GENEL - 04 Ekim 2017 Çarşamba 19:08

Bilecik İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı

A
A
A
Bilecik İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı

Bilecik İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Bilecik Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen başkanlığında yapıldı.

Bilecik İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Bilecik Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen başkanlığında yapıldı.


Bilecik İl Özel İdaresi Meclis toplantı salonunda Bilecik Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen başkanlığında gerçekleşen 2017 Üçüncü İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına ilçe kaymakamları, bölge ve il müdürleri, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.



"Projelerin toplam tutarı 1 milyar 657 milyon 85 bin TL’dir."


Açılış konuşması yapan Bilecik Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Bilecik’te 2017 yılında 570 adet proje uygulandığını belirterek, "Dönem sonu itibariyle bu projelerden 179 adedi bitirilmiş, 269 adedinde çalışmalar devam etmektedir. 40 adedi henüz ihale aşamasında olup, 82 adedinde ise değişik sebeplerden dolayı henüz başlanmamıştır. Bu projelerin toplam tutarı 1 milyar 657 milyon 85 bin TL’dir. 2017 yılında tahsis edilen toplam ödenek miktarı 383 milyon 75 bin TL’dir. Dönem sonuna kadar toplam 145 milyon 351 bin TL harcanarak yüzde 38’i gerçekleşmeye alınmıştır" dedi.



"Spor tesislerimizi ışıklandırma ve 2 bin kapasiteli tribün çalışmaları devam etmekte"


Şeyh Edebali Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Işık ise, kurumları hakkında bilgi vererek, "Projelerimiz mevcut açık spor tesislerimizi ışıklandırma ve 2 bin kapasiteli tribün çalışmalarıdır. Bunun bütçesi 7 bin 500 olup 2018’de teslimi yapılacaktır. Bunun yanında 2018 yatırım yılına ait çeşitli etüt ve proje çalışmalarımız devam etmektedir. Başka da bir konu yok" dedi.



"Bilecik’te 4 bin 705 kilometre yol ağı var"


Karayolları 14. Bölge Müdürü Mehmet Yazıcıoğlu da kurumları hakkında bilgi verirken, "Karayolları 14. Bölge Müdürlüğünün toplam 4 bin 705 kilometre yol ağı var. Bunlardan sorumluluk alanı içerisindeki Bilecik ilinde 457 kilometre yol ağımız bulunmaktadır. Bu 457 kilometrede 10 adet projeyle çalışmalarımız devam etmekte. Proje bedellerinin toplamı 230 milyon. Bugüne kadar yapılan harcama 47 milyon olup, yüzde 22’si gerçekleşmesi sağlanmıştır. Önemli projelerimizin bazılarını ele alacak olursak Yenişehir- Bilecik yolu. Bu yolda çalışmalarımız devam ediyor. Yenişehir’den sonra İncirlik kesimindeki bölümde 3 kilometrelik yerde bu sene yol yapacağız. Bilecik’e bağlanan yol noktasındaki kavşağı yapıyoruz. Bu kavşakla ilgili burada doğalgaz, telekom, elektrik ve su hatları var. Halen daha çalışmalarımız devam ediyor. Belki de bu konuda tek söyleyeceğimiz şey, bu kurumların bizimle birlikte gene çalışıyorlar ama birlikte hareket etmemiz çok daha iyi olacak. Beraber hareket edersek anca bitirebiliriz. Bunun dışında bizim yapım olarak bir şeyimiz kalmadı. Şuan elektrik işleri OEDAŞ’la beraber yapılıyor. Doğalgaz da AKSA’yla beraber yapılıyor. Doğalgaz boru hattı tamamlandığında başka da bir eksiğimiz kalmayacak. Gölpazarı- Yenipazar yolundaki çalışmalarımız da devam ediyor. Yolun toprak işleri de bitmek üzere. Pazaryeri- Bursa arasındaki yolda da çalışmalarımız devam ediyor" dedi.



"2017 yılı 4 adet projemiz var"


Tapu ve Kadastro 17. Bölge Müdürü Cevdet Kılıç ise, kurumlarının Bilecik’teki çalışmaları hakkında bilgi verirken, "Bilecik ilimizde 2017 yılı 4 adet projemiz var. Bunlardan iki tanesine başlandı. Fiziki ve parasal gerçekleştirme yüzde 21 civarında. Diğer kalan iki projemizle ilgili olarak Genel Müdürlüğümüzde ihale süreci devam etmekte. Mevcut yapılan projelerle ilgili herhangi bir konu yok. Koordinasyonu gerektiren bir konumuz yok" dedi.



"Hidroelektrik santralleri açısından değerlendirdiğimizde toplam 8 tane projemiz bulunmakta"


Devlet Su İşleri 3. Bölge Müdürü Murat Gül de kurumlarının Bilecik’teki çalışmaları hakkında bilgi vererek, "Devlet Su İşleri olarak işletmeye açılan alan 160 bin dekar. Şu anda inşaat aşamasında olan 45 bin dekar arazimiz bulunmakta. İl genelindeki su ihtiyacı açısından değerlendirildiği zaman 28 buçuk milyon metre küp su ihtiyacımız var. Şuanda tahsis edilen 36 milyonluk döküm. Büyük bir kısmı Karasudan karşılanmakta. 36 milyon metre küp suyun 33 milyonu Karasu’dan karşılanıyor. Şuanda gerçekleştirdiğimiz proje Akçay barajı buna ilave edilmiştir. Planlanma aşamasında bulunan 3,39 milyon metre küplük Bozüyük içme suyu göleti planlama halindedir. Gölpazarı- Akçay göleti şuanda işletmeye alınmış durumdadır. Hidroelektrik santralleri açısından değerlendirdiğimizde toplam 8 tane projemiz bulunmakta. Bunlardan 3 tanesi de işletmededir" dedi.



"Biten projemiz 8 tane. Devam eden projemiz 4"


Devlet Demir Yolları 1. Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Eraslan, Bilecik’te 8 adet biten projeleri, 4 tane de devam eden projeleri olduğunu belirterek, "Bizim toplam proje sayımız 23. Toplam proje tutarımız 213 milyon 488 bin 273 TL. Önceki dönem harcamamız 37 bin 48. Yıl ödeneğimiz 9 milyon 367. Dönem sonuna kadar yapılan harcamamız 2 milyon 600 bin 204. Nakli gerçekleşen yüzde 28. Fiziki gerçekleşme ise, yüzde 35. Biten projemiz 8 tane. Devam eden projemiz 4. İhale aşamasında olan 4 adet projemiz var. Genel Müdürlüğümüzün takibinde 2 tane proje var. İptal edilen de toplamda 3 tane projemiz var. Bozüyük- Bilecik’te de üst geçit çalışmalarımız var. Bilecik istasyon cephe aydınlatması çalışmalarımız var" ifadelerine yer verdi.



"4 adet projeyle belediyelerimize hizmete devam ediyoruz"


İller Bankası Eskişehir Bölge Müdürü Murat Karaçam ise; İller Bankası olarak 4 adet projeyle belediyelere hizmete devam ettiklerini ifade ederek, "4 projeden ikisi alt yapı, ikisi proje şeklinde yürütülmektedir. Toplam tutarımız 18 milyon TL. Fiziki gerçekleşmemiz yüzde 89’dur" dedi.



"Toplam proje tutarımız 6 milyon 335 bin TL"


Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Mustafa Emek ise; Bilecik’te 20174 yılında 11 adet proje yürütülmekte olduklarını anlatarak, "Toplam proje tutarımız 6 milyon 335 bin TL. Önceki yıllarda 1 milyon 950 bin TL harcama yapıldı. İl ödeneğimiz 4 milyon 400 bin TL. Dönem sonuna kadar 2 milyon 900 bin TL harcama yaptık. Parasız gerçekleşmesi yüzde 47. Üst projeyi tamamladık. 7 proje devam etmekte. Diğer projede sözleşme aşamasında" dedi.



"2 adet yatırım devamında projemiz bulunmakta"


TEİDAŞ 6.Bölge Müdürü Özgür Aktaş, Bilecik’te 2 adet yatırıma devam eden projeleri olduğunu belirterek, "Bunlardan birisi Paşalar- Eskişehir- Söğüt enerji üretim hattı. Mevcut hattın yenilenme projesi aynı güzergahtan. Bununla ilgili kamulaştırmayla ilgili çalışmalarımızın çoğu tamamlandı. Bazı tadilatlarda devam ediyor. Çalışmalarımız devam ediyor. Birde Gölpazarı’ndaki trafo merkezi yatırımıyla ilgili o da ihale öncesi hazırlıkları yapıldı" dedi.



"Proje ödeneği 6 milyon 109 bin TL"


Maden Teknik Arama (MTA) Kuzeybatı Anadolu Bölge Müdür Vekili Mehmet Aksu, Bilecik’te birçok projelenin devam ettiğini belirterek, "Kuruluşumuz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı MTA Genel Müdürlüğü bünyesinde Kuzeybatı Anadolu Bölge Müdürlüğü Balıkesir merkezinde faaliyetlerini yürütmekte olup sorumluluk alanındaki iller Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Bursa ve Bilecik illeridir. Proje bilgilerimiz Bursa, Bilecik, Eskişehir Jeotermal enerji aramaları projesi kapsamında. Proje ödeneği 6 milyon 109 bin TL olup sorumluluğu bu projenin çalıştığı iller Bilecik, Bursa ve Eskişehir illeridir. Bilecik ili sınırları içerisinde 2017 yılı içerisinde uygulama alanımız Bilecik- Gölpazarı çıktık. Bilecik, Söğüt, Küre’de faaliyetleri yapılmıştır" dedi.



"Yüksek Hızlı Tren Bilecik’te 72 kilometre kat etmektedir"


Yüksek Hızlı Tren Bölge Müdürü Serdar Ceylan, Bilecik il sınırları içerisinde YHT’nin 72 kilometre kat etmekte olduğunu belirterek, "Bilecik’te iki tane garımız mevcuttur. Bunlarda Bilecik ve Bozüyük’tedir. Yatırım olarak bir tane yatırımımız vardır. Maddiyatı 439 bin 810 TL’dir. İhalesi gerçekleşmiştir. Güvenlik soruşturmasından dolayı başlatılamamıştır. Genel Müdürlüğümüzün de iki adet yatırımı vardır. Bunların maddiyatı 798 bin 712 TL’dir" ifadelerine yer verdi.



"206 projenin 98’i tamamlandı"


Son olarak kürsüye çıkan Bilecik İl Özel İdaresi Sekreteri Halis Nalbant ise, 2017 yılında proje miktarlarının 206 adet olduğunu belirterek, "Bu projelerin maliyeti 119 milyon. 98 proje tamamlandı. 37 milyon TL harcama yapıldı. Yüzde 48 proje uygulaması, yüzde 32 harcama görünüyor. 206 adet projeye 29 milyon TL kaynağı var. Bunu genel idare kaynaklarından temin ettik. 98 proje uygulaması bitti. 3 proje ihale aşamasında" dedi.


Konuşmaların ardından 2017 Üçüncü İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bakan Ersoy, Yunan mevkidaşı ile "Romeo ve Juliet" oyununu izledi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, William Shakespeare’in unutulmaz eseri "Romeo ve Juliet" oyununun Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) gösteriminde bir araya geldi. Oyun, Türkiye’den Devlet Tiyatroları ve Yunanistan’dan Atina Konser Salonu Megaron ve Yorgos Lykiardopoulos kültürel organizasyonu Lykofos ortak projesiyle Ege’nin her iki yakasında tiyatro severlerle buluşuyor. Yunanistan ve Türkiye’den sanat kurumları ile sanatçıları bir araya getiren proje, iki ulus arasında köprü kurmayı hedefliyor. Dün İstanbul’da ilk gösterimi yapılan ve 28 Nisan’a kadar sahnelenmeye devam edecek esere ilişkin AKM’de gerçekleştirilen basın toplantısında Bakan Mehmet Ersoy, Bakan Lina Mendoni ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi. Basın toplantısında konuşan Bakan Ersoy, "Bugün değerli mevkidaşım, Yunanistan Kültür Bakanı Sayın Lina Mendoni ve beraberindeki heyeti misafir ettik. Verimli bir görüşme gerçekleştirdik; değerlendirmelerde bulunduk. Şimdi ise çok güzel bir sanat birlikteliği vesilesiyle buradayız. Devlet Tiyatrolarımız ile Pire Belediye Tiyatrosunun ortak bir proje çerçevesinde sahneye koyduğu Romeo ve Juliet oyununun İstanbul galasını izleyeceğiz” dedi. "Sanatın evrenselliği insanlık için daima ortak bir çatı olmuş; en güzel, en anlamlı birlikteliklere ev sahipliği yapmıştır" diyen Ersoy, sözlerine şöyle devam etti: “Bizler de buna sahip çıkmanın, katkı ve değer sunmanın gayretindeyiz. İnanıyorum ki bu proje sadece bir başlangıç olacak, önümüzdeki dönemlerde sanatın diğer alanlarına da yayılacaktır. Romeo ve Juliet, Shakespeare’in eşsiz kaleminden çıkmış ölümsüz bir klasik. Bizler ise bu eseri, sanatçılarımızın kendi kültürel ve tarihsel geçmişlerinden ilham alarak yeniden yorumladıkları bir temsille sahneye taşıyoruz. Oyundaki aileler kendi aralarında anadillerinde konuşurken bir araya geldiklerinde, bildikleri tek ortak dil olan İngilizce ile iletişim kuracaklar. Bu yaklaşım, farklı dillerin ve kültürlerin etkileşimiyle insan doğasının derinliklerine inerek evrensel duyguları keşfetmeyi amaçlamaktadır. Esere günümüz dünyasından açılan bu çağdaş bakış açısı ve yeni yorum vesilesiyle Türkiye ve Yunanistan’ın köklü kültürel mirasını da bir araya getirmiş ve iki ülke arasında derinleşen kültürel diyaloğu sembolize etmiş olacağız. Provalar 18 Şubat’ta, Yunanistan’da başlamıştı. Yönetmen Lefteris Giovanidis’in rejisiyle sahneye taşınan eser, Türkiye’de sanatseverlerle buluşmasının ardından Mayıs ayında, Atina’da perdelerini açacak ve iki ülkede toplamda 13 temsil gerçekleştirilecek. Ayrıca 17-27 Mayıs 2024 tarihleri arasında, Antalya’da düzenlenecek olan 14’üncü ‘Devlet Tiyatroları Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali’nde yer almasını da planlıyoruz. Yine yaz aylarında ve önümüzdeki tiyatro sezonunda Türkiye’nin ve Yunanistan’ın farklı şehirlerinde sahnelenmesi, Avrupa’daki prestijli tiyatro festivallerine katılımı söz konusu olacak. Türkiye ve Yunanistan arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilerek daha ileri boyuta taşınması adına bundan sonra da Yunanistan’ın ilgili kurum ve kuruluşlarıyla eşgüdüm ve iş birliği içerisinde çalışmaktan memnuniyet duyacağımızı ifade etmek isterim. Sayın Bakan’a, Pire Belediye Tiyatrosunun ve Devlet Tiyatrolarımızın çok değerli sanatçılarına ve Sayın Lefteris Giovanidisi’in şahsında, sahne arkasında bu esere emek veren bütün ekibe teşekkür ediyorum. Sanatseverleri bu özgün ve özel temsili izlemeye davet ediyor, hepinize saygılar sunuyorum” dedi. Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni ise eserin sahneye konulma sürecinden bahsederek, Türk- Yunan ilişkileri bakımından oyunun İstanbul’da izleyicilerle buluşmasından dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti. Romeo ve Juliet’in en güzel aşk hikayesi, aynı zamanda da bir drama olduğunu belirten Mendoni, "Bu oyun bir başlangıç olabilir. İki toplumun kültürel bağlarımızı daha da yüksek hale getirebiliriz. Sadece devlet düzeyinde değil, özel kuruluşlar arasında da ortak projelerin ve ikili işbirliklerinin olduğunu öğrenmekten mutluluk duyuyoruz. Yakın zamanda sizleri Atina’ya 16 Mayıs’ta sahnelenecek oyuna da bekliyorum. Eminim oyun, Atina’da da çok iyi karşılanacak" diye konuştu. Bakan Ersoy ve Mendoni, ortak basın toplantısının ardından AKM Tiyatro Salonu’nda sahne alan "Romeo ve Juliet" oyununu birlikte takip etti.