EKONOMİ - 15 Ocak 2017 Pazar 11:05

TZOB Başkanı Bayraktar: “Sütte girdi fiyatlarını 6 ay sabitleyelim”

A
A
A
TZOB Başkanı Bayraktar: “Sütte girdi fiyatlarını 6 ay sabitleyelim”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sanayiye aktarılan inek sütünde, Ocak ayı hariç 2016’nın tüm aylarında ihracatın sürekli artmasına rağmen bunun üretici fiyatlarına yeterince yansımadığını belirterek, “30 ay sonra sadece 6 kuruş artırılan çiğ süt tavsiye fiyatlarını 6 ay sabitliyorlar. Girdiler ne olacak? Hadi gelin bütün girdi fiyatlarını da 6 ay boyunca sabitleyelim” dedi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, süt ve süt ürünleri ihracat rakamlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bayraktar, süt ve süt ürünleri ihracatında Kasım ayındaki sınırlı düşüşe rağmen genel olarak ihracatın iyi seyretmesinin bir sonucu olarak sanayiye aktarılan inek sütü miktarının 2016 Kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 5,8 artarak 677 bin 56 tondan 716 bin 310 tona yükseldiğini belirtti. Kasım ayı itibariyle sanayiye aktarılan inek sütü miktarının 9,2 milyon tonu aştığına dikkat çeken Bayraktar, Ocak-Kasım dönemi rakamın ise 8,5 milyon tona yaklaştığını bildirdi.
2016 Kasım ayında ihracatın, 2015 yılı Kasım ayına göre, süt ve süt ürünlerinde yüzde 1,3 gerilediğini vurgulayan Bayraktar, “Kasım ayında, 2015 yılının aynı ayına göre, süt ve süt ürünleri ihracatı 26,1 milyon dolardan 23,4 milyon dolara indi. Süt ve süt ürünlerinde ihracat olumlu seyrediyor. 2016 Ocak-Kasım döneminde ihracat, yüzde 16,5 artışla 253,6 milyon dolardan 295,5 milyon dolara çıktı” dedi.
Sanayiye aktarılan inek sütünde, Ocak ayı hariç 2016’nın tüm aylarında ihracatın sürekli artmasına rağmen bunun üretici fiyatlarına yeterince yansımadığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Üreticilerimizin sattığı çiğ süt fiyatları Ulusal Süt Konseyi’nin en son yaptığı toplantıda Ulusal Süt Konseyi 1 Ocak-1 Temmuz 2017 tarihleri arasında 6 ay süreyle çiğ süt tavsiye fiyatının litre başına brüt 1 lira 21 kuruş olmasına karar vermiştir. Toplama ve soğutma bedeli düşüldüğünde üreticinin eline daha düşük fiyat geçecektir. Yem fiyatları, her türlü girdimiz artmış, enflasyon yükselmiş ama 30 ayda üreticiye reva görülen fiyat artışı 6 kuruştur. Hem de önümüzdeki altı ayı kapsayan bir fiyat bu. Peki biz; önümüzdeki altı ayda yem fiyatlarının ne olacağını öngörebiliyor muyuz? Girdilerimizdeki artışların ne olacağını kestirebiliyor muyuz? 30 ay sonra sadece 6 kuruş artırılan çiğ süt tavsiye fiyatlarını 6 ay sabitliyorlar. Girdiler ne olacak? Hadi gelin bütün girdi fiyatlarını da 6 ay boyunca sabitleyelim. 2014 Temmuz ayından günümüze 1 lira 15 kuruşluk fiyata enflasyonu yansıttığımızda üreticinin eline geçmesi gereken fiyat 1 lira 38 kuruştur. Geçen bu süreçte enflasyon yüzde 20,3 artmış. Üreticinin eline geçen fiyat Aralık 2016 itibarıyla 1 lira 4 kuruşta kalmıştır. 34 kuruşluk bir kaybımız söz konusudur. Aralık ayında yüzde 3,7 zam gelen fabrika yeminin kilogram fiyatı, 1 lira 3 kuruş. Üretici 1 litre süt satarak ancak 1 kilogram yem alabiliyor. Bilim adamlarımız ‘1 kilogram süt satarak en az 1,5 kilogram yem alabilmeli’ demektedirler. Bu parite üzerinden gidilecek olursa, şu an üreticinin eline geçmesi gereken fiyatın 1 lira 55 kuruş olması gerekmektedir. Enflasyona göre çiğ süt kilogram fiyatı 1 lira 38 kuruş, süt/yemparitesine göre 1 lira 55 kuruş olmalıdır.”

“Süt sanayicisinden alınan zam yem sanayicisine aktarılıyor”
Üreticinin daha zamlı fiyattan sütünü satamadan bir sanayicinin verdiği zammın büyük bir kısmını diğer bir sanayicinin cebine aktarmak zorunda kaldığını belirten Bayraktar, “Yani süt sanayicisinden aldığı zammı yem sanayicisine aktardı. Bazı süt sanayicilerinin üreticiye zorla yem sattığı da dikkate alınacak olursa durumun vahameti daha net anlaşılacaktır.Beklentimiz üretici fiyatlarının enflasyon kaybı dikkate alınarak yeniden belirlenmesi ve tüm sahada herkesin bu fiyata uymasını sağlayıcı tedbirlerin alınmasıdır” ifadelerini kullandı.

Süt paralarının gecikmesi
Süt üreticilerinin bir de süt paralarını alamama durumuyla karşı karşıya kaldığını bildiren Bayraktar, daha önceleri de sıklıkla dile getirdikleri üzere bazı zamanlar 3-4 ay süreyle üreticinin parasını ödemeyen sanayiciler olduğunu vurguladı. “Hem düşük fiyattan süt satıyorsun hem de paranı uzun süre alamıyorsun. Para alamazsan nasıl yem alacaksın da hayvanlarını besleyeceksin? Nasıl aileni geçindireceksin? Bu sorun mutlaka çözülmeli” diyen Bayraktar, paraların sütün teslim edildiği ayı takip eden 15 gün içinde ödenmesini sağlayacak bir düzenlemenin hayata geçirilmesinin zorunlu hale geldiğine dikkati çekti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.
Aksaray Uyuşturucu tacirleri ile polisin kovalamacası kamerada Aksaray’da polisin dur ihtarına uymayarak kaçan sürücü ile polis arasında kovalamaca yaşanırken, kovalama esnasında araçtan atılan poşette esrar maddesi çıktı. Kısa süren kovalamacayla yakalanan araç sürücünün ehliyetsiz olduğu belirlenirken, sürücü uyuşturucunun araçtan çıkmadığını belirterek ehliyetsiz olduğu için kaçtığını söyledi. Sürücü ve 2 arkadaşı kelepçelenerek gözaltına alındı. Olay, Kurtuluş Mahallesi Kurtuluş Caddesinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde bekçilerle birlikte rutin uygulama yapan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ve Trafik Şubesi ekipleri uygulama noktasına yaklaşan 68 ES 022 plakalı otomobile dur ihtarında bulundu. İhtara uymayan araç sürücüsü fren yerine gaza basarak hızla uygulama noktasından kaçtı. Kaçan aracın peşine düşen polis ve şüpheliler arasında kovalamaca yaşandı. Kovalamaca esnasından araçtan bir poşet atılırken, atılan poşetten kubar esrar maddesi ele geçirildi. Bir süre devam eden kovalamaca sonucu araç 3 şüpheliyle birlikte yakalandı. Araç sürücüsü Ö.F.B. (37) ile araçta yolcu olarak bulunan H.E. (40) ve R.D. (23) kelepçelenerek gözaltına alınırken, araç sürücüsü Ö.F.B. araçtan atılmasına rağmen uyuşturucunun kendilerine ait olmadığını belirterek, “Ne alakası var. Arabada çıktı mı? Çıkmadı, arabadan çıkmadı abi. Bizlik bir şey yok ki. Ehliyetim yok, cezamı yedim zaten biraz önce” dedi. Araç sürücüsüne ehliyetsiz araç kullanmaktan 12 bin 977 TL, dur ihtarına uymamaktan bin 506 TL olmak üzere toplam 14 bin 483 TL para cezası kesilirken ara trafikten men edilerek otoparka çektirildi. Gözaltına alınan 3 kişi sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesine götürüldü. Olayla ilgili tahkikat başlatıldı.