POLİTİKA - 22 Haziran 2018 Cuma 17:08

AK Parti, Türkiye’de sonuç alım sistemi merkezleri kurdu

A
A
A
AK Parti, Türkiye’de sonuç alım sistemi merkezleri kurdu

AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) Başkanı Ali İhsan Yavuz, “Sandıklar kapandıktan 2 saat sonra tüm Türkiye’nin sonucuna ulaşmış olacağız” dedi.

AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) Başkanı Ali İhsan Yavuz, “Sandıklar kapandıktan 2 saat sonra tüm Türkiye’nin sonucuna ulaşmış olacağız” dedi.


AK Parti SKM Başkanı Yavuz, 24 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri ile ilgili AK Parti’nin seçim hazırlıklarını basın mensuplarına tanıttı. 24 Haziran’da resmi olmayan sonuçların açıklanmasıyla birlikte sonuç alım sistemi vasıtasıyla itiraz edilecek yerlerin de belirleneceğinin altını çizen Yavuz, şunları kaydetti:


“Oy verme işlemi sabah 08.00’da başlayıp akşam 17.00’de bitecek. Bizim sistemimiz o akşam seçimlerin bittiği andan itibaren devreye girecek. Sonuç alım sistemi (SAS) 2014 seçimlerinden itibaren işletiyoruz. Amacımız ilk akla gelen herkesten önce seçim sonuçlarını elde etmek. Sistemin başka işlevleri de var. Bize gelen sonuçlarla Yüksek Seçim Kuruluna gelen sonuçlarla karşılaştırmak suretiyle nerde bir hata var onu bulmaya ve ona ilişkin de itirazlarımızı zamanında çok hızlı bir şekilde yerli yerinde ileri sürmeye çalışacağız. Dolayısıyla bu sistem bizim için çok önemlidir.”


Seçim sonuçlarını hızlı öğrenebilmek için 200 merkez oluşturuldu


Ankara merkezli kurulan Seçim Takip Sistemi hakkında bilgi veren Yavuz, “Türkiye’nin her yerinde merkez oluşturuyoruz. Bütün illerde birer merkez var. Büyük şehirlerde birden fazla merkez bulunuyor. Yaklaşık Türkiye genelinde 200’e yakın merkez oluşturduk. Bu merkezlerden koordine edeceğiz. Bunların merkezi de Ankara’da yer alıyor. Burada 100 bilgisayarlı bizim arkadaşlardan oluşan 100 asıl 20 yedek olarak çalışacaklar. İllerimizde her 30 sandıktan bir çağrı merkez sorumlusu var. Onlar bilgileri sandığın başında olan sandık yönetim kurulu partili üyemizden, okul ve kat sorumlumuzdan alacaklar. Sistem, müşahit sandık sonucunu okul sorumlusuna verecek, okul sorumlusu da çağrı merkezi görevlisini arayıp bilgilendirecek.”


Sandıklar kapandıktan 2 saat sonra tüm Türkiye’nin sonucuna ulaşmış olacaklarını söyleyen Yavuz, şunları kaydetti:


“Yasal düzenlemeye göre zarflar açıldıktan sonra aynı seçim türünden birden çok pusula var mı? Yok mu? Bakılacak ters çevrilip masanın üstüne pusulalar dizilecek. Bu işlem bittikten sonra önce Cumhurbaşkanlığına ait pusulalar daha sonra da milletvekiline ait pusulalar çevrilip tek tek bakılıp sayılacak. 18.00’da bize yansımalar başlar. Benim tahminim 18.30-19.00 gibi sonuçları büyük oranda öğrenmiş olacağız ve Türkiye’nin resmi ortaya çıkacaktır.”


Sonuç alım sisteminde 6 bin kişi görevli


Sistemden Cumhurbaşkanı, Başbakan ve yetkililerinde faydalanacağını aktaran Yavuz, “Bu sistemi bizim görmesini istediğimiz kişilerde görecekler. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızda bu sisteme erişmesi de mümkündür. Sisteme erişmek için bir yerde kurulmuş olması gerekmiyor. Partimizin üst düzey mensupları istedikleri zaman görebileceklerdir. 200 yerde kurulan sistem sandıklardan bilgi almak içindir. Türkiye genelinde 6 bin kişi görevlidir. Bunların her birinin önünde bir bilgisayar var” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.