EKONOMİ - 27 Nisan 2024 Cumartesi 11:07

Bakan Bolat duyurdu: Filistin hurmasına gümrük muafiyeti

A
A
A
Bakan Bolat duyurdu: Filistin hurmasına gümrük muafiyeti

Ticaret Bakanı Ömer Bolat sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Filistin ekonomisine yardım edecek gümrük muafiyetini duyurdu.


Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Filistin Milli Ekonomi Bakanı ile geçtiğimiz Aralık ayında yapmış oldukları görüşmede alınan kararları sosyal medya hesabından duyurdu.


Bakan Bolat, “Filistin Milli Ekonomi Bakanı ile geçtiğimiz Aralık ayındaki görüşmemizde aldığımız karar neticesinde Filistin’den yapılan gümrük vergisinden muaf hurma ithalatı kotasını 5 bin tona yükselttik. Filistin’in en önemli ihraç ürünlerinden hurmanın Filistin ekonomisine katkısını bilerek, Filistin’in talebinin ötesinde, daha önce 3 bin ton olan miktarı 5 bin tona yükselttiğimiz Ortaklık Komitesi kararı yayımlandı” ifadelerini kullandı.


Alınan karar neticesinde Filistin ekonomisinin göreceği olumlu etkiyi dile getiren Bolat, “Söz konusu kararın Filistin ekonomisine sağlayacağı katkının hayırlı olmasını diliyor, her konuda Filistinli kardeşlerimizin taleplerini öncelikle ve tüm imkanlarımızı kullanarak karşılamaya devam edeceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim” dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Tescilli ‘Adana hasır örgü bileklik’ geçmişi geleceğe taşıyor Adana Olgunlaşma Enstitüsü bünyesindeki kuyumculuk atölyesindeki ustalar, tasarladıkları ürünlerle Türk kültürünü gelecek kuşaklara aktarıyor. Enstitü bünyesinde tescilli bin 600 üründen biri olan gümüşten yapılan ‘Adana hasır örgü bileklik’ de ustaların elinde sanat eserine dönüşüyor. Adana Olgunlaşma Enstitüsü’nde Kuyumculuk Teknolojisi Alanı’nda ustalardan oluşan ekip, Türk kültürünü günümüze taşıyarak yaptıkları eserleri gelecek kuşaklara aktarıyor. Kuyumculuk atölyesinde, kilimlerden bile ilham alınan desenler, takılara yansıtılırken gümüşten yapılan Adana hasır örgü bileklik gibi birçok tescilli ürünler ön plana çıkıyor. Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Seher Coşkun, Adana Olgunlaşma Enstitüsü’nün prestijli bir kurum olduğunu kaydederek, “Şu an Türk kültürünün yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması için aslına uygun olarak üretimler yapan bir kurum halini aldık. Aynı zamanda döner sermayeli bir kurumuz. Ülke ekonomisine ve burada çalışan ustalarımızın, buradaki eğitim alan öğrencilerimizin de aile ekonomilerine katkıda bulunuyoruz böylece. Kendini sürekli yenileyen alanların bir tanesi olan kuyumculuk alanında geçmişi günümüze taşıyan, günümüzden gelecek kuşaklara aslına bağlı kalarak aktarabileceğimiz güzel ürünlerimiz var burada. Mesela bunlar Matrakçı Nasuh’un minyatürlerinden esinlenerek hazırlanan bir Belgrad seferine konu alan bir ürün olurken aynı zamanda da Adana’ya ait olan Adanalı kuyumculuk ustaları tarafından yapılan Adana hasır örgü bir bileklikte olabiliyor” dedi. “Adana hasır örgü bileklik tescilli ürünümüz” Coşkun, Adana hasır örgü bilekliğin tescilli ürünlerinden bir tanesi olduğunu belirterek, “Şu an bin 600 tescilli ürünümüz var. Tescilli ürünlerimizden bir tanesi de Adana hasır örgü bileklik. Hasır örgüden dolma kalemde üretiyoruz. Gümüşle yapıyoruz bunları. Yine kilim desenlerimizi takılara taşıyoruz. Onların motiflerinden ilham alıyoruz. Bunların kalıcı olmasını sağlıyoruz. Kuyumculuk atölyemizde gelecek kuşaklara aslına uygun çalışmalar yapılıyor” diye konuştu. Atölyelerde üretilen ürünlerimizin hepsinin satış amaçlı yapılmadığını ifade eden Seher Coşkun, “Tema çalışmalarımız var. Araştırmalar üzerine oturtulmuş çalışmalar. Bunlar arşivlerde gelecek kuşaklara aktarılması için arşivleniyor. Sadece arşivlenmekle kalmayıp hem ana binamızda hem de Tepebağ Kültür Sanat Merkezimizde ki sergi salonumuzda bunlar Adanalıların ve Adana’yı gezen turistlerimizin beğenisine sunuluyor” şeklinde konuştu.
Hatay Deprem bölgesinde Anneler Günü’ne özel duygulandıran ’Askıda Çiçek’ uygulaması HATAY (İHA) – Hatay’da depremde vefat eden annelere çiçek götürmek isteyen vatandaşlara kolaylık sağlamak isteyen esnaf, Anneler Günü’ne özel ’Askıda Çiçek’ uygulaması başlattı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’da 25 bine yakın insan vefat etmişti. Her özel günde olduğu gibi 12 Mayıs Pazar günü kutlanacak Anneler Günü öncesi deprem bölgesinde buruk bir hüzün var. Asrın felaketinde vefat eden anneleri unutmayan Hatay’ın İskenderun ilçesi, Barbaros Mahallesi’nde çiçekçilik yapan afetzede esnaf Kubilay Yolay oldu. Konteyner iş yerinde hizmet veren Yolay, Anneler Günü’ne özel askıda çiçek kampanyası başlattı. Maddi durumu el vermeyen vatandaşlar, hayır sever vatandaşların destekleriyle annelerinin mezarlarını çiçeklerle donatabilecek. Depremde hayatını kaybeden anneleri unutmamak adına ‘Askıda Çiçek’ kampanyasını başlattıklarını dile getiren işletme sahibi Kubilay Yolay (20) deprem bölgesinde başlattığı kampanya kapsamında, "6 Şubat gecesi biz herkes gibi buradaydık, işimizi ve akrabalarımızı kaybettik. Biz de 6 Şubat sonrası enkazın üzerine konteynerimizi yaptık işimizi kurduk, işimize devam ediyoruz. 6 Şubat gecesinden sonra özel günlerde, özellikle 6 Şubat’ı unutturmamak adına birçok projeye yer vermeye çalıştık. Bu şekilde devam edeceğimizi düşünüyoruz. Şu anki son projemiz Askıda Çiçek projesi, Askıda Çiçek projesiyle Anneler Günü’nde depremzede annelerimize ulaşmayı hedefliyoruz. Askıda Çiçek bölgede tek bir uygulama şu an için yapılmamıştı. Biz bunu hayata geçirmeyi planlıyoruz umarım başarılı olur, farkındalık oluştururuz insanlardan duyarlılık bekliyoruz" ifadelerini kullandı. "Şimdi ağlayabilirim samimiyetimle söylüyorum, çok duygusal oldu" Kampanyaya ilk desteği veren Nevzat Engür (72), duygusal anlar yaşadığını dile getirerek, "Şimdi ağlayabilirim, samimiyetimle söylüyorum, çok duygusal oldu. Bu çocuklarımıza teşekkür ederim. Benden de bir istekleri varsa benim başımın üstünde, onlar bizim neslimiz için kendilerini feda ettiler. Çoğu anneler yavrularla beraber kucağında gitti" şeklinde konuştu. 6 Şubat depremine İskenderun Numune Mahallesi’nde yakalanarak 5 saat enkazda kalan, oğlunu ve eşini kaybeden depremzede Hatice Zümrüt (43), "6 Şubat depremini yaşadım, depremde eşim ve oğlumu kaybettim. Anneler Günü’nü telaffuz ettiklerinde benim yüreğim yanıyor, bir daha anne olamamak bir daha anne kelimesini duyamamak, duyamayacağını düşünmek bile gerçekten çok acı ve acı verici bir durum. Anne olan, annelik duygusunu yaşayan, gerçekten anneliği bilen kadınların Dünya Anneler Günü kutlu olsun. Bu çiçek hediyesini getiren düşünüp de hepinize çok teşekkür ederim. Çok güzel bir kampanya, bir nebze de olsa bütün annelerin yüreğine su serpmeniz gerçekten iyi. Hatta kendi çiçeğimi kendim almıştım ama bugün çiçek almak da üstüne tuzu biber oldu. Mutlu ettiniz beni, emin olun ve kurumadığı sürece gözüm gibi bakacağım" dedi.
Şırnak Gabar ve Cudi dağı bölgesi ‘geçici özel güvenlik bölgesi’ ilan edildi Şırnak Valiliği, Gabar ve Cudi dağı bölgesinin 15 gün süreyle “geçici özel güvenlik bölgesi” ilan edildiğini, girişlerin yasaklandığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, “İlimiz mülki sınırları içerisinde yer alan; milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması, şiddet olaylarının meydana gelmesinin önlenmesi ve yaşanabilecek her türlü olumsuz bir durumun önüne geçilebilmesi amacıyla, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11’inci maddesi ile 2565 Sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 32/A maddesine istinaden; Şırnak il merkez ilçe ve Güçlükonak ilçesi sınırlarında bulunan Gabar Dağı bölgesi ile merkez ilçe, Silopi ve Cizre ilçeleri sınırlarında bulunan Cudi Dağı Bölgesinde, bahse konu bölgelere gidebileceği değerlendirilen vatandaşların, mezkûr bölgelerdeki yasadışı unsurlardan ve bunlara yönelik alınacak tedbirlerden zarar görmemeleri açısından 10 Mayıs (Dâhil) 2024 - 24 Mayıs (Dâhil) 2024 tarihleri arasında (15) on beş gün süreyle “Geçici Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edilmiştir. Bahse konu bölgelere, vatandaşlarımızın can ve mal güvenlikleri bakımından girmeleri yasaklanmıştır” denildi.
İstanbul ’Vakıf İstanbul’ sergisi sanatseverlerle buluştu Vakıf haftası dolayısıyla Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Üsküdar Atik Valide Külliyesi’nde ’Vakıf İstanbul’ temalı sergi açıldı. Birbirinden kıymetli eserin yer aldığı sergi yoğun ilgi gördü. Anadolu ve Rumeli’nin imarında önemli yer tutan vakıf medeniyetini geniş kitlelere tanıtmak, vâkıf insan olma bilincini gelecek kuşaklara aktarmak amacı ile yaklaşık 10 gün sürecek "Vakıf İstanbul" temalı sergi kapılarını sanatseverlere açtı. Geleneksel Türk el sanatlarını yaşatmayı ve genç kuşaklara sevdirmeyi amaçlayan, hat, minyatür, tezhip ve ebru sanatına gönül veren sanatçılara yaptırılan ve İstanbul’un çeşitli semtlerinde bulunan 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar inşa edilmiş vakıf eserlerinin tasvir edildiği 30 adet minyatürlerden oluşan koleksiyon Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Üsküdar Atik Valide Külliyesi’nde açılan sergiyle sanat severlerle buluştu. Sergiye Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Şimşek, Prof. Dr. Turan Gökçe, Sergi Küratörü Gökhan Burkan, okulun öğrencileri, öğretmenleri ve çok sayıda sanatsever katıldı. Sergi söyleşilerle başlarken, tüm katılımcıların sergide yer alan eserleri incelenmesiyle devam etti. 8 Mayıs’ta kapılarını açan ’Vakıf İstanbul’ sergisi, 18 Mayıs’a kadar ziyaretçileri ağırlamaya devam edecek. Sergide konuşan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Şimşek, "Vakıf haftası nedeniyle, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bir üniversitesi olarak Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve bölge müdürlüğümüzle iş birliği içerisinde bir etkinlik düzenlemeyi amaçladık. Vakıf söyleşisi yaptık. Vakıf kültür ve medeniyeti üzerine, tarihimizden günümüze bazı değerlendirmelerde bulunduk. Vakıf sergisi çerçevesinde bu sergimizi açıyoruz" diye konuştu.