EKONOMİ - 01 Aralık 2016 Perşembe 17:28

Elvan Grubu, AR-GE ve marka yatırımları ile yükselişte

A
A
A
Elvan Grubu, AR-GE ve marka yatırımları ile yükselişte

İstanbul Zeytinburnu’nda küçük bir şekerci dükkanında temeli atılan Elvan Grubu’nun Başkanı Hidayet Kadiroğlu, 2017’de 65’inci kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlandıklarını belirtti.
1952’de kurulan Elvan Grubu’nun Başkanı Hidayet Kadiroğlu, “Küçük şekerci dükkanında başlayan girişim, 65 yılda sektörümüzün Global Top 100 listesine girdi. Tüketici odaklı global marka yolculuğumuzda 2017 önemli bir aşama olacak. 65’inci kuruluş yıl dönümümüzü dünya çapında kutlama heyecanını yaşıyoruz” dedi.

Son iki yılın ihracat şampiyonu ve Ar-Ge lideri
Son 2 yıldır sektöründe ihracat şampiyonluğu ve Ar-Ge liderliği ödülleri alan şirketin İstanbul Zeytinburnu’nda küçük bir şekerci dükkanında 1952 yılında atıldı. Gelinen noktada sektörde Türkiye’den dünya sıralamasına giren 3 markadan biri olduklarına dikkat çeken Kadiroğlu, ’’Sektörümüzde dünya sıralamasına Türkiye’den girebilen 3 markadan biri olduk. Sektörümüzün Global Top 100 listesine biz 2012’de girdik. Geçen süre zarfında da 34 basamak çıktık ve 66’ncı sıraya yükseldik. 65’inci kuruluş yıl dönümümüzü dünya çapında kutlama heyecanını yaşıyoruz. Sosyal sorumluluk projeleriyle topluma değer katmaya devam edeceğiz’’ diye konuştu.

"2023’te 1 milyar dolar ihracat cirosu hedefliyoruz"
2023 yılı ihracat ciro hedeflerinin 1 milyar dolar olduğunu hatırlatan Kadiroğlu, ’’Böylelikle Global Top 100 listesinde ilk 20’yi girmiş olacağız. Dolayısıyla daha çıkılacak 46 basamağımız var. Geçen 5-6 yılda 34 basamak çıkan bizler, 7-8 yılda 46 basamak daha çıkacak altyapıya ve stratejik plana sahibiz’’ diye konuştu.
Türkiye’nin kilosunu 0.40-0.45 dolara ihraç etmeye çalıştığı unu yeni yatırımlar sayesinde kruvasan ve waffle gibi yenilikçi ürünlere dönüştürerek katma değerli ihracat ile ülkeye döviz kazandırdıklarını anlatan Kadiroğlu, şöyle devam etti:
’’Hedef ciromuz olan 1 milyar dolara sadece tonaj artışıyla değil, kruvasan, waffle ve fondante gibi yenilikçi ürünlerimizle ulaşmayı planlıyoruz. Bununla birlikte marka yatırımlarımızı artırıyoruz.’’

Ar-Ge ve markaya yatırımlarını artırdı
Sektöründeki belgeli ilk Ar-Ge Merkezi’ni kuran şirket; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2015’te sektörünün Ar-Ge lideri olarak ödüllendirildi. Ar-Ge merkezinde geliştirdiği özel maya ile Avrupalı kruvasancılardan farklılaştı. 2015’te de Türkiye’de ambalajlı ilk waffle üretimini gerçekleştirdi. 2015’te ’Ne şeker ne çikolata: Hem şeker, hem çikolata’ olarak tanımlanan ilk fondante’yi üretti. 130 ülkeye ihracat yaparken 5 ülkede de ülke müdürlüğü kurdu (Romanya, Irak, Mısır, Suudi Arabistan ve Güney Afrika). Türkiye’de farklı illerdeki (İstanbul, Sakarya, Eskişehir, Manisa ve Balıkesir) 9 fabrikada üretim yapmaya devam ederken Mısır’da da fabrika kurdu. Ekonomi Bakanlığı tarafından Turquality kapsamına alındı ve son yıllarda pazarlama-marka bütçesini 20 kat artırdı. Şirket, kendi özgün markalarına yatırım yanında dünyanın popüler karakterleriyle de işbirliği yapıyor. Angry Birds, Minions ile Batman ve Süperman lisanslarıyla yeni bir çıkış yakaladı.
2013 yılında Zeka Kulübü ile zekanın gelişimine yönelik kurumsal sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren şirket; Afrika’da da zeka atölyeleri kurdu. 5 Haziran 2016’da ilk kez Çocuk İnovasyon Ödülü verdi. 2017’de ödül bütçesini yüzde 400 oranında artırdı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Büyükşehir kırsaldaki çınarların yanında Muğla Büyükşehir Belediyesi ‘Kırsaldaki Çınarlar’ projesi ile kırsalda yaşamını sürdüren, özellikle kendi ev ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlı vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için evlerine giderek hizmet veriyor. Ekipler, proje kapsamında vatandaşların temizlik, tamirat, soba kurulumu ve daha birçok konuda yanlarında oluyor. Hizmet kapsamında bugüne kadar 761 aileye 12 bin 728 kez hizmet verilerek vatandaşlara önemli bir destek sağlandı. Nurten Kaleli; “Büyükşehir ekipleri ailemizin birer ferdi oldular” Menteşe İlçesi Ortaköy Mahallesi’nde eşi ve oğluyla oturan Nurten Kaleli, Kırsaldaki Çınarlar hizmeti ile Büyükşehir ekiplerinin belli dönemlerde kendilerini ziyaret ettiğini söyledi ve gelen ekiplerin ailelerinin birer ferdi olduğunu belirtti. Nurten Kaleli; “80 yaşındayım, eşim ve oğlumla yaşıyorum. Eşim felç geçirdi. Benim de gücüm kalmadı. Ev temizliğinden diğer işlere Büyükşehir ekipleri hep yanımda oluyor. Siliyorlar, süpürüyorlar, camları temizliyorlar. Onlar geliyoruz dediğinde ben çayı koyuyorum, çaylarını içip işlerine öyle başlamalarını istiyorum. Çünkü onlar da bizim ailemizin bir ferdi oldular” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi Kırsaldaki Çınarlar ekibinden Deniz Çağlar vatandaşların evlerine giderek tadilat, temizlik ve isteklerine göre birçok hizmeti verdiklerini söyledi. Deniz Çağlar; “Kendine bakamayan, yaşlı vatandaşlarımıza Kırsaldaki Çınarlar projemizle hizmet veriyoruz. Evlerinde temizlik, tadilat, odun kırma neye ihtiyacı varsa karşılıyoruz. Nurten teyzemize de aylık periyotlara göre uğruyor, ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu hizmetimizle onların yanında oluyor, dualarını da alıyoruz.” Kırsaldaki Çınarlar ekibinin diğer üyesi Gülden Madran da genel temizlik, dolap, kapı, cam temizliği, süpürge gibi hizmetlerle vatandaşlara hizmet verdiklerini ve kendilerini gittikleri evin bir ferdi gibi hissettiklerini belirtti.
Aydın Nazilli’de öğrenciler projelerini görücüye çıkardı Nazilli Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Bilim Fuarı törenle açıldı. Öğrenciler, hazırladıkları projelerini heyecanla protokol üyelerine anlattı. Aydın’ın Nazilli ilçesinde bulunan Atatürk Anadolu Lisesi’nde Bilim Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Kaymakam Sedat Sırrı Arısoy, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek, şube müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Fuarda öğrenciler, hazırladıkları bilimsel çalışmaları davetlilere detaylarıyla anlattı. 17 projenin yer aldığı fuarda 13 tasarım, 4 inceleme, 1 de araştırma projesi yer aldı. Öğrencilerin yaptığı birbirinden farklı çalışmalar, protokol üyelerinden tam not aldı. Fuarın tek araştırma projesi olan “Bukalemun Saha Çalışması” projesi dikkat çekti. Bukalemunların tanıtımını ve ekosisteme olan katkılarının öne çıkarıldığı çalışmada öğrenciler, köylerdeki vatandaşlara bukalemunlar hakkında bilgi verdi ve bu hayvanın ne kadar tanındığına dair araştırma yaptı. Alper Barlık danışmanlığında projeyi hazırlayan öğrenciler İlknur Atik ve Bahriye Çiftçi, bukalemunların öldürülmemesi gerektiğini ifade ederek, “Bu projeyi hazırlamaktaki amacımız bukalemunların tanıtımlarını sağlamak ve bitki zararlıları ile mücadelesinde etkisini göstermek. Kıyı bölgelerinde daha çok varlık gösteriyor. Hassas bir hayvan oldukları için en ufak bir etkileşimde ölebiliyorlar. Bu yüzden insanlarımızı bilinçlendirmek amacıyla bu projeyi hazırladık. Soylarını devam ettirmek istiyoruz. İnsanlar bukalemunları yakalayıp öldürüyor, bazıları ilaç yapıyor. Tıpta böyle bir şeyin karşılığı yok ama halk arasında böyle bir inanış var. Arslanlı Mahallesini pilot bölge olarak seçtik. Mahalle sakinlerine bukalemunları tanıttık. Orada 100 kişi ile röportaj yaptık, 78 kişi bukalemunları tanımadığını söyledi. Kalanı ise tanıyıp öldürdüklerini söyledi. Biz de yararlarını anlattık” ifadelerini kullandı.