YEREL HABERLER - 06 Ocak 2012 Cuma 13:39

AŞUT’TAN PLATFORM DEĞERLENDİRMESİ

A
A
A
AŞUT’TAN PLATFORM DEĞERLENDİRMESİ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, RIS Mersin Projesi kapsamında kurulan platformların, Mersin’deki ses kirliliğini senfoniye dönüştürerek bir sinerji yarattığını belirtti.
MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, yaptığı yazılı açıklamada, 2005 yılında başlayan RIS Mersin Projesi çalışmaları sırasında kurulan platformların, kentin gelişimine yaptığı katkı değerlendirdi. Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı’ndan fonlanan RIS-Mersin Bölgesel Yenilikçilik Stratejisi’nin, Mersin’in gerçek anlamda bir dönüşüm noktası olduğunu savunan Aşut, sürecin tamamlandığını, ancak projenin çıktılarının hala Mersin’i her alanda yukarıya taşımaya devam ettiğini kaydetti. RIS Mersin Projesi’nin, bir düşüncenin, sadece bir fikrin bir kente neler katabileceğinin en büyük göstergesi olduğunu vurgulayan Aşut, “Mersin bu projeyle ortak aklı yakalamayı, başkalarının aklından yararlanmayı, bir yol haritası ile planlı hareket etmeyi, sadece bugünü değil 5-10 yıl sonrasını hesap edebilmeyi öğrendi. Hayatta en büyük güç bilgidir ve çağımız bilgi çağıdır. İşte Mersin’in 2005‘te başlattığı bu bilgiye dayalı değişim kentimizi her alanda başarıya götürmektedir” dedi.
Bu süreçte uzmanların, kentin sektörel temsilcilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin, Mersin’in enerjisini güçlü ve avantajlı olduğu sektörlere vermesi gerektiğini öğrendiklerine işaret eden Aşut, sonuçta Mersin ekonomisinin 3 temel konuya odaklanması gerekliliğinin ortaya çıktığını ifade etti. Mersin’de bu sektörlerin yıllardır bulunduğunu, ancak uyum, hedef ve strateji olmadığını kaydeden Aşut, Tarım-Gıda, Lojistik ve Turizm Platformlarının bu amaçla kurulduğunu dile getirdi. Kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren bu platformların Mersin’deki ses kirliliğini bir senfoniye dönüştürdüğünün altını çizen Aşut, şöyle devam etti: “Artık Mersin’de her firmanın, her kurum ve kuruluşun kendi sektörü ile ilgili söyleyeceklerinin dinleneceği bir oluşum vardı. Platformları geçmişin geleneksel birlikteliklerinden farklı kılan şey, her platformun başında özel sektörden gelen bir temsilcinin başkan olarak bulunmasıdır. Böylece platformlar bürokrasinin değil, özel sektörün dinamizminin yer aldığı, pratik ve hızlı çözümlere ulaşılan, demokratik bir yapılanma halini aldı. Yani herkes platformları sahiplendi. Platformlar hem sektörlerimize hem de kentimize olan aidiyet duygumuzu pekiştirdi.”
Platformların sadece iş kümeleri ve ticaret temelli değil, aynı zamanda sektörlerin okulu gibi çalıştığına dikkat çeken Aşut, “Tüm platformlar verdikleri mesleki eğitimlerle sektörlerin nitelikli insan gücünü oluşturmaktadır; şirketlere eğitimler vererek onları Ar-Ge, inovasyon, patent, markalaşma gibi küresel kavramlarla tanıştırmakta ve bu süreçte teşvik etmektedir. Yani platformlar firmalarımızı birer küresel firma, küresel marka haline getirmektedir. Platformlar, hem sektörlerin hem de Mersin’in tanıtımını yapmaktadır. Sürdürülebilir üretim, kalite ve verimliliği sağlarken, diğer yandan sektörlerin işbirliği yapmalarını, kümelenmeler oluşturmalarını sağlayarak hibe, teşvik ve desteklere ulaşabilmelerinin yolunu gösteriyorlar. Platformlar, sektörlerin yurt içi ve yurt dışı ilişkilerini organize ederek üst düzeyde kapıları açıyor ve firmalara ikili görüşmeler sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Açıklamasında MTSO’nun, platformların kurulmasında büyük emek ve çabası bulunduğunu dile getiren Aşut, platformlara her zaman sahip çıkarak destek olduklarını ve sekretaryasını yaptıklarını vurguladı. Türkiye’nin 2023 hedefi gibi Mersin’in de bir hedefi olduğuna dikkat çeken Aşut, şunları söyledi: “Ancak, bildiğimiz bir şey var ki; bu hedeflere bireysel girişimlerle değil, ancak işbirliği yaparak, el ele vererek, ortak bir akılla sinerjiyi yakalayarak ulaşabileceğimizdir. İşte, platformlarımız bize bu sinerjiyi sağlamaktadır. Bugün Mersin lojistiği Türkiye’de örnek gösteriliyorsa; Mersin tarım-gıda sektörleri katma değer yaratarak para kanabiliyorsa, Mersin’de artık bir turizm geleceğinden bahsediliyorsa; daha önemlisi, özel sektör ve kamu bunu görüp yatırımlara başladıysa, tüm bunlarda platformlarımızın büyük emeği vardır. Çünkü platformlar demek, Mersin demektir.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bakan Yerlikaya: “Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da “Mahzen-32” operasyonları düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlarımızdan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları, Bursa’ya il dışından getirdikleri tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin işyerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri, Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin işyerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 24 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucu, 15 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda çek ve senet ile çok miktarda nakit paraya el konuldu. 10 ayda 454 organize suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlar hakkında bilgi verdiği paylaşımında, “10 aylık süre içinde; 454 organize suç örgütünü çökerttik. Bu suç örgütlerini isim isim kamuoyu ile paylaştık. Organize suç örgütlerine yönelik toplam bin 201 operasyon düzenledik. 8 bin 260 şüpheli yakalandık. Bunlardan; 3 bin 58’i tutuklandı. Bin 740’ı hakkında adli kontrol kararı verildi" ifadelerine yer verdi.