GENEL - 11 Ağustos 2018 Cumartesi 11:10

Mevsimlik işçilere otel konforunda konaklama tesisi

A
A
A
Mevsimlik işçilere otel konforunda konaklama tesisi

Manisa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından, Akhisar ilçesi Beyoba Mahallesi’nde mevsimlik işçilere yönelik otel konforunda konaklama tesisi kuruldu.

Manisa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından, Akhisar ilçesi Beyoba Mahallesi’nde mevsimlik işçilere yönelik otel konforunda konaklama tesisi kuruldu. 20 ailenin konakladığı tesiste, ailelerin sağlık ihtiyaçlarından çocuklarının eğitimlerine kadar her türlü temel ihtiyaçları karşılanıyor.


Türkiye genelinde pilot 10 ilde uygulanmaya başlanan mevsimlik tarım işçileri için konaklama tesisi yapım projesi içerisinde yer alan Manisa’da, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından Akhisar ilçesi Beyoba Mahallesinde ’Mevsimlik Tarım İşçileri Geçici Konaklama Tesisi’ inşa edildi. 7 bin 611 metrekare alan içerisinde kurulan ve ilk defa bu yıl hizmet veren geçici konaklama tesisinde Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden gelen 20 aile kalıyor. 779 bin 696,45 lira bedel ile 200 kişi kapasiteli konaklama tesisinde çalışmaya gelen her aile için 1 mutfak, 1 banyo ve tuvaletten oluşan 17 metrekarelik yaşam alanı yer alıyor. Ayrıca tesislerde kadın ve erkekler için düzenlenen aktiviteler için 295 metrekareden oluşan 2 adet salon, yine kadın ve erkekler için 2 adet mescit, dinlenme odası, işçilerin muayene edilmesi amacıyla 1 adet revir ve görevli personelin kaldığı idari bina ile lavabo, depo, mutfaktan oluşan ortak yaşam alanı bulunuyor.



Manisa’ya yılda 20 bin işçi geldiği tespit edildi


Mevsimlik Tarım İşçileri Geçici Konaklama Tesisi hakkında bilgi veren Manisa Vali Yardımcısı Abdullah Etil, 2017/6 Sayılı Başbakanlık genelgesi ile mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla bulundukları illerden Manisa’ya gelen vatandaşların ve ailelerin bu süreçte yaşadıkları sorunların giderilmesi amacıyla çalışma yürütüldüğünü söyledi. 200 kişilik inşa edilen tesiste 20 ailenin toplamda ise 147 kişinin kaldığını belirten Etil, "Manisa’ya çok eski yıllardan beridir mevsimlik tarım işçileri gelmektedir. Gelen işçiler mevsimine göre domates, biber, üzüm ve zeytin hasadın da çalışmaktadır. Yapılan tespitlere göre ilimize yılda 20 bin civarında mevsimlik tarım işçisinin geldiğini belirledik. 2017/6 Sayılı Başbakanlık genelgesi doğrultusunda bu işçilerin şartlarının iyileştirmesine yönelik hazırladığımız projeyi Manisa Valimiz onayı ve bakanlığında uygun görmesiyle birlikte hayata geçirdik. Genelgeye uygun olarak hazırlanan tesisimizde 200 kişinin kalabileceği kapasitede yapıldı. Şuanda burada 20 aile çocuklarıyla birlikte 147 vatandaşımız kalmaktadır. Buradaki en önemli husus, düzenlenen aktiviteler için 295 metrekareden oluşan ortak yaşam alanının bulunmasıdır. Tesislerden Türkiye’de, Manisa’mız dahil birkaç tane var. Manisa’da ilk defa yapıldığı için eksikliklerimizi yerinde gördükçe geliştireceğiz" diye konuştu.



İşçiler isterse kurslardan faydalanacak


Tesiste kalan işçi ve çocuklarının sağlık durumlarının düzenli olarak kontrol edileceğini, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerince işçi ailelerine eğitim hizmetleri verileceğini kaydeden Etil, "Sağlık ekiplerimiz burada belirli günler gelerek, hem eğitim çalışması hem de burada yaşayanların tedavilerine dönük muayenelerini yapacak. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Müdürlüğümüzün görevli psikologları hem çocuklarla ilgili hem de aileler ile ilgili özellikle kadınlara yönelik çalışmalar yapacak. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri de buraya gelerek çocukların okullarından geri kalmamalarına yönelik eğitim çalışmaları yapacak. Ayrıca yetkililer büyüklere yönelik istenilirse okuma-yazma veya değişik meslek gruplarında kurslar açacağız" dedi.



Tesisler il geneline yaygınlaşacak


Kurumların hizmetine tahsis ettikleri araç ile sadece tesiste konaklayan işçilerle sınırlı kalmayarak, kente gelen 20 bin işçiye ulaşarak çalışmalar yaptıklarını dile getiren Etil, "Mevsimlik tarım işçileri geçici konaklama tesisi çalışmaları ilimizde Çalışma ve İş Kurumu tarafından sürdürülüyor. Orada görevli personelimiz var. Onlar ilimizin çeşitli yerlerinde yer arayışı yapıyor. Şu an için Manisa’da yer bulma da sıkıntımız var. Burasının çok beğenilmesinin ardından biraz daha kolay yer bulacağımıza inanıyoruz. Bu konuda belediye başkanlıklarımıza, kaymakamlıklarımızla iş birliği içerisindeyiz. Şu an Saruhanlı ilçemizin Mütevelli Mahallesi’nde de bir çalışmamız var. Eğer imar sorununu halledersek, tesis önümüzdeki yıla yetişebilir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.


Tesisteki diğer aileler gibi Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden Manisa’ya çalışmaya gelen mevsimlik işçi Sedat İnan, "Sivas’ta olsun, Afyon’da olsun tarlada elektriği olmayan çadırlarda kalıyoruz. Buraya geldik. Allah’a çok şükür sıcak suyundan çocukların oyuncaklarına kadar, oturma yerimiz dahil konferans salonumuz dahi var. Dört dörtlük tesis çok memnunuz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Halk ozanı Ali Ekber Çiçek, dualar ve türküler ile anıldı Balıkesir’in Edremit ilçesinde Türk Halk Müziği ve TRT sanatçısı Ali Ekber Çiçek’in vefatının 18’inci yılında kabri başında anma etkinliği düzenlendi. Kazdağları eteklerinde kırsal Tahtakuşlar Mahallesi Mezarlığı’nda düzenlenen programda konuşan Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, Çiçek’i ölümünün üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen her yıl daha da kalabalıklaşan bir kitle ile andıklarını söyledi. Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, "Ölümünün 18. yıl dönümünde büyük üstadı sevgi ve saygıyla, özlemle anıyoruz. Benim kendisiyle tanışma, çalışma fırsatım olmuştu. Bu vesileyle her geçen yıl bakıyorum katılım daha da artarak devam ediyor. Sevgi daha da büyüyerek devam ediyor" dedi. Babasının anma etkinliğine katılanlara teşekkür eden Ali Ekber Çiçek’in kızı Türk Halk Müziği sanatçısı Ebru Çiçek ise, "Çok teşekkür ediyorum. Varlığınız o kadar güç veriyor ki bana. Acımızı paylaştığınız için gerçekten çok teşekkür ediyorum. Bizim için çok zor. 18 yıl belki 18 gün gibi. Buraya kimseyi zorla getiremeyiz. Hepinizin ayaklarına sağlık. Gönülden geldiğinizi o kadar iyi biliyorum ki. Gönülden babamı sevdiğinizi o kadar iyi biliyorum ki. Hepinize teker teker sarılıyorum gönülden. Eminim babam da aynı şekilde düşünüyordur. Hep birleştiricilikten, hep sevgiden, hep saygıdan yana oldu. Şu anda da aradan 18 yıl geçmesine rağmen hala onun istediği gibi hepimiz biriz işte. Bu bizi çok mesut ediyor. Babamın deyimiyle çok bahtiyar oldum. Hepiniz Allah’a emanet olun. Çok teşekkür ediyorum. Sağ olun" dedi. Sanatçının kabrine karanfil bırakan, dua eden katılımcılar, etkinliğin sonunda Çiçek’in yakın arkadaşı Adil Asker Yıldız ve Türk Halk Müziği Sanatçısı Ender Balkır ile birlikte ona ait türküleri seslendirdi.
Yozgat İç Anadolu’da kuraklık hububat üreticilerini endişelendiriyor Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Yozgat’ta etkisini gösteren kuraklık ve yağış yetersizliği bazı bölgelerde ekili hububat alanlarında sararmaya yol açarken çiftçiler verim endişesi yaşıyor. Yozgat’ta yağışların mevsim normallerinin altında kalması kuraklık endişesini artırdı. Hava sıcaklıklarının artması ve yağış yetersizliği ile Yerköy ilçesinde bazı alanlarda ekinler sararmaya ve kurumaya başladı. Kış mevsimini yağışsız geçiren çiftçiler Mayıs ayında da yağmur yağmaması durumunda buğdayın boy atmadan sararıp kurumasından endişe ediyor. Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Yozgat’ta birçok bölgede çiftçiler yağmur duasına çıkıyor. “Bitkiler kurumaya yüz tuttu” Orta Anadolu’da ciddi anlamda kuraklığın etkisinin hissedilmeye başlandığını belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Yozgat ve ilçelerinde arazilerin büyük kısmında tahıl ürünlerinin hakim olduğunu söyledi. Yılmaz, “Tabi bu yıl yeterince kar yağmadı, miktar olarak çok azdı ve ancak toprak yüzeyini kapladı, bıraktığı su miktarı da çok fazla olmadı. Nisan ayı itibariyle hem sıcaklıkların artması hem de yağışın olmamasıyla çok ciddi anlamda kuraklığın etkisini hissetmeye başladık. Arazide ve tahıl alanlarında gördüğümüz gibi yağışın yetersiz, sıcaklığın yüksek ve sulama imkanının olmadığı yerlerde bitkiler adeta kurumaya yüz tuttu. Bu aşamadan sonra bu tür tarlalardan ürün, verim almak mümkün değil. Ama yeterince sulayanlar için hiçbir problem yok. Ancak suyunuz yoksa şu an da Orta Anadolu üreticisi kuraklığın pençesinde ve büyük ölçüde buğday ve arpadan ya verim alamayacak ya da çok az verimle yetinecek gibi gözüküyor.” dedi.
Denizli Denizli’nin coğrafi işaretli ürünleri Avrupa’ya çıkacak DENİZLİ(İHA) – Denizli Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu ile Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında yürütülen Güney Ege Kalkınma Ajansının (GEKA) Teknik Destek Programı kapsamında desteklediği, “Coğrafi Ürünler Avrupa Yolunda” projesinin eğitim faaliyeti tamamlandı. Denizli Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu ile Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında yürütülen Güney Ege Kalkınma Ajansının (GEKA) Teknik Destek Programı kapsamında desteklediği Denizli’de Coğrafi İşaret tescili almış veya başvuru aşamasındaki 15 ürünün başvuru sahibi kurumlarından temsilcilerin katıldığı eğitim faaliyeti, 15 Nisan-19 Nisan 2024 tarihleri arasında Denizli Valiliği’nde gerçekleştirildi. Tüm ilgili kuruluşlar bu proje sonunda kendi başvurularını yapabilecek yeterliliğe ulaşırken ilgili çalışanları da söz konusu alanda yeterli donanıma ve niteliğe ulaşmış olacak. Böylece Denizli’de bu alanda yetkinlik kazanan kurumların çalışanları bir araya gelerek ortak çalışma yürütebilecekler. Birçok ürün uluslararası coğrafi işaret tescili alacak Faaliyete katılanlara ilk etapta “Coğrafi İşaret Uluslararası Tescil Sistemleri ve Başvuru Formları” hazırlama eğitimi verildi. Projenin danışmanlık hizmeti aşamasında ise önümüzdeki ay, “Uygulamalı AB Coğrafi İşaret Tescil Dosyası Örneği Oluşturma” danışmanlığı verilecek. Eğitim ve danışmanlık faaliyetleri sonucunda, Denizli’ye ait birçok ürün uluslararası coğrafi işaret tescili alacak. Uluslararası alanda tescillenen ürünler, Denizli’nin ve ülkenin ekonomisine katkı sağlayacak olup alanında tanınırlığı sağlanırken turizm gelirinin de artacağı ön görülüyor. Uluslararası görünürlük artacak Eğitim ve danışmanlık faaliyeti bitiminde Babadağ Kekik Balı, Buldan Bezi, Buldan Kestanesi, Denizli Kekiği, Denizli Leblebisi, Denizli Traverteni, Denizli Çalkarası Üzümü, Honaz Kirazı, Tavas Baklavası, Çameli Elmalı Bezi, Kale Biberi, Çameli Fasulyesi, Çameli Kilimi, İsabey Çekirdeksiz Üzümü ve Acıpayam Kavunu için ilgili kurumlar AB Coğrafi İşaret Tescili başvurularını tamamlayacaklar. Uluslararası tescilleri tamamlanan ürünler alanında Denizli’nin tanınırlığını ve ekonomisini artırmakla kalmayıp ülkeye uluslararası görünürlüğünü de önemli ölçüde arttıracaktır.
Malatya Yeşilyurt’ta sanatsal ve kültürel kurslara yoğun ilgi Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, Kiltepe Mahallesinde faaliyetlerine devam eden Yeşilyurt Mesleki Eğitim ve Yaşam Merkezinde açılan 15 kursa 250’e yakın kursiyerin katıldığını, farklı alanlarda verilen eğitimlere gösterilen ilginin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Yeşilyurt’un kültürel ve sanatsal açıdan zengin alt yapısını ön plana çıkarmanın yanı sıra hobi ve meslek edindirme kurslarıyla 7’den 70’e tüm vatandaşların sosyal hayatlarını daha nitelikli hale getirmek hedefiyle Kiltepe Mahallesi’nde hizmete sunulan Yeşilyurt Mesleki Eğitim ve Yaşam Merkezi’ndeki sanatsal ve kültürel kurslara gösterilen ilgi, her geçen gün artmaya başladı. Dört kat üzerinde faaliyetlerine aralıksız devam eden eğitim merkezinde 4 ile 6 yaş aralığındaki çocuklara yönelik başlatılan Erdem Okullarının yanı sıra kuaförlük, gastronomi, halk oyunları, bilgisayar, aşçı yardımcılığı modelistlik, trikotaj, tekstil ara elemanı ve farklı branşlardaki meslek edindirme kurslarının yanı sıra Kur’an-ı Kerim, gitar, resim, halı dokuma, örgü, robotik kodlama, dron, akıl oyunları ve yazılım kursları düzenleniyor. Yeşilyurt Mesleki Eğitim ve Yaşam Merkezi sunduğu kaliteli hizmetler ile toplumdaki deprem travmasının atlatılmasında önemli bir rol oynarken, şehrin farklı noktalarından gelen vatandaşlar buradaki kurslarda hem kaliteli zaman geçiriyor hem de meslek sahibi olarak hayatına farklı bir pencere açıyor. Kursların çok verimli geçtiğini söyleyen kursiyerler, kendilerine bu tür ortamlar sunan Yeşilyurt Belediyesi’ne teşekkürlerini sundular. Yeşilyurt Mesleki Eğitim ve Yaşam Merkezi Koordinatörü Ümmü Gülsüm Alkan ise, kurslara yoğun bir talep olduğunu ifade etti. Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof.Dr.İlhan Geçit ise, "Yeşilyurt’un fiziksel dönüşümünün yanı sıra vatandaşların sosyal hayatlarını nitelikli hale gelmesinde önemli rol oynayan kültürel ve sanatsal çalışmalara ve meslek edindirme kurslarına ayrı bir önem verdiklerini söyledi.