YEREL HABERLER - 29 Ocak 2014 Çarşamba 10:38

Trabzon’un 2013 Yılına Ait İşsizlik Verileri Açıklandı

A
A
A
Trabzon’un 2013 Yılına Ait İşsizlik Verileri Açıklandı

TRABZON’DA 2013 YILI KAYITLI İŞSİZ SAYISI 25 BİN 939 OLARAK AÇIKLANIRKEN, BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE KAYITLI İŞSİZ SAYISINDA YÜZDE 29 ARTIŞ YAŞANDI
TRABZON’DA EN FAZLA İŞSİZ 25-29 YAŞ GRUBUNDAKİLERDEN OLUŞURKEN, BUNU 20-24 YAŞ GRUBU TAKİP ETTİ
İLKOKUL MEZUNLARI İŞ BULMAKTA ZORLANIYOR
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALMAK İÇİN BAŞVURANLARIN SAYISINDA GEÇEN YIL BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜZDE 19 ARTIŞ OLDU
OZAN KÖSE
Trabzon’un 2013 yılına ait işsizlik verileri açıklandı.
Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, 2013 yılı Aralık ayı sonu itibariyle Trabzon’da İşkur’a kayıtlı işsiz sayısı 25 bin 939 olarak gerçekleşirken, bunların 14 bin 425’ini erkekler, 11 bin 514’ünü ise kadınlar oluşturdu. Önceki yılın aynı döneminde İşkur’a kayıtlı işsiz sayısı 20 bin 54 iken, kayıtlı işsiz sayısında geçen yıl yüzde 29 oranında artış olduğu gözlendi. İşsizlerin yaş gruplarına göre dağılımında en fazla işsizlik 6 bin 336 sayısıyla 25-29 yaş grubundakilerde görülürken, bunu 5 bin 446 sayısıyla 20-24 yaş grubu takip etti. Öğrenim durumlarına göre işsizlerin dağılımında en fazla işsizlik 10 bin 782 kişi ile ilköğretim mezunlarına ait. Bunu 8 bin 410 sayısıyla lise ve dengi okul mezunları takip ederken, kayıtlı işsizlerin meslek gruplarına göre dağılımında en fazla işsizliğin yoğun olduğu meslek grubu 6 bin 567 sayısıyla ‘Nitelik Gerektirmeyen Meslekler’. Bunu 4 bin 907 kişi ile Büro Hizmetleri’nde çalışan elemanlar meslek grubu izledi.
İŞE YERLEŞTİRME ORANINDA YÜZDE 79 ARTIŞ
Trabzon Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü’ne 2013 yılı sonu itibariyle 511’i kamu, 10 bin 437’si özel sektör olmak üzere işverenlerden toplam 10 bin 948 açık iş talebi alınırken, önceki yılın aynı döneminde işverenlerden alınan açık işler 5 bin 953 olup, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 84 oranında artış oldu. 2013 yılı sonu itibariyle 5 bin 288’i özel sektör olmak üzere toplam 5 bin 792 işe yerleştirme yapıldı. İşe yerleşenlerin yüzde 30’u kadınlardan oluşurken, önceki yılın aynı döneminde 3 bin 238’ken, geçen yıl işe yerleştirme sayısında yüzde 79 oranında artış oldu. 2013 yılında toplam işverenlerden alınan açık iş taleplerine 24 bin 757 iş arayan yönlendirmesi/takdimi yapılırken, önceki yılın aynı döneminde bu sayı 13 bin 63 olarak gerçekleşmişti. İşe yönlendirme sayısında geçtiğimiz yıl yüzde 90 oranında artış oldu. 2013 yılı sonu itibariyle bin 280 Engelli, 192 Eski Hükümlü iş arayan vatandaştan 188 engelli vatandaş işe yerleştirildi.
2013 yılı sonu itibariyle 6 bin 983 kişi işsizlik ödeneğinden faydalanmak için Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne başvuru yaparken, başvuranların 3 bin 667’si işsizlik ödeneğine hak kazandı. 2012 yılı ile karşılaştırma yapıldığında işsizlik ödeneği başvuran sayısında yüzde 19,2; işsizlik ödeneği hak eden sayısında da yüzde 18 oranında artış oldu.
8 BİN 779 KİŞİYE BİREYSEL DANIŞMANLIK HİZMETİ
Trabzon’da işsizlikle mücadele konusunda yaptıkları çalışmaları anlatan Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sezgin, “Artık her işsizin bir danışmanı var” sloganından yola çıkarak İş ve Meslek Danışmanlığı faaliyetleri kapsamında 2013 yılı sonu itibariyle 8 bin 779 kişiye bireysel danışmanlık hizmeti verdiklerini söyledi. Danışmanlık hizmeti verilen iş arayanların bin 915’nin işe yerleştirildiğini, 469’unun da mesleki eğitim kurslarına yönlendirildiğini kaydeden Sezgin “İş arayanlara işgücü piyasası ve açık işler hakkında bilgi edinmeleri ve istihdam edilebilmeleri, açık işlerin kaynaklarını belirlemeleri ve iş arama becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaları için 3 bin 306 kişiye İş Arama Becerileri Eğitimi verilmiştir. İşgücü eğitim programlarıyla işgücünün nitelikli hale getirilerek istihdamın artırılması için 2013 yılı sonu itibariyle İl Müdürlüğümüzce yıllık eğitim planı doğrultusunda 370 adet mesleki eğitim programı açılmış olup, bu eğitim programlarından bin 332 kişi faydalanmıştır. Kadınların işgücü eğitim programlarından faydalanma oranı yüzde 62,7’dir. Açılan programların 23 tanesi istihdam garantili olup, bu kurslara 428 katılımcı katılmıştır. Kuruma kayıtlı işsizlere mesleki yeterliliklerini geliştirebilecekleri 287 iş başı eğitim programı açılmış olup, toplamda 430 kişi bu programdan faydalanmıştır. Hükümlülere yönelik 1 kurs programı açılmış olup 12 kişi bu eğitimden faydalanmıştır. Engellilere yönelik ise 1 kurs programı açılıp 15 kişi bu eğitimden faydalanmıştır. İçeriği ve eğitimi düzenleyecek yüklenicisi Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile mutabakata varılması sonucunda kendi işlerini kurmalarına yardımcı olmak amacıyla kuruma kayıtlı işsizlerden 407 kişiye girişimcilik eğitimi verilmiştir” dedi.
2013 yılında kamu kurum ve kuruluşlarıyla 29 toplum yararına program uygulanarak 2 bin 50 kişinin 9 aylık süreyle istihdam edildiğine dikkat çeken Sezgin “Bu süre içinde istihdam edilenlerin ücretleri kurumumuz tarafından ödenmiştir. Bu programlarla geçici iş imkanları sağlanarak, belli bir süre için maddi olarak desteklenen katılımcılar çalışma ortamına alışarak mesleki eğitim ve iş tecrübesi edinmektedir. 8-9 Kasım 2013 tarihlerinde Trabzon Dünya Ticaret Merkezi’nde kurumumuz organizatörlüğünde ikincisi düzenlenen istihdam fuarına 110 işveren stant açarak katılmıştır. İstihdam fuarımızı 9 bin 814 kişi ziyaret etmiş olup, fuarda 3 bin 341 iş görüşmesi yapılmıştır. Kurumumuz İş ve Meslek Danışmanları tarafından fuarda bin 739 kişiye iş danışmanlığı hizmeti verilmiştir” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.
Manisa Özgür Özel’e 9 yaşındaki adaşından sürpriz Manisa’nın Alaşehir ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kalabalığın içinde ulaşan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı hayatının en mutlu gününü yaşadı. Doğum öncesi kan uyuşmazlığı tespit edilen ve Özgür Özel’in girişimleriyle kan değişimi sağlanan minik bebeği 9 yıl sonra karşısında adaşı olarak gören Özel, çocukla yakından ilgilendi. Manisa’nın Alaşehir ilçesi Şahyar Mahallesi’nde oturan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı, kalabalığa rağmen, Özgür Özel’e ulaşıp ’hoş geldin’ demeyi başardı. Özgür Özel’in milletvekili olduğu dönem olan 31 Aralık 2015 yılında doğan Özgür Sarı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Kan uyuşmazlığı nedeniyle, doğar doğmaz kanının değişmesi gereken ve 31 Aralık Yılbaşı tatili nedeniyle doktorların tatilde olabileceğini düşünen anne Raziye ve baba Serkan Sarı’nın, Özgür Özel’e ulaşıp yardım istemesiyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen ve Özgür adını verdikleri evlatları 9 yıl sonra kendisinin hayata bağlanmasına vesile olan adaşıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Alaşehir’e geleceğini duyan anne Raziye ve dede Osman Sarı, tüm kalabalığı delerek, Özgür Özel’e ulaşmayı başardı. Özgür Özel de adaşıyla yakından ilgilenerek sevdi. Anne Raziye Sarı, "Oğlum karnımdayken kan uyuşmazlığı tespit edildi. Çocuk doğar doğmaz kanının değişmesi gerekiyordu. Doğum 31 Aralı gününe denk geldi. 31 Aralık yılbaşı olduğu için doktor bulamayacağız diye korktuğumuz için eşim Serkan ve dedemiz Osman Sarı, Özgür Özel’e telefon ederek yardım istedi. Özgür Özel bize hemen hastaneye gitmemizi ve danışmanının yardımcı olacağını söylemiş. Bizde hemen yola çıktık. Doktorlar bizi kapıda karşıladı. Hemen hastaneye yatırdılar ve öğlen üzeri doğum oldu. Çocuğumun kanı değişti. Eğer kanı değişmeseydi, bu gün belki hayatta olmayacaktı. Biz telefonla konuştuktan sonra yolda giderken, çocuğumuzun adını ’eli bol, ikram’ anlamına gelen Kerem adını verecektik. Özgür Özel’in ilgisi ve yardımlarından dolayı, çocuğumun sağlıklı bir şekilde doğması üzerine adını Özgür koymaya karar verdik. Çocuğumuz sağlıklı doğdu, kanı değişti, hayata tutundu, bizde adını Özgür koyduk. Bu günde Özgür Özel’le buluşturduk." dedi. Özgür Sarı da adını aldığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kavuştuğu ve konuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.