EKONOMİ - 11 Ekim 2018 Perşembe 11:02

Maden sektörü ’Krom Çalıştayı’nda buluşuyor

A
A
A
Maden sektörü ’Krom Çalıştayı’nda buluşuyor

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Adana Şubesi, 13 Ekim Cumartesi günü Adana’da ‘Krom Çalıştayı’ düzenleyecek.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Adana Şubesi, 13 Ekim Cumartesi günü Adana’da ‘Krom Çalıştayı’ düzenleyecek.


Kentteki bir otelde düzenlenecek çalıştayda, Türkiye ve dünyadaki krom madenciliği, jeolojik yapısı, üretim zenginleştirme yöntemleri, ferrokrom yatırımları ve satış pazarlama konularında konunun uzmanları tarafından sunumlar yapılarak tartışmaya açılacak.


Çalıştayla ilgili bilgi veren Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Yılmaz, 2010 yılında dünyada üretilen krom cevherinin yüzde 31‘inin dış ticarete konu olurken, bu oranın 2017 yılında yüzde 46‘ya yükseldiğini ancak 2017 yılında 14 milyon 2 bin tona ulaşan küresel ithalatın, yüzde 97’si olan 13 milyon 700 bin tonunun doğrudan Çin tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı. Çin’e yapılan sevkiyatta ise Güney Afrika Cumhuriyeti firmalarının payının 10 milyon ton ile yüzde 73 olduğuna işaret eden Yılmaz, “Dolayısıyla krom cevheri piyasası ağırlıkla 2 oyunculu bir yapıya bürünmüştür. Bu yapı içinde 2017 yılında Türkiye’nin dünya krom cevheri üretimindeki payı yaklaşık yüzde 5’e, dünya ihracatındaki payı yüzde 8 civarına, ferrokrom üretimindeki payı ise kabaca yüzde 1’e gerilemiştir” dedi.


Adana’daki krom cevherinin de ele alınacağı toplantıda bölgede kurulabilecek ferrokrom tesislerinin önemine de işaret edileceğini anlatan Yılmaz, Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık 300 kişinin katılımıyla düzenlenecek ve gün boyu sürecek çalıştayı Adana’da gerçekleştirmekten onur duyacaklarını vurguladı.


13 Ekim Cumartesi sabahı başlayacak çalıştay TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ayhan Yüksel, Çukurova Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özen Kılıç ve Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe’nin açış konuşmalarıyla başlayacak. Çalıştayda, ‘Türkiye ve dünyadaki krom rezervleri, jeolojik yapısı ve özellikleri’, ‘Krom Madeni Üretim yöntemleri’, ‘Krom madeni zenginleştirme yöntemleri’, ‘Türkiye ve dünyada ferrokrom’, ‘Krom madeni ve madencilikle ilgili son hukuki düzenlemeler’, ‘Krom madenciliğimizde yeni tavır, yeni eylem’, ‘Krom madeni satış pazarlama’ konuları detaylarıyla ele alınacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Üzümlü’de çiftçilere bağcılık, meyvecilik, sebzecilik ve bitki hastalıkları hususunda eğitim verildi Bağcılık, meyvecilik ve sebzecilik gibi tarımın alt sektörleriyle Erzincan’da ön plana çıkan Üzümlü çiftçisi, Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile düzenlenen toplantıyla bilgilendirildi. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ilçe merkezlerinde başlattığı eğitim ve yayım çalışmalarını sürdürüyor. Havaların ısınmasıyla birlikte tarım sektörü hareketlenirken tarım teşkilatı da eğitim ve yayım çalışmalarına hız verdi. Erzincan Valiliği’nin himayesinde Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde çiftçilere eğitim verildi. Düzenlenen toplantıda çiftçilere yöreye uygun olarak başta bağcılık ve kiraz yetiştiriciliği olmak üzere meyvecilik, sebzecilik ve bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele konusunda bilgilendirme yapıldı. Çiftçilerin istekleri doğrultusunda eğitim ve yayım çalışmalarını hızlandıran tarım teşkilatı ilçe merkezlerinde hem çiftçileri bilinçlendiriyor hem de eğitim ve yayım hizmetini çiftçinin ayağına götürüyor. Üzümlü ilçesinde yapılan bilgilendirme toplantısına çiftçiler yoğun ilgi gösterdi. Lezzeti ile ülke genelinde tanınan coğrafi işaretli Cimin Üzümünün daha geniş alanlarda yetiştirilmesini, verimi ve kaliteyi artırmak üzere çalışmalarını sürdüren Erzincan İl Müdürlüğü, çiftçilerin yaşadığı sorunların çözümü noktasında Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile birlikte çalışıyor. Tarım sektöründe yapılması gerekenleri, yaşanan yenilikleri Müdürlüğe ait sosyal medya platformları ile duyuran, birçok alanda çiftçileri sürekli sms ile bilgilendiren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, alanda da oluşturduğu teknik ekipler ile sürekli çiftçilerin yanında yer alıyor.