YEREL HABERLER - 13 Ağustos 2017 Pazar 09:18

Mısır üreticisine “pankartlı” anız uyarısı

A
A
A
Mısır üreticisine “pankartlı” anız uyarısı

Yüreğir Ziraat Odası, mısır hasadının başladığı şu günlerde, tarlalarını bir sonraki ekime hazırlamak için anız yakan çiftçileri şehrin çeşitli noktalarına astığı pankartlarla uyarıyor.

Yüreğir Ziraat Odası, mısır hasadının başladığı şu günlerde, tarlalarını bir sonraki ekime hazırlamak için anız yakan çiftçileri şehrin çeşitli noktalarına astığı pankartlarla uyarıyor.


Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye’nin mısır üretiminin yüzde 20’sini karşılayan Adana’da mısır hasadının her yıl Ağustos ayının ilk yarısında başladığını, geç ekimler nedeniyle Aralık ayına kadar devam ettiğini belirtti.


Hasat sonrası bazı çiftçilerin tarlasını bir sonraki ürün ekimine hazırlamak için “anız yakmak” gibi yanlış bir yol seçtiğine dikkat çeken Doğan, anız yangınları nedeniyle gökyüzünü kaplayan dumanların, şehre kül olup yağdığını ifade etti. Anız yangınlarının çevre kirliliğinin yanı sıra toprakta verimin azalmasına ve ekolojik dengenin bozulmasına da yol açtığını belirten Doğan, üreticilere, “Anızla birlikte geleceğimizi yakmayalım” uyarısında bulundu.


Anız yangınlarının hem insan sağlığını hem de toprağın geleceğini tehdit ettiğini kaydeden Doğan, “Hasat sonrası geriye kalan anızın yakılması ile birlikte; orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazaları, hasat edilmemiş komşu tarlaların yanması gibi riskleri de beraberinde getiriyor. Anız yangınları her yıl milyarlarca liralık maddi zarara neden oluyor” dedi.


Anız yangınlarının zararlarının sadece bunlarla sınırlı olmadığını vurgulayan Doğan, şöyle devam etti:


“Anız yangınları, toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalır ve zamanla toprağın verimliliği düşer. Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelir. Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artıracağından, toprağın en değerli üst katmanları rüzgar ve su ile taşınarak yok olur. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.