YEREL HABERLER - 30 Kasım 2016 Çarşamba 13:25

ATB Kasım Meclisi

A
A
A
ATB Kasım Meclisi

Antalya Ticaret Borsası(ATB) Başkanı Ali Çandır, Başbakan Binali Yıldırım’ın Rusya Federasyonu Başbakanı Dimitri Medvedev ile görüşeceğini, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Alanya’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun konuğu olacağını belirterek, “Bu toplantılar sonrasında, tarım başta olmak üzere kentimizi yakından ilgilendiren konularda her iki ülke halkının da faydasına olacak, iki ülkenin ticari potansiyelini eskisinden daha iyi hale getirecek müjdeli haberleri alırız” dedi.
Antalya Ticaret Borsası(ATB) Kasım ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında toplandı. Yönetimin bir aylık çalışması hakkında üyeler bilgilendirilirken, gündeme ilişkin ve ekonomik değerlendirmelerde bulunuldu. ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, meclis konuşmasına terörü lanetleyerek başlarken, şehitlere Allah’tan rahmet diledi. Çandır, Adana’da özel bir öğrenci yurdunda çıkan yangında yaşamını yitiren öğrencilere de Allah’tan rahmet dilerken, konuyla ilgili ihmali ve sorumluluğu bulunanların en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.
“Gün özveriyle çalışma günü”
Ülke gündeminin çok hızlı bir şekilde dalgalanıp değiştiğini, çoğu gelişmenin de kendilerini derinden üzdüğünü kaydeden Çandır, ekonomi ve iş dünyasının yaşanan dalgalanmadan olumsuz etkilendiğine dikkat çekti.
Çandır, “Gün üzülüp sızlanmaktan çok zorluklara karşı direncimizi artırma, yanlışlara karşı doğru bildiğimizi söyleme, sorunlarımıza kalıcı çözümler üretme, özveriyle çalışma ve geleceğe dair umudumuzu taze tutma günüdür. Şimdi tüm kesimlerin aklıselimle hareket etme zamanıdır. Çünkü bizim geçmişte olduğu gibi, geleceğimizden bir 10-15 yıl daha kaybetmeye tahammülümüz yoktur” diye konuştu.
“Döviz artışından Antalya iki kat etkileniyor”
Geçmişte döviz fiyatlarında ciddi artışların yaşandığı dönemlerde Antalya’nın Türkiye’ye göre kazançlı bir kent olduğunu anımsatan Çandır, “Ancak bu kez durum aynı değil. Çünkü bu kez daha fazla turist ağırlamıyoruz ve daha fazla tarım ürünü ihraç edemiyoruz. Dolayısıyla kentimiz, döviz fiyatlarındaki artıştan Türkiye’nin yaşadığı olumsuzluğun iki katını yaşamaktadır” dedi.
“Antalya yaklaşımının önemi”
Geçen aralık ayında Rusya ile yaşanan sorunun ardından ATB’nin başkanlığını yürüttüğü Tarım Konseyi’nin öncülüğünde tarım sektörünün tüm paydaşlarıyla acil önlemler ve iyileştirici tedbirler ana başlıklarıyla vali ve milletvekillerinin katılımıyla dosya hazırladıklarını anımsatan Çandır, taleplerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Ekonomi Bakanı ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı başta olmak üzere tüm siyasi ve karar vericilere ulaştırdıklarını kaydetti.
Çandır, ilişkilerde yaşanan krizin tarımın yanı sıra turizm ve ticaret gibi sektörlere de yansıyacağını belirterek, üretim ve ticaretin direncini koruyacak “Antalya Yaklaşımı” önerisinde bulunduklarını anımsattı.
“40 yılın en kötüsü”
Krizin üzerinden bir yıl geçtiğini belirten Çandır, “ Antalya son 40 yılda böyle bir açmazla hiç karşılaşmamıştı. Örneğin son 10 ayda Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatı yüzde 7,5 azalış gösterirken, Antalya yüzde 24 azalış yaşamıştır. Karşılıksız çek ve protestolu senetlerin tutarlarında da Antalya son dönemde hiç alışık olmadığı şekilde Türkiye’den negatif ayrışmaktadır. Örneğin; 2015 yılında bir önceki seneye göre karşılıksız çek ve protestolu senetlerin toplamına baktığımızda yüzde 17 olan Türkiye ortalamasının bir miktar altında bir değere sahip olan Antalya iş dünyası, 2016 yılında ise 2015 yılına göre yüzde 20 olan Türkiye ortalamasına karşın, yüzde 42’lik bir artış yaşamıştır. Vergi gelirleri tahsilatı ülkemizde yüzde 11 artarken kentimizde yaklaşık yüzde 1 oranında azalmıştır. Üretimin özeti niteliğinde olan geçici vergilere baktığımızda ise; gelir geçici vergisi tahsilatı ülkemizde yüzde 8 artarken Antalya’da yüzde 18,3 azalmıştır. Yine kurumlar geçici vergisi tahsilatı ülkemizde yüzde 28 artarken, Antalya’da yüzde 4,2 azalmıştır. Dolayısıyla bu örnekler, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a da ilettiğimiz ‘Antalya Yaklaşımı’ talebimizin hayata geçirilmesini her geçen gün daha da gerekli hale getirmektedir. Bu yaklaşımın uygulama araçlarını son altı aydır sıkça dile getirmekteyiz. Umarım en kısa sürede müjdeli haberleri de duyarız.”
“Nefes kredisi”
Kredi garanti fonu ile işbirliği içerisinde bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin, üyelere 9,90 faizle 12 ay vadeli “Nefes Kredisi” sağlamak için çalışmalarına devam ettiğini söyleyen Çandır, “Geçtiğimiz ay birliğimizde yapılan toplantıya katılarak borsamız görüşlerini ve Antalya ekonomisinin durumunu Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkçi’ye de aktardım, beklentilerimizi ifade ettim. Bakanımızın da destekleriyle krediler için yapılan çalışmaların tamamlanması sonrasında ekonomik darboğazı sert bir biçimde hisseden KOBİ’ler başta olmak üzere sektörümüzün biraz nefes almasını diliyoruz” diye konuştu.
“Vergide geçici indirim”
Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın gündeme getirdiği vergilerde geçici indirimle ilgili açıklamalarını desteklediklerini ifade eden Çandır, indirimin bir an önce hayata geçirilmesini diledi.
Çandır, “Bu tip uygulamalar bizlere direnç katacaktır. Bunlara ilave olarak geçici vergilerin iptal edilmesini ve her ay yapılan KDV mahsuplaşması yerine, mümkünse birikmiş KDV’lerin ödenmesi ya da üç ayda bir KDV mahsuplaşmasının yapılmasını kapsayan önerilerimizin de hayata geçirilmesini bekliyoruz” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla Antalya’da gerçekleşen istişare toplantısında tarım sektöründe karşılaşılan sosyal güvenlik uygulama problemlerini ve önerilerini gündeme getirdikleri anlatan Çandır, “Örtü altı tarım başta olmak üzere tarım sektörüne yönelik özel bir sosyal güvenlik sistemine ihtiyaç olduğunu ve bu konuda çalışmaya hazır olduğumuzu belirttim. Sayın Bakan’a düzenledikleri toplantı için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“AP’nin kararı yanlış”
ATB Başkanı Ali Çandır, Meclis’te Türkiye AB ilişkileriyle ilgili de değerlendirmede bulundu. Avrupa Parlamentosu’nun aldığı Türkiye ile katılım müzakerelerinin geçici olarak dondurulması kararının iki taraf açısından son derece yanlış bir karar olduğunu vurgulayan Çandır, “AB ile beşeri ve ekonomik ilişkilerimiz birbirinden ayrılamaz bir yapıdadır. Bu nedenle tavsiye kararına bakılmaksızın AB’nin daha müzakereci ve akılcı bir yolda ilerlemesini beklemekteyiz” dedi.
“ATB çalışmaları”
Ali Çandır, ATB’nin yürüttüğü çalışmalarla ilgili de Meclis üyelerini bilgilendirdi. ATB 1.Meslek Komitesinin “Antalya Buğdayını Arıyor” sloganıyla yürüttüğü projenin daha bilimsel bir temelde ilerlemesi için BATEM ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ortaklığında protokol imzaladıklarını belirten Çandır, “Üniversitemizle, bundan sonraki dönemde diğer komitelerimizin de yer alacağı birçok projeyi hayata geçirmeyi arzuluyoruz” dedi. “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Tebliği Bilgilendirme Toplantısı”nı gerçekleştirdiklerini anımsatan Çandır, “Bu desteklerden faydalanmak isteyen üyelerimiz için 4 Aralık tarihinin son gün olduğunu hatırlatmak isterim” dedi.
“Ruslarla görüşmeler umutlandırdı”
Başbakan Binali Yıldırım’ın Rusya Federasyonu Başbakanı Dimitri Medvedev ile görüşeceğini, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Alanya’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun konuğu olacağını belirten Çandır, “Umarız ki bu toplantılar sonrasında, tarım başta olmak üzere kentimizi yakından ilgilendiren konularda her iki ülke halkının da faydasına olacak, iki ülkenin ticari potansiyelini eskisinden daha iyi hale getirecek müjdeli haberleri alırız” diye konuştu.
“Hayvan borsası için şirket kurulacak”
Hayvan Borsası kurma çalışmalarının devam ettiğini bildiren Ali Çandır, bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’le görüştüğünü, projesi hazır olan Hayvan Borsası’nı Büyükşehir’in katkısı ile hayata geçireceklerini söyledi.
Çandır, “Mezbaha ile ilgili de Büyükşehir’in bir tasarrufu oldu, Hayvan Borsası’nı Kömürcüler’e kurma kararı aldık. Bunun için yeni bir şirkete ihtiyaç var. Borsa olarak bir şirket kuruyoruz. Daha sonra bu şirkete Büyükşehir Belediyesi’ni ortak edip projemizi hayata geçireceğiz” dedi. Çandır, Borsa’nın 2 milyon TL sermaye taahhüdünü yerine getireceğini bildirdi. Şirketin kurulması için birtakım prosedürler olduğunu anımsatan Çandır, “Umuyoruz Antalya’nın bu sorununa çare oluruz” dedi.
Çandır, ATB öncülüğünde oluşturulan Zeytin Çalışma Gurubu’nun Antalya zeytinyağını markalaştırma yönünde çalışmaları bulunduğunu söyledi. Çandır, Pamfilya döneminde olduğu gibi Antalya’nın yağdaki öncülüğünü ortaya çıkarmak istedikleri belirtti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara HÜRJET’in Test Pilotu Orhan Boran, Dünya Pilotlar Günü dolayısıyla konuştu HÜRJET’in Test Pilotu Orhan Boran Dünya Pilotlar Günü dolayısıyla konuştu. Boran, “HÜRJET’in ilk uçuşunu yaptığım zaman bacaklarımın heyecandan titrediğini hatırlıyorum” dedi. Türkiye’nin ilk jet motorlu uçağı olan HÜRJET’in test pilotlarından Orhan Boran, 26 Nisan Dünya Pilotlar günü kapsamında İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine özel açıklamalarda bulundu. HÜRJET’in ilk uçuş anlarında neler yaşadığını aktaran Boran, test pilotluğunun önemine de dikkati çekti. “Şimdi bu sonuçları biz yazıyoruz” Test pilotluğuna geçiş sürecini anlatan Orhan Boran 2021 yılından bu yana TUSAŞ’ta test pilotu olarak görev yaptığını belirterek, “Pilotluk mesleği genel olarak disiplin isteyen bir meslek. Sürekli konsantre olmak zorundasınız, dikkatli olmak zorundasınız. Hata yapma şansınız çok fazla olmayabiliyor. Test pilotluğu özelinde ayrı bir eğitim gerektiriyor. Yıllarca operasyonel pilot olarak görev yaptık. Fakat TUSAŞ’ta ilk test pilotu olarak görev yapmaya başladığımızda ön şartlardan bir tanesi test pilotluğu eğitimi almamızdı. Bunun için şirketimiz 1 yıl süren kategori 1 test pilotluğu kursuna gönderdi. Oradaki eğitimimizi tamamladıktan sonra 2022 yılında tekrar döndükten sonra HÜRJET’e geliştirme safhasında yerdeki işlerinde, simülatörlerinde, motor çalıştırma ve taksi faaliyetlerinde görev aldım. Test pilotu olarak aslında daha önce hiç uçmamış bir uçağın, neler yapacağını bilmediğiniz bir uçağın, farklı dinamikleri olan bir uçağı test ediyorsunuz. Biz yıllarca bize hangi uçak geldiyse, hangi uçakla uçmamız istendiyse o uçaklarla uçtuk. Bunların hepsinin testleri yapılmıştı, sonuçları biliniyordu. Şimdi bu sonuçları biz yazıyoruz. İnşallah Hava Kuvvetleri envanterine de sonuçlarından emin olarak vermeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı. “HÜRJET’in ilk uçuşunu yaptığım zaman bacaklarımın heyecandan titrediğini hatırlıyorum” HÜRJET’in ile gerçekleştirdiği ilk uçuştan bahseden Boran, “HÜRJET’i takip uçağındayken gördüm. Tabi ayrı bir gurur. Şirketteki herkesin gözleri doldu. Çünkü Türkiye’nin ilk milli jet uçağıydı. Onun bu denli stabil uçması görmek, yer testleriyle birebir örtüştüğünü görmek çok güzeldi. Daha sonra kendim ilk uçuşu yaptığımda o bambaşka bir heyecan. 2000 yılında ilk yaptığım uçuşu hatırlarım. Bir de HÜRJET’in ilk uçuşunu yaptığım zaman bacaklarımın heyecandan titrediğini hatırlıyorum. Büyük bir sorumluluğun üzerimizde olduğunu biliyorum. Gerçekten Türkiye’nin ürettiği ilk milli jetle uçmanın apayrı bir gurur olduğunu söyleyebilirim. Bununla alakalı söylenecek en güzel söz ‘İstikbal göklerdedir’ sözü” diye konuştu.
Ankara GÖKBEY’in Test Pilotu Arif Ateş, Dünya Pilotlar Günü dolayısıyla konuştu GÖKBEY’in Test Pilotu Arif Ateş, Dünya Pilotlar Günü dolayısıyla konuştu. Ateş, “Helikopter uçaktan çok farklı, size çok daha fazla keyif verir” dedi. Türkiye’nin pek çok alanda helikopter ihtiyacını karşılamak amacıyla üretilen GÖKBEY’in test pilotu Arif Ateş, 26 Nisan Dünya Pilotlar günü kapsamında İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine özel açıklamalarda bulundu. Helikopter pilotluğunun detaylarını aktaran Bayram, helikopterle uçmanın uçağa göre daha keyif verdiğini söyledi. “Tasarıma uygun şekilde oldukça iyi bir platform olduğunu gördük” TUSAŞ’da Döner Kanat Uçuş Test ve Eğitim Müdürü olarak görev yapan test pilot Arif Ateş, GÖKBEY’in ilk uçuşunu 6 Eylül 2018’de gerçekleştirdiğini belirterek, “Bütün dünyada hava araçlarının ilk uçuşları çok önemlidir, çok kritiktir. Çünkü tasarlanan ve üretilen hava aracının gerçek çevresel koşullarda tasarlandırıldığı ve üretildiği gibi uçuyor mu, uçabiliyor mu, uçamıyor mu? Bunun testini gerçekleştiriyoruz. Oldukça heyecan vericiydi ve çok başarılı, son derece beklendiği gibi tasarıma uygun şekilde oldukça iyi bir platform olduğunu gördük” ifadelerini kullandı. “Yakın zamanda teslimatlara başlayacağız” İlk uçuşun öncesinde simülatör üzerinde testler gerçekleştirildiğini belirten GÖKBEY’in Test Pilotu Arif Ateş, “Çok çeşitli bölgelerde 4 tane helikopterimizle; Adana, Erzurum en Kocaeli’nde ve TUSAŞ’ta burada olmak üzere testler gerçekleştirdik. En kritik testleri tamamladık. Şu ana kadar bin saatin üzerine bir uçuş gerçekleştirdik. Yakın zamanda da kısmetse ilk olarak Jandarma Genel Komutanlığımız olmak üzere teslimatlara başlayacağız” diye konuştu. “Benim hayalim helikopter pilotu olmaktı” Helikopter pilotluğuna nasıl başladığını anlatan GÖKBEY test pilotu Arif Ateş, “Benim hayalim helikopter pilotu olmaktı. Gerçi pilot ve hava aracı denince uçak akla geliyor ama ben 1991 yılında Kara Harp okulundan mezun olduktan sonra Kara Havacılık okulunda ilk sınıf okuluna başladığımda normalde kura ile yapılan uçak ve helikopter ayrımı o dönem isteğe göre yapılmıştı ve ben de helikopteri tercih etmiştim. Bu isteğim ve bu arzum doğrultusunda olacak ki kursu da birinci bitirmiştim. Dolayısıyla helikopteri olan sevgim beni bu noktalara getirdi” açıklamasında bulundu “Helikopter uçaktan çok farklı, size çok daha fazla keyif verir” Ateş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla helikopter uçaktan çok farklı, size çok daha fazla keyif verir. Alçak uçarsınız, arazinin yükseltilerine uyarak uçarsınız. Kendince farklı teknikleri vardır. Uzun yıllar silahlı kuvvetlerde de görev yapmış olmamdan dolayı hem genel maksat helikopterlerimiz hem de taarruz helikopterimiz halen de silahlı kuvvetlerimizin en önemli unsurlarıdır. Uçaklar nispeten çok daha yüksek irtifalarda uçarlar. Uçakların öncelikli görevi düşman uçaklarına, tehditlerine karşı veya uzak diğer sınır dışı daha uzak hedeflere angajman olurlarken helikopter çok daha yer birliklerinin yakınında onlara destek sağlamak maksadıyla kullanılır. Dolayısıyla bizler çok daha kara unsurlarımızla birlikte operasyon yaptığımız için onlarla birlikte daha iş birliği çerçevesinde görevlerimizi icra ediyoruz.” “Dünya Pilotlar Günü’nü kutluyorum” Tüm pilotların Dünya Pilotlar Günü’nü kutlayan Arif Ateş, “26 Nisan Dünya Pilotlar Günü bu çerçevede öncelikle Silahlı Kuvvetlerde vatan görevlerini icra eden pilotlarımız, hem helikopter hem uçak pilotlarımız aynı zamanda sivil camiada uçan, gerek özel uçan pilotlarımız ya da ticari olarak Airline’da, ulaştırmada, kargoda bir çok alanda havada görev yapan tüm pilotların Dünya Pilotlar Günü’nü kutluyorum" diye konuştu.
Aydın Öğrencilerin bilim projeleri sergilendi Aydın’ın Nazilli ilçesinde Nazilli Anadolu Lisesi Bilim Fuarı’nda 13 projeyi sergiledi. Nazilli’de 2023-2024 eğitim öğretim sezonunun ilk Bilim Fuarı Nazilli Anadolu Lisesi’nde açıldı. Okul karşısındaki kapalı pazar yerinde Okul Müdürü Zakir Tali’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen fuarın açılış törenine Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Atay, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek, okul müdürleri, veliler ve öğrenciler katıldı. 13 proje sergilendi Nazilli Anadolu Lisesi danışman öğretmen ve öğrenciler tarafından bu yılın teması olan; Kültürel Miras, Çevre ve Çevreyi Koruma ve Sürdürülebilir Şehirler ve Toplumlar konuları içeren 5’i tasarım ve 3 tanesi inceleme olmak üzere toplam 13 proje yer aldı. Proje koordinatörlüğünü İngilizce Öğretmeni Aydın İmrak’ın yaptığı bilim fuarında 13 öğretmen ve 45 öğrenci görev aldı. Ziyaretçilere projeler anlatıldı Açılışta konuşan Okul Müdürü Zakir Tali, fuarda emeği geçen öğretmen ve öğrencilere ve açılışta kendilerini yalnız bırakmayan protokol üyelerine teşekkür etti. Açılış kurdelesi kesimi öncesi de Kaymakam Sedat Sırrı Arısoy, bilim fuarlarının çok önemli olduğuna dikkat çekerek hayırlı olması dilekleriyle kurdeleyi kesti. Ardından stantları gezen Kaymakam Arısoy ve beraberindekiler sorumlu öğretmenler ve öğrencilerden bilgi aldılar. Fuarda sergilenen halk oyunları ve yakın döğüş tekniklerinin sergilendiği gösteriler ise heyecanla izlendi.
Ankara ANKA-III Test pilotu İbrahim Bayram: “Testlerine devam ediyoruz, başarılı gidiyor” ANKA-III’ün test pilotu İbrahim Bayram, testlerin başarılı olduğunu belirterek, "Yakın zamanda inşallah hem Türkiye’deki silahlı kuvvetlerimize hem yurt dışına büyük oranda satacağımızı düşünüyoruz” dedi. Türkiye’nin savunma sanayii alanında önemli projelerinden birisi olan ANKA-III’ün test pilotu İbrahim Bayram, 26 Nisan Dünya Pilotlar Günü’nde İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine özel açıklamalarda bulundu. İnsansız hava aracı pilotluğunun detaylarını anlatan Bayram, adeta ANKA-III’ün içindeymiş gibi uçtuklarını dile getirdi. “Testlerine devam ediyoruz, başarılı gidiyor” Pilot İbrahim Bayram, “ANKA-III aslında TUSAŞ’ın uzun yıllardır üzerinde çalıştığı ANKA, daha sonrasında Aksungur ve takibinde de ANKA-III olarak ortaya çıkardığı yeni bir ürün. Bütün diğer ürünlerde kazandığı tecrübenin üzerine katarak koyduğu son gelişmiş ürünümüz ve semalarda yerini almaya hazırlanıyor. Testlerine devam ediyoruz, başarılı gidiyor testler. Yakın zamanda inşallah hem Türkiye’deki silahlı kuvvetlerimize hem yurt dışına büyük oranda satacağımızı düşünüyoruz” dedi. “ANKA, Aksungur ve ANKA-III her üçü de sadece tek pilotla uçuşa müsait durumda” ANKA-III’ün ilk uçuşunda güvenlik önlemlerinin hat safhada olduğuna dikkati çeken Bayram, “Normal şartlar altında uçaklarımız ANKA, Aksungur ve ANKA-III her üçü de sadece tek pilotla uçuşa müsait durumda. Ancak biz buradaki test uçuşlarını da emniyet gerekçelerinden dolayı genelde iki test pilotuyla birlikte yapıyoruz. ANKA-III’ün ilk uçuşunda ise yine emniyeti arttırmak amaçlı ve çeşitli görevlerden dolayı da 4 tane test pilotuyla birlikte yaptık. İlk uçuşu olduğu için, çok önem verdiğimiz bir uçuş olduğu için 4 test pilotuyla birlikte yaptık. Hedefimiz şöyle; test uçuşlarında yavaş yavaş zarf açarak gidiyoruz. Dolayısıyla daha işin çok başındayız. Ama hızlı bir şekilde ilerleyerek kısa sürede ülkemizin güvenliğine katkı sağlayacak şekilde, semalarımızda görecek şekilde testlerimize devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. “Uçağın içindeymişiz gibi uçağı kullanıyoruz” Adeta yerde uçtuklarını söyleyen Bayram, “Biz İHA pilotu olarak buradaki test pilotlarımızın tamamı insanlı uçaklarda da görev almış pilotlarız. Dolayısıyla hem insanlı hem de insansız uçaklarda tecrübemiz var. İnsansız hava aracı pilotunu da şöyle tarif edebilirim; aslında uçağın içindeymişiz gibi uçağı kullanıyoruz ama içinde değiliz. Sadece kokpitimiz yerde. Uçuşun fiziksel koşullarını yaşamıyoruz. Bunun dışındaki her şey hemen hemen normal pilotlukla aynı” diye konuştu. “Bütün pilotlarımızın Dünya Pilotlar Günü’nü kutlarım” Pilotlar Günü dolayısıyla bir mesaj da veren Bayram, “Bütün Türkiye’de ve dünyada havacılığa gönül vermiş bütün pilotlarımızın Dünya Pilotlar Günü’nü kutlarım. Umarım burada yaptığımız çalışmalar ülkemizin güvenliği, Türk milletinin bekası açısından istenilen noktalara gelir” dedi.