YEREL HABERLER - 07 Aralık 2016 Çarşamba 12:24

Halk Sağlığı Müdürlüğü "Radon” çalışması başlattı

A
A
A
Halk Sağlığı Müdürlüğü "Radon” çalışması başlattı

Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü “Radon” çalışması başlattı.
Konuyla ilgili olarak bir basın açıklaması yapan Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Fatih Akça, “ Radon gazı renksiz, kokusuz, gözle görülmeyen, topraktan gelen doğal radyasyon türlerinden biridir. Ev, işyeri, okul gibi insanların yaşadığı kapalı ortamlarda mevcuttur. Radon gazı bulunduğumuz bölgenin toprak yapısına, evin kaçıncı katta olduğuna, ne sıklıkta havalandırıldığına, kullanılan yapı malzemelerine göre farklılık gösterir.
Toprakta bulunan radon gazı birçok yoldan kolayca evlerimize girmektedir. Radon solunum yoluyla akciğerlerimize ulaşır ve biyolojik hasarlara neden olur. Radon gazı zemindeki çatlaklardan, tesisat girişlerinden, yapı bağlantılarından, duvar çatlaklarından ve asma kat girişleri gibi toprakla bağlantısı olan herhangi bir yerden evlere sızabilir. İnsanların doğal kaynaklardan maruz kaldıkları radyasyon dozuna önemli bir katkı oluşturan radon gazının, insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesine temel teşkil etmek üzere, kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik, 81 İlde yapılacak ölçümlerle ‘’ Türkiye Radon Haritası ‘’ oluşturulması ve sonrasında ‘’ Ulusal Radon Kontrol Programı ‘’ geliştirilmesi için Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu arasında protokol imzalanmıştır. Türkiye Radon Haritası’ nın oluşturulması çalışmasında; Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Bilimsel yöntemlerle seçilmiş ve Ülkenin genelini temsil eden, 81 İlimizde mevcut 62.320 hanede ev içerisindeki Radon gazı miktarı 2 ay boyunca radon dedektörleri ile ölçülecektir. Bu kapsamda ilimizde radon gazı ölçüm çalışmaları 12 Aralık 2016 tarihinde Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından başlatılacak olup, Halk Sağlığı Müdürlüğü personelleri tarafından Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen 590 haneye radon dedektörü yerleştirilecektir. Çalışmalar Merkez İlçe, Kdz, Ereğli, Alaplı, Çaycuma, Devrek, Gökçebey ilçelerinde yürütülecektir” ifadelerine yer verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.