EKONOMİ - 10 Kasım 2017 Cuma 12:35

Bitkisel Komposta üretici talebi artıyor

A
A
A
Bitkisel Komposta üretici talebi artıyor

Başta fındık zurufları olmak üzere bitkisel atıklar kullanılarak elde edilen kompost gübrelere üretici ilgisi ve talebi giderek artıyor.

Başta fındık zurufları olmak üzere bitkisel atıklar kullanılarak elde edilen kompost gübrelere üretici ilgisi ve talebi giderek artıyor.


Organik gübre olarak da adlandırılan bitkisel kompost bahçe içindeki budama atıkları, yapraklar, yabancı otlar ve zuruflar ile doğal atıkların kullanılması ile oluşturulabiliyor. Kompost gübrenin hazırlanması, Tarım İl Müdürlükleri, Fındık Araştırma İstasyonu ve sektörle ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanan projelerle üreticilere öğretiliyor.


Ferrero Fındık tarafından Değerli Tarım Uygulamaları kapsamında da Sakarya, Düzce, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon illerindeki model bahçelerde bitkisel kompost gübreler üreticilerle birlikte hazırlanıyor.


Ferrero Tarım Geliştirme Direktörü Ersin Arısoy, bahçelere organik olarak nitelendirilebilecek yararlı gübre hazırlanırken, aynı zamanda üreticiye maddi kazanım da sağlandığına dikkat çekti. Bu konuda bir çok uygulama yaptıklarını ve üreticilerin bireysel olarak da bu tür gübreyi kendi başlarına hazırlamaya başladıklarını da hatırlattı. Arısoy “Bitkisel kompost gübre, bitkisel atıkların içerisine üre, TSP ya da DAP gübre karıştırılarak katmanlar haline getiriliyor. Daha sonra buna hayvan gübresi eklenip, tarım kireci serilip, üzerinin de ince bir toprak tabakasıyla kaplanmasıyla elde edilmeye başlanıyor. Hava alması için alt etek kısmı açık bırakılacak şekilde üzeri naylon veya branda ile örtülen karışımın böylece içindeki minarelerin yağışlarla birlikte yıkanıp kaybolması engellenmiş olunuyor. Yağışın olmadığı günlerde gübrenin açılarak kontrol edilerek havalandırılması da gerekiyor. Kuruma meydana geldiğinde suyla nemlendirilmesi de gereken karışımda sabit nem sağlanması da lazım. Yığının ayda bir kez altını üstüne getirilerek karıştırılması işlemi hızlandırıyor. Bitkisel kompost olarak elde edilen gübre, gövdeye değdirilmeden toprağa karıştırılarak bitkiye verilmesi gerekiyor” bilgilerini verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir