YEREL HABERLER - 07 Mayıs 2016 Cumartesi 16:19

Yozgat'ta Okulların Gezi İşlerini İl Dışındaki Tur Firmalarına Vermesi Şoför Esnafının Tepkisine Neden Oldu

A
A
A
Yozgat'ta Okulların Gezi İşlerini İl Dışındaki Tur Firmalarına Vermesi Şoför Esnafının Tepkisine Neden Oldu

Yozgat’ta bulunan okulların düzenledikleri gezilerde, Yozgatlı turizm firmalarından ziyade il dışından araç kiralaması şoför esnafının tepkisini çekiyor.
Yozgat’ta okul müdürlerinin eğitim yılı içerisinde düzenledikleri gezilerde, Yozgatlı turizm firmaları yerinde il dışından daha yüksek fiyata kiraladıkları araçlarla gezilere gitmesine, Yozgatlı firmalar tepki gösterdi. Yozgat Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İlhami Bakıcı, Yozgat’ın gelişip büyümesi için kamu kurumlarının ve özel sektörün birbirine sahip çıkıp desteklemesi gerektiğini söyledi. Yozgat’ta esnafın zor şartlarda iş yaptığını ve ayakta durmakta zorlandığını belirten Bakıcı, “Şoför esnafımız iş bulmakta güçlük çekiyor. Bunun yanında özellikle okulların, düzenledikleri gezilerden Yozgatlı esnafı tercih etmeyip Tokat’tan otobüs istemesi çok büyük yanlışlıktır. Bizim esnafımız daha düşük fiyata yapacağı taşımacılığı il dışından gelen firmalar daha yüksek fiyata taşımaktadır. Burada hem velimiz mağdur edilirken, hem de iş alamayan şoför esnafımız mağdur edilmektedir. Ücretsiz yapılan işlerde Yozgat esnafından yardım talep edilirken, paralı işler il dışına verilmesini şiddetle kınıyoruz. Yine özel okullarda da aynı durum söz konusudur. Yozgatlığının çocuğuna ücretli bir şekilde eğitim veren, kazancını Yozgatlıdan sağlayan okul, araç kiralama yaptığında ise il dışını tercih etmekte ve buradan kazandığını başka illere aktarmaktadır. Bu şekilde il nasıl gelişebilir. Bir birimize faydamız olsun ki ilimiz gelişsin büyüsün, nüfusumuz artsın göç dursun. Öğrenci sayısı artısın ki o okulumuzda kazansın” dedi.
İl dışından kiralanan aracın, geldiği il’e göre yol masrafını yapacağı işin üzerine eklediğini ifade eden Bakıcı, “Türkiye’de en ucuz taşımacılık Yozgat’a yapılmaktadır. Yozgatlı firmaların yaklaşık kişi başı 45 liraya taşıyacağı aynı işi il dışından gelen firmalar tarafından 75 TL ten taşımaktadır. Burada kar mı yapıldı zarar mı yapıldı iyi hesaplamak gerekmektedir. Bu sebeple okul yönetimlerinin araç kiralama yaparken, Yozgat’tan da teklif alıp ona göre yapması gerekir. Yozgatlı firmadan teklif almadan il dışına verilmesini çok büyük yanlışlıktır. Bu konunun il yöneticilerimizden ve siyasilerimiz tarafından da takip edilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Yine aynı durumun Polis Meslek Eğitim Merkezinde de yaşandığını vurgulayan Bakıcı, “Polis öğrenciler her hafta evci çıkması esnafımıza hiçbir fayda sağlamaz. Polis öğrencileri de tabiî ki evci çıkıp ailesini görecektir. Ancak bu öğrenci sayısı yarıya bölünür, 15 günde bir evine gidebilir. Yine öğrencilerin illere gidişinde il dışından araç kiralanması da Yozgat esnafını mağdur etmektedir. Yozgatlı olarak biz polis okulu isterken, Yozgat esnafı faydalansın, Yozgat’a katkısı olsun istedik. Ama maalesef yapılan yanlış uygulamalardan dolayı polis okulu Yozgat’a hiçbir fayda sağlamıyor” ifadelerini kullandı.
Yozgatlı Turizm Firması İşletmecisi Doğan Ekici, okul yöneticilerinin düzenledikleri gezilerde Yozgatlı firmalar yerine il dışındaki firmaları tercih etmesine bir anlam veremediğni belirterek, “Yozgatlı firmalardan neden teklif alınmıyor. Yozgatlı firmalar daha ucuz gördüğü halde neden daha yüksek fiyat veren firmalar tercih ediliyor. Yine yapılan gezilerde bizim kullandığımız araçlar 2012 model ve üzerinde iken neden daha eski model araçlarla gezilere gidiliyor. Yozgatlıdan kazanç elde edenler Yozgat’a bir fayda sağlamıyor, kazandıklarını başka illere aktarıyor. Tokat’tan gelen bir firma 200 kilometre geliyor tekrar 200 kilometre gidiyor. Bu geliş gidiş masrafını da yine Yozgatlı öğrencinin, velinin sırtına yüklüyor. Bunun hesabını da kimse sormuyor. İl yöneticilerimizden bu sorunun biran önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Trendyol Süper Lig: Y. Adana Demirspor: 0 - Galatasaray: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Y. Adana Demirspor, Galatasaray ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı 0-0 eşitlikle sonuçlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 1. dakikada Balotelli’nin pasında savunma arkasına hareketlenen Mendoza’nın ceza sahası dışı sağ çaprazdan yerden vuruşunda kaleci Muslera topu güçlükle kornere çeldi. 12. dakikada Kaan Ayhan’ın pasında Kerem Demirbay’ın ceza yayının sağından sert şutunda top üst direkten oyun alanına geri döndü. 17. dakikada Mertens’in pasında ceza sahasında sağında topla buluşan Barış Alper Yılmaz’ın şutunu kaleci Magomedaliyev gole izin vermedi. 26. dakikada Mendoza’nın vuruşunda seken topta ceza sahası dışında topla buluşan Balotelli’nin şutunu kaleci Muslera kornere çeldi. 42. dakikada Ziyech’in ceza sahası dışından sert şutunda top üstten dışarıya çıktı. Hakemler: Bahattin Şimşek, Süleyman Özay, Osman Gökhan Bilir Y.Adana Demirspor: Magomedaliyev, Atal, Gravillon, Semih Güler (Manev dk. 11), Mohammadi, Michut, Maestro, Yusuf Barasi, Mendoza, Yusuf Erdoğan, Balotelli Yedekler: Yılmaz Aktaş, Cisse, Abdulsamet Burak, İzzet Çelik, Tayfun Aydoğan, Dorukhan Toköz, Alioui, Fougeu, Aimbetov Teknik Direktör: Hikmet Karaman Galatasaray: Muslera, Kaan Ayhan, Abdülkerim Bardakcı, Nelsson, Köhn, Torreira, Kerem Demirbay, Barış Alper Yılmaz, Mertens, Ziyech, Icardi Yedekler: Günay Güvenç, Aurier, Davinson Sanchez, Eyüp Aydın, Berkan Kutlu, Sergio Oliveira, Ndombele, Tete, Kerem Aktürkoğlu, Vinicius Teknik Direktör: Okan Buruk