Yerel Haberler
Ankara
Başörtülü hakimi reddeden uyuşturucu sanığı avukatına suç duyurusu 20 Mayıs 2024 Pazartesi - 00:05:51 Mahkeme başkanı kendisini başörtülü olmasından dolayı reddeden uyuşturucu sanığı avukatı hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile Ankara Barosuna suç duyurusunda bulundu. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki uyuşturucu duruşmasında mahkeme başkanının ‘başörtülü’ olmasından ötürü reddi hakim talebinde bulunan sanık avukatı Alperen Demirdiş hakkında, mahkeme başkanı, ’Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’, ’Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılamak’ ve ’Haksız gerekçe ile hakimleri reddetme ve bu sebeple davanın bilerek ve isteyerek gereksiz yere uzamasına neden olması ile görevi kötüye kullanma’ suçlarından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile Ankara Barosuna ayrı ayrı suç duyurusunda bulundu. “Başörtüsünün yasaklılığına dair yasal bir düzenleme bulunmamaktadır” Konuya ilişkin Başsavcılığa sunulan dilekçede, 1982 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası hatırlatılarak, “Herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir’ ve ’kimse dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz’. Yürürlükte olan kanunlarda ve Kılık Kıyafet Yönetmeliği’nde kamu kurumlarında ve bir kamu kurumu olan adliyelerde başörtüsünün yasaklılığına dair yasal bir düzenleme bulunmamaktadır” denildi. "Başörtüsü takan kadınlara karşı gerçekleştirilen bu hareketi kabul etmek mümkün değildir" Avukat Demirdiş’in reddi hakim talebinin, din ve vicdan hürriyetine aykırı bir durum olduğu belirtilen dilekçede, "Avukat Alperen Demirdiş’in pek çok kişinin önünde inancının gereği ve bir yansıması olarak başörtüsü takan tüm kadınlara karşı gerçekleştirdiği bu hareketi kabul etmek ve sindirmek mümkün değildir. Bu davranışa göz yummanın veya görmezden gelmenin benzer davranışlarla karşılaşılmasının önünü açması muhtemeldir" ifadeleri yer aldı. "Avukata disiplin işlemlerinin yapılması talep edildi" Öte yandan, Ankara Barosu Başkanlığı’na sunulan dilekçedeyse, "Avukat Alperen Demirdiş hakkında bu davranışı ve avukatlık mesleğine yakışmayan duruşmadaki hal ve tavırları sebebiyle disiplin işlemlerinin yapılması hususunda gereğinin takdir ve ifası Baro Başkanlığı’nızdan rica olunur" ifadeleri yer aldı. Olayın geçmişi Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen uyuşturucu duruşmasında sanık avukatı Alperen Demirdiş, mahkeme başkanı ve üye hakimin başörtülü olması sebebiyle reddi hakim talebinde bulunmuştu. Mahkeme başkanıysa reddi hakim talebi doğrultusunda savunma almayarak yargılamayı durdurmuştu. Olayın ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konuya ilişkin açıklama yaparak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından avukat Demirdiş hakkında soruşturma başlatıldığını ifade etmişti.
19 Mayıs 2024 Pazar - 23:36 Dışişleri Bakanlığından Yunanistan’da düzenlenen bazı etkinliklere ilişkin açıklama Dışişleri Bakanlığından, Yunanistan’da düzenlenen bazı etkinlik ve yapılan açıklamalara ilişkin, "Yunanistan’daki aşırı sağcı grupların, İstiklal Savaşımızın başlangıcı olarak kabul ettiğimiz 19 Mayıs 1919’dan 75 yıl sonra, 1994’te, popülist söylemlerle ortaya attığı Pontus iddiaları asılsızdır" ifadeleri kullanıldı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Yunanistan’daki aşırı sağcı grupların, İstiklal Savaşımızın başlangıcı olarak kabul ettiğimiz 19 Mayıs 1919’dan 75 yıl sonra, 1994’te, popülist söylemlerle ortaya attığı Pontus iddiaları asılsızdır. ‘Pontus’ antik çağda kalmış bir tanımdan ibarettir. 19’uncu yüzyılın sonunda ortaya çıkan Pontusçu faaliyetler, Yunanistan’ın ‘Megali Idea’ planının bir uzantısıdır. Konu esasen Türk ve Rum ahalinin mübadelesi ile sonuçlanmış tarihi bir sürecin asılsız iddialara konu edilerek istismarından ibarettir. Söz konusu iddialar, Türk-Yunan ilişkilerine zarar vermeyi ve Yunanistan siyasetinin sağduyulu kesimlerini zor durumda bırakmayı hedeflemektedir" denildi. Yunanistan ile ikili ilişkilerde son dönemde olumlu bir ivme yakalandığı da belirtilen açıklamada, “Yunanistan Hükümetinden beklentimiz, sorumsuz bazı siyasetçilerin gelecek nesillerin barış ve huzur ortamında yaşamasını engellemeye yönelik çabalarına karşı net bir tutum ortaya koymasıdır” ifadelerine yer verildi.
CHP lideri Özel, gençlerle birlikte Anıtkabir’e yürüdü
19 Mayıs 2024 Pazar - 13:26 CHP lideri Özel, gençlerle birlikte Anıtkabir’e yürüdü Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin gençlik kolları tarafından 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla düzenlenen Büyük Gençlik Yürüyüşüne katıldı. Özel, “Atatürk’ün huzuruna 47 yıl aradan sonra birinci parti olmanın gururuyla çıktık” dedi. CHP Gençlik Kolları tarafından 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla binlerce gencin katılımıyla Büyük Gençlik Yürüyüşü düzenlendi. 81 ilden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün huzuruna gelen gençler, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in eşliğinde Ankara Güvenpark’tan Anıtkabir’e yürüdü. Yürüyüş esnasında, gençler tarafından “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları atılarak davullarla ritim tutuldu. Beraberindeki gençler ile Aslanlı Yol’dan yürüyen Özel, önce Atatürk’ün mozolesine daha sonra ise İsmet İnönü’nün mezarına karanfil bıraktı. Yürüyüş esnasında basın açıklamasında bulunan Özel, son yapılan seçimlerin ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün huzuruna 47 yıl aradan sonra birinci parti olmanın gururuyla çıktıklarını dile getirerek, “Burada başarının sırrını çok sayıda gazeteci tartışıyor. ‘Nasıl yaptınız’ diye bana soruyorlar. 1980 darbesi; siyasi partilerin, sendikaların, örgütlenmenin bilhassa solun üzerinden paletleriyle geçti. O günden bugüne siyaset kalesinin başarı kapısını başarı kapasını bir türlü aşamıyordu. Üzerinde 3 koca kilit vardı. Biz, partimizin kongresinden ‘değişim’ sloganıyla, genç ve dinamik kadrolarla çok sayıda genç ve kadın arkadaşımızla birlikte yetkiyi aldıktan sonra oturduk ve önümüzdeki duruma baktık. CHP’nin Parti Meclisi’nin yaş ortalaması 43’tür. CHP MYK’nın yaş ortalaması 46’dır” ifadelerini kullandı. “Birisi işgal donanmasına binip kaçarken, bizimki Bandırma Vapuruna binip Samsun’a çıkıp, Kurtuluş Savaşını başlatıyordu” Özel, Türkiye’de bir daha beka sorunu olursa gençlerin ülkeye sahip çıkacağına dikkat çekerek, “Size güveniyor ve inanıyoruz. 31 Mart akşamı söyledim. Bundan önce herkes kafasına göre bir beka sorunu tarif ediyordu. Bir ülkenin esas beka sorunu işgalin tehlikesi değildir çünkü bu ülke işgal edilmeye kalktığında kimin ne tavır koyduğunu biliyoruz. Bugün her şeyden beka sorunu söyleyenler, çok övündüklerine baksınlar. İşgal kuvvetleri İstanbul’a gelince, o övündükleri işgal donanmasına kırmızı halıları sererken, onları saraylarda ağırlarken, sıkışınca Yıldız Sarayının iskelesinden İngiliz zırhlısına binip kaçarken, bizim peşinden gittiğimiz Kartal istimbotunun ucunda yanındaki yaverine ‘Merak etme çocuk. Geldikleri gibi gidecekler’ diyordu. Yine birisi işgal donanmasına binip kaçarken, bizimki Bandırma Vapuruna binip Samsun’a çıkıp, Kurtuluş Savaşını başlatıyordu. O yüzden bir gün yeniden Türkiye’de bir beka sorunu olursa, hiç kimse merak etmesin. Atatürk’ün emanet ettiği gençler gerekirse ölüm pahasına bu Cumhuriyete sahip çıkacaklar” dedi.
TDV, Etiyopya’da yetim ailelere kalkınma projeleriyle destek oluyor
19 Mayıs 2024 Pazar - 12:38 TDV, Etiyopya’da yetim ailelere kalkınma projeleriyle destek oluyor Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) “Unutursan Yetim Kalır” projesi kapsamında Etiyopya’da yetim aileler için kalkınma projeleri gerçekleştiriyor. Türkiye Diyanet Vakfı, Afrika’nın fakir ülkelerindeki yetim ailelere yardımlarını sürdürüyor. Bu çerçevede Etiyopya’da “Unutursan Yetim Kalır” projesi ile yetim aileler için çeşitli kalkınma projeler geliştiriliyor. Yetim ailelerin kendi kendilerine geçinmelerini sağlamak için geliştirilen projeler hakkında konuşan Etiyopya Addis Ababa Din Hizmetleri Müşaviri Yaşar Çuhadar, “Diyanet İşleri Başkanlığımızın öncülüğünde Antalya ve Addis Ababa şehirlerini kardeş şehir ilan ettik ve Antalya Müftülüğü ile TDV Antalya Şubesinin destekleriyle Etiyopya‘da yetim kalkınma projeleri hazırlayarak yetim aileler için iş projelerini hayata geçirdik. Yetim aileler için gerçekleştirdiğimiz bu projelerle direk ve dolaylı olarak 10 bin kişiye ulaştık” ifadelerini kullandı. Farklı iş kollarında TDV’nin yetim ailelere destekte bulunduğunu ifade eden Çuhadar, “Etiyopya’nın kahvesi meşhur olduğu için 25 yetim aileye kahve tezgahı ve malzemeleri satın alarak hayatlarını idame ettirmelerini sağladık. Ayrıca Etiyopya’da yaygın olarak tüketilen incera ekmeğini üretmek için 25 ailemize de incera ekmeği makinesi satın alarak hibe ettik. Kalkınma projemiz kapsamında 70 yetim ailemize süt keçisi, 100 yetim ailemize ise insani gıda yardımında bulunduk. Bu yardımlarımızın yanında Etiyopya’nın farklı bölgelerinde bulunan yetim ailelere yemek ikramında da bulunuyoruz” şeklinde konuştu. Yetimlerin ihtiyaçlarının karşılanması noktasında duyarlılık gösteren hayırseverlere teşekkür eden Çuhadar, “Özellikle yetim kalkınma projeleri müşavirliğimiz tarafından periyodik aralıklarla kontrol edilerek projenin sürekliliği sağlanıyor” dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Bak’dan Anıtkabir’e ziyaret
19 Mayıs 2024 Pazar - 10:44 Gençlik ve Spor Bakanı Bak’dan Anıtkabir’e ziyaret Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında beraberindeki heyetle Anıtkabir’i ziyaret etti. Gençlik ve Spor Bakanı Bak, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında 81 il ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan’dan bir erkek ve bir kadın olmak üzere temsilci olarak seçilen toplam 166 temsilci gençle Anıtkabir’i ziyaret etti. Bakan Bak ve beraberindeki heyet Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine geldi. Bak’ın mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Bakan Bak, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Gençlik ve Spor Bakanı Bak, deftere şunları kaydetti: “Aziz Atatürk, Türk gençliğine armağan ettiğiniz 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle gençlerimizle beraber manevi huzurunuzdayız. Milli Mücadele’nin meşalesini yakmanızın üzerinden tam 105 yıl geçti. Tarihin akışını değiştiren o meşale, bugün Türk milletinin ve gençliğinin ruhunda aynı heyecan, umut ve inançla yanıyor. Gençlerimiz, kendilerine emanet edilen canımızdan aziz bu vatanı aydınlık yarınlara taşımak için tüm gücüyle çalışırken; biz de onları, her gün gelişen, güçlü imkânlarla destekliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında da aşkla yılmadan çalışarak ülkemizi ve bayrağımızı her alanda yüceltmeye devam edeceğiz. Eğitimde, bilimde, sanatta, sporda dünyaya iz bırakan, yol açan, öncülük eden gençlerimizle omuz omuza vererek; emanetinize sadakat ve vefa ile sahip çıkacağız. Dün olduğu gibi bugün de Türkiye’nin en büyük gücü, gençliği; gençliğin en büyük gücü ve ilham kaynağı ise köklerinden gelen inanç ve kararlılıktır. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle zatıâlinizi ve milletin istiklâli, istikbali yolunda canla başla mücadele etmiş tüm kahramanlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhunuz şad olsun.” Bakan Bak, 81 il, KKTC ve Azerbaycan’dan gelen temsilci gençlerin yanı sıra sporcular ve Bakanlık personeli ile sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan 19 Mayıs mesajı
19 Mayıs 2024 Pazar - 10:23 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan 19 Mayıs mesajı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Milletimizin bağımsızlık ve özgürlüğü için harekete geçtiği gün olan 19 Mayıs 1919 tarihi, milli birlik ve beraberliğimizin gücünü tüm dünyaya gösterdiğimiz en önemli simgelerden biridir” dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Milletin bağımsızlık ve özgürlüğü için harekete geçtiği gün olan 19 Mayıs 1919 tarihi, milli birlik ve beraberliğin gücünü tüm dünyaya gösterdiğimiz en önemli simgelerden biri olduğunu belirten Yılmaz, “Tarihimizden ve ecdadımızdan aldığımız bu güce inanan, kahraman, cesur ve vatanı için canını hiçe sayarak mücadele etmeyi vazife bilen aziz milletimiz, dün olduğu gibi bugün ve yarın da ay yıldızlı al bayrağımızı yeni zirvelere taşımaya hep devam edecektir. 105 yıl önce olduğu gibi bugün de aynı ruh, aynı heyecan ve aynı kararlılıkla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, liderliğinde çalışmaya, üretmeye ve güçlü yarınları inşa etmeye devam ediyoruz. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimize armağan edilen bu anlamlı gün vesilesiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, bu toprakları bize vatan kılan tüm kahraman şehit ve gazilerimizi saygı, şükran, rahmet ve minnetle yad ediyorum. 105’inci yılında 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun” ifadelerini kullandı.
Emre Belözoğlu: "Beni kimse ömür boyu susturamaz"
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 22:53 Emre Belözoğlu: "Beni kimse ömür boyu susturamaz" MKE Ankaragücü Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, maç sonu toplantısında bir gazetecinin kendisi hakkında yazdığı köşe yazısını hatırlatarak, "Beni kimse ömür boyu susturamaz" dedi. Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında MKE Ankaragücü, sahasında Pendikspor ile golsüz berabere kaldı. Maçın ardından MKE Ankaragücü Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Belözoğlu, maçla ilgili söyleyecek çok şey bulamadığını belirterek, "Elimizde küçücük avantajım mı artık bilmiyorum bir şey kaldı. Onu hafta sonu artık değerlendireceğiz mi, değerlendirmeyeceğiz mi? Ben de dahil olmak üzere oyuncular bunu ne kadar isteyecek? Arzulayacak hep beraber göreceğiz. Önümüzde çok herkes adına bence zorlu bir hafta var ama bu ligde kalmak adına yine görünen o ki işler son 4 hafta istediğimiz gibi gitmedi. Son hafta oyuncularım ve ben her şeyimizi ortaya koyarak Ankaragücü’nün ligde kalması için her şeyi yapacağız, her şeyimizi ortaya koyacağız" diye konuştu. "Burada hiçbirinize de bir kere bile terbiyesizlik, saygısızlık yapmadım" Belözoğlu, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Soru sormak için söz alan bir gazeteciye yazdığı köşe yazısını hatırlatan Belözoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Ömür boyu sus dediniz ama konuşayım mı? Ömür boyu sus demişsiniz bana ya. Ömür boyu sus dememelisiniz bir kişiye. Ömür boyu susması demek birisinin ölmesini istemek gibi bir şey. Beni kimse ömür boyu susturamaz. Ben inandığımı ve inandıklarım dışında hiçbir şey söylemedim burada hiçbirinize de bir kere bile terbiyesizlik, saygısızlık yapmadım. Bana hiçbirinizden ömür boyu sus diyemezsiniz. Ben de hiç kimseye ömür boyu sus diyemem."