ASAYİŞ - 26 Mayıs 2017 Cuma 19:46

Genelkurmay “çatı davası”nda beşinci gün tamamlandı

A
A
A
Genelkurmay “çatı davası”nda beşinci gün tamamlandı

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde “Yurtta Sulh Konseyi” üyelerinin de bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davanın beşinci celsesi tamamlandı.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde “Yurtta Sulh Konseyi” üyelerinin de bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davanın beşinci celsesi tamamlandı.


Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsündeki duruşma salonunda görülen davanın öğleden sonraki kısmında eski Genelkurmay Personel Daire Başkanı Korgeneral İlhan Talu’nun çapraz sorgusu yapıldı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vekili Hüseyin Aydın, sanık Talu’ya, “Genelkurmay Başkanı ve Genelkurmay 2. Başkanı o gece derdest edilmişti. O esnada karargahta bulunan en yüksek rütbeli subay olarak darbe olduğunu öğrendikten sonra neden olayları önlemek yerine odanıza kapandınız?” yönünde soru yöneltti. Talu, “Böyle bir durumda yapabileceğimiz iki harekat tarzı vardı. İlki dışarıya çıkıp bunlarla mücadele etmekti. Yanımda silahım ve askerim yoktu. Böyle ikna kabiliyeti uygun değildi. İkinci harekat tarzı ise telefon diplomasisiyle diğer birlikleri olaydan haberdar etmekti. Ben bunun daha uygun olacağını düşündüm ve telefon diplomasisi uyguladım” yanıtını verdi.



“Partigöç ile irtibat kurma fırsatım olmadı”


Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, darbe mesajının altında imzası bulunan sanıklardan Mehmet Partigöç ve Cemil Turhan ile iletişim kurmayı düşünüp düşünmediğini sordu. Talu, “Söylediğim gibi ben odama girdikten sonra Genelkurmay Karargahındaki hiç kimseyle irtibatlı olmadım. Genelkurmay Başkanlığı Harekat Merkezini aradım, oradan cevap alamadım. Ondan sonra ben dışarıdaki kişilerle konuşmaya başladım. Mehmet Partigöç ile ne askeri hattan ne de telefonla görüşme fırsatım olmadı. Cemil Turhan ile de aynı şekilde” ifadelerini kullandı.



“İsimlerini deşifre etmemin doğru olduğunu düşünmüyorum”


Dik’in, “Salonda FETÖ’cü olduğunu düşündüğünüz generaller var mı?” şeklindeki sorusuna Talu, “Hazırladığımız listelerdekilerin hepsini biliyorum ancak burada isim bazında söyleyerek deşifre etmemin uygun olacağını düşünmüyorum” diye cevapladı.


Dik’in, “Bu darbe girişimini sizce kim yaptı?” diye sorması üzerine Talu, “Ben FETÖ’cüler olduğunu düşünüyorum” dedi.



Sabaha kadar kendini odasına kilitlemiş


Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın avukatı, sanık Talu’ya “Kapıyı kilitleyip içeride beklediğinizi söylediniz. Bu kapıyı saat kaçta açtınız, açtığınızda karşılaştığınız manzara neydi?” şeklinde soru yöneltti. Talu, “16 Temmuz günü Genelkurmay Başkanımız saat 10.07’de beni aradı. Genelkurmay Başkanı ile ondan sonra irtibata geçmeye başladım. Saat 10.07’ye kadar odamdan hiç çıkmadım. Çıktığımda saat tahminen 13.15 sıralarındaydı. Sanık Uğur Şahin ile beraber komuta katında dolaşarak Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezine gittik. Oraya gittiğimizde Özel Kuvvet personelinin silahlarını bıraktığını gördüm. Saat 11.00-13.00 arasında telefon diplomasisine devam ederek Özel Kuvvetler personelinin teslim olmasını bekledim” diye konuştu.


15 Temmuz’dan önce özel haberleşme ağını kullanan askerlerin listesinin gelip gelmediğinin sorulması üzerine Talu, “Haziran 2016’da liste gelmişti. Listeler iki değişik kanaldan geliyordu. Biz listeyi Genelkurmay 2. Başkanından aldık. Genelkurmay 2. Başkanı da İzmir savcısından alıyordu. Listeleri aldığımız zaman eski tarihli olanda 300 kişi oluyorsa, yeni tarihli listede 400 kişi oluyordu. Rakamlar sürekli değişiyordu. Biz listeyi Genelkurmay 2. Başkanından alıyorduk” ifadelerini kullandı.


Mahkeme Başkanı Dik, Talu’nun çapraz sorgusunun tamamlanmasının ardından davanın bugünkü celsesini sonlandırdı. Davanın görülmesine pazartesi günü saat 09.30’da devam edilecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yapılan son değerlendirmelere göre, ülke genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun kuzeyi ve batısı, Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ile Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Elazığ, Van ve Hakkari çevrelerinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yurt genelinde toz taşınımı bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre; hava sıcaklığında önemli bir değişiklik beklenmezken, güney kesimlerde mevsim normallerinin üzerinde, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise genellikle Marmara ve Ege kıyılarında kuzey, Batı Akdeniz ile İç Anadolu’nun güneybatısında güney yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) olarak esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra aralıklı ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 25 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 19 İzmir: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24 Adana: Parçalı ve az bulutlu 33 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde ve gece saatlerinde yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 28 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinde yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 18 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 17 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 16 Diyarbakır: Parçalı ve az bulutlu 28
Denizli 20. Ekserji ve Uygulamaları Yaz Kursu Sona Erdi Pamukkale Üniversitesi’nde (PAÜ) enerji sektöründe verimliliği artırmak ve yenilikçi çözümler sunmak amacıyla düzenlenen “Ekserji ve Uygulamaları Yaz Kursu” sona erdi. “Ekserji ve Uygulamaları Yaz Kursu” Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Prof. Dr. Yunus A. Çengel, Prof. Dr. Arif Hepbaşlı gibi alanında uzman akademisyenler ve MMO Denizli Şube Başkanı Cüneyt İyiol, JESDER Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Durmuş ve Zorlu Doğal Enerji İşletme Müdürü H. Murat Güler gibi sektördeki uzmanlarla katılımcılara değerli bilgiler sunarken önemli etkileşim fırsatları sağladı. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Teknoloji Fakültesi ve Denizli Organize Sanayi Bölgesinde gerçekleşen kurs boyunca, enerji verimliliği, ekserji kavramı ve uygulamaları, katılımcılara interaktif oturumlar, atölye çalışmaları ve pratik uygulamalarla aktarıldı. Katılımcılar, sektörde deneyimli konuşmacıların sunumlarıyla ‘ekserji’ kavramını daha iyi anlama fırsatı buldular. Ayrıca, kurs sırasında gerçekleştirilen interaktif oturumlar ve atölye çalışmaları, katılımcıların konuyu derinlemesine kavramalarına ve uygulamalarını geliştirmelerine yardımcı oldu. Kursun sonunda düzenlenen değerlendirme ve sertifika töreninde, katılımcılar başarılarıyla ödüllendirildiler. Aynı zamanda, kursa katkılarından dolayı konuşmacılar ve organizatörler de takdir edildi. “Ekserji ve Uygulamaları Yaz Kursu”na katılanlar, enerji verimliliği konusundaki bilgilerini derinleştirirken, sektördeki en son gelişmeleri yakından takip etme fırsatı buldular. “Ekserji ve Uygulamaları Yaz Kursu”, enerji sektöründe verimliliği artırmak ve sürdürülebilirliği sağlamak için önemli bir adım oldu.
Denizli PAÜ Hastanelerinde Hemşirelik Haftası etkinlikleri erken başladı 12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Hemşirelik Haftası kutlama etkinlikleri bu yıl Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü iş birliği ile hazırlanan bir programla başlangıç yaptı. PAÜ Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Akalın, dekanlar, öğretim üyeleri ve PAÜ Hastaneleri Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Demet Ekici ile PAÜ Hastaneleri hemşireleri ve hemşirelik bölümü öğrencilerinden oluşan pek çok davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda açılış konuşması yapan Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Demet Ekici; hemşirelik mesleğinin, Dünya Sağlık Sistemi’nin vazgeçilmez temelini oluşturduğunu, hemşirelerin çalıştıkları alanlarda nitelikli bakım, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini başarıyla devam ettirdiğini ancak hemşirelere olan ihtiyacın Covid-19 Pandemisinden sonra daha çok önem kazandığını ifade etti. Hemşirelik mesleğinin hem maddi hem de manevi hak ettiği değeri görmesinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesinin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, Uluslararası Hemşireler Birliği’nin (ICN), 2024 yılı için belirlediği ‘Hemşirelerimiz Geleceğimiz, Bakımın Ekonomik Gücü’ temasına değinerek hemşirelerin zaten yıllardır hastalara verdiği nitelikli sağlık hizmeti ve bakım ile hastaların hastanede kalış sürelerinin azalması, enfeksiyon, basınç yarası, sekonder hastalıkların ve komplikasyonlarının önlenmesini sağlayarak hem toplum sağlığına hem de sağlık ekonomisine olan katkılarından söz etti. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevgi Özkan yatığı açılış konuşmasında; akredite hemşirelik eğitim programlarının, toplumların değişen ve gelişen sağlık ihtiyaçlarına cevap verebilecek, doğru beceriler, yetkinlikler kazandırdığını ve öğrencilerin özgüvenle yetişen hemşireler olmalarını sağladığını söyledi. Aynı zamanda sağlık profesyonellerinin en kalabalık grubunu oluşturan hemşirelik mesleğinin, temelleri bilime dayanan, gerekli eğitimin verilmesi ile mesleki donanımın kazandırılması açısından emek isteyen bir disiplin olduğundan bahseden Prof. Dr. Özkan, tüm hemşirelerin Hemşirelik Günü ve Haftasını kutladı. Programda konuşma yapan Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Akalın; Çanakkale’de görev yaparken akademik çalışmaları sırasında tarihin tozlu sayfalarını incelerken okuduğu bir anekdotun kendisinde bıraktığı hisleri anlatırken davetlileri duygulandırdı. Bu milletin, bu vatan uğruna kazandığı mücadelelerde ilaç, malzeme, yetersiz hemşire ve sağlık personeli nedeniyle tedavi olabilecek durumda olan yaralıların bile tedavi edilememesinden dolayı kayıpların yaşadığını, bu durumun ne kadar elim ve vahim olduğunu, günümüzde de yaşanan savaş, Pandemi gibi felaketlerin devam ettiğini ve eğitimli, alanında uzman hemşirelerin sağlık sisteminin alt yapısının güçlü olmasında etkin olduğunu ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akalın tüm hemşirelerin Hemşirelik Günü ve haftasını kutladı. Açılış konuşmalarının ardından program, müzik dinletisi ve panel ile devam etti. Panelde hemşirelik hocaları; Prof. Dr. İnci Erefe, Prof. Dr. Hülya Okumuş, Prof. Dr. Gülseren Kocaman’da geçmişten günümüze hemşirelik mesleği ve hemşirelik mesleğindeki gelişmeleri aktardılar. Panel sonrasında bugünü onurlandıran hocalarımıza ve emekli hemşirelere teşekkür belgesi ve hediyeleri takdim edildi. Etkinliğin öğleden sonra yapılan oturumunda ise emekli hemşire aynı zamanda Fonksiyonel Wellness ve Nefes Koçu olan Sabriye Akkılıç “Nefes Alsan Yeter” başlıklı sunumunda verdiği bilgilerle ve nefes egzersiz pratikleri ile keyifli dakikalar yaşattı. Hemşirelik haftasına yönelik kutlama ve etkinliklerin devam edeceği bilgisini veren yetkililer, 11-12 Mayıs 2024 tarihlerinde hemşirelerden oluşan voleybol takımlarının yarı final ve final maçları gerçekleştirileceğini ifade ettiler. Ayrıca 17 Mayıs 2024 tarihinde tüm personel için motivasyon olması amacıyla “Hemşirelik Gecesi” de düzenleneceği bilgisi paylaşıldı.