SAĞLIK - 08 Aralık 2017 Cuma 11:04

Yenimahalle’den miniklere sağlık kontrolü

A
A
A
Yenimahalle’den miniklere sağlık kontrolü

Yenimahalle Belediyesi, 750 çocuğu El Ayak Ağız Hastalığı salgınına karşı sağlık kontrolünden geçirdi.

Yenimahalle Belediyesi, 750 çocuğu El Ayak Ağız Hastalığı salgınına karşı sağlık kontrolünden geçirdi.


Yenimahalle Belediyesi, 80’inci Yıl, Ragıp Tüzün, Adile Naşit, Şehit Yüzbaşı İlker Aydın, Batıkent, Demetevler Şehit Polis Tugay Can Kızılırmak ve Barış Manço Anaokulu ve Gündüz bakımevlerinde eğitim gören 750 çocuğu El Ayak Ağız Hastalığı salgınına karşı sağlık kontrolünden geçirdi. Kurum Doktoru Serdal Taş tarafından yapılan sağlık muayenesinde minikleri tek tek kontrol eden Taş, hastalık belirtileri hakkında öğretmenlere de bilgi verdi.


“Bu belirtiler varsa dikkat”


El ayak ağız hastalığının viral bir hastalık olup 10 yaş altı çocuklarda görüldüğünü belirten Doktor Taş, “Hastalığın kuluçka süresi 3-6 gündür. Hastalık başlangıçta 1-2 gün süren 38-39 derece ateş ile başlayıp sonrasında ağız içinde aft benzeri yaralar, el içi ve ayak tabanında isilik benzeri kızarıklıklar şeklinde görülür. Bu kızarıklıklar karın, kalça, bacaklarda da görülebilir. Daha sonra kızarıklıkların içi su dolu görünüme sahip olur. Kızarıklıklar kaşıntılı, ağrılı olabilir. Bu kızarıklıklar 7-10 gün içinde düzelir” dedi.


“Hastalık bulaşıcı”


Aileleri hastalığın bulaşıcı olduğu konusunda da uyaran Taş, “Bu hastalık bazı kişilerde tırnaklarda dökülmeye de sebep olabilir. Nadir olarak da menenjite neden olabilir. Hastalığı taşıyan kişilerde burun akıntısında, tükürüğünde, el ve ayaklardaki kızarıklıklar da ve dışkısına temas ile diğer kişilere hastalık bulaşır. Viral bir hastalık olduğu için antibiyotiklerin faydası yoktur. Ateş için ateş düşürücüler verilir. Kaşıntılar için krem veya losyonlar kullanılabilir. Hastalığı olan çocukların diğer çocuklara bulaştırılmaması için kızarıklıklar geçene kadar yani 10 gün süreyle okula gönderilmemesi, hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.
Manisa Özgür Özel’e 9 yaşındaki adaşından sürpriz Manisa’nın Alaşehir ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kalabalığın içinde ulaşan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı hayatının en mutlu gününü yaşadı. Doğum öncesi kan uyuşmazlığı tespit edilen ve Özgür Özel’in girişimleriyle kan değişimi sağlanan minik bebeği 9 yıl sonra karşısında adaşı olarak gören Özel, çocukla yakından ilgilendi. Manisa’nın Alaşehir ilçesi Şahyar Mahallesi’nde oturan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı, kalabalığa rağmen, Özgür Özel’e ulaşıp ’hoş geldin’ demeyi başardı. Özgür Özel’in milletvekili olduğu dönem olan 31 Aralık 2015 yılında doğan Özgür Sarı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Kan uyuşmazlığı nedeniyle, doğar doğmaz kanının değişmesi gereken ve 31 Aralık Yılbaşı tatili nedeniyle doktorların tatilde olabileceğini düşünen anne Raziye ve baba Serkan Sarı’nın, Özgür Özel’e ulaşıp yardım istemesiyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen ve Özgür adını verdikleri evlatları 9 yıl sonra kendisinin hayata bağlanmasına vesile olan adaşıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Alaşehir’e geleceğini duyan anne Raziye ve dede Osman Sarı, tüm kalabalığı delerek, Özgür Özel’e ulaşmayı başardı. Özgür Özel de adaşıyla yakından ilgilenerek sevdi. Anne Raziye Sarı, "Oğlum karnımdayken kan uyuşmazlığı tespit edildi. Çocuk doğar doğmaz kanının değişmesi gerekiyordu. Doğum 31 Aralı gününe denk geldi. 31 Aralık yılbaşı olduğu için doktor bulamayacağız diye korktuğumuz için eşim Serkan ve dedemiz Osman Sarı, Özgür Özel’e telefon ederek yardım istedi. Özgür Özel bize hemen hastaneye gitmemizi ve danışmanının yardımcı olacağını söylemiş. Bizde hemen yola çıktık. Doktorlar bizi kapıda karşıladı. Hemen hastaneye yatırdılar ve öğlen üzeri doğum oldu. Çocuğumun kanı değişti. Eğer kanı değişmeseydi, bu gün belki hayatta olmayacaktı. Biz telefonla konuştuktan sonra yolda giderken, çocuğumuzun adını ’eli bol, ikram’ anlamına gelen Kerem adını verecektik. Özgür Özel’in ilgisi ve yardımlarından dolayı, çocuğumun sağlıklı bir şekilde doğması üzerine adını Özgür koymaya karar verdik. Çocuğumuz sağlıklı doğdu, kanı değişti, hayata tutundu, bizde adını Özgür koyduk. Bu günde Özgür Özel’le buluşturduk." dedi. Özgür Sarı da adını aldığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kavuştuğu ve konuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.