SAĞLIK - 11 Eylül 2017 Pazartesi 11:30

Çocuklara doktor önerisi olmadan vitamin takviyesi yapmayın

A
A
A
Çocuklara doktor önerisi olmadan vitamin takviyesi yapmayın

Çocukları hastalıklardan korumak, büyüme ve gelişimlerini hızlandırmak ya da okul başarılarına katkıda bulunmak için vitamin desteği gerekli mi? Yoksa iyot, demir ve B12 vitamini eksikliğinin okul başarısını olumsuz etkilediği göz önüne alındığında, vitamin ve mineral ihtiyacı için doğal besinler mi tercih edilmeli? Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz.

Çocukları hastalıklardan korumak, büyüme ve gelişimlerini hızlandırmak ya da okul başarılarına katkıda bulunmak için vitamin desteği gerekli mi? Yoksa iyot, demir ve B12 vitamini eksikliğinin okul başarısını olumsuz etkilediği göz önüne alındığında, vitamin ve mineral ihtiyacı için doğal besinler mi tercih edilmeli? Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Mustafa Armut, doktor önerisi olmadan ve bilinçsizce kullanılan vitaminlerin, çocuklarda önemli sağlık sorunlarına yol açabileceği söyledi ve çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılması konusunda ailelere önerilerde bulundu.


Vitamin takviyesi yerine sağlıklı beslenme


Çocuklara gerektiğinden fazla verilen vitamin takviyeleri bazı sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu nedenle genel vücut sağlığı için gerekli olan vitamin ve minerallerin, doğal besinlerden karşılanması önem kazanmaktadır. Çocuklar için çeşitli besin öğelerinden yeterli miktarlarda oluşturan beslenme programları, hem okul başarısına hem de sağlıklı büyüme ve gelişime katkıda bulunmaktadır. Gerektiğinde vitamin desteği ise doktor kontrolünde sağlanmalıdır.


Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişimi için kalsiyum


Büyüme çağındaki çocukların sağlıklı gelişimi için gerekli olan kalsiyum, sağlam kemikler için de önemlidir. Çocukluk çağında günlük 800 miligram kalsiyum alınması gereklidir. Bu ihtiyacı karşılamak için çocuklara süt ve süt ürünlerini tüketme alışkanlığının kazandırılmalıdır.


Halsizlik ve yorgunluğa karşı sodyum ve potasyum


Vücutta kendiliğinden oluşmayan bazı minerallerden sodyum ve potasyum, çocukların genel vücut sağlığı bakımından çok önemlidir. Aşırı terleme sonucu vücuttan atılan bu minerallerin eksikliği, halsizlik, yorgunluk ve dolaşım bozukluğu gibi sorunları ortaya çıkabilir. Aşırı terlediğinde çocukların yeterli miktarda su, yiyeceklerden de fasulye, mercimek, bezelye, fındık, badem, ceviz ve yer fıstığı gibi sodyumdan zengin besinler tüketmeleri sağlanmalıdır. Potasyum kayıpları da yorgunluk ile birlikte gece krampları ve kas ağrılarına da neden olabilir. Potasyumdan zengin besinler; yeşil mercimek, kuru hurma, ıspanak, avokado, mantar, ceviz, kayısı, enginar, patates ve muzdur.


İyot, çinko ve demir eksikliği tedavi edilmeli


Çocuklarda, eksikliği en sık görülen mineraller; demir, iyot ve çinkodur. İyot eksikliği, çocukluk çağında beyin hasarına yol açan ve önlenebilir en büyük nedendir. Dünya nüfusunun1/3’ü bu nedenle risk altındadır ve iyot eksikliği zeka geriliğine yol açmaktadır ve okul başarısını da olumsuz etkilemektedir. Okul çağında çocukların eğitim başarısını düşüren bir başka neden de demir eksikliğidir. Demir eksikliğine bağlı anemi, çocuklarda mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Demir tedavisi alan çocuklarda gereksiz çinko kullanımı ise demir emilimini azaltarak tedaviyi geciktirmektedir. Bu nedenle tedavinin doktor kontrolünde ve belirlenen süre devam etmesi önemlidir.


B12 eksikliği de okul başarısızlığı sebebi


En çok kırmızı et, balık, tavuk ve süt ürünlerinde bulunan B12 vitaminin eksikliğinin de çocuklarda gelişimsel, davranışsal bozukluklara ve okulda başarısızlığa neden olduğu bilinmektedir. B1 ve B12 vitaminleri ağrı ve yorgunluk giderici özelliğe sahiptir. Suda eriyen B vitaminlerinin, vücut için toksik etkiye neden olacak özelliği bulunmamaktadır.


C vitamini fazlalığı kanseri, D vitamini ise böbrek taşı oluşumunu tetikler


C vitamininin grip ve nezleden koruduğu, E vitamini ve selenyumun pek çok kanser türünü önlediği bildirilmektedir. Aşırı C ve E vitamini alımının ise vücutta pre-kanserojen madde üretimini artırdığı ileri sürülmektedir. D vitamini eksikliği çocuklarda kemik gelişimini olumsuz etkileyen ve raşitizm gibi hastalıklara yol açan bir faktördür. Ancak fazla miktarı böbreklerde taş oluşumu, kalsiyum yükselmesi ve kafa içi basıncın artmasına neden olur. Yine göz ve beyin gelişimi için gerekli olan A vitaminin fazlalığı, kafa içi basıncı artışı sendromuna yol açar. Balık ve balık yağında bulunan omega-3 ise aşırı alındığında kemik gelişimini bozarak beklenenin aksine boy kısalığı yapabilir.


Okul başarısı için C,D,E vitaminlerinden zengin doğal besinler


Okulların açıldığı ve mevsime bağlı hava değişikliklerinin başladığı bu dönemde çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesi için C, D ve E vitamini içeren doğal ürünlerle beslenmesi uygun olacaktır. Kırmızı ve yeşilbiber, brokoli, lahana, kereviz, turp, pazı ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler mutlaka tüketilmesi gereken ve bağışıklığı güçlendiren sebzelerdir. Balık ve ceviz içerdiği omega-3 yağları ile bağışıklığı destekler. Haftada bir kez balık ve her gün ceviz tüketilmesi önerilmektedir. Meyvelerden özellikle turunçgiller, portakal, mandalina, kivi ve limon C vitamini içeriği ile öne çıkmaktadır. Günde en az 1 portakal, 1 kivi ya da 2 mandalina, okul çağındaki çocukların günlük ihtiyacı olan C vitaminini karşılar. Taze sıkılmış mevsim meyvelerinin suları, şüphesiz vitamin desteği sağlasa da lifler ve diğer mineraller nedeniyle meyvelerin bütün olarak tüketilmesi tercih edilmelidir.


Beslenme çantası için menü önerisi


Taze sıkılmış meyve suyu, ev yapımı poğaça


Ayran, simit, meyve


Süt, ev yapımı kek


Taze sıkılmış mevsim meyvelerinin suyu, peynirli sandviç


Ekmek arası köfte (yağsız tavada) ya da tavuk

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.