YEREL HABERLER - 02 Aralık 2016 Cuma 12:03

Türel: “Engelsiz Antalya için çalışıyoruz”

A
A
A
Türel: “Engelsiz Antalya için çalışıyoruz”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle düzenlenen yemekte engelli bireyler ve aileleriyle bir araya geldi.
Cam Piramit’te gerçekleştirilen 2 bin kişilik yemeğe Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, Genel Sekreter Yardımcısı Sanem Öztürk, belediye bürokratları, engelli dernekleri, engelli bireyler ve aileleri katıldı.
Başkan Türel, her fırsatta engelli bireylerle birlikte olmaya özen gösterdiğine söyledi. Dünya Engelliler Günü’nün amacının bütün toplumda farkındalık sağlamak ve engellilerin sorunlarını çözmek olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, “Bu konuda çok mesafe aldık. Yine de engelli kardeşlerimiz için ne yapsak az gelir. Ama unutmayalım ki, bundan 10-15 yıl önce caddelerde engelli yaşlı insanlar, dilencilik yaparlardı. Tekerlekli sandalye lüks bir araçtı. Engellilere ve engelli ailelerine devlet desteği yok gibiydi. Şükürler olsun ki, Türkiye’de artık devlet destek veriyor, belediyelerimiz hizmet veriyor, özel merkezlerimiz var. Bilim ve teknoloji gelişiyor, yeni protezler organ nakli gibi gelişmeler ümit veriyor. Bundan sonra çok daha iyi gelişmeler göreceğiz” dedi.

Engellilerin yaşamını kolaylaştırıyoruz
Engelsiz Antalya konusunda büyük kararlılık gösterdiğini belirten Başkan Türel, “Bu konudaki, hassasiyetimi en iyi bilen kişiler sizlersiniz. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak Engelsiz Antalya için başlattığımız projeleri hatırlatmak isterim. Bizlere eksiğimiz konusunda yol gösterebilirsiniz. Mekânlar Projemiz ile engelli bireylerin özel mülkiyetlerinde yaşamlarını kolaylaştırıcı çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında, evlerin girişlerine rampa yapılması, eşiklerin kaldırılması, banyo-wc, priz, mutfak tezgâhı gibi alanların engellinin kullanımına uygun hale getirilmesi sağlanarak, engellilerin konutlarında onların kullanabilirliğine uygun düzenlemeler yapılarak yaşamları kolaylaştırıyoruz” dedi.

420 Engelliye ulaşıldı
Başkan Türel, ‘Antalya’da Ulaşılmayan Engelli Kalmasın Projesi’ ile Muratpaşa, Kepez, Döşemealtı, Konyaaltı, Aksu ve Serik’te yaşayan engelli bireylere uzman personel tarafından ziyarette bulunularak, sorunların yerinde tespit edildiğini ve çözüme destek sağlandığını belirtti. Projede önceliğin köylere verildiğine dikkat çeken Başkan Türel, “Merkez ilçemizin köylerinde yaşayan engelli vatandaşlarımızın ziyaretleri Engelli Hizmet Merkezi çalışanlarımız tarafından yapılıyor. Evlerinde ziyaret edilen engelli vatandaşlarımıza, ihtiyaçları doğrultusunda; nakdi yardım, tekerlekli sandalye, beyaz baston, gıda, eşya danışmanlık-rehberlik gibi yardımlarda bulunuyoruz. Bu ziyaretler kapsamında toplam 93 köye gidilmiş, 420 engelliye ulaşılmıştır. Engellilerimizin ve yaşlılarımızın bizzat evlerinde ziyaret edilerek sorunlarının yerinde tespiti ve çözüm üretilmesine yönelik çalışmalarımız bütün ilçelerimizde devam edecektir” dedi. Evde bakım ekibinde çalışan doktor ve hemşireler tarafından engelli ve yaşlı bireylerin sağlık kontrollerinin yapıldığını hatırlatan Başkan Türel, “Bakım elemanlarımız, engelli vatandaşlarımızın öz bakımlarını, ev temizliği, alış-veriş gibi günlük ihtiyaçlarını karşılıyor” şeklinde konuştu.

Engelli hizmet merkezlerini önemsiyorum
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Engelli Hizmet Merkezleri’nin çok önemsediği projeler olduğuna dikkat çekerek “Yavuz Özcan Parkı içerisinde bulunan Engelli Hizmet Merkezimiz ve Serik’te bulunan Serik Engelli Hizmet Merkezimiz ile engelli vatandaşlarımıza aktif olarak hizmet veriliyor. Diğer ilçelerimizde de bu merkezlerin açılması yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl Korkuteli, Alanya, Gazipaşa, Manavgat ilçelerimizde Engelli Hizmet Merkezleri’nin açılışını tamamlamış olacağız” dedi.

Engelsiz ulaşım yaygınlaşacak
Yavuz Özcan Parkı içerisinde bulunan Engelli Hizmet Merkezi bünyesindeki Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, “ Kütüphane ile görme engelli vatandaşlarımızın bilgi kaynaklarına erişmelerini sağlıyoruz. İşitme Engelli vatandaşlarımızın belediye hizmetlerinden etkin faydalanabilmesi için personelimize yönelik ‘İşaret Dili’ kursu hizmetimiz yeni hizmet binamızda sürdürülüyor.
Bedensel engeli olup, toplu taşıma araçlarını kullanamayan vatandaşlarımız, Engelsiz Ulaşım araçlarımız ile gitmek istedikleri yerlere götürülüyor. Bu yıl Korkuteli, Alanya, Gazipaşa, Manavgat ilçelerimizde engelsiz ulaşım araçlarımız ile hizmet verilmeye başlandı. Bu hizmeti diğer ilçelerimizde de yaygınlaştıracağız. Büyükşehir Belediyemizin ulaşım araçları dahil halkımıza sunduğu bütün hizmetlerin engellilerimizin erişimine uygun olması önceliğimizdir. Bu adımları da attık” diye konuştu.

Durmak yok yola devam
‘İlk göz ağrım’ dediği Döşemealtı Çıplaklı Mahallesi’ndeki Büyükşehir Belediyesi Özel Rehabilitasyon Merkezi’ni sürekli geliştirmeye çalıştıklarını belirten Başkan Türel, “Türkiye’nin en büyük özel eğitim merkezi olma özelliğine sahip olan merkezde 620 özel gereksinimli bireye eğitim veriliyor. Biz göreve başlamadan önce 6 kişiydi. Şimdi 620 kardeşimiz bu hizmetten istifade ediyor” dedi. Başkan Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim için yeni bir proje, yeni bir hizmet yapılmayan gün boşa geçmiş gündür. Bizim iki günümüz bir olmamalıdır, her gün yeni bir dünyaya uyanıyoruz. Durmak yok, yola devam sloganımız, çalışmayı, daha çok çalışmayı ifade etmektedir.”

Engelli mola evi
Başkan Türel, önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Türel,
Engelli Mola Evi Projesi ile özel gereksinimli çocuk sahibi olan ailelere destek olacaklarını belirterek, “Çocuklarının kısmi zamanlı bakımlarını sağlayarak sosyal ve kültürel yaşama entegre olabilmeleri, psikolojik olarak kendilerini rahatlatabilmeleri ve ailelerin çocukları ile birlikte yapamadıkları çeşitli faaliyetleri yapabilmelerine imkân sağlamak amacıyla Mola Evi Projesini hayata geçireceğiz. Bu projeyi Büyükşehir Belediyesi olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile hayırseverlerimizin işbirliğinde yürüteceğiz. Engelli bireylerin ebeveynlerinin çocuklarını günü birlik bırakarak önemli ihtiyaçlarını gidermelerine imkân sağlamak, bir günlük de olsa bir nefes almalarına fırsat yaratmak amacıyla engelli çocuklarının Mola Evi’nde kısmi zamanlı bakımı ve korunması Büyükşehir Belediyemizce yapılacaktır. Öncelikle merkez ilçelerimizde uygulayacağımız Mola Evi Projesini Kepez ve Muratpaşa’da uygulayıp diğer ilçelere de yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz” dedi.

Engelli yaşam merkezi projesi
Engelli bireye sahip olan ailelerin en önemli korkularından birisinin de ‘Ben öldükten sonra çocuğuma ne olacak?’ sorusu olduğunu vurgulayan Başkan Türel, “ Antalya’da yaşayan anne babası ölmüş ya da anne babası sağ ama yaşlılık veya sağlık nedenleriyle engellisine bakamayan ailelerimize destek olmak ve bu durumdaki engellilere ev sıcaklığında bir bakım ortamı hazırlamak amacıyla Varsak bölgemizde inşaat çalışmaları devam eden engelli yaşam merkezi ile kimsesiz engellilerimize bakım hizmeti vermeyi planlıyoruz. Böylece sosyal devlet ve sosyal belediyecilikte bir ileri aşamaya daha geçmiş olacağız. Artık hiçbir anne baba engelli evladı için benden önce ölsün duasında, temennisinde bulunmayacak. Şükürler olsun belediye olarak biz bu imkanı sağlamış olacağız. Belediyemiz devletimiz kimsesizlerin, kimsesi olmalıdır ve olacaktır. Bundan sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi de Allah’ın izni ve yardımıyla kimsesizlerin kimsesi olacaktır. Hiçbir anne ve babanın, kardeşin aklı arkada kalmayacaktır” şeklinde konuştu. Başkan Türel, Adana Aladağ’daki yurt yangınına da değinerek “ Allah Adana’daki gibi bir felaketi, acıyı bir daha göstermesin” dedi. Başkan Türel, konuşmasının sonunda engelli hizmetlerinde kendilerine destek veren kurum ve kuruluşlara da teşekkür etti.
Engelli bireyler konuşmaların ardından gerçekleştirdikleri gösterilerle bütün engelleri bir kez daha ortadan kaldırdı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğe kapatıldı, evler tahliye edildi Kocaeli’nin Gölcük ilçesi D-130 Karayolu’nda seyir halinde olan benzin yüklü tanker, önce üst geçit köprüsüne ardından ise 3 araca çarptı. Tankerin çekici kısmı koparken benzin ise yola saçıldı. Patlama riskine karşı yolun iki şeridi de trafiğe kapatılırken, çevredeki evlerde tahliye edildi. Edinilen bilgiye göre, Gölcük ilçesi D-130 Karayolu Yalova istikametine seyir halinde olan benzin yüklü tanker sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde araç, refüjdeki demir korkuluklara çarparak karşı şeride geçti. 150 metre boyunca duramayan tanker üstgeçit köprüsünün ayağına, ardından park halindeki iki kamyonete çarptı. Daha sonra karşı şeritten gelen hafif ticari araca çarpan tankerin çekici kısmı koptu. Kopan çekici, D130 Karayolu’ndan karşı sokağa uçtu. Kazada tanker sürücüsü hafif şekilde yaralanırken benzin ise yola saçıldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı hastaneye kaldırırken, polis ekipleri ise patlama riskine karşı D130 Karayolu’nun Yalova ve İzmit istikametini trafiğe kapattı. Ayrıca çevrede bulunan binalardaki vatandaşlar da tahliye edildi. Şehir merkezinden trafik akışı sağlanıyor. Ayrıca itfaiye ve polis ekipleri vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya devam ediyor. İtfaiye ekipleri, patlama riskine karşı bölgeyi köpüklüyor. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" Patlama riskine karşı evden çıkarılan Aysel Sütlüce, “Polisler anons etti ve korkarak hemen dışarı çıktık. Kaza yapan tanker araçları ezmiş. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" dedi. Ömer Çengel ise "Tanker 3 aracı çarpmış. Tankerden devamlı benzin akıyor. Polisler evi boşalttı. Şu an dışarıda bekliyoruz" diye konuştu.
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.
Bitlis Ahlat’ta ‘Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun’ anma programı düzenlendi Eski Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun vefatının 5. yılında Bitlis’in Ahlat ilçesinde anıldı. Ahlat ilçesinde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun anısına “Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun” anma programı düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın katkılarıyla Anadolu Kültür ve Tarih Birliği Derneği tarafından düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra konuşma yapan Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, “Haluk Dursun’un hatırasına sahip çıkan bu anlamlı program dolayısıyla sizlerle beraber olmaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum. Bugün ülkemizin yetiştirmiş olduğu mümtaz bir ismi anmak üzere buradayız. Prof.Dr.Haluk Dursun’u ebedi aleme uğurlayalı tam 5 yıl oldu. Van Erciş’te kendi aracıyla seyir halindeyken meydana gelen elim bir trafik kazası sonucu maalesef hocamızı 19 Ağustos 2019 tarihinde kaybettik. Kültür birikimi ve hitabetiyle araştırmayı, bildiğini ve gördüğünü meraklısına aktarmayı seven, hayatını görevine adayan bir bilim insanıydı. Ahmet hocamızı bir kez daha rahmetle, özlemle, şükranla yad ediyorum. Değerli ailesine, dostlarına, mesai arkadaşlarına tekrar başsağlığı diliyorum. Rabbim Haluk hocamızdan razı olsun, mekanı ali olsun. Bu anlamlı buluşmanın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Ardından konuşan AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, “Gerçekten bir ideal, ülkü ve niyet uğruna yola koyulanlardandı Haluk hoca ve bugün bizi burada bir araya getirdi. Bunu da yaparken bir mekan ve bellek ilişkisi kurmaya yönelik en önemli noktalardan birinde Ahlat’ta bizleri buluşturdu. Gerçekten nereden geldik nereye doğru yürüyeceğiz duygusunu bize pekiştirebilecek bir noktada bir araya gelmiş olduk” ifadelerini kullandı. MHP Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy’da, “Ahlatın maneviyatıyla gençliğin enerjisini bir araya getiren bu tarihi ve bu mukaddes şehirde Kubbet-ül İslam’da sizlerle beraber olmaktan tarihe adanmış, adanmış olduğu bir ülküsünde yol yürürken rahmeti rahmana kavuşmuş değerlerimizi anma vesilesiyle sizlerle olmaktan bende kıvanç duyuyorum. Ahlat’ı anlamak, tanımak ve bu değerler etrafında dertlenen Ahmet Haluk Dursun profili, şahsiyetleri, onun etrafında neşet etmiş yetiştirmiş olduğu gençlerin yeniden filizlenmesine iklim oluşturmaktır. Bizim muradımız ve mefkuremiz budur. Siyasetten de, devlet hayatından da anladığımızda budur, bu olmalıdır. Bu sebepten dolayı bugün bu saatte bu salonu dolduran her bir arkadaşım bu atmosferin bir parçası olmuştur. Bu programın hayat bulmasında dertlenerek Ahmet Haluk Dursun hocanın derdini kendine dert ederek yola çıkıp kamu imkanlarıyla bu iş yürümüyorsa milletle yürüyebiliriz, dernekleşiriz diyerek devletimizin kapısını çalarız diyerek yolculuğa başladı. Bugünün anlamını bir bütün halinde program bitene kadar hissedip yaşayalım” şeklinde konuştu. Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ferit İzci ise, “Bizim medeniyetlerimiz başka medeniyetlere benzemez. Bizim medeniyetlerimiz işte böyle şahsiyetler ve gençler üzerine inşa edilmiş ilelebet varlığını devam ettirecek medeniyetlerdir. Başka medeniyetlerin hayal bile edemeyecekleri zirvelere çıkmış olan ecdadın nesilleriyiz. Hayatını bu şekilde mücadeleyle geçiren başta sayın Ahmet hocamız olmak üzere bu ülkede ve coğrafyada yetişmiş değerlerli şahsiyetlere huzurlarınızda saygıyla ve minnet duyuyorum” dedi. Düzenlenen program hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Anadolu Tarih ve Kültür Birliği Derneği Başkanı Doğan Güngör, “Kültür ve Turizm Bakan yardımcısıyken çok sevdiği Ahlat’ı ziyaretinin hemen sonrasında geçirdiği trafik kazasıyla hayatını kaybeden Prof.Dr.Ahmet Haluk Dursun hocayı anmak, Ahlat’ı anlatmak ve gençlerle hemhal olmka için buradayız. Dernek olarak hocamızı anmak üzere yaptığımız ikinci program. İlkini Çanakkale’de yine tarihimizin müstesna mekanlarından birinde, bugünde Ahlat’ta yaptık” dedi. Anma programına katılan Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un kızı Nilay Dursun’da duygularını şöyle ifade etti; “Babamın hayatının son yıllarında özellikle çok önem verdiği Anadolu Tarih ve Kültür Birliği projesinin yaşatılıyor olabildiğini görmek gerçekten çok mutluluk verici. Yıllar önce babamın vefatından sonra tanıştığım bu değerli ekiple 5.yılında da bu tarz etkinliklerle bir araya gelmeyi sürdürüyoruz. Babamı anmayı, onun öğretilerini, gençlere aktarmaya çalıştığı bilgileri bir arada tekrar hatırlayarak belki yeni kitlelere aktarmaya çalışıyoruz. Bu gerçekten çok önemli. Dolayısıyla bu etkinliklerde desteği olan herkese çok teşekkür ediyorum.” İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü son sınıf öğrencisi Kenan Toprak Çatkın’da, “Ahlat’a ikinci gelişim. Bundan önce de bir program aracılığıyla gelmiştim. Haluk hoca bizde çok önemli ve derin etkiler bıraktı. Zaten bu etkileri panelimizde de anlatacağız” dedi. Yapılan konuşmaların ardından program Anadolu Kültür ve Tarih Birliği Derneği Musiki Grubunun Haluk Dursun’un sevdiği müzikleri seslendirmesiyle devam etti. Arından Ahmet Haluk Dursun hocayla anısı olan çeşitli üniversite öğrencilerin paneli ve BEÜ öğretim üyesi Doç.Dr.Hasan Buğrul’un Ahlat’taki tarihi mezar taşları üzerindeki övgü içerikli yazılar adlı sunumuyla program sona erdi. Anma programı sonunda toplu hatıra fotoğrafı çektirildi. Ahlat Halk Eğitimi Merkezi konferans salonunda düzenlenen anma programına Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Ahlat Belediye Başkanı Yavuz Gülmez, Bitlis İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, Bitlis İl jandarma komutanı Tuğgeneral Eyüp Subaşı, bazı kurum amirleri, çok sayıda akademisyen, yazar, eğitimci ve öğrenci katıldı. Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un kaza sonucu vefatı 2019 yılında Malazgirt Zaferi’nin 948. yıl dönümü etkinlikleri öncesi Ahlat’ta gezi ve incelemelerde buluna merhum Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, buradaki incelemeleri sonrası kara yoluyla Van’a hareket etmişti. Dursun’un içinde bulunduğu araç, Erciş’in Bayramlı Mahallesi yakınlarında kaza yapmış, kazada Ahmet Haluk Dursun hayatını kaybetmişti.