YEREL HABERLER - 19 Mart 2014 Çarşamba 10:11

Agü-arçelik Üniversite-sanayi İşbirliği Çalışmaları

A
A
A
Agü-arçelik Üniversite-sanayi İşbirliği Çalışmaları

Bu çerçevede AGÜ’ye gelen Arçelik Araştı ekibi, Sümer Kampüsü Gençlik Alanı’nda akademisyenlerle bir araya gelerek, Ar-Ge ve üniversite işbirliği çalışmaları ile ilgili görüş alış verişinde bulundu.
Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, AGÜ olarak üniversitelerin 3 temel fonksiyonu olan eğitim ve araştırmayı, toplumsal boyutla birleştiren üniversite olmak istediklerini yineledi.
“Üniversite sanayi iş birliği bizim için çok önemli” diyen Rektör Sabuncuoğlu, Arçelik Ar-Ge ekibine, AGÜ’nün vizyon ve misyonu anlattı.
Sabuncuoğlu, üniversite olarak temel misyonlarının üniversite sanayi işbirliğini sağlamak ve dünya vatandaşı yetiştirmek olduğunu vurguladı.
AGÜ’nün misyonunda yer alan eğitim, araştırma ve toplumsal fayda üçgenini kurmak için Ar-Ge’nin çok önemli olduğunu belirten Sabuncuoğlu, Ar-Ge altyapısı çok güçlü olan bir şirketle yapacakları işbirliğinin, ülkeye büyük kazanç sağlayacağını ifade etti.
Toplantıya katılan Arçelik Ar-Ge Direktörü Cem Kural, Mekanik Teknolojiler Yöneticisi Faruk Bayraktar, Malzeme Teknolojiler Yöneticisi Mustafa Sezer ve Sistem Geliştirme Uzmanı Evrim Özgül de Arçelik’in Ar-Ge ve üniversite sanayi işbirliğine verdikleri önemi dile getirdi.
Arçelik’teki Ar-Ge çalışmalarını yaptığı sunumla anlatan Ar-Ge Direktörü Cem Kural, Ar-Ge çalışmalarının, Arçelik’in strateji ve büyüme hedeflerine paralel olarak şekillenmekte olduğunu söyledi.
İşbirliklerine büyük önem verdiklerini belirten Kural, bilginin öncelikle teknolojiye ve oradan ürüne dönüşmesinin, rekabetin katı olduğu bir ortamda çok değerli olduğunu kaydetti.
Toplantıda Arçelik Ar-Ge Malzeme Teknolojiler Yöneticisi Mustafa Sezer de “Sanayileşme ve Arçelik” konulu sunum yaparak, Ar-Ge çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verdi.
Sunumun ardından AGÜ akademisyenleri ve Arçelik Ar-Ge ekibi Ar-Ge çalışmaları ve AGÜ-Arçelik işbirliği konusunda istişare etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.