SAĞLIK - 10 Temmuz 2018 Salı 12:14

Uzmandan böcek ısırığı uyarısı

A
A
A
Uzmandan böcek ısırığı uyarısı

Yaz aylarının başlaması ile birlikte böcek sokmaları ile ilgili uyarıda bulunan Uzman Dr.

Yaz aylarının başlaması ile birlikte böcek sokmaları ile ilgili uyarıda bulunan Uzman Dr. Muhammet Asena böcek sokmaları ile ilgili hastanelere başvurular artığını söyledi.


Uzmanlar yaz aylarında böceklerin sokması, genellikle ciltte küçük tahrişlere yol açsa da, böceğin türüne göre bu ısırıklar ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğinin uyarısında bulundu. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzman Dr. Muhammet Asena en çok görülen şikayetler tahtakurusu, pire, sivrisinek, kene, arı, akrep ve örümcek sokması olduğunu belirtti. Asena, “Belirtiler böcek türlerine göre değişiklik gösterir lakin genellikle ilk görülen semptomlar kaşıntı, kızarıklık, şişme, acı ve ağrı gibi semptomlar görünür. Böcek çeşitlerine göre belirtiler pire ısırıkları çizgiler halinde görülür kaşıntı, şişme ve kızarıklık olur. Sinek sokması çok acılıdır ısırılan bölge şişer ve su toplar. Kene ısırığı ilk başta hissedilmeyebilir, ilerleyen zamanlarda şişkinlik, kızarma, morarma ve kaşıntı görülür. Keneler ciddi risk taşıdıklarından, sokmaları durumunda hastaneye gidilmelidir. Örümcek sokması ağrılı olabilir, kızarıklık ve şişkinlik görülür. Eşek arısı sokmasında acı çok fazla olur; ısırılan bölge saniyeler içinde şişip kızarır. Tahtakurusu ısırıkları ilk seferde acılı olmayabilir; Belli bir süre sonra şişkinlik ve kaşıntı olur. Sivrisinek ısırığının tek nokta halinde izi olur; şişme, açık renk bir kabarıklık ve yoğun kaşıntı oluşur. Akrep sokması durumunda şişkinlik, kızarıklık, ağrı, yanma, deride uyuşukluk meydana gelir” dedi.


Hangi böceğin ısırdığını tespit etmek, tedaviyi doğru uygulamak açısından önemli olduğunu vurgulayan Asena, “Böcek ısırığını fark ettiğinizde öncesinde nerede bulunduğunuzu hatırlayın. Ormanlık bir alandaysanız muhtemelen sivrisinek veya kene tarafından ısırılmışsınızdır. Bir hayvan ile temas sonrası ısırık oluştuysa büyük ihtimalle piredir. Isırığın nasıl göründüğüne bakın. Bu da yine böceğin türünü tespit etmeye yardımcı olacaktır. Her böcek sokması doktora gitmeyi gerektirmez lakin şu durumlarda hızlıca, vakit kaybetmeden doktora başvurmakta fayda vardır. Baş dönmesi, nefes almada zorluk, bulantı, kusma, hızlı veya düzensiz kalp atışı, yutma güçlüğü, ev huzursuzluk gibi durumlarda kesinlikle baş vurmakta fayda vardır. Böcek sokmasında tedavi nasıl yapılmalı diye sorularda şunları belirtiyim. Isırılan bölgede ve tüm vücutta enfeksiyon gelişmesini önlemek için ısırılan bölgeyi sabunlu su ile yıkayın. Yarayı kaşımayın veya sıkmayın. Şişmiş bölgeye buz uygulayın. İlk müdahalelerin ardından şikayetlerde azalma olmazsa, acil olarak doktora gidin. Böceği gördüyseniz ve hangi böceğin sizi soktuğunu tarif etmeniz doktorun işini kolaylaştırır. Çoğu zaman böcek sokması tek başına riskli değilken, başka hastalıklara sebep olabilmesi açısından tehlike arz eder. Özellikle alerjik bünyeye sahip kişilerde böcek sokmaları, solunum hastalıkları başta olmak üzere, ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu yüzden sadece ısırılan bölgeye değil bunun dışında ne tür rahatsızlıklar yaşadığınıza da dikkat edin” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bakan Yerlikaya: “Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da “Mahzen-32” operasyonları düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlarımızdan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları, Bursa’ya il dışından getirdikleri tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin işyerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri, Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin işyerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 24 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucu, 15 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda çek ve senet ile çok miktarda nakit paraya el konuldu. 10 ayda 454 organize suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlar hakkında bilgi verdiği paylaşımında, “10 aylık süre içinde; 454 organize suç örgütünü çökerttik. Bu suç örgütlerini isim isim kamuoyu ile paylaştık. Organize suç örgütlerine yönelik toplam bin 201 operasyon düzenledik. 8 bin 260 şüpheli yakalandık. Bunlardan; 3 bin 58’i tutuklandı. Bin 740’ı hakkında adli kontrol kararı verildi" ifadelerine yer verdi.