YEREL HABERLER - 20 Ocak 2014 Pazartesi 15:27

Bakan Zeybekci Deniz Ticaret Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

A
A
A
Bakan Zeybekci Deniz Ticaret Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

EKONOMİ BAKANI ZEYBEKCİ:
“SİYASETE SPEKÜLATİF AMAÇLI OLANLARIN SİYASETE YELTENMESİNİN BİRAZCIK ESİNTİSİ OLARAK GÖRÜYORUZ”
“MERKEZ BANKAMIZIN DA FAİZLE İLGİLİ BİR ARTIRIMA GİTMEMESİ GEREKTİĞİNE İNANIYORUM. FAİZ ARTIRIMI SONUÇLANMIŞ BİR ŞEY OLUR”
“TÜRK LİRASI’NIN DEĞER KAYBETMESİ, DÖVİZİN DEĞERLENMESİ YABANCI YATIRIMINI TEŞVİK EDER”
ÖMER ÇETİN
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Merkez Bankamızın da faizle ilgili bir artırıma gitmemesi gerektiğine inanıyorum. Faiz artırımı sonuçlanmış bir şey olur. Bunun da ekonomimize kalıcı bir faturası olur” dedi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Deniz Ticaret Yönetim Kurulu üyelerini makamında kabul etti. Kabul sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Zeybekci, denizcilerin ihracat kredilerinin kullanmasıyla ilgili taahhüt konusunda, “Bakanlar Kurulu kararını imzaya açtık ve Başbakanımıza gönderdik. Çok yakın sürede Sayın Başbakanımızın oluruyla olumlu adımın müjdesini size veririz. Kredilerin kapanması ile ilgili taahhütlerle ilgili az bir kısım kalmıştı. Bir yıl ertelenme konusu. Zaten öyle bir tereddüt olmadığı için taahhüdün kapatılması ile ilgili sıkıntı var. Onun yerine getirilmesi ile ilgili süre veriyoruz. Firmalarımızın hepsi kredilerini zaten çok rahat şekilde kendileri sürdürüyorlar. Zaten o bizim işimiz değil” dedi.
“SİYASETE SPEKÜLATİF AMAÇLI OLANLARIN SİYASETE YELTENMESİNİN BİRAZCIK ESİNTİSİ OLARAK GÖRÜYORUZ”
Dünyada Türkiye’ye benzerliği olan ülkelerde aynı oranda yüzde 10-20 aralığında kendi milli paralarının değer kaybının olduğunu belirten Zeybekci, şunları kaydetti:
“Bunun sebepleri var. Onlar bu değer kaybına girdiklerinde Türkiye olarak bizim herhangi bir TL’nin değer kaybı ile ilgili böyle bir süreç yaşamıyorduk. Son dönemdeki yaşadığımız bu olumsuzluklardı, kesinlikle ekonomik olumsuzluklar değildir. Türkiye o saydığımız bize şuanda benzerliği olan beş ülke, artı Avrupa Birliği’nin 20’nin üzerinde ülkesiyle dünyanın birçok güçlü ekonomisi, Japonya, Amerika dahil olmak üzere birçok güçlü ekonomisine baktığımız zaman kamu maliyesi anlamında son derece güçlü. Avrupa Birliği’nin de 25 ülkesinden daha iyi durumda. Onun için Türk Lirası’nın değer kaybetmesini biz ekonomik olarak görmüyoruz. Ekonomik bir sonuç olarak görmüyoruz. Bunu psikolojik ve siyasi bir sonuç olarak görüyoruz. Siyasiden kastımız da; hükümetimizin siyasi istikrarından kaynaklanan bir şüpheden dolayı değil. Spekülatif amaçlı görüyoruz. Siyasete spekülatif amaçlı olanların siyasete yeltenmesinin birazcık esintisi olarak görüyoruz.”
Kurun 2,20 olması, 2,25 olması, 2,30 olması süreci yıla yayıldığında dış ticaret anlamında tehlike görmediğini ifade eden Zeybekci, “Hatta bir nebze baktığımızda sağlıklı ve olumlu görüyorum. Bundan endişe edilecek bir şey görmüyorum. Ümit ediyorum ki yakın bir sürede bu hızı yukarıya doğru çıkan bu ibrenin aşağıya doğru bir düzetme yapmasını ve ekonominin kendi doğal tabiatı içinde bir zemine oturarak, ondan sonra yine kurla ilgili dönemin devam etmesini bekliyorum” dedi.
“MERKEZ BANKAMIZIN DA FAİZLE İLGİLİ BİR ARTIRIMA GİTMEMESİ GEREKTİĞİNE İNANIYORUM”
Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmemesi gerektiğini söyleyen Zeybekci, şunları söyledi:
“Merkez Bankası’nın yarınki Para Kredi Kurulu’nun yapacağı toplantıda, nasıl ki kurun bu şekilde hareketlenmesini ekonomi için herhangi bir tehlikesini, bir riskini görmüyorsam, Merkez Bankamızın da faizle ilgili bir artırıma gitmemesi gerektiğine inanıyorum. Faiz artırımı sonuçlanmış bir şey olur. Bunun da ekonomimize kalıcı bir faturası olur. Şu andaki kur ekonomimize kalıcı bir fatura yapmıyor. Dalgalanma yaşanıyor, kalıcı faturayı yılsonunda ekonomistler, bunu değerlendirenler yılsonunda ancak hesabını çıkarabilirler. Bugün bir hesap çıkarmak varsayımlar üzerine olur.”
Zeybekci, açıklamasına şöyle devam etti:
“Türkiye’de siyasi ve ekonomik istikrar alıştığımız, hayal ettiğimiz o güçlülüğünü, şuanda hakikaten biraz üstündü, hafif toz bulutları gibi bazı şeylerin oluşmaya başladığı bu istikrarda herhangi bir şüphemiz yok. Bu istikrar siyasi ve ekonomi, bu şekilde olduğu sürece, yani sağlam ve ayakları yere basan şekilde olduğu sürece Türk Lirası’nın değer kaybetmesi, dövizin değerlenmesi yabancı yatırımını teşvik eder. Pozitif yönde etkiler.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir