YEREL HABERLER - 12 Ağustos 2017 Cumartesi 13:20

İtfaiye uyarıyor: “Ot ve anız yangınlarına dikkat”

A
A
A
İtfaiye uyarıyor: “Ot ve anız yangınlarına dikkat”

Ankara İtfaiyesi’nin Temmuz ayında müdahale ettiği bin 204 yangının yüzde 61’i, kuru ot, ekin, anız, çöplük ve ağaçlık alanlarda yaşandı.

Ankara İtfaiyesi’nin Temmuz ayında müdahale ettiği bin 204 yangının yüzde 61’i, kuru ot, ekin, anız, çöplük ve ağaçlık alanlarda yaşandı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Celil Sipahi, yol kenarlarındaki tarlalarda anız yakılmasının da karayollarında trafik kazalarına yol açtığını belirterek, vatandaşları, bu alanlarda çıkabilecek yangınlara karşı tedbirli ve dikkatli olmaya çağırdı.


Ankara İtfaiye Daire Başkanlığı istatistik verilerine göre, yaz aylarında yangın sayısında büyük artış gözleniyor. Kış aylarında günde ortalama 10 civarında yangın vakası yaşanırken, sıcak hava koşullarında alev almaya uygun kuru ot, saman, çöp ve ekin alanlarında meydana gelen yangınlarla, bu sayı günde 50’ye kadar ulaşıyor. Temmuz ayında, Ankara İtfaiyesi toplam bin 204 yangına müdahalede bulundu. Bunların 785’i, açık alanlarda kuru ot, çalı, ekin, anız, çöplük ve ağaçlık yangını olurken; 611 yangın, dikkatsizlik sonucu atılan sönmemiş sigara ve kibritten çıktı. İfaiye Daire Başkanı Celil Sipahi, sıcaklıkların artmasıyla, yaşanan yangınların sayısında büyük artış olduğunu ifade etti. Yaz mevsiminde meydana gelen yangınların ot, saman, çöp ve ekin alanlarında yoğunlaştığını vurgulayan Sipahi, bu tür yangınların, fidanlık veya ormanlık alanlara sıçrama riski taşıdığını ifade etti.


Sıcakların maksimum değerlere ulaştığı bugünlerde, vatandaşların anız ve kuruyan yabani otların yakılmaması yönünde titiz davranmaları gerektiğini belirten Celil Sipahi, küçük yangınların büyük felaketlere neden olabileceğini akıllarından çıkarmamalarını istedi.



"Anız yangınları, trafik kazalarına neden oluyor"


Sipahi, yaz sonu ekinlerin biçilmesiyle anız yangınlarında önemli artış yaşandığını vurgulayarak, yol kenarlarındaki tarlalarda anız yakılmasının, karayollarında görüşü azalttığına ve önemli trafik kazalarına neden olduğuna dikkat çekti. Bu yangınların komşu tarlalara, yerleşim birimlerine, ormanlara, elektrik ve telefon direklerine zarar verme riski de taşıdığını belirten Sipahi, anız yangınlarının, sanıldığının aksine tarlalardaki mikroorganizmaları öldürdüğü ve toprağın doğal yapısını bozduğu için tarlalarda verimi düşürdüğünün de altını çizerek, vatandaşlardan, anız yakılmasına karşı duyarlı davranmalarını istedi. Başkent’in ekili alanları, ormanları ve fidanlıkları civarında yaşayan vatandaşlara seslenen Sipahi, vatandaşlardan çevreyi kontrol altında tutmalarını, çocuklarını yangın tehlikesine karşı uyarmalarını ve bilgilendirmelerini istedi.



"Sigara ve kibrit ilk sırada"


Sipahi, hava sıcaklığının, özellikle ormanlık ve mesire alanlarında yangın riskini arttırdığını belirterek, Ankaralılardan piknik yaptıkları alan ve çevreye sahip çıkmalarını istedi. Söndürülmeden atılan sigara ve kibritin, Temmuz ayında 611 yangının çıkış nedeni olarak ilk sırayı aldığını belirten Sipahi, "Dikkatsizlik ve ihmal sonucu çıkan yangınlar, her mevsimde olduğu gibi, yaz yangınlarının da yine en büyük nedeni" ifadelerinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.