YEREL HABERLER - 03 Aralık 2013 Salı 13:48

Hamilelikte Kırmızı Et Tüketimi Bebek Sağlığı İçin Önemli

A
A
A
Hamilelikte Kırmızı Et Tüketimi Bebek Sağlığı İçin Önemli

Hamilelik dönemine ile birlikte anne adaylarının beslenme alışkanlıkları ve beslenme şekillerinin değiştiğini belirten Prof. Dr. Ümit Gürbüz, “İçerdiği zengin besin unsurları ile sağlıklı ve dengeli beslenmede önemli bir yer tutan kırmızı et tüketimi hamilelik döneminde özel bir önem kazanıyor. Bu dönemde anne adaylarının normal dönemde ihtiyaç duydukları besin unsurlarından daha fazlasını almaları gerekiyor. Hamilelik döneminde diğer besin unsurlarına ek olarak, kaliteli protein, mineral maddelerden demir, kalsiyum ve B grubu vitaminlerin özel bir önemi bulunuyor ve anne adayları belirtilen besin unsurlarını yeterli ve dengeli bir biçimde almak zorunda” diye konuştu.
Başta kırmızı et olmak üzere hayvansal besin maddelerini yeterince almayan anne adaylarının protein, demir ve B12 vitamin yetersizliklerine bağlı olarak sağlık sorunları yaşama riskiyle karşı karşıya kalabildiklerini kaydeden Prof. Dr. Gürbüz, “Özellikle bu durum vejetaryen anne adaylarında daha sık meydana geliyor. Anne adayları ve emziren anneler bu açıdan diyetlerinde mutlak surette hayvansal besin maddeleri bulundurmalıdırlar. Yağsız kırmızı etin sebzelerle birlikte tüketilmesi sağlıklı ve dengeli beslenme açısından önemli. Ayrıca C vitamini ve başta su olmak üzere sıvı tüketimi asla ihmal edilmemeli” dedi.
ANNE ADAYLARININ ALMASI GEREKEN PROTEİN VE MİNERALLER
Anne adaylarının protein ihtiyaçlarını da aktaran Prof.Dr. Gürbüz, “Hamilelikte normal dönemlere oranla, günlük olarak 10 ile 14 gram fazla protein almak gerekir. Bu oran hamileliğin sonlarına doğru daha da artar. Alınması gereken proteinin en yarısının hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanması gerekir. En kaliteli protein ise başta kırmızı et olmak üzere hayvansal gıdalarda bulunur. Et proteinlerinin en önemli özelliği, insan organizması tarafından sentezlenemeyen ve dışarıdan besin maddeleriyle birlikte mutlak alınması aminoasitleri yeterli ve dengeli bir biçimde ihtiva etmesidir. Ayrıca et proteinlerinin oluşumunu sağlayan aminoasitlerin protein molekülü içerisinde bulunma şekliyle sindirim enzimleri tarafından kolaylıkla ayrıştırılabilmekte, dolayısıyla vücudumuzun bu aminoasitlerden maksimum düzeyde yararlanması sağlanmaktadır. Bu nedenle, özellikle hamilelik döneminde vücudumuzun yapıtaşları olarak bilinen kaliteli protein olarak adlandırabileceğimiz et proteinlerinin et tüketimi yoluyla anne adayları tarafından alınmasında fayda bulunur. Hamilelik döneminde en sık karşılaşılan sorunlardan birisi demir eksikliğine bağlı olarak oluşan anemilerdir. Bu durumun sorunsuz bir şekilde atlatılması için, özellikle başta kırmızı et olmak üzere, karaciğer ve deniz ürünlerinin demir kaynağı olarak kullanılması gerekmektedir. Kırmızı ette bulunan demirin kullanım oranı yüksek olduğu gibi diğer besin maddeleri ile birlikte alınan demirin kullanım oranı da artmaktadır. Ispanakta okzalat, tahıllarda fitat ve yumurta sarısında fosfatin adı verilen maddeler demir emilimini düşürür. Hamilelik döneminde kalsiyuma daha fazla ihtiyaç duyulur. Kalsiyum odaklı beslenme tarzında, kırmızı etin yanı sıra, süt ve süt ürünlerine de yeterince yer verilmelidir. Hamilelik döneminde Folik asit (B9) önemli bir vitamindir. Eksikliğinde megaloblastik anemi olarak biline anemiye neden olur. Folik asit kaynağı olarak karaciğer, böbrek ve yeşil sebzeler tahıl ve fındık önerilir. B12 vitamin ihtiyacı eksikliği genel olarak anemiye (kansızlık) neden olur. Folik asit (B9) seviyesinin korunmasında son derece önemlidir. Dolayısıyla hamilelik döneminde mutlaka takviye edilmesi gereken bir vitamindir. Kırmızı et, karaciğer ve böbrek en önemli kaynağıdır” şeklinde ifade etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Kaldırımda yürüyen kadını hayattan koparmıştı: O sürücü daha öncesinde de kaldırımda farklı bir kadına çarpmış Sakarya’nın Karasu ilçesinde geçtiğimiz günlerde kaldırımda yürüdüğü esnada çarptığı kadının ölümüne sebep olan 22 yaşındaki otomobil sürücüsünün, yaklaşık 8 ay öncede motosiklet ile bisiklet yolunda giderken farklı bir kadına çarparak yaraladığı ortaya çıktı. İki farklı kazanın kamera görüntüleri ise adeta kan dondurdu. Kaza, 26 Nisan 2024 tarihinde sabah saat 08.49’da Kocaali-Karasu D-010 duble yolu Aşağı Aziziye Mahallesi mevkiinde meydana gelmişti. Karasu Adliyesi’nde personel olan Zahide Saatçi (58), adliyeye gitmek üzere kaldırımda yürürken, sürücüsü E.E.’nin (22) kontrolünden çıkan 54 AGG 236 plakalı Tofaş marka otomobilin çarpması neticesinde olay yerinde hayatını kaybetmişti. Yaşanan kazanın ardından polis ekiplerince gözaltına alınan ve emniyetteki işlemleri tamamlanan sürücü E.E. ise çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Hayatını kaybeden Saatçi’nin, kardeşi Cevdet Özdemir’in teröristlerce şehit edilmesinin ardından 2015 yılında İstanbul Adliyesi’nde göreve başladığı ve 2022 yılından itibaren de Karasu Adliyesi’ne atanarak görevine devam ettiği öğrenildi. 8 ay önce bisiklet yolunda sürdüğü motosiklet ile kadına çarpmış Öte yandan, kaldırımda yürüdüğü esnada Zahide Saatçi’yi hayattan koparan sürücünün yaklaşık 8 ay önce bir kazaya daha karışarak kaldırımda yürüyen farklı bir kadını da yaraladığı ortaya çıktı. O kaza ise 18 Eylül 2023 tarihinde Aşağı Aziziye Mahallesi Doğu Karadeniz Caddesi’nde yaşandı. Sahil kısmında bulunan bisiklet yolunda motosikleti ile hızla ilerleyen E.E., otomobilin bagajından malzemeleri alarak denize gitmek için hareketlenen K.U. isimli kadına çarpmıştı. Çarpmanın etkisi ile metrelerce sürüklenen kadın yaralanarak hastaneye kaldırılırken, kaza anı ise güvenlik kamerasına saniye saniye yansımıştı. 22 yaşındaki sürücünün karıştığı iki kazanın görüntüleri de adeta kan dondurdu.