GENEL - 26 Eylül 2017 Salı 10:00

Pursaklar’da bayat ekmek kutusu uygulaması

A
A
A
Pursaklar’da bayat ekmek kutusu uygulaması

Pursaklar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, ekmeklerin çöpe atılmasını önlemek için yeni bir hizmete imza atarak şehrin birçok noktasına bayat ekmek kutuları koydu.

Pursaklar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, ekmeklerin çöpe atılmasını önlemek için yeni bir hizmete imza atarak şehrin birçok noktasına bayat ekmek kutuları koydu.


Her gün yüzlerce ekmeğin çöpe gitmesini engellemek ve doğadaki hayvanların yiyecek ihtiyacını karşılamak için bayat ekmek kutuları yerleştiren Pursaklar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü bu uygulama ile büyük takdir kazandı. Temizlikte yapılan üstün hizmetin yanı sıra geliştirilen projelerle de halkın takdirini kazanan Temizlik İşleri Müdürlüğü ilçe genelindeki birçok noktaya bayat ekmek kutularını yerleştirerek hem ‘İsraf etmeyin hem de hayvanlara karşı insaflı olun’ mesajı veriyor. Bayat ekmek kutularında toplanan ekmekler düzenli olarak sokak hayvanlarına ve doğadaki diğer hayvanlara yem olarak verilecek.



"Ekmek bizim için nimettir"


Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin, uygulamanın ekmek israfını önlemek için önemli bir adım olduğunu belirterek "Bizim inancımızda ‘nimet’ olan ekmeğin çöpe gitmesini önlemek, israfını bertaraf etmek için özel bayat ekmek kutularını ilçe genelinde yaygınlaştırmaya başladık. Tüketilmeyen, kurumuş ve bayatlamış ekmekleri hemşehrilerimiz bu kutulara atıyor. Ekiplerimiz de bunları ve ek gıdaları hayvanlara yiyecek olarak ulaştırıyor" dedi. Ekmek kutularına bayat ekmeklerini atmaya başlayan ilçe sakinleri "Bu uygulamadan dolayı başkanımıza ve belediyemize teşekkür ediyoruz. Bunun daha da yaygınlaştırılmasını istiyoruz" diyerek memnuniyetlerini ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Başkan Topuz’dan Engelliler Haftası mesajı Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, 10-16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Engelliler Haftası nedeniyle yayımladığı mesajında, haftanın engelli bireylerin toplumda hak ettikleri saygı ve değeri görmeleri için önemli bir fırsat olduğunu açıkladı. Başkan Topuz mesajında, “Bu hafta, toplumumuzda engelli bireylerin yaşadığı zorluklara dikkat çekmek ve onların karşılaştığı engelleri kaldırmak için farkındalık oluşturmamıza da imkân sağlayacaktır. Toplumumuzun önemli bir parçası olan engelli bireylerimizin hak ettiği saygı ve desteği alması, engelli bireylerimizin yaşadığı zorlukları anlamak ve onlara yardımcı olmak her birimizin sorumluluğudur. Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen Engelliler Haftası’nı, engelli vatandaşlarımızın yaşadığı güçlükleri anlamak ve onlara destek olmak için bir fırsat olarak görmeli, onların ihtiyaçlarını karşılamak ve hayatlarını kolaylaştırmak için elimizden geleni yapmalıyız. Engelli bireylerin toplumumuzun birer parçası olduklarını unutmamalı ve onlara karşı her daim anlayışlı ve saygılı olmalıyız. Ve özellikle unutmamalıyız ki; engelli bireylerimizi sadece hafta kapsamında hatırlamamalı, onlara engelsiz alanlar sunarak yaşam alanlarını genişletmeliyiz. Onların yaşadığı zorlukları anlamak ve onlarla dayanışma içinde olmak, toplumumuzun daha kapsayıcı ve adaletli bir yer olmasını sağlayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle engelli vatandaşlarımıza sevgi, saygı ve destek dolu bir hafta diliyorum” dedi.
Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: "Kaybedilen her dakika beyinde milyonlarca hücrenin ölümü demektir" Dünya İnme Farkındalık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, "Kaybedilen her dakika beyinde milyonlarca hücrenin ölümü demektir" dedi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, ’Dünya İnme Farkındalık Günü’ çerçevesinde açıklamalarda bulundu. İnmenin çok hızlı tedavi gerektiren bir durum olduğunu belirten Dr. Sarıkaya, inme tedavisinde en önemli faktör tedaviye çabuk ulaşabilmek olduğunu ve kaybedilen her dakika beyinde milyonlarca hücrenin ölümü demek olduğunu söyledi. İnmenin çok hızlı tedavi gerektirdiği kaydeden Dr. Sarıkaya, "İnme beyin damar hastalıklarının ani olarak ortaya çıkan ve çok hızlı tedavi gerektiren bir durumdur. İnme tedavisinde en önemli faktör tedaviye çabuk ulaşabilmektir. Yani kaybedilen her dakika beyinde milyonlarca hücrenin ölümü demektir. İnme sonrasında doktor tarafından talep edilen ileri tetkikler de yaptırılmalıdır. Bu tetkikler, inmenin nedeninin belirlenmesi ve doğru tedavinin planlanması adına gereklidir. İnmeye neden olan risk faktörlerinin bilinmesi, doktorun tavsiyelerine uyulması ve sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesi doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması ve sürdürülmesi çok önemlidir. Bu hususta, yüksek tansiyon hastalarının tansiyonunun kontrol altına alınması, beslenmedeki doymuş yağ miktarı ve kolesterolün azaltılması, sigara kullanımı varsa bırakılması, diyabet yönetimi diyet ve egzersiz ile fazla kiloların verilmesi önemlidir. Bunun yanında meyve sebzeler açısından zengin bir beslenme de bu dönemde alınabilecek önlemler arasındadır. Hareketsiz bir yaşam yerine düzenli bir egzersiz rutini, birçok yönden felç riskini azaltır.Yapılan egzersizle kan basıncı düşürülebilir, kan damarları ve kalp sağlığı iyileştirilebilir. Sağlıklı beslenerek, kilo kontrolü sağlayarak fiziksel aktivite yaparak inme riskinizi azaltın" ifadelerini kullandı.
Muş Kahramanmaraş depremini simülasyon tırında birebir yaşadılar Muş’ta deprem bilincini artırmak ve vatandaşları deprem anında alınması gereken tedbirler konusunda bilinçlendirmek amacıyla kente getirilen deprem simülasyon tırında vatandaşlar, Kahramanmaraş depremini birebir yaşadılar. Muş Afet ve Acil Durum Yönetimi İl Müdürlüğü tarafından Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) bahçesine getirilen deprem simülasyonu tırında katılımcılar, Kahramanmaraş depremini birebir yaşadılar. Tır içinde deprem öncesi, sırası ve sonrasında neler yapılması gerektiği, doğru davranış şekillerinin neler olduğu AFAD uzmanları tarafından uygulamalı olarak gösterildi. Süreleri farklı olmak üzere 7.8 büyüklüğündeki Kahramanmaraş ve Marmara depremlerini yaşayan katılımcılar, çök-kapan-tutun yöntemiyle kendilerini korumayı öğrendiler. Bu tür etkinliklerin deprem bilincini artırmada önemli bir rol oynadığını belirten VEDAŞ İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Salih Timur, simülasyonlar sayesinde deprem anında doğru ve bilinçli bir şekilde hareket etmenin can kayıplarını ve maddi zararları en aza indireceğini vurgulayarak, “Bu uygulamanın amacı, katılımcılara bir deprem deneyimi yaşatmak. Türkiye genelinde AFAD’a ait 4 adet deprem simülasyon tırı bulunmaktadır. VEDAŞ İl Müdürlüğünün talebi üzerine Ankara’dan AFAD’ın göndermiş olduğu deprem simülasyon tırından VEDAŞ İl Müdürlüğü çalışanları, aileleri ve vatandaş yararlandı. Bugün toplamda 100 personelimiz katıldı. 50-60 civarında vatandaş katılımı sağlandı. Bu tür uygulamaların vatandaş üzerinde etkisi büyük. Bir şeyi deneyimlemek her zaman bir sıfır önde başlamak gibidir. VEDAŞ İl Müdürlüğü olarak yılda iki defa acil durum tatbikatları kapsamında deprem, yangın, çığ felaketi eğitimleri vermekteyiz” dedi.