GENEL - 14 Ocak 2012 Cumartesi 13:36

SİVAS`IN AKINCILAR İLÇESİ GÜNE DEPREMLE UYANDI

A
A
A
SİVAS`IN AKINCILAR İLÇESİ GÜNE DEPREMLE UYANDI

Merkez üssü Sivas’ın Akıncılar ilçesine bağlı İkizyurt köyü olan 4,1 büyüklüğündeki deprem paniğe neden oldu.
Akıncılar güne 4,1 büyüklüğündeki sarsıntıyla uyanırken, İlçe Belediye Başkanı Mevlüt Albayrak yaptığı açıklamada, "Akıncılar ilçemizde bu yaşanan deprem bir uyarı olmuştur. Akıncılarda acil deprem çalışması yapılması gerekmektedir. Bu konuda TUBİTAK ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ne görev düşmektedir. Akıncılar ilçemizin kentsel dönüşüme geçmesi gerekmektedir" dedi.
Albayrak, depremde can veya mal kaybı olmadığını belirterek, "İkizyurdu köyünde meydana gelen deprem ilçemizde de hissedildi. Köyümüzde herhangi bir can ve mal kaybı meydana gelmemiştir. Deprem ülkesi olan Türkiye’de Kelkit Vadisi’nde 1939 yılında yaşanan büyük depremde büyük kayıplar verilmiştir ve şehit vermeyen beldemiz kalmamıştır. Kuzeydoğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Akıncılar ilçemiz de bu yeni yaşanan depremle sarsılmıştır. Bu bize bir uyarıdır. Halk arasında paniğe neden olmuştur. Acaba
bu artçı mı yoksa devamı gelecek mi diye soruları bana yöneltmeye başladılar. Biz deprem gerçeği ile yaşamayı bilmek zorundayız. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan ilçemizin depremle ilgili Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ile birlikte 7 tane üniversitemiz bir dizi çalışma yapmıştı. 6 tane deprem merkezi oluşturuldu. Ancak maalesef bu çalışmaların devamı gelmedi. Alt tabakadan vatandaşlardan talep gidince bir şeyler yapılıyor. Ne olur üniversitelerimiz bunu devam ettirsin, halkımıza yansıtsınlar, başka
bir şey istemiyoruz. Biz birinci derecedeki deprem bölgesinin yıldızlısının üzerindeyiz. Akıncılar ilçemizdeki evlerimizde imar planı içerisinde yerleşim yerlerinin zemin etüt çalışmalarını yaptırdık ancak bunun devamını getiremedik. Çürük ve eskiyen binalarımızın tespitinin yapılması gerekmektedir. Kentsel dönüşüme geçmemiz gerekmektedir. Sayın başbakanımız bu konuda ciddi çalışmalar başlatmıştır. Biz tedbirimizi almak zorundayız. Biz kentsel dönüşüm çalışmasına bir an önce geçmek zorundayız. Kentsel
dönüşümü istememe gibi bir şansımız yoktur. Van’da ve İstanbul’da yaşanan büyük depremler Akıncılar’da yaşanmayacak diye bir durum yoktur. Bu Kuzeydoğu Anadolu Fay Hattı’nın uzunluğu birçok yeri kapsamaktadır. Biz depremle yaşamayı bilmek zorundayız ancak. Biz toplum olarak başımıza bir husumet geldikten sonra çalışmaya başlıyoruz. Ben TUBİTAK’tan ve Cumhuriyet Üniversitesi’nden rica ediyorum. Bu bölgedeki binaların bir an önce deprem konusunda dayanıklı olup olmadığının tespitinin yapılması gerekmektedir.
Gerçekten binalarımız boşaltılacaksa, yıkılacaksa bunların önlemini almalıyız. Ben ilçemdeki binayı görüyorum, eski olduğunu biliyorum. Deprem yönetmeliğine göre yapılmamış ama çürük mü değil mi bilmiyorum. Vatandaşlarımızı uyarmak ve tedbirlerini almak gerekmektedir. 4,1 büyüklüğündeki deprem bize büyük bir uyarı olmuştur" şeklinde konuştu.
Bu arada Akıncılar esnafının camında bulunan "Biraz da vaktini buna ayır" yazılı afişler dikkat çekti. Akıncılar İlköğretim Okulu öğrencilerinin, 4 gün önce sanki içlerine doğmuş gibi depremle ilgili uyarıcı afişler hazırlayarak dükkanların camlarına yapıştırdığı görüldü.
Akıncılar İlköğretim Okulu Müdürü Aslan Uslu ve eşi Ayşenur Uslu ise, deprem anını anlatırken, "Sabah erken saatlerde bir anda evin altından şiddetli bir gürültü geldi, evde sallantı oldu. Van’da yaşanan deprem sonrası birçok eğitimci arkadaşımızı kaybetmiştik. Çocuğumuzla birlikte bu korkuyu yaşamak bizi çok etkiledi ancak yapacak bir şey yok. Eliniz kolunuz bağlı, bir şekilde hiçbir şey yapamıyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Akıncılar ilçesinde bazı binaların kolonlarında eskiye dönük hasarlar dikkat çekerken,
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nden edinilen bilgiye göre, Akıncılar ilçesine bağlı Uğurunca köyünde saat 09.53 sıralarında 2,9 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bakan Yerlikaya: “Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da “Mahzen-32” operasyonları düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlarımızdan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları, Bursa’ya il dışından getirdikleri tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin işyerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri, Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin işyerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 24 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucu, 15 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda çek ve senet ile çok miktarda nakit paraya el konuldu. 10 ayda 454 organize suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlar hakkında bilgi verdiği paylaşımında, “10 aylık süre içinde; 454 organize suç örgütünü çökerttik. Bu suç örgütlerini isim isim kamuoyu ile paylaştık. Organize suç örgütlerine yönelik toplam bin 201 operasyon düzenledik. 8 bin 260 şüpheli yakalandık. Bunlardan; 3 bin 58’i tutuklandı. Bin 740’ı hakkında adli kontrol kararı verildi" ifadelerine yer verdi.