YEREL HABERLER - 21 Kasım 2013 Perşembe 10:11

"akıllı Kask" Polemiğinde İkinci Perde

A
A
A
"akıllı Kask" Polemiğinde İkinci Perde

Samsun’da mucitler derneği başkanınca keşfedilen ve Bursa’daki bir özel okul tarafından kendilerine ait olduğu iddia edilen “akıllı kask” projesinde polemik sürüyor. İnsandaki elektriğe duyarlı kask yapan Samsunlu Mustafa Yiğit, akıllı kaskı 6 saniye düşünüp, 60 saniyede geliştirdiğini, Bursa’daki yapılanı taklit etmediğini, bir iş adamının da projenin patentini alacağını açıkladı.
Hayata geçirdiği farklı projeler ile kendinden söz ettiren, 'akıllı kask' projesi ile tekrar gündeme gelen Dünya Mucitleri, Evrensel, Araştırmalar ve Geliştirmeler Derneği Genel Başkanı Mustafa Yiğit, tanıttığı kask projesi sonrası Bursa'da bir grup öğretmen ve öğrencinin tepkisine neden oldu. Bursa'da bir grup öğretmen ve öğrenci, 'akıllı kask' projesini 1 yıl önce bulduklarını, patentini aldıklarını ve kendi projelerinin sahiplendiğini ileri sürerek, “Patent almaya kalkarsa cevabını alacak” yönünde açıklamalar yaptı.
Bunun üzerine bir açıklama yapan Mustafa Yiğit, kendini savundu. Yiğit, “Bir 'akıllı kask' projesi yaptım. Birilerinden örnek alarak yapmadım. Aslında yapılmış bir devreyi kullandım. Devre daha önce sihirbaz küreydi. Bu küre bizdeki avuç içlerindeki elektrik akımı ile iletişim kurarak işte bir binanın lambalarını açıp kapayan, bir şeyleri hareket ettiren, ateş yakan bir sistemdi. Bu sistemi 1,5 sene önce bulmuştum. Motosiklet üzerindeyken ‘kasksız çalışmayan motor yapayım’ dedim. 6 saniye düşündüm, 60 saniyede de uyguladım. Onlar gibi 6 ay uğraşmadım. Çünkü daha önce kendi bulduğum ve ‘sihirbaz küre’ adını verdiğim bir sistemden esinlendim” dedi.
Kendisinin geliştirdiği projenin insandaki elektriği, öğrencilerin geliştirdiğinin ise ısıyı algılayıp çalıştığını ifade eden Yiğit, "Hiç bir şekilde iki projenin parçaları birbirine uymuyor. Siz 100 liraya mal ediyorsunuz, ben 2 liraya mal ediyorum. Ben kendileri ile daha önce telefonda görüştüm. Bilimle uğraşmak güzel ama benim onlara verdiğim bilgileri bana karşı kullanmasınlar. Isı sensörü her türlü kandırılır. Düğme de kandırılır. Onların yaptığı sistemle bizimkinin arasında dünyalar kadar fark var. Ben bugüne kadar hiç bir şeyin patentini almadım. Asıl insanlık namına bir şeyler yapıp da ardından ‘kim bunları hayata geçirmek istiyorsa, ben para da istemeden bunları veririm’ diyen insanım. Birilerinden bilgileri alıp da arkasından konuşmasınlar. ‘Patent hırsızı, icat hırsızı’ kimin olduğu da belli. Bizimki ile onlarınkinin arasında çok fark var” diye konuştu.
Patent alamayacağına yönelik yapılan açıklamalara cevap veren Yiğit, "Ben almıyorum ama bunun patentini özellikle almak için bir iş adamı geliyor. O, bu projenin patentini alacak" ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Sağlıkçılar bu kez eğlendirdi Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından oluşturulan müzik grubu “Sağlığın Ritmi” konser verdi. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşturulan müzik grubunun bu yıl 2.’sini gerçekleştirdikleri konser Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konsere katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, emeği geçenlere teşekkür ederek, sağlık çalışanlarının görevlerini büyük özveri ve fedakarlıkla yaptıklarını, ertelenemeyecek tek görevin sağlık olduğunu vurguladı. Vali Çelik, "Sağlık çalışanlarımızın müzikle ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Devletimiz vatandaşlarımıza birçok alanda kamu hizmeti sunuyor. Güvenlik, eğitim, sağlık hizmeti sunuyor. Baktığımız zaman gerçekten sağlık hizmetinin bu hizmetler içerisinde çok farklı bir yeri olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmetleri diğer hizmetlerden farklı olarak ertelenebilir, ötelenebilir bir hizmet değildir. Bu anlamda da ilimizde sağlık hizmeti sunmaya çalışan 4 bin 750’den fazla var. Ben hepsine Teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan’a devredecek olan Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çekinkaya ise konserde duygusal bir veda konuşması yaptı. Başhekim Çetinkaya katılan davetlilere teşekkür ettiği konuşmasında, "Tamamı sağlıkçılardan oluşan müzik grubumuzun içinde sağlık çalışanlarımız var. Belki detone olacaklar, belki yanlış notaya basacaklar ama eğlenecekler, eğlendirmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var çünkü bizler 24 saat çalışan insanlarız, dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğlenmek de hakkı diye düşünüyorum. Bugün benim başhekimliğimin son günü. Tüm sorumlularıma, çalışma personellerime çok teşekkür ediyorum. Kırdıklarım olabilir. Özür diliyorum, bana hakkınızı helal edin. Benim size hakkım helal olsun. Böyle muhteşem bir ekibin önünde yapabilecek şey sadece saygıyla eğilmek olur" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından solist, koro üyeleri ve orkestranın sağlık çalışanlarından oluştuğu müzik grubu katılımcılara konser verdi. Sağlıkçıların sahnede gösterdikleri performans katılımcılar tarafından büyük büyük beğeni topladı.