GENEL - 13 Ekim 2017 Cuma 11:36

Atatürk Üniversitesi, erişilebilirlik için bir ilki gerçekleştirdi

A
A
A
Atatürk Üniversitesi, erişilebilirlik için bir ilki gerçekleştirdi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Erişilebilir Üniversiteler Semineri”nin ilki Atatürk Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Erişilebilir Üniversiteler Semineri”nin ilki Atatürk Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşti.


Seminere; Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Gündoğdu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Cemil İlbaş, Engelsiz Yaşam Merkez Müdürü Mehmet Polat, Erişilebilirlik Dairesi Başkan Vekili Dr. Deniz Çağlayan Gümüş ile çevre illerde bulunan üniversitelerin temsilcileri katıldı.


Türkiye genelinde üniversitelerde erişilebilirliğin öneminin vurgulanması, erişilebilirliğin tüm üniversitelerde yaygınlaştırılması bağlamında düzenlenen Erişilebilir Üniversiteler Semineri Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın konuşmasıyla başladı.


Başarılarla dolu 60 Akademik yılı geride bırakan Atatürk Üniversitesi’nin temel hedefinin engelli bireyler dâhil herkesin tümüyle erişebileceği bir üniversite olduğunun altını çizen Rektör Çomaklı; “Herkesin özgür ve eşit biçimde eğitim hakkını kullanabilmesi, çağdaş toplumların vazgeçilmez bir özelliğidir. Bu gerçekten hareketle, sorumluluğumuzun bilincinde olarak, engelsiz ve kolay erişilebilir bir üniversite oluşturmak adına Üniversitemizde gerçekleştirilen fiziksel çalışmaların tamamı, engelli öğrencilerimizin yaşamını kolaylaştıracak biçimde, tüm kampüsü kapsayacak şekilde yürütülmektedir” diye konuştu.


“Duyarlı Bir Yerleşke Oluşturmanın Öneminin Farkındayız”


Atatürk Üniversitesi olarak tüm bölümlerimiz, birimlerimiz, merkezlerimiz, kurullar ve komisyonlarımız aracılığı ile öğrencilerimizin çeşitliliğinin ve farklılıklarının üzerinde hassasiyetle duruyoruz diyen Çomaklı, erişilebilirliğin önemine değinerek kültürel açıdan duyarlı bir yerleşke oluşturmanın öneminin farkında olduklarını belirtti.


Rektör Çomaklı ayrıca, amaçlarının engelli öğrencilere destekleyici ve iyi kaynaklarla donatılmış bir ortam sağlayarak onların akademik başarı ve eğitimleri önündeki kısıtlamaları kaldırmak, öz-farkındalıklarını ve birey olarak bağımsızlıklarını geliştirmelerine yardımcı olmak olduğunu da sözlerine ekledi.


“Erişilebilirlik Kesintiye Uğramadan Sürdürülebilirse Bir Anlam Taşır”


Üniversitelerde yapılacak düzenlemelerle kentsel ölçekte yapılacak düzenlemeler arasında bir bağın oluşturulması ile ancak kesintisiz ya da engelsiz bir başarının sağlanacağını dile getiren Rektör Çomaklı; “Tüm engelli öğrenciler için güvenli ve erişimi kolay bir akademik çevrenin oluşması için her türlü çabayı gösteriyoruz. Ekip yaklaşımı ile engelli öğrencilerimize öğrenme süreçlerini kolaylaştırıcı yöntem ve uygulamaları bulmak, bütünleştirici ortamlar oluşturmak için gayret gösteriyoruz.


Bugün burada, Üniversitemizin ev sahipliğinde bir araya geldiğimiz, Erzurum ili ve çevre illerden 21 üniversitenin temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen bu seminerin, tüm engellerin bilgi, empati, sorumluluk ve üst duyarlılıklarla ortadan kaldırılmasını sağlayacak kullanılabilir, sürdürülebilir, etkili sonuçlara vesile olacak bir etkinlik olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.


Seminerin ardından Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi’ye katkılarından dolayı plaket verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı” Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Son yıllarda simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı. Askeri simülatör ve eğitim sistemleri, pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir" dedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SİMSOFT ANKARA HAB’da SİMMER adında simülasyon merkezini açtı. Türkiye’nin uzay ve havacılık sanayiine kaldıraç olacak yerli ve yabancı firmaların ve yan sanayi firmalarının bölgeye çekilmesi doğrultusunda kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (HAB) birinci etabı için çalışmalar 2017 yılının son çeyreği ile başladığını belirtti. Test merkezinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin sektöre daha çok dahil edilebilmesi amacıyla kurulduğunu belirten Görgün, "Birinci etabımızda fiili üretime geçen firma sayısı 43 olup, firmalarımız toplam 253 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerini yürütmektedir. Buna ilaveten inşaat faaliyeti aktif olarak devam eden 74 firmamız bulunmaktadır. Yine bugün itibari ile 2 bin 200 kişiye istihdam sağlanmakta olan OSB’mizde inşaatı devam eden sanayicilerimizin de faaliyete geçmesi ile birlikte istihdam sayısının 7 bin 500 olacağını öngörmekteyiz. OSB’mizin her iki etabının da faaliyete geçmesi ile birlikte bölgemiz toplam alanı 700 hektar seviyelerine ulaşacak. Yapılacak toplam yatırım tutarı 3 milyar dolar olacak ve bölgede 20 bin kişiye istihdam sağlanacaktır" diye konuştu. Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek Son yıllarda simülasyon teknolojilerinin dünyada artan bir önem kazandığının altını çizen Görgün, simülasyon teknolojilerinin NATO bünyesinde de kritik teknoloji olarak kabul edildiğini dile getirerek, "Askeri simülatör ve eğitim sistemleri pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Başkanlığımız tarafından Simsoft firmamıza sağlanan kredi desteği ile bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ’SİMMER- Yeni Nesil Simülatör Üretim, Eğitim ve Test Merkezi’nde hava, kara ve deniz platformlarına yönelik askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörlerinin üretimi, donanım entegrasyonu, araştırma ve test faaliyetleri yapılacaktır. Kurulan üretim hattı üzerinde, büyüklüklerine ve tiplerine bağlı olarak 10 adet simülatörün üretimi ve entegrasyonu eş zamanlı olarak yapılabilecektir. Simülatör sistemlerinde yer alan farklı kapasitelerde ve farklı serbestlik derecelerine sahip hareket sistemlerinin tasarım, üretim, entegrasyon ve test işlemleri gerçekleştirilebilecek, özgün yazılım çözümlerinin yanında, donanım ve elektromekanik sistemlerin geliştirilmesi ve üretimi de yapılacaktır" ifadelerini kullandı.