YEREL HABERLER - 07 Şubat 2014 Cuma 16:05

Pilotaj Eğitimini Etkinleştirecek Simülatörler Hizmete Açıldı

A
A
A
Pilotaj Eğitimini Etkinleştirecek Simülatörler Hizmete Açıldı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki uçuş eğitimlerinin daha etkin, daha ekonomik ve daha emniyetle yürütülmesini sağlayacak 6 KT-1 Temel Eğitim Uçağı ve 4 T-38M Tekamül Jet Eğitim Uçağı Simülatörlerinin tanıtımı düzenlenen törenle yapıldı. Pilotlar ve pilot adayları gerçek uçaklardaymış gibi simülatörlerde ter döktü. Çiğli 2. Ana Jet Üs Eğitim Komutanlığı’nda düzenlenen Simülatör Eğitim Merkezi’nin tanıtımı düzenlenen törenle tanıtıldı. Törene Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Akın Öztürk, Savunma Sanayi Müsteşar Murad Bayar, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Mehmet Çetin, Havel-San Genel Müdürü Sadık Yamaç ile askeri personel katıldı.
“BİZİM EN BÜYÜK YARDIMCIMIZ SİMÜLATÖRLERDİR”
Komutanı Akın Öztürk milli imkanlar ile üretilmiş olan simülatörlerden gurur duyduğunu dile getirerek teknolojinin gelişimiyle askeri alanda da değişim ve dönüşüm yaşandığına dikkat çekti. THK Komutanı Öztürk; THKK'nın, 100’üncü yılında çağ ile yarıştığını belirterek şöyle konuştu: "Son yıllarda yaşanan bütçe kısıtlaması bizi daha maliyetli bir yapıya itmiştir. Çevre ülkelerde yaşanan krizlerde güvenlik tedbirlerinin artırılmasına yönelmiştir. Eğitim kalitemizden taviz vermeden uçuşlarımızı devam ettirmek zorundayız. Bizim en büyük yardımcımız simülatörlerdir. Ülke olarak yerli firmaların katılımları ile en üst seviyeli dünyanın en gelişmiş F-16 simülatörlerini hizmete aldık. Dünyanın en büyükleri arasında yer alan askeri simülatör merkezini hizmete açıyoruz. Hava Kuvvetleri yeni simülatörlerini kullanmaya başladıktan sonra önemli revizyonlar yaptı. Uygulamalı eğitimle pilotaj eğitiminde başarı artacaktır. İki dönemdir bunun getirisini gördük.”
THK’nin ebedi başlangıcından bu yana Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘İstikbal göklerdedir’ sözüne ithafen yaptığı konuşmasını, “Türkiye kıtasında lider, bölgesinde vizyon olma faaliyetlerini aziz milletimize karşı boynumuzun borcunu yerine getirmek üzere hazır beklemekteyiz” dedi.
“9 BİN SAAT UÇUŞ YAPILDI”
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da Türkiye’nin pilotaj eğitimlerinde en üst seviyelerde olduğunu ve simülatör eğitimleri ile pekiştiğine belirtti. Bayar geçen yıl toplam 9 bin saat uçuşun yapıldığını aktararak sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’deki pilot eğitimlerinde zaten çok üst seviyede olmasını daha da katlayacaktır. Tamamen milli. Ülkemizin sanayisinin seferber olduğu bir projedir. Geçen yıl 9 bin saat içinde uçuş eğitimi gerçekleştirdik. Milli uçağımızı yapmak bize en fazla heyecan vericidir. Türk Kuşu uçağın seri üretiminin izni verildi ve 15 uçak için anlaşıldı. Hava Kuvvetleri Karargahı'nda da önemli çalışmalar yapmaktayız. Genç kartallarımıza etkin eğitim verilsin."
GERÇEK UÇAKLARDA GİBİ TER DÖKTÜLER
Simülatör, Filo Komutanı Kurmay Binbaşı Mehmet Akif Özgür tarafından yapıldı. Simülatör merkezinin dünyadaki en büyük simülatör merkez olduğunu belirten Özgür; "Uçağa binme, sandalyeye bağlanma ve uçağı hızlıca terk etme gibi temel eğitim uçuşlarının yapıldığını" belirtti. Simülatör kullanımının genel kazanımları hakkında bilgi veren Kurmay Binbaşı Özgür, sözlerine şöyle devam etti: “Simülatörde uçakta karşılaşabileceği tüm sorunlara acil durumlara ve uçak arızaları işlenir. Dolayısıyla pilot adayının kendisine güvenini artırır. Zaman kısıtlaması olmasında eğitim verilmekte. Simülatör kullanarak icra edilen eğitimler gerçek uçak kullanılarak icra edilen eğitimlere göre maliyeti etkindir. Gerçek uçak ile eğitim hava şartlarına bağlı iken simülatör eğitimi istenilen zamanda ve istenilen meteorolojik koşullarda verilebilmektedir.” Açıklamaların ardından Yüzbaşı İsmail Durdu, Alet Uçuş Simülatörü ve Uçak Terk Etme Sistemi hakkında bilgi verdi.
HAVELSAN Genel Müdürü Sadık Yamaç da simülatör merkezlerinin İstanbul ve Ankara’nın ardından İzmir’de de hizmete girdiğini aktararak HAVELSAN’nın denizaltından uzaya kadar farklı konularda simülasyon yapabilen bir merkez haline geldiğine dikkat çekti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir