EĞİTİM - 18 Eylül 2017 Pazartesi 19:06

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi 62 öğrencisiyle eğitime başladı

A
A
A
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi 62 öğrencisiyle eğitime başladı

Çorum Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitime başlandı.

Çorum Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitime başlandı.


Hitit Üniversitesinin 2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren Tıp Fakültesine yeni kayıt yaptıracak öğrencilerin eğitimlerini Çorum’da sürdürmelerine yönelik Yükseköğretim Genel Kurul’una teklif sunulmuştu. Yapılan incelemeler sonucunda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde devam eden öğrencilerin eğitimlerini burada sürdürmeleri şartıyla, yeni kayıt yaptıracak öğrencilerin Hitit Üniversitesi bünyesinde Çorum’da eğitimlerini sürdürmeleri ve fakülteye 62 kontenjan verilmesi kararlaştırılmıştı. Tıp Fakültesi’nin 21 öğrencisi Gazi Üniversitesi ile yapılan işbirliği çerçevesinde 2009-2010 eğitim-öğretim yılında Ankara’da öğretime başlamış ve Gazi Üniversitesi bünyesinde ilk mezunlarını 2016 yılında vermişti.


Çorum’da ilk kez kapılarını öğrencilerine açan Tıp Fakültesi’nde Beyaz Önlük Giyme töreni düzenlendi. Beyaz önlük giyen fakülte öğrencileri ve aileleri heyecanlı anlar yaşadı.


Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapcı, Tıp Fakültesinin üç ana bölümü olduğunu belirterek, “Birisi sağlık hizmeti vermek, bir diğeri vatandaşlarımızı sağlık konusunda bilinçlendirmek en önemlisi de hekim yetiştirmektir. İlk iki görevini layıkıyla yapabildik. Bugün 62 öğrencisiyle saç ayağını tamamlamıştır” dedi.


Akreditasyona uygun 6 yıllık müfredat oluşturduklarını dile getiren Prof. Dr. Dolapcı, derslikleri, kütüphanesi en son donanıma sahip anatomi ve Multi Disipliner Laboratuarı olan bir fakülte olduklarını dile getirdi. Profesör Dolapcı, kendilerine emanet edilen öğrencilerin 6 yılın sonunda uluslararası standartlarda iyi eğitim almış, ülkesine ve vatandaşlarına hizmet verecek kaliteli hekimler olarak yetiştireceklerini sözlerine ekledi.


Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise, uzun bir sürecin ardından Tıp Fakültesi’nin bugün 62 öğrencisiyle eğitime başladığını belirterek, “11 yaşında bir üniversiteyiz. HİTÜ standart bir üniversitenin dışında farklı misyonları da durumdan vazife çıkararak yerine getirmeye çalışıyor. Yüzlerce üniversitede pek çok uluslararası başarıya imza attık. Her geçen gün kabuğumuzu kırıyoruz. Dünya sıralamasında her geçen gün üniversitemizin sırası yukarı çıkıyor. 2011 yılından itibaren açılan bölümlerimizin lisans doluluk oranı yüzde 92. Türkiye’de bu oran 80’ler civarında. Bundan da çok memnun oluyoruz. Öyle bir meslek yapacaksınız ki insanoğlunun var olduğu dönemde var olan ve var olacak olan bir mesleğe adaysınız. İşiniz çok zor” ifadelerini kullandı.


YÖK üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan ise, dünyada çeşitli üniversite modellerinin olduğunu belirterek, “Şehir üniversitesi olmadan dünya üniversitesi olacağıma girerseniz bu rasyonel davranış olmaz. Dolayısıyla yolda kaybolan çok fazla yükseköğrenim kurumumuz var. Bu anlamda Hitit Üniversitesini doluluk oranları, kontenjan sayısı, organizasyonuyla rasyosunu ve bölgesini göz önünde bulunduran bir üniversite olarak düşünüyorum. Hitit Üniversitesinin kat ettiği yok hakikaten çok güzel” diye konuştu


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ise, İki mutluluğu birden yaşadığını kaydederek, “Birisi üniversitemizin Tıp Fakültesi ile adeta taçlanıyor olması. Diğeri de Hitit Üniversitesinin kuruluş yasası görülürken eklenmiş olan 5 tıp fakültesi vardı. O fakültelerden birisi Hitit Üniversitesinin içine kurulacak olan Tıp Fakültesi idi. Bende o zaman milletvekili olarak oy kullanmıştım. Şairin dizelerinde ‘tohum saç bitmezse toprak utansın’ manasındaki adeta bir tecelliye şahit oluyoruz. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Güzel bir şehre geldiniz. Temizliğiyle, yeşiliyle, homojen yapısıyla güzel bir şehirde eğitiminizi tamamlayacaksınız. Sizler bir emeğin unsurusunuz. Sizler nasıl daha iyi yetişirsiniz diye biz buradayız. Sizden tek istediğimiz vatan haini olanlara karşı dimdik, kendiniz olarak yetişin. Sizlerin emrinizdeyiz. Sizlerde ailenize, memleketine layık, mesleğini insanlar olun. Sizi yetiştirecek kadro özveriyle bu işe başladılar. Hayalden buralara geldik. Başarılar diliyorum. Bu memleket sizden çok şey bekliyor” şeklinde konuştu.


Tıp Fakültesi öğrencilerinin güzel ve misafirperver bir ile geldiğini dile getiren AK Parti Çorum milletvekili Ahmet Sami Ceylan ise, “Aileler rahat olsun. Çocuklarınız bize emanet.


Yeni öğrenci yurdumuz bir ay içerisinde bitiyor. Adeta 5 yıldızlı otel konforunda. Kampüste 4 bin kişilik bir yurt yapılacak. Onayının ardından ihaleye çıkacak.


Yeni hastanemizin karşısındaki 460 dekarlık alana Tıp Fakültesi binamızı yapacağız. Amacımız Çorum’u sağlıkta yıldız yapmak. Çorum’da artık sağlıkta sevki aza indireceğimiz hasta kabulunu maksimum seviyeye ulaştırmamız gerekiyor” dedi.


AK Parti Çorum milletvekili Salim Uslu da, “Ortak akılla insana hizmet etmek ve çoruma kalıcı eserler kazandırmak noktasında kararlı, azimli ve sabırla yolumuza devam ediyoruz” dedi.


Tıp Fakültesi öğrencilerinin Çorum’a önemli bir katkı sunacağını dile getiren milletvekili Uslu, “Hitit Üniversitesi’ne gelmek, Çorum’u tercih etmek bizim için çok önemli. Çoruma tercih ederek Türkiye’nin en güvenli şehrine geldiniz. Doğru bir tercih yaptınız. Burada heyecan, ortak akıl göreceksiniz. Çorum, kalkınma hızını yakalamış bir şehir. Ekip çalışmasında ortak aklı ön planı öne çıkaran bir şehir” diye konuştu.


2011 yılında ‘üniversitenin adı var kendi yok dendiğini’ anlatan Uslu, “Şimdi üniversitemizin adı da var. Fakülteleri de var. Kampüsleri de var. Çorum her alanda sizin hayatınızda önemli bir yer tutmuş olacak. Çorum’dan ayrıldığınızda memnun ayrılacaksınız. Misafirperverlik katsayımız yüksektir” şeklinde açıklamalarda bulundu.


Türkiye’nin her alanda inanılmaz aşamalar kaydettiğini anlatan Vali Necmeddin Kılıç ise, “Geçmişte yurt yoktu. Yurt varsa yemek çıkmazdı. Bekar öğrencilere ev vermezlerdi. Ya bodrumda ya gecekonduda yaşardık. Üniversitede yemek çıkmazdı. Yokluk kıtlık vardı. Bu şartlarda okuduk. Türkiye de yokluk kıtlık vardı. Birde anarşi vardı. Ankara’da eğitime mani olan anarşi vardı. YÖK yoktu her üniversitede kurşunun başında oligark diktatör hocalar vardı. Artık öğrenciler 400 lira burs alıyor. Öğrencilerden bazıları kredilerle ailesine para gönderebiliyor. Açık büfe kahvaltı veriliyor. Bunlar 70’li yıllarda yapılacağı söylense bu adamlar rüya görüyor derdik. Şuan devletimiz ve milletimiz dünyanın ileri ülkelerinde olmayan hakları öğrencilerimize sunuyor. Dünyada eşi görülmedik şekilde altın tepside fırsatlar sunuyor. Ne için muasır medeniyetler seviyesini aşabilmek için. Bunu yapmak zorundayız. Çocuklar omzunuzda ki yük bu. Hedefi gerçekleştirmek zorundasınız. Dünyaya ilim dağıttık tarih boyunca. Biz Avrupayla tanıştığımızda insanlar cadı diye yakılıyordu. Medeniyet temsilcilerimiz Avrupa’yı Avrupa yaptı. Şuan bir yarış var. Bu yarışta biz en önde olmak zorundayız” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğe kapatıldı, evler tahliye edildi Kocaeli’nin Gölcük ilçesi D-130 Karayolu’nda seyir halinde olan benzin yüklü tanker, önce üst geçit köprüsüne ardından ise 3 araca çarptı. Tankerin çekici kısmı koparken benzin ise yola saçıldı. Patlama riskine karşı yolun iki şeridi de trafiğe kapatılırken, çevredeki evlerde tahliye edildi. Edinilen bilgiye göre, Gölcük ilçesi D-130 Karayolu Yalova istikametine seyir halinde olan benzin yüklü tanker sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde araç, refüjdeki demir korkuluklara çarparak karşı şeride geçti. 150 metre boyunca duramayan tanker üstgeçit köprüsünün ayağına, ardından park halindeki iki kamyonete çarptı. Daha sonra karşı şeritten gelen hafif ticari araca çarpan tankerin çekici kısmı koptu. Kopan çekici, D130 Karayolu’ndan karşı sokağa uçtu. Kazada tanker sürücüsü hafif şekilde yaralanırken benzin ise yola saçıldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı hastaneye kaldırırken, polis ekipleri ise patlama riskine karşı D130 Karayolu’nun Yalova ve İzmit istikametini trafiğe kapattı. Ayrıca çevrede bulunan binalardaki vatandaşlar da tahliye edildi. Şehir merkezinden trafik akışı sağlanıyor. Ayrıca itfaiye ve polis ekipleri vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya devam ediyor. İtfaiye ekipleri, patlama riskine karşı bölgeyi köpüklüyor. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" Patlama riskine karşı evden çıkarılan Aysel Sütlüce, “Polisler anons etti ve korkarak hemen dışarı çıktık. Kaza yapan tanker araçları ezmiş. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" dedi. Ömer Çengel ise "Tanker 3 aracı çarpmış. Tankerden devamlı benzin akıyor. Polisler evi boşalttı. Şu an dışarıda bekliyoruz" diye konuştu.
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.