EKONOMİ - 04 Kasım 2014 Salı 12:24

Türk Sanayicisi Dünya İle Yarışıyor

A
A
A
Türk Sanayicisi Dünya İle Yarışıyor

Geçen sene sanayi tesislerinin üretimlerini yüzde 80 oranında hızlandırarak üretim maliyetlerini düşüren 36 Eksen Özel Frezleme ve Tornalama Tezgahı üreten Dirinler, bu yıl Türkiye’de olmayanı başardı. 2.5 yıl süren AR-GE çalışması sonucu “yüksek torklu, 4 değişebilir kafalı ve 5 eksenli, taşınabilir portal freze” sektörün hizmetine sunuldu.
Dirinler Makina Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dirin, Türkiye’de başkasının yapmadığını yapmaya odaklandıklarını belirterek "Bu makinayı yapmaya cesaret edecek bir başka firma bulamazsınız. Zor bir teknoloji ve zor bir makine. Bu makinayı kullanan hem maliyet hem zamandan tasarruf edecek. Çok ağır tonajlı makinaların yüzeylerin işlenmesi için kullanılacak. Hassas işleme özelliğine sahip ve yüksek torku nedeniyle sert demire kolay işleme veriyor” dedi.
DÜNYA KISKANACAK
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Dirinler Makina’da yeni nesil taşınabilir ve yüksek torklu portal frezenin tanıtımı, sektörün önde gelen isimlerini ağırladı. Drinns markasıyla müşterilerine özel çözümler sunduklarını belirten Dirinler Makina Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dirin, 1952 yılından beri imalat sanayisinde yer aldıklarına dikkat çekerek “Gelişen teknolojiyi takip etmedik, teknolojinin önünde yer aldık, takip edilen olduk. 1960’larda Türkiye toplu iğne yapamayan bir ülkeydi. Kalkınma hamlesi içindeydi. ‘Türkiye toplu iğne yapıyor’ diye haberler çıktığında olaylar oluyordu. Öyle günlerde inancımızı kaybetmedik ve bugün dünyanın dahi kıskanacağı 160 ton ağırlığında ‘Dirinler’ harikası bir makina yaptık” dedi.
SANAYİNİN YILDIZI OLACAK
Tanıtımını yaptıkları yüksek torklu, 4 değişebilir kafalı ve 5 eksenli, taşınabilir portal frezenin, 2.5 yıl süren bir AR-GE çalışması sonucu hayata geçirildiğini söyleyen Mustafa Dirin, “Yüksek torklu, 4 değişebilir kafalı ve 5 eksenli, taşınabilir portal freze. Bu makine, yüksek torku ve taşınabilir olması nedeniyle Türkiye’de ilk. Hassas işleme özelliğine sahip, sert demire kolayca işleme veriyor. Gemi inşa, otomotiv, havacılık sanayine çok büyük yenilik getirecek” diye konuştu.
“İLKLERİ BAŞARIYORUZ”
Gelişmiş sanayi ülkeleri Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya dahil 55’den fazla ülkeye ürünlerini ihraç etmenin gururunu yaşadıklarını aktaran Dirin, ilkleri başarmanın kendileri için artık bir gelenek olduğunu söyledi. Dirin, ilkleri başardıklarını ve ilkleri hayata geçirdiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Öyle ki bu ilkler tüm dünyanın da tercihi oluyor. Bu konuda hiç de tevazu göstermeyeceğim. Çünkü bu gururu sizin de yaşamanızı istiyoruz. Biz yapılmayanları yapmaya hevesliyiz. Türkiye’de başkasının yapmadığını, yapmaya odaklandık. Bu makinayı yapmaya kolay kolay cesaret edecek bir başka firma bulamazsınız. Zor bir teknoloji ve zor bir makine. Bu makinayı kullanan hem maliyet hem zamandan tasarruf edecek.”
BAŞARININ SIRRI
Dirinler’in başarının ardında “demir talaşı kokusuna sinen alın teriyle çalışmanın” yattığına dikkat çeken Mustafa Dirin, sözlerine şöyle devam etti:
“Biz, hepimiz tüm Dirinler ailesi, tüm çalışanlar tutkuyla bağlandık işimize, sevgiyle bağlandık birbirimize, aklımızı önümüze koyduk ve yapılmayanı yaptık. Ama sakın burada duracağımızı düşünmeyin, çünkü durmayacağız. Bizim çok daha büyük heyecanlarımız var, daha büyük teknolojik makinalar yapacağız. Biz her zaman yaptığımız işin en iyisi olacağız. Bugün yalnızca Dirinler’in lansmanına tanıklık etmiyorsunuz, bugün ayrıca büyüyen, gelişen Türkiye’ye de tanıklık ediyorsunuz. Bu makina, sadece Dirinler’in değil, ülkenin eseridir. Kendini yetiştiren, bilime adayan, çalışmaya adayan Türk insanının eseridir.”
RAKİBE İNAT KALİTE FARKI
Dirinler Sanayi Makine Endüstri ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Nihan Dirin, Drinns markasıyla müşterilerine özel çözüm sunduklarını söyledi. CNC kontrollü tezgahların yanında, özel tasarım ve yüksek teknolojiye sahip makinelerin üretimini de gerçekleştirdiklerini belirten Nihan Dirin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörde rekabet Çin ya da Tayvan’la sınırlı. Ancak Dirinler’in Avrupa kalitesinde üretimi nedeniyle Dünya ile rekabet ediyoruz. Biz ithalata değil ihracata dayalı bir üretim olsun istiyoruz. Dirinler’in Türkiye’ye böyle bir katkısı olsun istiyoruz. Türkiye’de böyle bir makine yok. Dünya’da da sayılı üretiliyor. Rakibimiz dünya. Bu makinanın en önemli özelliği vinçle götürebilmeniz. Dört kafalı olması çok önemli ve hepsi özel dizayn edilmiş kafalar. Tamamen Dirimler bünyesinde, Türk mühendisliğinin ürünüdür.”
DİRİNLER’İN İLKLERİNDEN BAZILARI
1955: Kendi ihtiyacını karşılamak üzere üretilen ilk üniversal torna tezgahı
1962-1964-1965: Marangoz makineleri imalatı.
1966: İlk Planya tezgahı imalatı.
1967: İlk döküm gövdeli mekanik kavramalı eksantrik pres imalatı.
1973: İlk çelik gövdeli eksantrik pres imalatı.
1974: Dirinler Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin kurulması.
1978: İlk çelik gövdeli pnömatik kavramanlı eksantrik pres imalatı.
1991: Atatürk Organize Sanayi Bölgesine geçiş
1993: Hidrolik pres imalatı
2001: MAKSAŞ LUPAMAT’ın Dirinler Grup’a katılması.
2003: Masa tipi ve PLC kontrollü matkap tezgahlarının imalatı.
2004: Siemens veya Fanuc kontrollü CNC torna imalatı.
2006: Türkiye’nin ilk yerli üretimi olan çift kolonlu CNC Freze tezgahı imalatı.
2008: Modifiye Kemik Eklemli Pres üretimi.
2009: 4+1 eksenli çift kolonlu CNC Portal Freze üretimi Türkiye’den teknoloji ülkesi İsviçre’ye ihraç edilen ilk CNC Freze.
2010: Yüksek Hızlı Hassas Pres Dengeleme Mekanizması.
2011: Türk malı ilk Pet kompresör.
2012: 3+3 Eksen Çift Kafalı CNC Yatay Freze Tezgahı O.A.İ.B Makine Aksamları Teknolojileri Sanayici Kategorisi 2’ncilik Ödülü
2012: 5 Eksen CNC Gantry Freze üretimi
2013: 36 Eksen Özel Frezleme ve Tornalama Tezgahı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Vali Çiçek Koltuğunu 8.Sınıf Öğrencisi Esma’ya devretti Kayseri Valisi Gökmen Çiçek; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla temsili olarak koltuğunu Kocasinan İlçesi Sümer Ortaokulu öğrencilerinden Esma Necla Doğan’a devretti. Valilik koltuğuna oturan Esma Necla Doğan; "Bağımsızlığımızın ve egemenliğimizin sembolü olan TBMM çok zor şartlarda açılmıştır. Cumhuriyetimiz de büyük fedakârlıklarla, gayretlerle kurulmuştur. Ülkemizi çağdaş uygarlıklar düzeyine ulaştırmak için hiç yorulmadan çalışmaya devam ederken Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen bu bayramın sevincini ve coşkusunu, tüm dünya çocuklarıyla paylaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm silah arkadaşlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle anıyor, saygılarımızı sunuyoruz. Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağanı ve 104. yılını kutladığımız, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun” diye konuştu. Vali Esma Necla Doğan Vali Gökmen Çiçek’e; "TBMM’nin açılışının 104. Yıl dönümü kapsamında bizleri kabul ettiğiniz için Kayserili öğrenciler adına sizlere çok teşekkür ederim. Kayseri’ye ve Kayserililere olan samimi ve içten destekleriniz bizler için Türkiye Cumhuriyeti’nin milletine olan desteğinin de bir yansımasıdır. Görevde olduğunuz sürece Kayseri için özellikle turizm alanında yapmış olduğunuz çalışmaları yakından takip ediyoruz. Yeşilhisar ilçemize bağlı Soğanlı Vadisinde gerek yöre halkına ve gerekse turizme yönelik yaptığınız katkıların yanında ilimizde gençlerimize yönelik ERVA Spor Kulübü çatısı altında yaptığınız zararlı alışkanlıkları önleyici çalışmalarınızda bizler için çok önemli. Birçok alanda canla başla çalıştığınız için bizlerin gönlünde ’Vali Amca’ olarak yer alıyorsunuz sizlere çok teşekkür ederim" dedi. ERVA Spor Kulüplerinden sorumlu Vali Yardımcısı Ömer Tekeş’i telefonlar arayan Vali Esma Necla Doğan, ERVA projesinin gidişatı ile ilgili bilgiler aldı. İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın ile de görüşen Vali Doğan; "Okul önlerindeki yaya geçitlerinin güvenliğinin artırılması ve okul servislerinin daha sık denetlenmesi talimatı verdi. Öğrencilerin aileleriyle telefonda görüşerek teşekkür eden Vali Çiçek, tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı ve öğrencilerle bir süre sohbet ederek yakın ilgi gösterdi. Programda, Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar, İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse ve öğretmenler de hazır bulundu.
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’ta ABD’ye bakır ihracı Kahramanmaraş’ın geleneksel el sanatlarından bakırcılık mesleği 6 Şubat depremlerinin ardından üretimini sürdürüyor. Depremin yaralarını saran esnaf ürünleri Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Kahramanmaraş’ta çok eski bir geçmişe ve geleneğe sahip olan bakırcılık sanatı, 1950’li yıllardan itibaren ivme kazandı. Bakırın dövülerek şekillendirilmesi ve süslenmesiyle ortaya çıkan mutfak eşyaları ve çeşitli süs eşyalarının imal edildiği bir geleneksel el sanatı olan bakırcılık, yaygın bir şekilde hem kullanılıyor hem de üretimini sürdürüyor. Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi’ndeki bakırcı esnafları da üretimini sürdürüyor. Deprem sonrası yarasını saran esnaf 10 bin ürünü hem üretiyor hem de yurt içi ve yurt dışına gönderiyor. Bakır üreticisi İsmail Binici, “Bakırı işlemecilik ve mutfak eşyaları üzerine çalışıyoruz. 1980 yılından bu yana atölyemizi çalıştırıyoruz ve mesleğe 7 yaşında başladım. Mutfak eşyaları, dekoratif işler, bakır kaplama ve mangal işleri gibi nasıl bir talep olursa yapabilecek kapasitedeyiz. Kahramanmaraş’ta bakırcılık iyi bir konumda. Türkiye genelinde azınlığa düşmüş bir meslek ama bizim bu yöremizde halen devam ediyor” dedi. Bakırın yıllık 150 bin dolar civarında ihracat rakamlarına ulaştığını da ifade eden Binici, “Yaptığımız ürünler yurt içi ve yurt dışına gönderiyoruz. Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderiyoruz özellikle kahve takımı gönderiyoruz. Aşırı miktarda olmasa da yılda iki konteyner 100-150 bin dolarlık ihracat yapılıyor. Ecdadımız hep bakır kullanmış bir müddet bakırcılık başka metaller çıktığı için gerilemiştir ve mutfak eşyaları devreye girmiştir. Hatta doktorlar bakırı önermeye başladı. Restoranlar bakır kullanmaya başladı. Bakır hayatımızın biri parçası ve sağlığa faydası çok. Depremin ilk aşamalarından itibaren 3-4 ay hiçbir şey yapamadık iş yerimiz hasar aldı ve makinalar ve ürünler hasar gördü sonra toparladık işimize devam ediyoruz” diye konuştu. Bakır ustası Mahmut Koz ise, “Özellikle mutfakta kullanılan her şeyde kullanılır 10 bin civarında bir çeşidimiz vardır. Tarihi değerli ürünlerde yapıyoruz” dedi.
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’ta ABD’ye bakır ihracı Kahramanmaraş’ın geleneksel el sanatlarından bakırcılık mesleği 6 Şubat depremlerinin ardından üretimini sürdürüyor. Depremin yaralarını saran esnaf ürünleri Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Kahramanmaraş’ta çok eski bir geçmişe ve geleneğe sahip olan bakırcılık sanatı, 1950’li yıllardan itibaren ivme kazandı. Bakırın dövülerek şekillendirilmesi ve süslenmesiyle ortaya çıkan mutfak eşyaları ve çeşitli süs eşyalarının imal edildiği bir geleneksel el sanatı olan bakırcılık, yaygın bir şekilde hem kullanılıyor hem de üretimini sürdürüyor. Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi’ndeki bakırcı esnafları da üretimini sürdürüyor. Deprem sonrası yarasını saran esnaf 10 bin ürünü hem üretiyor hem de yurt içi ve yurt dışına gönderiyor. Bakır üreticisi İsmail Binici, “Bakırı işlemecilik ve mutfak eşyaları üzerine çalışıyoruz. 1980 yılından bu yana atölyemizi çalıştırıyoruz ve mesleğe 7 yaşında başladım. Mutfak eşyaları, dekoratif işler, bakır kaplama ve mangal işleri gibi nasıl bir talep olursa yapabilecek kapasitedeyiz. Kahramanmaraş’ta bakırcılık iyi bir konumda. Türkiye genelinde azınlığa düşmüş bir meslek ama bizim bu yöremizde halen devam ediyor” dedi. Bakırın yıllık 150 bin dolar civarında ihracat rakamlarına ulaştığını da ifade eden Binici, “Yaptığımız ürünler yurt içi ve yurt dışına gönderiyoruz. Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderiyoruz özellikle kahve takımı gönderiyoruz. Aşırı miktarda olmasa da yılda iki konteyner 100-150 bin dolarlık ihracat yapılıyor. Ecdadımız hep bakır kullanmış bir müddet bakırcılık başka metaller çıktığı için gerilemiştir ve mutfak eşyaları devreye girmiştir. Hatta doktorlar bakırı önermeye başladı. Restoranlar bakır kullanmaya başladı. Bakır hayatımızın biri parçası ve sağlığa faydası çok. Depremin ilk aşamalarından itibaren 3-4 ay hiçbir şey yapamadık iş yerimiz hasar aldı ve makinalar ve ürünler hasar gördü sonra toparladık işimize devam ediyoruz” diye konuştu. Bakır ustası Mahmut Koz ise, “Özellikle mutfakta kullanılan her şeyde kullanılır 10 bin civarında bir çeşidimiz vardır. Tarihi değerli ürünlerde yapıyoruz” dedi.