GENEL - 08 Aralık 2017 Cuma 09:34

Köylülerden ilginç ot taşıma yöntemi

A
A
A
Köylülerden ilginç ot taşıma yöntemi

Türkiye’nin en soğuk illerinden biri olan Ağrı’da, kar yağışının ardından vatandaşlar yazın köylerde yüksek kesimlere topladıkları otları hayvanlarına vermek için kızaklarla kayarak taşıyorlar.

Türkiye’nin en soğuk illerinden biri olan Ağrı’da, kar yağışının ardından vatandaşlar yazın köylerde yüksek kesimlere topladıkları otları hayvanlarına vermek için kızaklarla kayarak taşıyorlar.


Ağrı ve ilçelerinde etkili olan kar yağışının ardından yerler beyaza büründü, kırsal alanlar ve köylerde kar yağışı 50 santime kadar yükseldi. Kar yağışı nedeniyle köylerde kapanan ara yollar, otluklar ve samanların bulunduğu alanların karla kaplanması çiftçileri olumsuz yönde etkiliyor. Ağrı merkeze bağlı 100 haneli Ağadave Köyü’nde geçimlerini çiftçilikle sağlayan vatandaşlar yaz mevsimi boyunca biçtikleri otları köyün dışında yüksek kesimlere topladılar. Her yıl olduğu gibi kış mevsiminin yaklaşmasıyla beraber tahta ve plastik malzemelerden kızak yapan köylüler, otlarını daha kolay bir şekilde evlerine götürüyorlar. Zaman zaman naylonlarında kullanıldığı ve oldukça ilginç olan ot taşıma yöntemi köylülere büyük kolaylık sağlıyor. Kızakları otluklarının yanına getiren köylüler, sırtlarına aldıkları ot ve balyaları üzerlerine oturdukları kızaklarla evlerine en yakın yere kadar kayarak götürebiliyorlar. Otları sırtlarına almak yerine kızaklarla hem kayan hem de ot taşıyan vatandaşlar zamandan da tasarruf sağlayarak çok kısa bir sürede büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarının ot ihtiyaçlarını karşılıyorlar.


Köyde çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Muharrem Hatipoğlu adlı vatandaş, geçen yıla göre bu yıl kar yağışının 1 ay geç yağdığını söyledi. Her yıl köyde yaşayan vatandaşların otlarını kızaklarla taşıdıklarını söyleyen Hatipoğlu, kızakla ot taşımanın kolay olduğunu dile getirdi. Yaklaşık 50 metrelik rampadan hem kaydıklarını hemde ot ve balya taşıdıklarına değinen Hatipoğlu, “Tepeden geliyoruz, 50 metrelik bir rampadan kayarak otlarımızı indiriyoruz. Biz her yıl bu şekilde hayvanlara vereceğimiz otları kızaklarla kayarak taşıyoruz. Bu yılda kış biraz geç geldi, geçen seneki gibi zorluklar çekmedik. Geçen yıl 6 ay karın altında kaldık, bu yıl kar geç yağdığı için biraz rahatladık. Otları sırtımızda getirmektense kızaklarla kayıp getirmek daha kolay oluyor. Hem kayıyoruz, hem de otlarımızı taşıyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Ressam Mehmet Bal Mersin’de anıldı Tarsuslu olan ve Türkiye’nin yetiştirdiği değerli ressam ve illüstrasyon sanatçılarından Mehmet Bal, vefatının 10. yıldönümünde, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Tarsus’a Değerler Katanlar Kurulu (TADEKA) binasında düzenlenen ‘Söyleşi ve Film Afişleri Sergisi’ programında anıldı. Türk sinemasının unutulmaz filmlerinin afişlerini çizen Mehmet Bal’ın eserlerinin TADEKA binasında sergilendiği programa, sevenleri ve sanatseverler ilgi gösterdi. Mehmet Bal’ın yakın dostu olan ve programa konuşmacı olarak katılan yazar Hikmet Öz’ün slayt eşliğinde gerçekleştirdiği sunumda, Mehmet Bal’ın çocukluk yıllarından başlayarak, hayatından kesitler sunuldu. Konuşmacı Hikmet Öz; ressam ve karikatür çizim özelliğinin yanı sıra, merhum Mehmet Bal’ın Tarsus Nusret Mayın Gemisi Çanakkale Müzesi’ne 12 büyük boy tablo yaptığını ve Atatürk’ün Tarsus’a gelişini resmettiği eserlerinin bir kitapta toplandığını söyledi. “Mehmet Bal, Türkiye’nin yetiştirdiği çok iyi bir illüstrasyon ressamıydı” Sunumu büyük beğeni toplayan yazar Hikmet Öz, merhum Mehmet Bal’ın Türkiye’nin yetiştirdiği en ünlü illüstrasyon ressamlarından birisi olduğunu kaydederek, “Mehmet Bal, Türkiye’nin ve Tarsus’un yetiştirdiği nadir insanlardan biridir. Çok iyi bir illüstrasyon ressamıydı. O’nun muhteşem eserleri vardır. İlk çalışmaları afiş çalışmaları olmuştur. Daha sonra İstanbul’da büyük boyda sinema afişleri yapmaya başladı. Ancak 1980 yılından sonra esas karakterini ortaya koyan, sinema afişlerinin de verdiği bir deneme ve tecrübeyle Atatürk resimleri yapmaya başladı. Atatürk’ün hayat hikayesini de resimledi” dedi. “Mehmet Bal, ülke için gerçekten çok güzel şeyler yaptı” Hikmet Öz, Mehmet Bal’ın Atatürk’ün Tarsus ziyaretini resmettiği çalışmalarının daha sonra kitaplaştırıldığını da ifade ederek, “Bu çalışmanın en güzeli ve en büyüğü, 2013 yılında Tarsus Belediyesi tarafından basıldı ve ortaya çıkartıldı. Muhteşem bir kitap olan bu kitabı Mehmet Bal da çok beğendi. Mehmet Bal, bu kitaptan sonra artık bir şey yapmayacağını söyledi. Zaten bir yıl sonra da vefat etti. Çok güzel bir insandı ve ülke için gerçekten güzel şeyler yaptı” diye konuştu.