GENEL - 29 Nisan 2017 Cumartesi 16:26

Güzellikleri ve ağırlıklarıyla podyumda yarıştılar

A
A
A
Güzellikleri ve ağırlıklarıyla podyumda yarıştılar

Burdur 3.

Burdur 3. Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı kapsamında düzenlenen Burdur En Verimli Besi Sığırı Yarışması renkli görüntülere sahne oldu.


Burdur 3. Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı kapsamında Burdur Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği tarafından Burdur En Verimli Besi Sığırı Yarışması düzenlendi.


Hayvan yetiştiriciliğinde kadının önemli rolü olduğunu ve yetiştiriciliğin tüm zorluklarını kadınların göğüslediğini ifade eden Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, “Öncelikle üretmenin üretimin zor olduğunu bilmeyeniniz yoktur. Hele hayvancılık Türkiye’de yapılıyorsa, biraz daha zor, bunu en çok zahmetini hanımefendiler çekiyor, bunu da bilmeyen yoktur. Ben burada sadece Hükumetimizden, Sayın Cumhurbaşkanımızdan hanımefendilere özellikle üretimde, köy yerinde bu işi yapan kadınlara sigorta yapılmasını en azından asgari ücretten bir maaş verilmesi talebim var çünkü hanımlar olmazsa inanın bu işi yapanımız yoktur. Beyefendiler kahvelerden vazgeçip ayrılmıyor ama hanımlar bu işi yapıyor, hanımlar bu işi yapmasına rağmen ne sosyal güvencesi, ne de bir kazancı var. Ben sigorta noktasında en azından hanımlara Tarım Bakanlığından bir bütçe ayrılıp, köyde bu işi yapan hanımlarımıza bir sigorta bağlanmasını istiyorum” dedi.



Ürettiğimiz değerli olursa, kalkınmanın kapısı açılır


Üretilenin değerine göre kalkınmanın kapısının açılacağını ifade eden Burdur Belediye Başkan Ercengiz, “Bu yıl altıncısını düzenliyoruz, benimle birlikte üçüncüsünü düzenledik umarım nice 100 ler olsun, üretimi değerli kılabilmemiz lazımdır eğer üretirsek ürettiğimiz değerli olursa ancak o zaman kalkınmanın kapısını açar bu yolda ilerleyebiliriz. Fuarımızın Burdur’a sağlayacakları yanında ülke ekonomisine de katkı getirmesini diliyorum. Biz çalışan bir iliz. Bizim sütümüz kaliteli etimiz, nitelikli bizim kavunumuz tarla kavunu onun için ürünlerimizin değerli ve özellikli olması için kıymetini bilen alanları oluşturmalıyız. İnşallah buranın da hem alanların hem satanların kazandığı emeklerin karşılığının alındığı başta ilimiz olmak üzere tüm yurdumuza katkı koyan bir fuar olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.



Gençleri hayvancılığa davet etti


AK Parti Hükumetinin hayvancılıkta uyguladığı desteklemeleri işaret eden AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, genç çiftçileri hayvancılık yapmaya davet etti. Hayvancılıkta kadınların Türkiye’ye verdiği katkıları ifade eden AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, “Burdur’a yakışır güzel bir fuar organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Birlik olunca, güç birliği yapınca nasıl güzel şeyler gerçekleşiyor, biz Burdur olarak bunu önümüzdeki her alanda gerçekleştirmemiz gerekiyor. Hayvancılıkta çok iyi bir noktada olduğumuzu, üretimi arttıracak yolları hepimizin daha iyi bir şekilde yapması gerekiyor. Bu fuar gelinlerimize, kadınlarımıza, kızlarımıza fayda sağlıyor, en çok çalışan onlar, fuara gelmiş en iyi teknolojiyi alacak işletmesinde uygulayacak. Hükumet olarak da her türlü desteği veriyoruz. Yeterli mi değil ama şundan 20-30 yıl öncesi pozisyonda değiliz, niçin içinde bulunduğumuz şeylerin kıymetini elimizin tersiyle itiyoruz, dedelerinizin, babalarınız çektiği eziyeti biz çekmiyoruz. Biz Burdur’da yaşayan insanlar olarak hayvancılık alanındaki ilerlememizi sürdüreceğiz küçükbaş desteklemeleri süratli bir şekilde, yem bitkisi, süt sığırcılığı desteklemeleriyle beraber, köylerde yaşayan genç arkadaşlar, anne babası hayvancılık yapanlar, asgari ücretle bir işe girip, oranın şefinin emrine girmeyin, anneler babalar çocuklarınızı hayvancılığa başlatın, birçok fabrika sahiplerinden bin kat daha iyi durumu var ama çalışacak” diye konuştu.



Jüri tüm detayları inceledi


Konuşmaların ardından “En Verimli Besi Sığırı Yarışması”na geçildi. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından oluşturulan jüride, yarışmaya katılan 5 besilik sığırların tüm detaylarını inceledi. Zooteknik Anabilim Dalı Başkanı Doç Dr. Özkan Elmas, ırkını taşıyan özelliklerine, aşılarının tam olup olmadığına, vücut uyumuna dikkat ettiklerini ifade etti. Yarışmada, 1’nci sırada 21 aylık 900 kilogramağırlığında Rafet El Roman isimli sığır, 2’nci sırada 22 aylık 815 kilogram ağırlığında Ercan isimli sığır, 3’ncü sırada 25 aylık 852 kilogram ağırlığında Aliş isimli sığır, 4’ncü sırada 23 aylık bin 30 kilogram ağırlığında Fırat isimli sığır, 5’nci sırada 30 aylık 982 kilogram ağırlığındaki Ali isimli sığırlar jüri tarafından değerlendirildi.



Bin 30 kilogramlık Fırat, şampiyon oldu


MAKÜ Veteriner Fakültesi akademisyenlerinden oluşan jüri değerlendirmesinde, bin 30 kilogram ağırlığındaki Fırat isimli sığır birinci, 815 kilogram ağırlığındaki Ercan isimli sığır ikinci, 900 kilogram ağırlığındaki Rafet El Roman isimli sığır ise üçüncü, 982 kilogram ağırlığındaki Ali isimli sığır dördüncü, 852 kilogram ağırlığındaki Aliş isimli sığır ise beşinci oldu. Dereceye giren sığırların yetiştiricilerine ödülleri AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan, Burdur Veterinerler Odası Başkanı Kazım Üstüner tarafından madalya ve para ödülleri takdim edildi. Yarışmada birinciye 3 bin TL, ikinciye 2 bin TL, üçüncüye bin TL, dördüncü ve beşinci sığırlara ise 500 TL para ödülü verildi.



Şampiyon Fırat, 22 bin TL’ye satıldı


Yarışma sonrası seçilen en verimli besi sığırları açık arttırma ile Türkiye’de hizmet veren et kombine ve et ürünleri firmalarına satıldı. Yarışmada şampiyon olan bin 30 kilogram ağırlığındaki Fırat isimli sığır 21 bin TL’ye satıldı. Çekişmeli geçen açık artırmadan ikinci olan 815 kilogram ağırlığındaki Ercan isimli sığır 12 bin 225 TL’ye, üçüncü olan 900 kilogram ağırlığındaki Rafet isimli sığır 14 bin 490 TL’ye, dördüncü olan 982 kilogram ağırlığındaki Ali isimli sığır 21 bin TL’ye, beşinci sıradaki 852 kilogram ağırlığındaki Aliş isimli sığır ise 13 bin 717 TL’ye satıldı. Açık artırmada Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç ise satılan sığırlara bin TL katkıda bulunarak, sığır yetiştiricilerine destek oldu.


10 bin kişiye Burdur Şiş dağıtımı


Yarışma sonunda Burdur’un coğrafi işaretlerinde yer alan Burdur Şiş Dağıtımı yapıldı. Fuar alanında kurulan 10 metrelik tezgahta, fuara katılan 10 bin vatandaşa, pide arasında Burdur Şiş dağıtımı gerçekleştirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğe kapatıldı, evler tahliye edildi Kocaeli’nin Gölcük ilçesi D-130 Karayolu’nda seyir halinde olan benzin yüklü tanker, önce üst geçit köprüsüne ardından ise 3 araca çarptı. Tankerin çekici kısmı koparken benzin ise yola saçıldı. Patlama riskine karşı yolun iki şeridi de trafiğe kapatılırken, çevredeki evlerde tahliye edildi. Edinilen bilgiye göre, Gölcük ilçesi D-130 Karayolu Yalova istikametine seyir halinde olan benzin yüklü tanker sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde araç, refüjdeki demir korkuluklara çarparak karşı şeride geçti. 150 metre boyunca duramayan tanker üstgeçit köprüsünün ayağına, ardından park halindeki iki kamyonete çarptı. Daha sonra karşı şeritten gelen hafif ticari araca çarpan tankerin çekici kısmı koptu. Kopan çekici, D130 Karayolu’ndan karşı sokağa uçtu. Kazada tanker sürücüsü hafif şekilde yaralanırken benzin ise yola saçıldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı hastaneye kaldırırken, polis ekipleri ise patlama riskine karşı D130 Karayolu’nun Yalova ve İzmit istikametini trafiğe kapattı. Ayrıca çevrede bulunan binalardaki vatandaşlar da tahliye edildi. Şehir merkezinden trafik akışı sağlanıyor. Ayrıca itfaiye ve polis ekipleri vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya devam ediyor. İtfaiye ekipleri, patlama riskine karşı bölgeyi köpüklüyor. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" Patlama riskine karşı evden çıkarılan Aysel Sütlüce, “Polisler anons etti ve korkarak hemen dışarı çıktık. Kaza yapan tanker araçları ezmiş. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" dedi. Ömer Çengel ise "Tanker 3 aracı çarpmış. Tankerden devamlı benzin akıyor. Polisler evi boşalttı. Şu an dışarıda bekliyoruz" diye konuştu.
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.