KÜLTÜR SANAT - 14 Ocak 2018 Pazar 12:41

Havran Kaymakamı Aydın geleneksel Türk Mutfağı için mutfağa girdi

A
A
A
Havran Kaymakamı Aydın geleneksel Türk Mutfağı için mutfağa girdi

Balıkesir’in Havran ilçesinin başarılı kaymakamı Şeref Aydın; Adil Sosyal Tüm Engelli Dostları Grubu (ASTED) tarafından sürdürülen yitirilmeye başlanılan geleneksel Türk Mutfağı Tadları’nın unutulmamasına ilişkin hazırlanan proje kapsamında mutfağa girdi.

Balıkesir’in Havran ilçesinin başarılı kaymakamı Şeref Aydın; Adil Sosyal Tüm Engelli Dostları Grubu (ASTED) tarafından sürdürülen yitirilmeye başlanılan geleneksel Türk Mutfağı Tadları’nın unutulmamasına ilişkin hazırlanan proje kapsamında mutfağa girdi.


ASTED’in Görme Engelli Genel Koordinatörü Namık Tuncel ile birlikte Edremit Entur Tesisleri’nin mutfağında gerçekleşen çalışmada; Kaymakam Aydın, Havran’ın meşhur tadı Höşmerim’in yanı sıra Türk Mutfağı’nın geleneksel yemeklerini de başarıyla hazırlayarak, servis etti.


Aslen Ağrı’lı olan Kaymakam Şeref Aydın, Türk Mutfağı’nın en önemli sorununun yitirilmeye yüz tutan yemekler olduğunu kaydederek, merhum babasının en çok sevdiği kayısıdan yapılan yemeğin günümüzde hiç kimse tarafından yapılmadığını belirtti.


Özellikle genç çiftlere seslenen Kaymakam Aydın, genç çiftlerin genelde çeşitli iş yerlerinde çalışmak zorunda kaldıkları için yorgunluğu bahane ederek dışarıdan yiyecek sipariş etmemelerini istedi.


Yemek yapmanın çok fazla emek ve zaman harcayacak bir şey olmadığını vurgulayan Şeref Aydın, “Bu yüzden de kendilerinin hazırladıkları yemekleri tüketmeye çalışsınlar. Çünkü ebeveynlerini yaptıklarını gözleyen çocuklarda kendilerine model olarak anne ve babalarını aldıkları için sonrasında onlarda evde yemek yapmak yerine dışarıdan hazır yiyecekler sipariş ederek hazır yemek tüketme alışkanlığı kazanıyorlar. Onun için de özellikle ebeveynlerin çocuklarına olumlu örnek olması lazım. Olabildiğince kendilerinin hazırladıkları yemekleri ailecek tüketmelerini şiddetle tavsiye diyorum” dedi.


Türk Mutfağı denildiğinde kendisinin aklına ilk gelen lezzetlerin Kuru Fasulye, zeytinyağlı sarmalar, etli yemekler olduğunu vurgulayan Havran Kaymakamı Şeref Aydın, “Ağrı’lı olduğum için bizim oralarda zeytinyağlı yemek kültürü pek yoktur. Bizim oralarda daha çok et yemekleri tüketiliyor. Havran’a geldiğimde de zeytinyağlı yemeklerle tanıştım. Gerçekten bu bölgede çok güzel zeytinyağlı yemekler var. Bu sayede Türk Mutfağı’nın çok geniş ve mükemmel lezzetlere sahip olduğunu keşfediyorum ve bundan da son derece memnuniyet duyuyorum” ifadelerini kullandı.


Avrupa’da da bulunduğunu kaydeden Kaymakam Aydın, “Avrupa’da yaşadığım dönemlerde, Türk Mutfağı’nın ne kadar zengin olduğunu bir kez daha müşahede ettim. 1 yıl İngiltere de yüksek lisans eğitimi gördüm. O süre boyunca genelde aç kaldım. Hatta bir ara öyle bir duruma geldim ki; ‘Türkiye’ye döner dönmez, gözüm kapalı ilk bulduğum lokantaya gireceğim ve şöyle ağız tadıyla bir çorba içeceğim’ diyebilecek duruma gelmiştim. Mesela, pizzayı İtalya’da yedim ama hiçbir şekilde sevmiyorum. Üstelik bu kadar popüler olmasını da anlamıyorum. Demek ki Avrupalılar pazarlamayı iyi yapıyorlar. Biz ise maalesef kendi mutfağımızın pazarlamasını iyi bir şekilde yapamıyoruz” diye konuştu.


Tuncel’in yeni konukları, Balıkesir Valisi Yazıcı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kafaoğlu olacak


ASTED’in Görme Engelli Genel Koordinatörü Namık Tuncel de yaptığı açıklamada, Dünya Mutfağı adıyla ülkemize sokulan gıdaların Türk Mutfağı’nın unutulmaz tadlarının günümüzde yitirilmeye yüz tutmasının önüne geçmeye başlaması nedeniyle hazırladıkları proje kapsamında, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, Gömeç Kaymakamı Önder Coşğun, Burhaniye Kaymakamı Hüseyin Öner’i de mutfağa soktuklarını hatırlatarak, yeni hedeflerinin ise Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ile Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu’nu da mutfağa sokmak olduğunu belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Üzümlü’de çiftçilere bağcılık, meyvecilik, sebzecilik ve bitki hastalıkları hususunda eğitim verildi Bağcılık, meyvecilik ve sebzecilik gibi tarımın alt sektörleriyle Erzincan’da ön plana çıkan Üzümlü çiftçisi, Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile düzenlenen toplantıyla bilgilendirildi. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ilçe merkezlerinde başlattığı eğitim ve yayım çalışmalarını sürdürüyor. Havaların ısınmasıyla birlikte tarım sektörü hareketlenirken tarım teşkilatı da eğitim ve yayım çalışmalarına hız verdi. Erzincan Valiliği’nin himayesinde Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde çiftçilere eğitim verildi. Düzenlenen toplantıda çiftçilere yöreye uygun olarak başta bağcılık ve kiraz yetiştiriciliği olmak üzere meyvecilik, sebzecilik ve bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele konusunda bilgilendirme yapıldı. Çiftçilerin istekleri doğrultusunda eğitim ve yayım çalışmalarını hızlandıran tarım teşkilatı ilçe merkezlerinde hem çiftçileri bilinçlendiriyor hem de eğitim ve yayım hizmetini çiftçinin ayağına götürüyor. Üzümlü ilçesinde yapılan bilgilendirme toplantısına çiftçiler yoğun ilgi gösterdi. Lezzeti ile ülke genelinde tanınan coğrafi işaretli Cimin Üzümünün daha geniş alanlarda yetiştirilmesini, verimi ve kaliteyi artırmak üzere çalışmalarını sürdüren Erzincan İl Müdürlüğü, çiftçilerin yaşadığı sorunların çözümü noktasında Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile birlikte çalışıyor. Tarım sektöründe yapılması gerekenleri, yaşanan yenilikleri Müdürlüğe ait sosyal medya platformları ile duyuran, birçok alanda çiftçileri sürekli sms ile bilgilendiren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, alanda da oluşturduğu teknik ekipler ile sürekli çiftçilerin yanında yer alıyor.