YEREL HABERLER - 18 Şubat 2014 Salı 15:53

Fındıkta Kalite Ve Verimliliği Artırma Projesi Tanıtım Toplantısı

A
A
A
Fındıkta Kalite Ve Verimliliği Artırma Projesi Tanıtım Toplantısı

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Fındık Tanıtım Grubu ve Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nce ortaklaşa yürütülecek olan “Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Kalite ve Verimliliği Artırma Projesi” tanıtım toplantısı düzenlendi.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Vali Kenan Çiftçi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, FTG Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ekrem Oğurlu ve eğitmen olarak görev yapacak olan ziraat mühendisleri ve teknik koordinatörler katıldı.
“Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Kalite ve Verimliliği Artırma Projesi” tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Vali Kenan Çiftçi, “Dekar başına üründe biz biraz gerilerdeyiz. İnceleme yaptığımızda görüyoruz ki, bir sürü etken var. Gübreleme etkeni, budama etkeni, tarlanın iyi olmaması, suya yakın olması gibi yüzlerce etkeni var. Ama en çok verimliliği artıran etkenlerden bir tanesinin su olduğunu gördüm. Diğer etkenlerde önemli ama, suyu vermediğiniz zaman bu ürün bitki veriyor ve ürün kaliteli de oluyor. Dolayısıyla bizim fındığı bir şekilde suyla buluşturmamız gerekiyor” diye konuştu.
“Burada araziler yamaç, çok dik. Nasıl su çıkaracağız? Farklı alanlarda çalışmalar yaptım, zaman zaman bunları farklı örnekler olarak veriyorum. Mümkünse damlamayı bu işin içine sokmak gerekiyor” diyen Vali Çiftçi, “Ordu’daki yağmurlarda azalma gördük. Bununla ilgili üniversitemiz, Ziraat Fakültesi Dekanımız, araştırmacılar ile bir araya gelerek proaktif yönetimin gereği bir toplantı yaptık. Temmuz ayında kuraklık olma ihtimali üzerine ne yapabiliriz dedik. Şimdiden püskürtme su mu kullanalım? Vidanjörlerle su mu getirelim? Hangi metotları uygularsak bizim için uygun olur. Düşüncesinden hareketle çalışmalar yaptık. Fındığın hangi dönemlerinde ne kadar su kullanılması gerekiyor? Bunun miktarı nedir? Toprakta bu çalışma şuan itibari ile maalesef yok. Bu konuyla ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar” şeklinde konuştu.
Vali Kenan Çiftçi konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Üreticinin ürettiği fındık hiçbir zaman ölmez. Kızıldereli atasözü derki; ‘Son ağaç kuruduğunda, son su çekildiğinde, beyaz adam paranın yenmediğini anlayacak’. Dolayısıyla bizim ürünümüz yendiği sürece bu para edecek. Biz bunu az veya çok kazanacağız ama gönlümüzden geçen, daha fazla kazanmaktır. Bir numara olma yolunda giden sektörler gıda ve gıda güvenliği, su ve su güvenliği ve enerji’dir. Bunlar ölmeyen sektörler biz de bu gıdanın içindeyiz. Burada arkadaşlarımız çok güzel proje yapmışlar.”
Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, “Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Kalite ve Verimliliği Artırma Projesi”nin Ordu ve Düzce illerinde uygulanacağını söyleyerek, projenin öneminin ileriki dönemlerde anlaşılacağını kaydetti.
100 tarım danışmanları ile birlikte fındıkta verimliliği artırmak için gerekli çalışmaları yaptıklarını belirten Soydan, “Projeyle Yaşlı bahçelerin gençleştirilmesi, bitki besleme, dondan korunma yöntemleri, fındık hastalık ve zararlıları, harmanlama, kurutma ve aflatoksin, çocuk işçiliği, iyi tarım uygulamaları ve izlenebilirlik konularında çiftçilerimiz eğitilecektir” diye konuştu.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürü Musa Sağlam ise, “Bundan sonra durmak yok. Çünkü 60-70 kg’lik bir verimle, üreticimizin bu maliyetle çalışması, kar etmesi mümkün değil. Biz artık 100-150 kg verim almanın yolunu bulmalı, sürdürebilir, etkin kılmalıyız. Ordu’yu fındıksız düşünmek mümkün değil. Ordu’da her fındık ocağı bir asker. Bu nedenle bu askeri kaybetmememiz gerekiyor. Bu proje önemli bir çalışma. Artık, sahalarda arkadaşlarımızla birlikte çalışmaları yürüteceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ekrem Oğurlu, Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Kalite ve Verimliliği Artırma Projesi’ni katılımcılara tanıttı. Projenin, 11 Mart 2014 - 20 Mart 2014 tarihleri arasında Düzce ilinde 10 merkezde, 25 Mart 2014 - 30 Nisan 2014 tarihleri arasında Ordu ilinde 25 merkezde birer gün süreyle teorik ve pratik olarak düzenleneceğini söyleyen Ekrem Oğurlu, “Projenin amacı, birim alandan elde edilen ürün miktarını ve kaliteyi arttırarak, fındık ihracatın da 2023 hedefine ulaşmak ve Dünya pazarındaki liderliğin devamını sağlamaktır. Proje kapsamında, 2 ilde, 35 merkezde 3500 çiftçinin eğitilmesi hedeflenmiştir. Her bir merkezde eğitim verilen 50 üreticinin her birine, budama makası, budama testeresi, 10'ar adet çuval, fındık filiz güvesi ve fındık yeşil kokarcası için birer kutu ilaç, fındık yetiştiriciliği konusunda birer kitap ve 16 değişik konuda liflet dağıtımı yapılacaktır” ifadelerini kullandı.
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Fındık Tanıtım Grubu ve Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nce ortaklaşa yürütülecek olan ”Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Kalite ve Verimliliği Artırma Projesi”nin toplam maliyeti 268 bin 365 TL, bunun 207 bin 250 TL'si ise çiftçilere dağıtılacak olan malzemelerin bedeli.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Adalet Bakanı Tunç, çocuklarla birlikte tezahürat yaptı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bartın’da AK Partili belediye başkanlarını ziyaretti. Bakan Tunç, kendisini karşılayan sporcu çocuklarla birlikte "Şampiyon Kozcağızspor" tezahüratı yaptı. Bakan Tunç’a futbolcu olmak istediklerini söyleyen çocuklardan bazıları Kerem Aktürkoğlu, bazısı da irfan Can gibi futbolcu olmak istediklerini söyledi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ulus ilçesini ziyaretinin ardından önce Abdipaşa beldesine ardından Kumluca beldesine geçti. Tunç, Abdipaşa Belediye Başkanı Belediye Başkanı Yaşar Dönmez ve Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Bozkurt’u makamında ziyaret etti. Belediye başkanları ve belediye meclis üyelerini tebrik eden Bakan Tunç, kendisini karşılamaya gelen vatandaşlarla da tek tek tokalaşarak, destekleri nedeniyle teşekkür etti. Daha sonra ise Kozcağız beldesine geçen Yılmaz Tunç, burada meşalelerle karşılandı. Tunç, kendisini karşılamaya gelen Kozcağız Belediyespor Futbol Okulu oyuncuları ile de bir süre sohbet etti. Çocuklarla sohbet eden Tunç, sporculara taleplerini sordu. Bakan Tunç’un, "Neye ihtiyacınız var" sorusuna ise bir çocuk ise "Her şeye" cevabını verdi. Bu cevap Bakan Tunç’u, beraberindekileri güldürdü. Bakan Tunç, çocuklara yapmak istedikleri meslekleri de sordu. Bakan’ın, "Futbolcu olmak isteyen var mı" sorusuna ise tüm çocuklar el kaldırdı. Bir çocuk, "Kerem Aktürkoğlu gibi olacağım", başka bir çocuk da ’’Ben de İrfan Can" dedi. Zonguldakspor’un lisanslı futbolcusu olan bir çocuğu örnek gösteren Bakan Tunç, "Olmaz, öncelikle okulunuzu bitirmelisiniz. Okulu bitirip meslek sahibi olmak lazım, ayrıca sporcu da olursunuz" şeklinde konuştu. Tunç, çocuklarla birlikte "Şampiyon Kozcağızspor" tezahüratı yaparak, onlara hem derslerini çalışmaları hem de spor yapmaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Bakan Tunç, kendisini karşılamaya gelen vatandaşlara yönelik yaptığı konuşmada destekler için teşekkür ederek, Kozcağız Beldesi’ne ilçe belediyelerinden daha fazla hizmet gelmesi için çalışacaklarını ifade etti. Bakan Tunç, seçilen tüm belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlara görevinde başarılar dileyerek, "Zorlu bir seçim süreci, büyük bir rekabet içerisinde Kozcağız’da bu Ak Partili belediyecilik anlayışı devam etsin dediniz. Buradaki ışık hiç sönmesin dediniz. Biz de sizin o güven layık olabilmek için gece gündüz çalışacağız inşallah" diye konuştu
Ankara TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Türkiye’de üretilen diziler, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mehmet Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye’de üretilen diziler, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" dedi. Türkiye Kreatif Ekonomi Zirvesi, Ankara’da gerçekleştirildi. TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen zirveye Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, Ticaret Bakanı Yardımcısı Ö. Volkan Ağar, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, TOBB Başkanı Mehmet Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Başkanı Ali Ata Kavame ve Meclis Başkan Yardımcısı Berat Kuzu katıldı. Zirvede konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki dizi sektörü potansiyelinin ekonomiye katkısı için harekete geçilmesi gerektiğini kaydetti. Konuşmasında, "Kreatif endüstriler sadece dizi ve film sektöründen ibaret değil. Diğer 15 alt sektörü de aynı önemle dikkate almalı ve desteklemeliyiz" diyen Hisarcıklıoğlu, küratörler, sanatçılar ve içerik üreticiler gibi alanlarda da Türkiye’nin önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Pandemiyle birlikte hızlanan dijitalleşmenin iş yapma şekillerini tamamen değiştirdiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, yenilikçi endüstrilerin bu dönüşümün merkezinde yer aldığını söyledi. Yenilikçi endüstrilerin ihracatının 30 milyar dolar seviyesine taşınması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, hedefin oyun ve yazılım sektörüyle birlikte kreatif endüstrilerin ihracatını 30 milyar dolar seviyesine taşımak olmasını gerektiğini vurguladı. "Eğitim ve destek programları ön planda" Yenilikçi endüstrilerin gelişmesi için eğitim ve destek programlarının ön plana çıkarılması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Bu potansiyeli daha da yukarı taşımak için eğitim ve destek programlarını ön plana çıkarmalıyız. Özellikle dijital iletişim kanallarıyla, dünya geneline yayılan içerik ekonomisinin lideri olmak için, eğitim ve destek programlarına odaklanmalıyız." "Türkiye’de üretilen diziler, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" Devletin öncülük ettiği ve desteklediği dizi ve sinema sektörlerindeki projelerin başarılı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye’de üretilen diziler, Yeni Zelanda’dan Brezilya’ya kadar 150 ülkede, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" diye konuştu. Dizi ve filmlerin, dünyanın en büyük platformlarında rahatlıkla kendine yer bulduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Hızla gelişen teknoloji ve yapay zeka, kreatif endüstrilerin değer zincirini önemli ölçüde farklılaştırdı. Diğer bir ifadeyle, yeni ürün ve iş modeli geliştirme, yeni dağıtım kanalı, pazar fırsatları keşfetme ve daha düşük maliyetle üretim için kullanılan dijital teknolojiler, kreatif endüstriler sektörümüze çok önemli fırsatlar sunmaya başladı. Dünyanın her yerinde Türk küratörler, sanatçılar, içerik üreticiler görüyoruz. Kreatif endüstrilerin alt sektörlerin tamamına devlet desteklerini yönlendirerek, sektörün ürettiği katma değeri artırmalıyız. Zira bu sektörler, soyut varlıklardan elde edilen katkıyla ekonomimizi çeşitlendiriyor" dedi. Küresel ekonomide çevreyi kirletmeyen ve katma değerli ürünler üretmeyi sağlayan, fikri mülkiyet, telif, patent gibi unsurların öneminin her geçen gün arttığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bakın dünya genelinde sektörün toplam büyüklüğü 2 trilyon doları geçiyor. Türkiye kreatif endüstriler sektörü ise büyüklük olarak gelişmekte olan ülkeler arasında 8. Sırada yer alıyor. Yani bizim dünya pazarından aldığımız pay, okyanusta bir damla. Bir diğer önemli husus da şu. Pandemiyle birlikte hızlanan dijitalleşme, iş yapma şekillerimizi tamamen değiştirdi. Ne yapıyorsak yapalım, işimizi mutlaka dijitale taşımak zorundayız. Bütün şirketler artık dijitalde var olmak zorunda" ifadelerini kullandı. Bu zirvenin her girişim gibi bir hayalle başladığını söyleyen TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Başkanı Ali Ata Kavame, "Biz inandığımız bir hikaye anlatmaya karar verdik. Hikaye anlatıcılığı ne kadar güzel şey. ’Hikaye anlatma bana’ diye başlayan cümleler duyarsınız hayatınızda. Bu kürsü bugün hikayeni anlat diyenlerin. Bu salon bu hayatta bir hikayesi olanların. En ön sıradan son koltukta oturana kadar sorsak neler anlatır. Bizim hikayemiz bu ülkenin geleceği ile ilgili. Bu kadar kreatif zekanın buraya toplanmasının sebebi bu. Türkiye’nin iş dünyasının kalbinde bize burayı açmalarının sebebi bu, devletin en önemli kurumlarının zamanlarını ayırıp bize kıymet vermelerinin sebebi bu. Tek bir hikayeyi beraber örmek için birlikteyiz" dedi.