POLİTİKA - 28 Nisan 2024 Pazar 11:28

Bakan Yumaklı’dan yeni hasat sezonu ve TMO’nun hazırlıklarına ilişkin açıklama

A
A
A
Bakan Yumaklı’dan yeni hasat sezonu ve TMO’nun hazırlıklarına ilişkin açıklama

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Yeni hasat sezonunun başarılı geçmesi için bütün hazırlıklarımız tamam. Randevu sistemi ve planlanan alım ve depolama programlarımızla tüm tedbirleri almış durumdayız” dedi.


Bakan Yumaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Merkez ve Taşra Teşkilatı Eğitim, Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısına katılarak bir konuşma yaptı. TMO’nun zor zamanların kadim kurumu olduğuna dikkati çeken Yumaklı, hububat sektörünün ekonomi ve gıda güvenliği açısından stratejik önem taşıdığını vurguladı.


“Çiftçilerimizin toprağa verdiği emeğin alın terinin karşılığını alacağı hasat sezonu yaklaşıyor. Bakanlık olarak hububat ve diğer ürünlerin üretim sürecinden alımına kadar her aşamasını titizlikle takip ediyoruz” diyen Yumaklı, hasat sezonu başlamadan önce TMO tarafından gerçekleştirilen ve 3 gün süren toplantıda kurumun alım, depolama ve diğer faaliyetlerinin değerlendirildiğini bildirdi.


“Devrim niteliğinde değişiklikler”


Geçen yıl Tarım Kanunu’ndaki değişiklikle ülkemiz tarımında çok uzun yıllar söylenen, ancak sadece teoride kalan birtakım hususları hayata geçirdiklerini hatırlatan Yumaklı,şu değerlendirmelerde bulundu:


“Devrim niteliğinde oldu bu değişiklikler. Özellikle bitkisel ve hayvansal üretim için stratejik öneme sahip ürünlerde inşallah bu yılın ekim döneminden itibaren planlı üretime geçmiş olacağız. Peki bu devrim niteliğindeki düzenlemeler nelerdi? Özellikle işlenmeyen arazilerin üretime kazandırılması konusu odak noktamız oldu. Tarımsal üretim yapılan tüm alanların kayıt altına alınması bunun başlıklarından bir tanesi. Stratejik ürünlerde planlı üretime geçilmesi yine en önemli başlığımız. Suya göre tarım yapılması ve sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması. Aslında bunlar bilinmeyen şeyler değil. Sadece bu konuda geliştirilen politikaların altlıklarının oluşturulması anından itibaren irade ve kararlılık gerekiyordu. Biz de bunu gösterdik. Bu sayede ne istiyoruz biz? Yeni normale karşı bu ülkenin dayanıklı olmasını, daha fazla tarımsal ürün üretmesini ve ilerleyen yıllarda hem ihtiyacımızın karşılanması hem de çok önemli bir gelir kaynağı olan tarımsal üretim, tarımsal ürün ihracatımızı da her geçen gün artırmak”


“Alımda rekor kırıldı”


Bakan Yumaklı, 2022 yılı sonunda bitkisel üretimin 129 milyon ton iken, 2023’te asrın felaketinin yaşanmasına rağmen bu ülkenin üreticilerinin 137 milyon ton bitkisel üretimi gerçekleştirdiğini belirterek, şunları söyledi:


“Deprem zamanında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bulunduğu deprem bölgelerindeki ajansları, baş müdürlükleri, merkezden oraya giden arkadaşlarımız ortaya çıkan hasarların tespiti ya da yönlendirmesi başta olmak üzere, yaraların sarılmasında çok önemli görevler icra ettiler. Bu açıdan da TMO ailesinin bu yaklaşımını, çabuk aksiyon alması ve etki etmesi açısından tebrik ediyorum.


Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz yıl bütün bunlar yaşanırken, daha olayın akut hali devam ederken, hububat fiyatlarının açıklamasını gerçekleştirdi. O andan itibaren Toprak Mahsulleri Ofisi bu görevi üstlendi ve 13,1 milyon tonluk bir alım gerçekleştirdi. Bu bütün zamanların rekoru oldu. Bu başarının arkasında kadim bir kurum olmasının yanı sıra 4,5 ayı aşan bir sürede hafta sonu, bayram seyran dinlemeden, ailelerinin yüzünü görmeden çalışan bütün arkadaşlarımızın çok değerli emekleri vardı. 614 noktada günlük ortalama 200 bin tona ulaşan alımı yapan bütün arkadaşlarımı tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum”


"Tarımda teknoloji"


Tarımda teknolojinin kullanımının önemine dikkati çeken Yumaklı, şöyle konuştu:


“Tahılı kontrol etmek, piyasa ihtiyacına göre pazara sürmek, arz-talep dengesini korumak, lisanslı depoculuk çalışmaları, bütün bunların hepsi teknolojinin bir şekilde bu süreçlere etki etmesiyle ya da bu süreçlerde yer almasıyla mümkün. Geçtiğimiz yıl, başta randevu sistemi olmak üzere, oradaki teknolojiye adaptasyon olmasaydı, herhalde bugün bu rakamları konuşmuyor olurduk.


Bu alanda istikrar özellikle özel sektörün de bu alana girmesiyle beraber sağlanmış durumda. İnşallah bundan sonraki dönemde de ülkemizin ihtiyacı olan depolama kapasitesini son takip edilen ve uygulanan teknolojik yeniliklerle birlikte ülkemize kazandırmış olacağız.


“Yağışlar rekoltenin gidişini belirleyecek”


Arpa ekim alanlarında geçen seneye göre yüzde 4’lük, buğday ekim alanlarında ise yüzde 7’lik artışın söz konusu olduğunun altını çizen Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, “Mısırda 2023 yılında herkesin beklentisinin aksine Cumhuriyet tarihinin üretim rekorunu kırdık. Bu sene de benzer bir rakamın geleceğini düşünüyoruz. Buğday ve arpa üretimiyle alakalı malumunuz yağışların önemi var. Mayısın 15’ine kadarki yağışlar rekoltenin gidişatını ve ürün kalitesini belirlemiş olacak. Makrodan baktığımız zaman Ekim 2023- Nisan 2024 arası uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 1,6, geçen seneye göre yüzde 25’in üzerinde yağışlarda fazlalık var” şeklinde konuştu.


“Yeni sezona hazırız”


Bakan Yumaklı, yeni hasat sezonunun başarılı geçmesi için bütün hazırlıkların tamamlandığını ve yeni sezona hazır olduklarını vurgulayarak “Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da üreticimizin yanında olarak, üretimin sürdürülebilirliğini sağlayacak her türlü adımı atacağız. 2024 hasat döneminde de randevu sistemi ve planlanan alım ve depolama programlarımızla tüm tedbirleri almış durumdayız. TMO, her dönemde olduğu gibi bu sezon da üretimin sürdürülebilirliği ve piyasa istikrarı için başta üreticilerimiz olmak üzere tüm kesimlere hizmet vermeye devam edecek” diye konuştu.


Toplantının yeni üretim sezonunda karşılaşılacak sorunların ele alınması, mevcutların çözülmesi ve bundan sonra yinelenmemesi açısından önemli olduğunu kaydederek TMO çalışanlarına yeni sezonda kolaylıklar dileyen Yumaklı “Çiftçilerimize de hayırlı ve bereketli bir sezon diliyorum” ifadelerini kullandı.



Bakan Yumaklı’dan yeni hasat sezonu ve TMO’nun hazırlıklarına ilişkin açıklama

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray “Alkol yok ki baba” dedi, hem 2.37 promil alkollü hem de ehliyetsiz çıktı Aksaray’da hem ehliyetsiz hem de alkollü direksiyon başına geçen sürücü, “Alkol yok baba” dese de yapılan alkol muayenesinde 2.37 promil alkollü çıktı. “Önce 1 bira içtim” diyerek cezadan kurtulmaya çalışan sürücü daha sonra özür dileyerek, “Ailemle sıkıntım var baba” dedi ama 32 bin 393 TL cezadan kurtulamadı. Olay Cumhuriyet Mahallesi TOKİ Caddesi’nde yaşandı. Edinile bilgiye göre, şehir genelinde yaşanan olumsuzlukların önüne geçmek, halkın can ve mal güvenliğiyle huzurunu sağlamak için Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde bekçilerle birlikte uygulama yapan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş ve Trafik Şubesi ekipleri TOKİ’den şehir merkezi istikametine seyreden 51 KL 884 plakalı otomobili durdurdu. Tedirgin hal ve hareketlerinden şüphelendikleri F.M. (30) isimli sürücüyü alkol muayenesinden geçiren polis ekipleri sürücünün hem 2.37 promil alkollü olduğunu hem de ehliyetsiz olduğunu belirledi. Alkol muayenesinin ardından Basın mensuplarının “Neden alkollü araç kullanıyorsunuz?” sorusuna “Alkol yok ki baba” diye cevap veren F.M.’ye 2.37 promil alkollü çıktığı hatırlatılınca bu kez de “1 tane bira içtim abi” dedi. Ardından “Ben özür dilerim” diyen sürücü bu kez de ailesiyle sıkıntısı olduğunu belirterek, polis ekiplerinden aracın bağlanmamasını rica etti. Tüm bahanelerine rağmen cezadan kurtulamayan sürücüye ehliyetsiz araç kullanmaktan 12 bin 977 TL, alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL ceza kesilirken, ehliyetsiz ve alkollü şahsa araç teslim ettiği için de araç ruhsat sahibine de 12 bin 977 TL olmak üzere toplam 32 bin 393 TL para cezası kesildi. Sürücü ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldü. Araç ise ruhsat sahibine teslim edildi.
Hatay Kuvvetli yağışın etkili olduğu Hatay’da eğitime kısmi olarak 1 gün ara verildi Kuvvetli yağışın etkili olduğu Hatay’da eğitime kısmi olarak bir gün ara verildi. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, yağışında bölgede devam ettiğini belirterek an itibariyle metrekareye 20 kilogram yağış düştüğünü söyledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Doğu Akdeniz için kuvvetli yağış uyarısında bulunmuştu. Kuvvetli yağış Hatay’da Pazar günü sabah saatlerinden itibaren etkili olmaya başladı. Yağışla birlikte derelerin debisi artarken yollarda araçlar mahsur kaldı. Yağışlarla ilgili 112 Acil Çağrı Merkezine 167 ihbar geldi. Bu ihbarlardan 157’si su baskını ve 10 tanesi de mahsur kalma oldu. İhbarlara ekipler hızlıca müdahale ederek vatandaşların yardımına koştu. Kuvvetli yağış sonrası İl AFAD Müdürlüğü Afet Koordinasyon Merkezi’nde AFAD Kriz Masası Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ve ilgili kurum müdürleri katıldı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Acil Çağrı Merkezi’ne gelen ihbarlara müdahale edildiğini dile getirerek “Bütün personel 24 saat esasına göre sahada görev yapmaktadır. Kuvvetli yağışla birlikte yer yer dereler, yer yerde suların geçişken olduğu vatandaşlarımızın mahsur kaldığına dair ihbarlar geldi. Şu ana kadar bunların hepsine müdahale ettik ve kurtardık. Hatta şunu söyleyebilirim; evlerini su basan vatandaşlarımızı da alarak güvenli yerlerde konaklamalarını sağlıyoruz. Şehrimizde herhangi bir olumsuz durum söz konusu değildir” dedi. “Şu anda yağış miktarı 20 kilogramı bulmuş durumda” Metrekareye düşen yağışın an itibariyle 20 kilogramı bulduğuna dikkat çeken Vali Masatlı, “Kuvvetli yağışın bir skalası var, 21 kilogram ile 50 kilogram arası. Şu anda yağış miktarı 20 kilogramı bulmuş durumda ama net olarak bilmiyoruz. Yağmur kesilmeden de bunun net ölçümünü yapmamız şu an için mümkün değil ama kuvvetli yağış skalasına girmiş durumdayız” dedi. “Antakya’da belirli bölgelerde okul müdürlerimizin de değerlendirmesini alarak yarın eğitime ara vereceğiz” Kuvvetli yağışın etkili olduğu Antakya ilçesinde kısmi olarak okulların tatil edildiğini belirten Vali Masatlı, “Bununla ilgili bir değerlendirme yaptık, başta Antakya Kaymakamlığımız olmak üzere ilçe kaymakamlıklarımızla ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleriyle gözden geçirme yaptık. Sadece Antakya’da belirli bölgelerde okul müdürlerimizin de değerlendirmesini alarak yarın eğitime ara vereceğiz. Bu genel bir durum değildir. Sadece bu kısmi olarak başta Antakya’nın dağ bandını kapsamaktadır. Buralarda okullara bir gün ara vereceğiz” ifadelerini kullandı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, alt yapı sorununu çözme gayretinde olduklarını belirterek “Tüm imkanlarımızla güçlerimizi birleştirdik. Depremle beraber ortaya çıkan alt yapı eksikliğinin farkındayız. Hemşerilerimizden bu konuda biraz sabır rica ediyoruz. Önceliğimiz şehrimizin alt yapısını güçlendirmek. İlk iş olarak da bunları hızlı bir şekilde başlatacağız ve alt yapıyı çok iyi bir profile getirmenin gayretinde olacağız” dedi.