YEREL HABERLER - 21 Kasım 2013 Perşembe 10:26

Başkan Tuna “büyüklerimiz Başımızın Tacıdır”

A
A
A
Başkan Tuna “büyüklerimiz Başımızın Tacıdır”

Ankara Valiliği tarafından Türkiye’de ilk defa Ankara’da hayata geçirilen Yaşam Destek Merkezi, Güngörmüşler Konağı’nda anlatıldı.
Sincan Belediyesi, ileri yaştaki vatandaşlar ve engelliler için benzersiz bir uygulama olan Yaşam Destek Merkezi’ni tanıttı. Türkiye’de ilk defa Ankara Valiliği tarafından uygulamaya konulan Yaşam Destek Merkezi ile yaşlılar, engelliler ve bakıma ihtiyacı olanlar evlerinde rahatça hayatlarını devam ettirebilecek. Ankara İl Vali Yardımcısı Turan Atlamaz tarafından uygulamalı olarak güngörmüşlere anlatılan sistem, büyük ilgi ve beğeni ile dinlendi.
Yaşam Destek Merkezi evinde oturan ihtiyaç sahibinin can sıkılmasından dertleşme arzusuna, bir şikayet bildirmesinden aklına gelebilecek herhangi bir soruyu sormasına, paylaşmak istediği sosyal ve psikolojik bir sıkıntısından intihara, aile içinde yaşanan bir kavgadan evde yalnız kalmanın yarattığı korkuya, yangın başlangıcından su basmasına, tansiyon yükselmesinden baygınlık geçirmeye, kalp krizi başlama riskine kadar her konuda düğmeye basıp yardım isteyebileceği bir elektronik düzenek. Yardıma ihtiyacı olanların bakım evlerine ya da huzurevine gitmesine gerek olmadan hayata geçirilen proje ile ihtiyaç sahipleri, 7 gün 24 saat boyunca kalabalık bir ekip tarafından kontrol ediliyor. Saat ve kolye ile takip edilen ihtiyaç sahipleri kendilerine uzatılan dost eli ile evlerinde huzurla zaman geçirirken, yakınları da kafaları rahat olarak işlerine gidebiliyor.
Evinde yalnız yaşayıp da karşılaşılabilecek ölüm durumunda da sağlanan teknik bir donanımla çağrı merkezinin uyarıldığını ve derhal eve ulaşıldığını belirten Ankara İl Vali Yardımcısı Turan Atlamaz, “Sistemimiz kalabalık bir çalışan grubuyla oldukça hızlı ve güvenli bir şekilde çalışıyor. Bizim kültürümüzde bakımevi ya da huzurevi yok. Bunun için de evde yalnız kalmak zorunda kalan yaşlılarımıza ve ihtiyaç sahiplerimize dost elimizi uzatıyoruz. Kışın çok kar yağdığı için ekmek alamayan bir teyzemizin ekmek için bizi araması, aslında sistemin samimiyetini ve işlevselliğini açıklayan en önemli cümle diyebiliriz” dedi.
Yaşlıların ve ihtiyaç sahiplerinin başlarının tacı olduğunu söyleyen Sincan Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tuna ise, “Ankara Valiliğimize uygulamaya koyduğu bu önemli sistem için öncelikle çok teşekkür ediyorum. Hükümetimizin dost elinin bir uzantısı olan bu uygulama ile ihtiyaç sahiplerimiz hem güvende olacak hem de ihtiyaçları karşılanacak. Bizim kültürümüzde büyüğümüzün yeri çok farklıdır. Onlar her zaman başımızın tacı, bizler onlara ne kadar hürmet gösterir ve nasıl bakarsak gelecek neslimiz de bize aynı özveri ve hürmetle bakacaktır” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Enkaz altından şampiyonluğa Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Halter takımında yer alan Büşra Kayadibi, 6 Şubat depremlerinde 3 gün boyunca enkaz altında kaldı ama azminden hiçbir şey kaybetmedi, kısa süre içinde hem Türkiye Halter Şampiyonasında 3’üncü oldu hem de madalya kazandı. Büşra Kayadibi, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlere Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde ablasının evinde yakalandı. 3 gün boyunca enkaz altında kalan ve yeğenlerini kaybeden Kayadibi, azimle, hırsla halter sporuna devam etti. Çok değil kısa süre içerisinde 2016’da başladığı halter sporunda derece almayı sürdüren Kayadibi, Türkiye Halter Şampiyonasında 3’üncülük elde etti ve madalyalar kazandı. Büşra Kayadibi, depremde Nurdağı’nda ablanın evinde olduğunu belirterek, “3 gün enkazda kaldık. Yeğenlerimi kaybettim. Ablam için bizim için çok ağır bir şeydi bu. Tam olarak atlatabilir miyiz, bu atlatılabilir bir şey mi? Onu da bilmiyorum. Vali Mehmet Lütfullah Bilgin Spor Salonu benim ilk spor salonumdu. Yıkılan yerler arasında antrenman salonum da var” dedi. “Yaşadıklarım atlatılması zor şeyler” Halterin hayatının odak noktasında olduğunu dile getiren Kayadibi, “Yaşanan felaket nedeniyle haltere biraz ara vermek zorunda kaldım. Odaklanmamda, hayatımın akışında birazcık sıkıntı oluyor benim için. İster istemez tabi, yaşadıklarım kolay şeyler değil. Atlatılması zor şeyler. Şu an toparlanma aşamasındayım. Tekrardan hayatımın merkezine kendimi koymak için çabalıyorum" diye konuştu. Halterde 55 kiloda yarıştığını belirten Kayadibi, “2016’da haltere başladım. Büyükler Türkiye Şampiyonasında ikinciliğim, Ay Yıldızlarda ve gençlerde madalyalarım var. Haftada 5 gün antrenmanlara geliyorum. Ortalama 3’er saat antrenman yapıyorum” dedi. Ablasının uzuv kayıpları olduğunu anlatan Kayadibi, “Sol kol, sol bacak, kol tamamen omuzdan, bacak dizin biraz altından. Şu an toparlanma aşamasında. Hala onunla ilgileniyoruz. Tam olarak hayat normale geçmiş sayılamaz bizim için” şeklinde konuştu. “Azimle hırsla kaldığım yerden devam edeceğim” Halter sporunun biraz nankör bir spor olduğunu aktaran Kayadibi, “Ara verince çok çabuk geriliyoruz. Derecelerimizde çok çabuk düşüş oluyor. Azimle, hırsla kaldığım yerden devam edeceğimi düşünüyorum” diye konuştu. Ankara’da madalya almasının kendisi için çok güzel bir his olduğunu söyleyen Kayadibi, “Tarifi yok. Antrenmanlara gidiyorum. Bir şeyleri başarmak amacıyla gayret sarf ediyorum. Antrenörlerimle birlikte emek veriyorum. Bu yüzden emeklerimin sonucunu almak beni çok mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.