GÜNDEM - 29 Nisan 2024 Pazartesi 14:20

Yalova’da Kocadere şehitleri anıldı

A
A
A
Yalova’da Kocadere şehitleri anıldı

Yalova’nın Çınarcık ilçesinin Kocadere köyünde 29 Nisan 1921 tarihinde Yunan işgal kuvvetleri, Rum ve Ermeni çeteleri tarafından katledilen 830 şehit anıldı.


Kocadere şehitlerini anma programı, Kocadere İlkokulu önündeki yürüyüşle başladı. Yürüyüşün ardından Kocadere Şehitlik Anıtı’nda tören düzenlendi. Anıta çelenk bırakılmasının ardından Yalova Milli Eğitim Şube Müdürü Dr. Uğur İlhan konuşma yaparak yaşanan tarihi acıyı anlattı. Törende Yalova Valisi Hülya Kaya da konuşma yaptı. Kaya, Kocadere şehitlerini yad ettiklerini belirterek, “Bu yurdu bize vatan kılanlar unutulmayacaktır” dedi.


Kocadere Köyü Muhtarı Volkan Varol ise bundan 103 yıl önce Yunan işgal kuvvetlerinin, Rum ve Ermeni çetelerinin zulüm ve vahşetiyle köylerinde soykırım yaşandığını belirtti. Kocadere ve Şenköy halkından 830 masum insanın Bekir Onbaşının evinde yakılarak ve bir kısmı da denizde boğularak katledildiğini dile getiren Varol, şunları kaydetti:


“Burada yaşanan bir cephe savaşı değildir. Kadın, ihtiyar, çocuk, savunmasız masum insanlara yapılan bir soykırımdır. İnsanlık dışı vahşettir. Vatan, namus ve bayrak uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Bu vatan toprağının her karışında şehitlerimizin kanları vardır. Bedelini şehitlerimizin kanlarıyla ödediğimiz vatanımız bizlere emanettir. Şanlı tarihimizde olduğu gibi bugün de vatanımızı bölmek isteyen hainlerin karşısında dimdik duracağız. Kutsal emanetimize canımız pahasına sahip çıkacağız. Kahraman şahit ve gazilerimiz, emanetiniz, emanetimizdir. Huzur içinde uyuyun. Ruhunuz şad mekanınız cennet olsun.”


Konuşmaların ardından Kocadere Ortaokulu 6/A sınıf öğrencileri Simay Engin ve Halil İbrahim Özbek şiir okudu. Şenköy Köyü Camii İmamı Haşim Öztürk de Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirdi. Törende İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk de dua okudu.


Öte yandan, şehitler için Kocadere Merkez Camii’nde mevlit-i şerif okutuldu. Protokol ve vatandaşlar da şehitliğe çiçek bıraktı.


Törene; AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, CHP Milletvekili Tahsin Becan, Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Çınarcık Kaymakamı Cemil Aksak, Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, İl Jandarma Komutanı Albay Ali Naci Bilci, İl Emniyet Müdürü Salih Gözüm, Teşvikiye Belediye Başkanı Mustafa Nurten, Koruköy Belediye Başkan Kamil Yaman, Esenköy Belediye Başkan Vekili Erdem Küçük’ün yanı sıra siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.



Yalova’da Kocadere şehitleri anıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun MYO’dan engelli öğrencilere moral etkinliği Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Terme Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürlüğü tarafından Engelliler Haftası kapsamında engelli öğrencilere yönelik moral etkinliği düzenlendi. Terme MYO kampüs alanında coşkulu geçen programa, Terme Mukaddes Kul Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencileri, öğretmenleri, Terme MYO öğrencileri, akademik ve idari personeli katıldı. Etkinlik kapsamında türlü yarışmalar, palyaçolar ve oyunlarla, üniversite öğrencileri ve özel eğitim uygulama okulu öğrencileri moral ve motivasyonlarını arttırma fırsatı buldular. Şenlik havasında geçen programda konuşma yapan MYO Müdürü Prof. Dr. Erol Terzi, “Üniversiteler, ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanların yetişmesinde önemli görevlere sahip olup, eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yansıra toplumumuzda ihtiyaç duyulan alanlarda sosyal sorumluluk projelerine ve dezavantajlı gruplara yönelik faaliyetlere de imza atarlar. Bu bağlamda bugün Terme MYO kampüsümüzde Mukaddes Kul özel eğitim uygulama okulunun öğrencilerini ve çalışanlarını şenlik havasında geçen moral etkinliğimizde ağırladık. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bu özel eğitim kurumundaki yavrularımızın bu tür etkinliklere ihtiyacı olup, onlarla üniversite öğrencilerimizi buluşturmak ve motivasyonlarını arttırmak istedik. Burada görünen tabloda gençlerimizin ve çocuklarımızın mutluluğu gözlerinden okunuyor. Bu tür ekinliklere her zaman önem verdik ve bundan sonra da etkinliklerimizi yapmaya devam edeceğiz. Engelliler Haftasında bugün kampüs alanımızda sizleri ağırlamaktan dolayı çok mutlu olduk ve paydaş kurumlarımızla etkinlik ve işbirliklerimize her zaman devam edeceğiz” dedi. Program devamında, üniversite öğrencileri ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel eğitim uygulama okulu öğrencileri yarışmalar ve farklı oyunlar ile gönüllerince eğlendiler.
Erzurum DAP ve uygulayıcı kuruluşlarla çevrimiçi toplantı Bölgesel kalkınma için 2025 Yılı Proje Teklif Çağrısı’na çıkan DAP Bölge Kalkınma İdaresi, uygulayıcı kuruşlarla yönelik çevrimiçi bilgilendirme toplantısı yaptı. 328 katılımcının katıldığı toplantıya Başkanlık eden DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, proje döneminin hayırlı olmasını diledi. Uygulayıcı kuruluşlara yönelik, “Bugünkü bilgilendirme toplantısında, sorularınızı bizimle paylaşarak, açıklanmayan hususlar varsa onlara çözüm bulmak için toplanmış bulunuyoruz” açıklamasını yaptı. Başkan Yardımcıları Mehmet Özdoğan ve Melih Kirişci’nin de katıldığı toplantıda, uygulayıcı kuruluşlara, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından oluşturulan ELİS proje kabulü ve izlenmesine ilişkin sistemle ilgili DAP İzleme ve Değerlendirme Koordinatörü Ömer Faruk Karyağdı tarafından sunum yapıldı. Çağrı süreçleri hakkında bilgi veren Karyağdı, ELİS, 2025 Yılı Proje Başlıkları, projelerin değerlendirilmesi ve proje kabul, onay ve uygulama konularında katılımcıları bilgilendirdi. Proje müracaatlarının kesinlikle ELİS sistemi üzerinden yapılması vurgulanan sunumda, sistem uygulamalı olarak anlatıldı. Proje başvurularının ise 3 Haziran tarihinde mesai saati bitiminde sona ereceği hatırlatıldı. Projelerin değerlendirme süreciyle ilgili bilgi verilen sunumda ayrıca, evrak kontrolünün yapılması, teknik değerlendirme, Bakanlık değerlendirmesi, Bakan olurunun alınması ve Yatırım Programına Programların ve projelerin teklif edilmesi süreçlerine yer verildi.
İzmir Aliağa, Kuzey Ege Spor Oyunları’na ev sahipliği yapacak İzmir’de ilk kez düzenlenecek olan Kuzey Ege Spor Oyunları, 20-25 Mayıs 2024 tarihlerinde Aliağa’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Aliağa Kaymakamlığı ve Aliağa Belediyesi ev sahipliğinde, Aliağa Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde organize edilecek spor oyunlarına Kınık, Bergama, Menemen, Foça, Dikili ve Aliağa’dan yüzlerce sporcu katılacak. Kuzey Ege Spor Oyunları 20-25 Mayıs 2024 tarihlerinde Aliağa’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Basketboldan futbola, masa tenisinden plaj voleyboluna, yelkenden yüzmeye kadar 12 farklı branşta yapılacak müsabakalar öncesi organizasyonun tanıtım toplantısı 16 Mayıs 2024 Perşembe günü saat 14.30’da Aliağa Belediyesi Güzelhisar Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilecek. Tanıtım toplantısına 6 ilçe protokolü katılacak. Kuzey Ege Spor Oyunları Kortejin20 Mayıs 2024 Pazartesi günü saat 18.00’de Enka Spor Salonu’ndan başlayarak Avcı Ramadan Parkı’nda sona erecek. 2024 Kuzey Ege Spor Oyunları müsabaka programı şöyle: 20 Mayıs Pazartesi Saat 10.00 - Plaj voleybolu - Atış ve Tatbikat Eğitim Merkez Komutanlığı Saat 10.00 - Yelken - Şakran 21 Mayıs Salı Saat 10.30 - Futbol - Değirmendere Futbol Sahası Saat 10.00 - Masa Tenisi - Aliağa Belediyesi Çok Amaçlı Spor Salonu Saat 10.00 - Mini voleybol - Cumhuriyet Meydanı Saat 10.00 - Plaj voleybolu - Atış ve Tatbikat Eğitim Merkez Komutanlığı Saat 10.00 - Tenis - Petkim Tenis Kortları Saat 10.00 - Yelken - Şakran 22 Mayıs Çarşamba Saat 10.00 - Tenis - Petkim Tenis Kortları Saat 10.00 - Plaj voleybolu - Atış ve Tatbikat Eğitim Merkez Komutanlığı Saat 10.00 - Mini voleybol - Cumhuriyet Meydanı Saat 10.00 - Masa Tenisi - Aliağa Belediyesi Çok Amaçlı Spor Salonu Saat 10.30 - Futbol - Değirmendere Futbol Sahası Saat 16.00 - Basketbol - Avcı Ramadan 23 Mayıs Perşembe Saat 10.00 - Yüzme - Aliağa Yaşam Merkezi Saat 10.00 - Tenis - Petkim Tenis Kortları Saat 10.00 - Satranç - Enka Spor Salonu Saat 10.00 - Plaj voleybolu - Atış ve Tatbikat Eğitim Merkez Komutanlığı Saat 10.00 - Mini voleybol - Cumhuriyet Meydanı Saat 10.30 - Futbol - Değirmendere Futbol Sahası Saat 11.00 - Badminton - Aliağa Belediyesi Çok Amaçlı Spor Salonu Saat 16.00 - Basketbol - Avcı Ramadan 24 Mayıs Cuma Saat 10.00 - Yüzme - Aliağa Yaşam Merkezi Saat 10.00 - Tenis - Petkim Tenis Kortları Saat 10.00 - Satranç - Enka Spor Salonu Saat 10.00 - Plaj voleybolu - Atış ve Tatbikat Eğitim Merkez Komutanlığı Saat 10.00 - Kros - Ağapark Saat 10.30 - Futbol - Değirmendere Futbol Sahası Saat 16.00 - Basketbol - Avcı Ramadan Saat 11.00 - Badminton - Aliağa Belediyesi Çok Amaçlı Spor Salonu 25 Mayıs Cumartesi Saat 11.00 - Oryantiring - Doğa Park Gerçekleştirilecek müsabakalar sonunda dereceye giren takım ve sporcular için 25 Mayıs Pazar günü saat 19.00’da Avcı Ramadan Çocuk Oyun ve Rekreasyon Alanı’nda ödül töreni düzenlenecek.
Adıyaman Adıyaman Belediyesi’nden temizlik çalışması Adıyaman Belediyesi tarafından kentteki cadde ve sokaklar temizleniyor. 6 Şubat depremlerinden sonra büyük bir yıkımın meydana geldiği Adıyaman’da depremin izlerini silmek için kolları sıvayan Adıyaman Belediyesi, her alanda çalışmalarını yoğunlaştırdı. Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin talimatıyla ilk olarak şehrin ana arteri olan Atatürk Bulvarında bulunan enkazları ortadan kaldıran belediye ekipleri, şimdi de şehir genelinde temizlik seferberliğine başladı. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından, pırıl pırıl bir Adıyaman için kent genelinde gerçekleştirilen yol bakım ve temizlik çalışmaları 3. Çevre yolunda devam etti. Şantiye alanını andıran şehir merkezinde oluşan toz, toprak, moloz parçaları gibi etrafa yayılan ve çevre düzenini bozan olumsuzlukları ortadan kaldırmak amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Temizlik İşleri Müdürü Mahmut Yıldırım, daha temiz bir Adıyaman için 7/24 görevde olduklarını söyledi. Müdür Yıldırım, “Adıyaman Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü olarak 250 personelimiz ve 39 aracımızla beraber 7/24 sahadayız ve halkımıza hizmet vermeye devam ediyoruz. Şehir genelindeki çalışmalardan dolayı oluşan kirliliği ortadan kaldırmak için 3. Çevre yolu Oduncular Pazarı mevkiinde çalışmalarımız devam ediyor. Başkanımızın talimatıyla, günlük olarak periyotlar halinde tüm cadde ve sokaklarımıza yayacağımız bu temizlik seferberliği sayesinde halkımızı toz ve çamurdan kurtarmayı hedefliyoruz. Çevremizi temiz tutalım. Bir elin nesi var iki elin sesi var. Biz insanlarımızdan da destek ve anlayış bekliyoruz. Bize destek olurlarsa kısa süre içerisinde temiz bir çevrede hep beraber yaşayacağız. Bunun için gereken tüm hizmetleri yapacağız. Bizlerde mesai mefhumu yok. 7 gün 24 saat halkımızın hizmetindeyiz. Çünkü tek derdimiz halkımıza hizmet etmek. İnanıyoruz ki Adıyaman insanı her şeyin en iyisini hak ediyor” diye konuştu.
Samsun Görme engelli müzik öğretmeni azmi ile örnek oluyor Samsun’un Bafra ilçesinde bulunan Milli İrade İmam Hatip Ortaokulu’nda müzik öğretmeni olarak görev yapan görme engelli Mert Karagüzel, azmi ile örnek oluyor. Bilimin ve bilimsel çalışmaların yeni nesiller tarafından benimsenmesinin teşvik edilmesi amaçlanan “TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı” proje sergisinin açılışı Bafra Milli İrade İmam Hatip Ortaokulunda Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, Şube Müdürleri Murat Öğretmen, Hıfzullah Kocaman, Osman Çakır, Bafra İlçe Müftüsü İbrahim Memiş ve okul müdürlerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Proje sergisinin açılışında mini bir konser veren görme engelli Müzik Öğretmeni Mert Karagüzel büyük alkış alarak takdir topladı. Müzik Öğretmeni Mert Karagüzel mini konser öncesi yaptığı konuşmada 10-16 Mayıs tarihleri arasından kutlanan Engelliler Haftası’yla ilgili, "Ben 2 yaşında darbuka çalarak müzik yaşamıma merhaba dedim. Daha sonra çeşitli müzik aletleri ile müzik hayatıma devam ettim. Son zamanlarda ise kemence hayatımın değişmez enstrümanı oldu. Bafra Milli İrade İmam Hatip Ortaokulunda 5 yıldır müzik öğretmeni olarak görev yapıyorum. Öğrencilerim tarafından çok seviliyorum. Ben de onları seviyorum. Onun için benim görme engelli olmam beni engellemiyor. Müziği ve öğrencilerimi çok seviyorum. Ayrıca 10-16 Mayıs tarihleri Engelliler Haftası engelli kardeşlerimizin sorunlarının gündeme getirilmesi, bunlara çözüm üretilmesi ve tüm halkımızın bu konuda duyarlılığının artırılması bakımından büyük önem taşımaktadır. Her toplumunda olduğu gibi ülkemizde de nüfusun önemli bir kısmını oluşturan engelli vatandaşlarımızın yaşam becerilerini geliştirerek, kendi kendilerine yetebilmeleri, yetenekleri ve yeterlilikleri doğrultusunda eğitim imkanlarından yararlanabilmeleri, kendilerine uygun işlerde istihdam edilebilmeleri, diğer bireylerle iyi ilişkiler içinde olabilmeleri çok önemlidir. Ben de bunlara örnek teşkil ettiğime inanıyorum" dedi.