YEREL HABERLER - 06 Kasım 2012 Salı 15:37

HALK PAZARI`NDA ORGAN BAОIŞI TANITIMI

A
A
A
HALK PAZARI`NDA ORGAN BAОIŞI TANITIMI

Burdur İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Organ Bağışı Haftası nedeniyle Halk Pazarı`nda tanıtım çalışması yapıldı.
Halk Pazarı`nda açılan organ bağışı standında Burdur`da organ bağışı çalışmalarını anlatan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Musa Mehmet Erk, ``Organ Bağışı Haftası`nda Sağlık Bakanlığımızın politikaları doğrultusunda organ bağışına çok önem vermekteyiz. Bu konuda halkımızı bilinçlendirmek için Ocak ayından bu yana çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Birçok kurum ve okul ile Ramazan ayında camilerimizde eğitimler verdik. Ayrıca organ bağışı yapanlarla, organ alanları bir araya getirerek MAKÜ toplantı salonunda konferanslar düzenledik. Bu hafta da yoğun çalışacağız. Yarın Anadolu Lisesi`nde bir eğitim programımız var. Perşembe günü Türkiye`de ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan Burdur`a gelecek" dedi.
Burdur`da yıl içinde 100 organ bağışı kartı verildiğini dile getiren İl Sağlık Müdür Yardımcısı Musa Mehmet Erk, ``Ülkemizde organ bağışı yapmak için bütün şartlar uygun. Her türlü tıbbi teknoloji uygun. Bunu yapabilecek ekiplerimiz de var. Çok başarılı doktorlarımız var ancak vatandaşlarımızı bilinçlendirmemiz gerekiyor. Avrupa`da 1 milyon kişiye 35 tane organ düşüyor. Türkiye`de bu oran yaklaşık yüzde 4, Bizim de Avrupa ülkelerine yetişmek için daha çok organ bağışında bulunmamız gerekiyor. Burdur`da yaklaşık 100 bağışçı, bağış kartı topladık. Bu sayı bize göre düşük. Daha yüksek seviyelere çıkarmamız gerekiyor. Beyin ölümü olan hastalarımızın yakınlarını da bilinçlendirerek, organ bağışına tüm halkımızın katkılarını bekliyoruz`` diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırklareli İlkokul öğrencilerine su verimliliği, balığın faydaları ve beslenme eğitimi Kırklareli merkez ilçeye bağlı Kavaklı beldesinde ilkokul öğrencilerine su verimliliği, balık tüketmenin faydaları ve sağlıklı beslenme eğitimi verildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın stratejik hedefleri doğrultusunda öğrencilerde gıda şuurunu artırmak amacıyla eğitim çalışmaları devam ediyor. Kırklareli Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli tarafından, Kavaklı beldesi Atatürk İlkokulu öğrencilerine yönelik "Su Verimliliği, Balık Tüketmenin Faydaları ve Sağlıklı Beslenme" konularında eğitim verildi. İl Müdürlüğü teknik personelince yürütülen eğitimlerde, suyun bilinçli kullanımı, su israfının önlenmesi, dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemi ile balık tüketiminin çocuk gelişimine katkıları eğitimleri 4. sınıf öğrencilerine uygun ve anlaşılır bir dille aktarıldı. Eğitimler sırasında öğrencilerin konuya olan ilgisi ve aktif katılımı dikkat çekti. "Eğitim çalışmalarımıza devam edeceğiz" Gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili değerlendirmede bulunan Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, "Su verimliliği, yalnızca bugünün değil geleceğimizin de en önemli konularından biridir. Bu bilinci küçük yaşlarda kazandırmak büyük önem taşıyor. Çocuklarımızın hem doğal kaynaklarımızı koruyan bireyler olarak yetişmesini hem de sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmesini hedefliyoruz. Bu çerçevede il genelinde eğitim çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Adana Adana’da ilginç görüntü: Hindiler çarşıda gezdirilerek satılıyor Adana’nın Kozan ilçesinde hindilerin çarşıda gezdirilerek satılması ilginç görüntüler oluşturdu. 35 yıllık hindi üreticisi ve satıcısı Ahmet Bilgili, alışılmışın dışındaki satış yöntemiyle dikkat çekiyor. Bilgili, hindileri ilçe merkezindeki caddelerde gezdirerek görücüye çıkarıyor. Araçların arasından geçen, çarşı merkezinde gezdirilen hindiler, hem ilçe sakinlerinin hem de yoldan geçenlerin ilgisini çekiyor. Trafikte de araçlar hindilere yol veriyor. Çarşı merkezinde uzun yıllardır hindi satışı yapan Ahmet Bilgili, hindileri her gün iş hanının bahçesinden çıkararak cadde cadde gezdirdiğini belirtti. Doğal ortamda yaylada yetiştirdiği hindileri bu şekilde tanıttığını anlatan Bilgili, talebin özellikle tavuk etine alternatif arayanlardan geldiğini ifade etti. "Bunlar çiftlik malı değil, doğal yayladan getiriyorum" diyen Bilgili, "35-40 senedir bu işi yapıyorum. ‘Canavar Ahmet’ lakabıyla tanınırım. Fiyatlar 2 bin 500 liradan başlıyor, 3 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Hindi eti, tavuğa göre daha fazla protein içeriyor ve kolesterolünün düşük olması nedeniyle tercih ediliyor. Satış yaparken yazdığım manileri de okuyorum" diye konuştu. Esnaflardan Harun Akdoğan ise , "Tavuktan daha lezzetli, pilav üstü çok güzel oluyor. Protein oranı da yüksek" derken, berber Nazım Kurt ise, "30 yıldır burada berberim. Her berberin önünden hindi geçmez. Burası Canavar Ahmet’in pazarı, herkes alıştı" ifadelerini kullandı.
Mersin Mersin’de Yılbaşı Pazarı ışıl ışıl coşkuyla kapılarını açtı Mersin Büyükşehir Belediyesinin Özgecan Aslan Barış Meydanına kurduğu Yılbaşı Pazarı, rengarenk stantları, konserleri ve lezzetleriyle 7’den 70’e herkesi yeni yıl coşkusunda buluşturuyor. Büyükşehir Belediyesinin Özgecan Aslan Barış Meydanı’na kurduğu Yılbaşı Pazarı ile yeni yıl ruhu ve neşesi tüm kenti sardı. Rengarenk atmosferi, görenleri büyüleyen ışıkları, yılbaşı süsleri ve dolu dolu stantlarıyla vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan Yılbaşı Pazarı, 7’den 70’e herkese 2026 heyecanını yaşatıyor. Pazarda stantları gezen vatandaşlar, bir yandan alışveriş yaparken diğer yandan da onlarca lezzetin ve canlı müziğin tadını çıkarıyor. Mersin’in yeni yıl coşkusunu doruklara ulaştıran pazarda; yeni yıl konulu hediyelik süs eşyalarından takılara, seramik ürünlerden oyuncaklara, en leziz tatlardan çeşitli içeceklere varıncaya kadar el emeği birçok ürün de satışa sunuluyor. Rengarenk atmosfer, yeni yıl heyecanı, Mersin’in lezzetleri Yılbaşı Pazarında Yılbaşına uygun süslemeler ve ışıklarla donatılan pazarda stantları gezen vatandaşlar, zengin yiyecek ve içecek stantlarında birçok lezzeti tadarken, 2026’yı selamlayan yılbaşı ağacının önünde bol bol fotoğraf çektiriyor. Çevre illerden ve Mersin’in her köşesinden vatandaşları ağırlayan pazarda her akşam yerel sanatçılar tarafından verilen konserler de gecenin coşkusuna eşlikçi oluyor. Kurulan sahnede danslar, interaktif oyunlar ve mini konserler verilirken, çocuklar ise çeşitli oyuncaklarla günün tadını çıkarıyor. 4 Ocak tarihine kadar her yaştan vatandaşın uğrak noktası olacak olan pazar; bir yandan yeni yıl heyecanını en estetik haliyle yaşatırken bir yandan ekonomik yönüyle esnafları, rengarenk yapısıyla sosyal medya içerik üreticilerini, konserleriyle ise müzikseverleri memnun bırakıyor. Çeşitli lezzetleri deneyimlemeyi sevenler ise tantuniden dönere, hamburgerden sandviçlere, pastalardan çikolatalara kadar birçok ürünün keyfini çıkarıyor. "Yılbaşı Pazarı tüm ışıltısıyla Mersinlileri ağırlıyor" Mersin Büyükşehir Belediyesi Denizkızı Turizm A.Ş Genel Müdürü Buğra Yıldız, açıldığı günden beri Mersinlilerin yoğun ilgisiyle karşılanan Yılbaşı Pazarı hakkında bilgi vererek, "Büyükşehir Belediyemizin düzenlemiş olduğu Yılbaşı Pazarı tüm ışıltısıyla Mersinlileri ağırlıyor. Bu yıl dördüncüsünü düzenlemiş olduğumuz Yılbaşı Pazarımızda 125 stant bulunuyor. 12 Aralık’ta açtığımız Yılbaşı Pazarımız 4 Ocak’a kadar sürecek. Alanımızda hediyelik eşyalar, çiçek, yeme içme stantları, çocuk oyun ve eğlence alanları yer alıyor. Ayrıca alanımızda her gün değişik etkinlikler de planlanıyor. Her gün mutlaka bir konserimiz ve bir DJ etkinliğimiz var. Gün içerisinde bando etkinlikleri oluyor" dedi. Yılbaşı Pazarının tüm Mersinliler tarafından çok beğenildiğini sözlerine ekleyerek, "Alan, yılbaşı ruhunu çok iyi yansıtıyor, her yer ışıl ışıl. Yılbaşı Pazarımıza olan yoğun ilgiden dolayı esnafımız burada çok iyi satışlar yapıyor ve gayet mutlu ayrılıyorlar. Her gün çok yoğun bir kalabalık ağırlıyoruz. 7’den 70’e tüm Mersinliler Yılbaşı Pazarının tadını çıkarıyor" dedi ve yeni yıl ruhunu yaşamak isteyen bütün Mersinlileri Yılbaşı Pazarına davet etti.