduğuna dikkat çeken Güneş, “Yasa milletin abarttığı gibi değil. Bu sistem oturacak. İlk uygulamaların her zaman bazı sıkıntıları olur. Devlet her sorunun bir alternatifini düşünmüş. Sistem şimdi çalışmıyor. Muhtemelen sisteme yeni bilgiler yükleniyor. Bu sürede geçici form doldurarak işimize devam edeceğiz. Ben kayıt dışına karşıyım. Bu yasa sayesinde komisyonculuğun bir kimliği olacak. Bu yasayı sonuna kadar destekliyorum” diye konuştu.
HER ÜRÜNE BARKOT VERİLECEK
Yasanın yürürlüğe girmesiyle detayları ortaya çıkmaya başladı. Gazipaşa Hal Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre yasayla birlikte, üreticiden alınan yüzde 2’lik rüsum kesintisi artık alınmayacak. Bu kesintiyi komisyoncu ödeyecek. Ürünlere bir künye numarası verilecek ve her ürünün ambalajına bunu gösteren bir barkot yapıştırılacak. Bu çalışma bir yıl içinde aşamalı olarak hayata geçirilecek. Hallerde bulunması zorunlu hale getirilen laboratuar, soğuk hava deposu, ambalajlama gibi şartlar 3 yıl içinde yerine getirilecek. 3 yıl sonra yapılan kontrolde eksiği bulunanlara uyarı yapılacak ve bir yıl daha süre tanınacak. Bir sonraki yıl da eksiğini gidermeyen hal kapatılacak. Yeni yasayla birlikte belediye gelirleri de önemli ölçüde azalacak. Hallerden yıllık elde edilen gelir sekizde bir oranında düşecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bakan Yerlikaya: “Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da “Mahzen-32” operasyonları düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlarımızdan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları, Bursa’ya il dışından getirdikleri tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin işyerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri, Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin işyerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 24 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucu, 15 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda çek ve senet ile çok miktarda nakit paraya el konuldu. 10 ayda 454 organize suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlar hakkında bilgi verdiği paylaşımında, “10 aylık süre içinde; 454 organize suç örgütünü çökerttik. Bu suç örgütlerini isim isim kamuoyu ile paylaştık. Organize suç örgütlerine yönelik toplam bin 201 operasyon düzenledik. 8 bin 260 şüpheli yakalandık. Bunlardan; 3 bin 58’i tutuklandı. Bin 740’ı hakkında adli kontrol kararı verildi" ifadelerine yer verdi.