YEREL HABERLER - 11 Mart 2014 Salı 17:46

Dekan Sarıbıyık Çorum’da 3+1 Eğitim Modeli’ni Anlattı

A
A
A
Dekan Sarıbıyık Çorum’da 3+1 Eğitim Modeli’ni Anlattı

“Meslek Yüksekokullarında Kalite: Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konferansı, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle 6-7 Mart tarihlerinde YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Güney ve çok sayıda üst düzey yöneticinin katılımıyla Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Rektör Prof. Dr. Elmas’ın “MYO’larda Eğitim-Kalite İlişkisi: Müfredat, Altyapı ve Uygulama Modelleri” isimli oturumun moderatörlüğünü yaptığı konferansta Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sarıbıyık, Sakarya Üniversitesi’nde Nitelikli İşgücü Yetiştirme Projesi kapsamında dört dönemdir başarıyla uygulanan “3+1 Eğitim Modeli” ile ilgili deneyimleri anlattı. Konferansta meslek yüksekokullarına sınavsız giriş sistemi ve bu sistemin getirdiği sorunlar hakkında bilgilendirmeler yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Sarıbıyık, bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiği noktasında katılımcılar arasında uzlaşma oluştuğunu söyledi. Konferansta sınav sistemine alt limit getirilmesi ve bu sisteme göre öğrencilerin yerleştirilmesi gerektiğinin vurgulandığını belirten Prof. Dr. Sarıbıyık, meslek yüksekokullarında öğretim elemanı eksikliği nedeniyle öğrencilerin yaşadığı motivasyon düşüklüğü ile öğretim elemanları maaşlarıyla ilgili sıkıntıların tartışıldığını kaydetti.
Konferansta bir üniversitenin bütün meslek yüksekokullarını kapsayan derli toplu tek programın SAÜ’nün “3+1 Eğitim Modeli” olduğunu gördüklerini belirten Prof. Dr. Sarıbıyık, “Her şey net biçimde konulmuş yönergesi, uygulaması, internet sitesi, işveren müracaatı, öğrencinin sistem üzerinden dağıtılması, gittiği yerde öğrencinin kontrol edilmesi konularında bizim modelimiz, eksiği olmayan net bir model” dedi. 3+1 Uygulamalı Eğitim Modeli sunumunun katılımcılar tarafından ilgiyle dinlendiğini anlatan Prof. Dr. Sarıbıyık, “Bazı üniversiteler modeli incelemek istediklerini, bu konuda üniversitemizi ziyaret edeceklerini dile getirdiler. Biz de üniversitemizin sitesinden de inceleyebileceklerini söyledik. Tek şüphe ettikleri konu ise kendi bölgelerinde öğrencilerin uygulama yaptıracağı alan bulabilme konusu oldu” diye konuştu.
Meslek yüksekokullarında uygulamalı derslerin yanında akademik derslerinde olması gereğini ifade eden Prof. Dr. Sarıbıyık, “Biz tamamen uygulamalı eğitim verilsin istemiyoruz. Çırak yetiştirmek gibi bir şey değil bu. Öğrencilere bilgi, beceri ve iş görme alışkanlığı kazandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
YÖK’te kurulan ve SAÜ’nün de üye olduğu “Meslek Yüksekokulları Çalışma Grubu”nda, yapılan bu çalışmaların değerlendirileceğini aktaran Prof. Dr. Sarıbıyık, şöyle devam etti: “Konferansta gördüğümüz kadarıyla Sakarya Üniversitesi, tecrübe kazanmış projesiyle bir farklılık yarattı. Bu diğer üniversiteler tarafından da fark edildi ve güven kazanıldı. Biz şu ana kadar 5-6 bin öğrenciyi sanayi ile buluşturduk. Rektörümüz Muzaffer Elmas’ın ‘meslek yüksekokullarındaki öğrencileri sanayiyle buluşturun’ yönündeki desteğinin büyük bir önemi var.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Okan Buruk: “Büyük rekorlara imza atıyoruz” Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Y. Adana Demirspor galibiyetinin ardından yaptığı açıklamada “Büyük rekorlara imza atıyoruz. Daha büyük rekorlar ve başarılar bizi bekliyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Galatasaray deplasmanda Y. Adana Demirspor’u 3-0 mağlup etti. Maç sonu basın toplantısında konuşan Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Adana deplasmanının zorlu olduğunu belirterek, “Adana deplasmanı birçok takım için çok zordur. Maç öncesi muhteşem bir koreografi vardı. Maç atmosferi çok güzeldi. Oyuna bakacak olursak da bizlerin ofansif anlamda çok kolay pozisyon ürettiğimiz oyunlardan biriydi. Oyun içerisinde rakibimizin de çok net pozisyonları vardı. Kaptanımız Muslera kendisi bir rekora imza attı. Galatasaray’ın kazandığı 3 puanda önemli bir rolü vardı. Rakibimize verdiğimiz pozisyonlardan dolayı mutlu değilim. Bugün buradan ayrılırken 7 puan önde ayrılıyoruz. Bir sonraki maça da hazırlanırken rakiplerimizin maçlarını da bekleyeceğiz. Kendi rekorumuzu geçtik, benim ve oyuncularım açısından çok önemli. Herkese teşekkür ediyorum. Hep beraber bu rekorları kırıyoruz. Büyük rekorlara imza atıyoruz. Daha büyük rekorlar ve başarılar bizi bekliyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. Fenerbahçe ve Beşiktaş arasında oynanacak maç hakkında da sorulan soruya cevap veren Buruk, “Rakibimizin iki kanadı da çok geriye dönmedi. 56 kere ceza sahasına girip 25 şut atmışız. Rakibimiz iyi savunma yapamadı. Biz hep kendi maçımıza odaklanıyoruz. Biz kendi maçlarımızı kazandığımız için avantajlı olan biziz. Rakibimizin puan kaybetmesi halinde bu puan farkı 6 veya 7 olarak değişecek. Hiçbir şey bitmedi. Devam ediyoruz” diye konuştu.
Adana Hikmet Karaman: “Alkışlanacak bir mücadele ortaya koyduk” Y. Adana Demirspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, 3-0 mağlup oldukları Galatasaray maçı sonrası yaptığı açıklamada, “Futbolda bazen moral fiziksel kondisyonun önüne geçer. Gole kadar oyun anlamında, pozisyon anlamında alkışlanacak bir mücadele ortaya koyduk” dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Y. Adana Demirspor, evinde karşılaştığı Galatasaray’a 3-0 mağlup oldu. Maç sonu basın toplantısında konuşan Y. Adana Demirspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, “İlk 45 dakikada çok önemli pozisyonlar oluşturduk. Kaleci Muslera’yı tebrik etmek gerek. İkinci yarı 1-0 ve 2-0 oldu. Futbolcularım iyi mücadele etti. Gole kadar oyun anlamında, pozisyon anlamında alkışı hak eden bir performans ortaya koyduk. Maçın son bölümlerinde Galatasaray üstünlüğü ele aldı. Taraftarlarımıza da teşekkür ediyorum. Maç öncesi çok güzel bir atmosfer vardı. Galatasaray’a bundan sonra başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı. "İlk 45 dakikada planlarımızın hepsi tuttu" Adana Demirspor’un zorluklar yaşadığını aktaran Karaman, “Bu takım 12 haftalık bir takım. Adana Demirspor takımı 12 haftadır birbirini tanımaya çalışan oyuncu gruplarıyla maça çıkıyor. Geçtiğimiz sezonların takımı ortada yok. İlk 45 dakikada planlarımızın hepsi tuttu. Yediğimiz gollerden sonra moraller bozuldu. Galatasaray gibi bir takıma karşı oynuyorsun ve ilk devre yakaladığın net pozisyonlar var. Futbolda bazen moral fiziksel kondisyonun önüne geçer. 2-0’dan sonra gördünüz ne kadar rahatladı. Yusuf Sarı ve Emre Akbaba çok önemli oyuncular ama yoklardı. Biz elimizdeki oyuncularla planlamayı en iyi şekilde yaptık. Müthiş bir maç izlendi. Futbol bir oyun, alkışlayacaksın. Bu oyunculara da sahip çıkacaksın. Zaman zaman kulüpler ekonomik ve sevk, idare anlamında zorluklar yaşayabilir. Biz de bunu şu anda kontrol ediyoruz. Semih Güler’in sakatlanması da bizi etkiledi. Alkışlanacak bir mücadele ortaya koyduk” diye konuştu.
Niğde Sağlıkçılar bu kez eğlendirdi Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından oluşturulan müzik grubu “Sağlığın Ritmi” konser verdi. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşturulan müzik grubunun bu yıl 2.’sini gerçekleştirdikleri konser Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konsere katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, emeği geçenlere teşekkür ederek, sağlık çalışanlarının görevlerini büyük özveri ve fedakarlıkla yaptıklarını, ertelenemeyecek tek görevin sağlık olduğunu vurguladı. Vali Çelik, "Sağlık çalışanlarımızın müzikle ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Devletimiz vatandaşlarımıza birçok alanda kamu hizmeti sunuyor. Güvenlik, eğitim, sağlık hizmeti sunuyor. Baktığımız zaman gerçekten sağlık hizmetinin bu hizmetler içerisinde çok farklı bir yeri olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmetleri diğer hizmetlerden farklı olarak ertelenebilir, ötelenebilir bir hizmet değildir. Bu anlamda da ilimizde sağlık hizmeti sunmaya çalışan 4 bin 750’den fazla var. Ben hepsine Teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan’a devredecek olan Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çekinkaya ise konserde duygusal bir veda konuşması yaptı. Başhekim Çetinkaya katılan davetlilere teşekkür ettiği konuşmasında, "Tamamı sağlıkçılardan oluşan müzik grubumuzun içinde sağlık çalışanlarımız var. Belki detone olacaklar, belki yanlış notaya basacaklar ama eğlenecekler, eğlendirmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var çünkü bizler 24 saat çalışan insanlarız, dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğlenmek de hakkı diye düşünüyorum. Bugün benim başhekimliğimin son günü. Tüm sorumlularıma, çalışma personellerime çok teşekkür ediyorum. Kırdıklarım olabilir. Özür diliyorum, bana hakkınızı helal edin. Benim size hakkım helal olsun. Böyle muhteşem bir ekibin önünde yapabilecek şey sadece saygıyla eğilmek olur" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından solist, koro üyeleri ve orkestranın sağlık çalışanlarından oluştuğu müzik grubu katılımcılara konser verdi. Sağlıkçıların sahnede gösterdikleri performans katılımcılar tarafından büyük büyük beğeni topladı.