Yerel Haberler
Çanakkale
Vali İlhami Aktaş’tan ’19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’ Mesajı 19 Mayıs 2024 Pazar - 11:32:03 Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajında, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; vatan topraklarını kurtarmak ve bağımsızlığı ilan etmek için Samsun’a çıkıp Milli Mücadeleyi başlatmasının 105. yıldönümüne ulaşmış olmanın mutluluğunu ve gururunu hep birlikte yaşadıklarını söyledi. Vali İlhami Aktaş tarafından yayınlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajında, "105 yıl önce istiklalimiz ve istikbalimizi korumak için Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde esareti kabul etmeyen, hürriyetten vazgeçmeyen, zulme asla boyun eğmeyen milletimizin varoluş mücadelesi, Türkiye Yüzyılında da yolumuzu ve ufkumuzu aydınlatmaya devam etmektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk; İstiklal mücadelemizin dönüm noktası olan bugünü gençlere armağan etmiş olup bu meşaleyi sonsuza kadar yakacak emaneti sonsuza kadar taşıyacak olan gençlerimiz, yarınlarımızın teminatıdır. Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanımızın bölünmez bütünlüğü, aziz milletimizin bağımsızlığı, huzur ve refahı için canlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, sevgili gençlerimiz ve tüm halkımızın ‘’19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’’nı kutluyorum" ifadelerine yer verildi.
19 Mayıs 2024 Pazar - 11:27 Çanakkale’de 19 Mayıs coşkuyla kutlandı Çanakkale’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105’inci yıl dönümü tören ve etkinliklerle coşkuyla kutlandı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105’inci yıl dönümü töreni, Cumhuriyet Meydanı’nda saat 10.00’da Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan’ın Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmasıyla başladı. Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Törene, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Valisi Yardımcısı Hakkı Uzun, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Erkek, İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman, daire amirleri, gaziler, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan, "Bugün Milli Mücadele’nin başkomutanı, Cumhuriyet’imizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 105’inci yıl dönümünün sevincini ve coşkusunu yaşıyoruz. Bugün Samsun’da tutuşturulan kurtuluş mücadelesinin meşalesinin Anadolu’da elden ele, gönülden gönüle dolaştırılarak Çanakkale ruhunun yeniden yeşertildiği gündür. Sevgili gençler 19 Mayıs, Türk milletinin emperyalist güçlere karşı birlik ve beraberlik içinde, zulme boyun eğmeyeceğini haykırarak tarihin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından birinin yazılmaya başlandığı gündür. Ecdadımızın istiklali ve istikbali uğruna sergilediği kahramanlıkları gelecek nesillere en canlı şekilde aktarmak başta gelen vazifemizdir. Bu anlayışla bir asır önceki ruhla eşyalarımızdan teslim aldığımız kutlu emanetlere sahip çıkıyor. Ülkemizin geleceğinin hedefi olan Türkiye yüzyılını inşa ediyoruz” dedi. Konuşmanın ardından Cumhuriyet Meydanı, İnönü Caddesi, Ziveriye Sokak ve Kayserili Ahmet Paşa Caddesi üzerinden Çağlar Kaynak basketbol sahasına kadar bayrak yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüşte ön sırada, Türk bayrağı ile Atatürk portresinin taşındığı yürüyüşe katılanlar, ellerindeki Türk bayrakları ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105’inci yıl dönümünü coşkuyla kutladı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Gençlik Festivali kapsamından kordon boyunda gün boyu çeşitli etkinliklerle kutlanacak.
EBRD’den TÜMAD’a Altın Madalya Ödülü
16 Mayıs 2024 Perşembe - 16:20 EBRD’den TÜMAD’a Altın Madalya Ödülü Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) 2024 Çevre ve Sürdürülebilirlik Altın Madalya ödülü, Çanakkale Lapseki ve Balıkesir İvrindi’de uyguladığı başarılı çevresel ve sosyal projeleri nedeniyle TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye verildi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) “Birlikte Etki Yaşatalım” başlıklı 33. Yıllık Toplantısı ve İş Formu, çeşitli bölgelerden hükümet yetkilileri, finans ve kurumsal liderler, girişimciler, sivil toplum ve medya temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, Çanakkale Lapseki ve Balıkesir İvrindi’de altın ve gümüş madenciliği faaliyeti yürüten Nurol Holding’e ait TÜMAD Madencilik 2024 Çevre ve Sürdürülebilirlik Altın Madalya Ödülü takdim edildi. Sektörde rol model olması ödül getirdi TÜMAD’ın, faaliyet gösterdiği alanlarda aldığı çevresel önlemler ve sosyal atılımlarıyla madencilik sektöründe Türkiye’de çıtayı yükselttiği; su ve karbon ayak izlerinin kontrolü, geniş çaplı kirlilik önleme ve cinsiyet eşitlikçi katılım programlarını başarılı bir şekilde uyguladığı; çalışma alanlarında yerel halk için iş imkanları yaşatmakla kalmadığı, aynı zamanda sosyal ve ekonomik kalkınmayı da destekleyerek; hem kadın hem de gençleri öne koyan atılımlarıyla, kendi sektöründe standartları belirleyen, rol model haline gelmesinden dolayı EBRD tarafından altın madalya ödülüne değer görüldüğü vurgulandı. “Sektör adına gururluyuz” TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Hasan Yücel, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından 2024 Çevre ve Sürdürülebilirlik Altın Madalya ödülüne layık görülmelerinden dolayı gururlu olduklarını vurgulayarak, “60 ülkeden prestijli projelerin katıldığı ve bağımsız jüri tarafından yapılan değerlendirme sonrasında, TÜMAD’ın üretim gösterdiği sektörde rol model olarak, altın madalya ile taçlandırılması hem sektörümüz hem de ülkemiz adına bizi gururlandırdı. Bu prestijli ödülün alınmasında emeği geçen ve uluslararası standartları içselleştirerek yaşama geçiren tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu ödül; çevreye ve insana değer veren, insanı önceleyen, ‘sıfır atık’ odaklı yeni nesil madencilik konusundaki kararlılığımızı ve çalışma azmimizi şirket olarak daha da perçinleyecektir. Ayrıca bu ödülün alınmasının ülkemizdeki sürdürülebilir madencilik faaliyetlerinin teşvik edilmesi için de önem taşıdığına inanıyorum” ifadesini kullandı.
Çanakkale’de canlı hayvan nakil araçları kontrolleri sıklaştırıldı
16 Mayıs 2024 Perşembe - 12:37 Çanakkale’de canlı hayvan nakil araçları kontrolleri sıklaştırıldı Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi canlı hayvan nakil araçları kontrollerini sıklaştırarak, hayvan hastalıklarının yayılmasını önlemeyi ve vatandaşlara sağlıklı gıda ve et teminini amaçlıyor. Yapılan denetimler ve kurbanlık alacak vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgiler veren Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, “Çanakkale’nin coğrafi konumu ve hayvan ticareti açısından önemli bir merkez olması nedeniyle Kurban Bayramı öncesi köprüde canlı hayvan nakil araçları kontrolleri yapıyoruz. Amacımız, hayvanların sağlıklı şartlarda taşınması ve satılması için gerekli önlemleri almak. Bu uygulama hayvan sağlığı ve gıda güvenliği açısından çok önemli. Kurban bayramı öncesi köprülerde, kara yolu, feribot, deniz yolu ile yapılan canlı hayvan kontrollerinin sadece hayvanların sağlıklı şartlarda taşınması ve satılmasını değil, aynı zamanda hayvan refahının da gözetilmesini amaçlıyoruz. Trakya bölgesi 2010 yılından itibaren şap hastalığından ari bölge olması sebebiyle Avrupa yakasına geçecek hayvanların kan analizleri ve Trakya’ya geçiş sağlık sertifikalarının olması gerekmektedir. Bu belgeler, hayvanların geldikleri noktada İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından aşı ve sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra düzenlenir. Bu kontrol noktalarında hayvanların sağlıkları ve belgeleri tekrar kontrol edilerek herhangi bir sorun olmadığı tespit ettikten sonra hayvan pazarlarına nakledilmektedir. Kontrollerin hijyenik ve insan sağlığına uygun bir ortamın sağlanmasının yanı sıra, hayvanların da yolculuk boyunca gerekli bakımı almasını ve strese girmemesini sağlayacak” diye konuştu. Kontrollerin hayvan hastalıklarının yayılmasını önlemeye ve vatandaşlara sağlıklı gıda ve ete ulaştırmaya yardımcı olacağını ifade eden Müdür Türkarslan, "Kontrollerin aynı zamanda kaçak ve usulsüz hayvan geçişlerinin önüne geçilmesi için de önemli olduğunu ifade etti. Şap Hastalığından Ari olan Trakya bölgesine geçme şartını sağlayan hayvanlarda belge kontrolü de yapılacak. Canlı hayvan kontrolleri 24 saat esaslı olarak aralıksız devam edecek. Vatandaşların da bu konuda duyarlı olmalarını ve gerekli hijyen kurallarına uygun şekilde hareket etmelerini önemle rica ederiz" dedi.
Çanakkale’de su borularından engerek yılanı çıktı
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 14:33 Çanakkale’de su borularından engerek yılanı çıktı Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde, İl Genel Meclisi Üyesi Sadık Göğüsgeren’in traktörünün arkasında sanayiye getirdiği borular arasından engerek yılanı çıktı. Zehirli yılanı fark ederek yakalayan sanayi esnafı, hayvanı tekrar doğaya bıraktı. Olay, Bayramiç ilçesi sanayi sitesinde meydana geldi. İl Genel Meclisi Üyesi Sadık Göğüsgeren’in tarlasından getirdiği borular traktöründen indirildiği esnada, bir borunun içinden engerek yılanı çıktığı fark edildi. Bunun üzerine sanayi esnafı yılanı kontrollü bir şekilde yakaladı. Zehirli engerek yılanının yakalanmasının ardından yaşanan kısa süreli panik sona ererken, çevre esnafı da rahat nefes aldı. Yakalanan yılan zarar verilmeden doğaya geri salındı. Yılanı cep telefonuyla görüntüleyen Sadık Göğüsgeren, olayı sosyal medya hesabından paylaşarak, "Bahçeden getirdiğim boruların içinden engerek çıktı. Sanayi esnafımız yılanı yakalayarak doğaya geri bıraktı. İyi ki fark edilmiş" ifadelerini kullandı. Yılanı yakalayan 38 yaşındaki oto tamircisi Feridun Güneş ise, "Yılan traktör ile getirilen boruların içerisinden çıktı. Büyük ihtimalle tarladan borunun içerisinde gelmiş. Biz de yılanı boruların içerisinde gördük, yakaladık. Zarar vermeden tekrar doğal ortamına bıraktık. Yılandan korkmadım. Köylü olduğumuz için alışığız, devamlı yılanları görüyoruz. Yılanı yakalarken hiç çekinmedim" dedi.
Eski eşini bıçaklayan sanığa, ‘kasten adam öldürmeye teşebbüs’ suçundan 15 yıl hapis
14 Mayıs 2024 Salı - 12:36 Eski eşini bıçaklayan sanığa, ‘kasten adam öldürmeye teşebbüs’ suçundan 15 yıl hapis Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinde 2 Eylül 2023 tarihinde eski eşi Elif Gedik’i bıçaklayan tutuklu sanık Halil Karabıyık, Çanakkale 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasında ‘kasten adam öldürmeye teşebbüs’ suçundan 15 yıl hapis cezası aldı. Bozcaada’da 2 Eylül 2023 tarihinde 2 çocuğu ile birlikte yaşayan Elif Gedik (35), iddiaya göre şiddet ve baskı nedeniyle 2019 yılında eşi Halil Karabıyık’tan boşandı. Feribot ile adaya gelen Karabıyık, eski eşinin çalıştığı plaj malzemeleri satan iş yerine giderek, bıçakla saldırdı. Kalçasından ve karnından aldığı 2 bıçak darbesiyle yaralanan kadın çalıştığı iş yerinin karşısındaki markete kaçtı. Yaralı kadını market çalışanları ve müşteriler kurtardı. Market sahibi saldırganın elinden zorla bıçağı aldı. Kalçasından ve karnından bıçakla yaralanan Elif Gedik’e saldırı anı güvenlik kameralarınca saniye saniye kaydedildi. Yaşanan saldırı sonrası polis tarafından gözaltına alınan Halil Karabıyık, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği Ezine Adliyesinde çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Karara savcılık tarafından itiraz edildi. Savcılığın itirazı üzerine Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan Karabıyık tutuklanarak cezaevine gönderildi. Eski eşi Elif Gedik’i bıçaklayan tutuklu sanık Halil Karabıyık’la ilgili iddianame tamamlandı. Çanakkale 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşma 14 Mart’ta başladı. Savcı tutuklu sanık Karabıyık’ın ‘kasten adam öldürmeye teşebbüs, tehdit ve hakaret’ suçlarında yargılanmasını talep etti. Davanın bugün karar duruşması görüldü. Duruşmaya sanık Karabıyık, müşteki Elif Gedik, taraf avukatları katıldı. Karabıyık duruşmadaki ifadesinde, “4 ay kendimi tam olarak savunamadım. Mütalaayı kabul etmiyorum. Benim niyetim kötü olsa müştekiye bunu yapardım. Kaç kişi olursa olsun öldürebilirdim. 1 santim bıçak yarasıyla insan ölmez. Ben bıçağı demir tarafından tuttum. Eski eşimin yanına kızım için konuşmaya gittim. Olay anında müşteki bana küfretti. Elin adamlarıyla yaptığı konuşma beni rahatsız etti. Kızımı almaya gittim. Konuşmak isterken bana hakaret ettiği için böyle bir eylem gerçekleştirdim. Pişmanım, böyle olmasını istemezdim” dedi. Sanık Halil Karabıyık savunmasının ardından beraatını talep etti. Mahkeme, Karabıyık’a karar duruşmasında ‘kasten adam öldürmeye teşebbüs’ suçundan 15 yıl hapis cezası verdi. Müşteki avukatı Enzer Özer, adliye çıkışında yaptığı açıklamada, “Bugün Elif hanımın karar duruşmasındaydık. Savcılık bugünkü duruşmada mütalaasında ‘Kasten adam öldürmeye teşebbüs’ suçundan cezalandırılmasını talep etti. Biz de mütalaaya aynen katıldığımızı, ‘Kasten adam öldürmeye teşebbüs’ suçundan en üst haddinden cezalandırılmasını istedik. Hakim kararında ‘Kasten adam öldürmeye teşebbüs’ suçundan neticeden 15 sene hapis cezasına çarptırıldı. Aynı zamanda iyi hal indirimi vermedi ve tutukluluğunun devamına karar verildi. Bu haklı hukuk mücadelemizde yanımızda olduğunuz için herkese teşekkür ederiz” dedi. Müşteki Elif Gedik ise adaletin yerini bulduğu için çok mutlu olduğunu belirterek, “Çocuklarım, oğlum, benim ve ailemin 16 senedir yaşadığı korku, şiddet ve tehditler çok şükür ki sona erdi. Hepimizin can güvenliği artık tehlikede değil. Yanımda olan herkese çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Adalete de çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
ÇOMÜ’lü öğrenciler AFAD ile birlikte çocuklara deprem eğitimi verdi
14 Mayıs 2024 Salı - 10:43 ÇOMÜ’lü öğrenciler AFAD ile birlikte çocuklara deprem eğitimi verdi Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri, Biga ilçesine bağlı Sinekçi köyündeki çocuklara AFAD ile birlikte deprem eğitimi verdi. Tatbikatla sona eren deprem eğitiminin ardından üniversiteliler, çocuklarla halat çekme, çuval yarışı gibi eğlenceli oyunlar oynadı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri, sosyal sorumluluk proje dersi kapsamında AFAD’la beraber Biga İlçesi Sinekçi Köyü Sinekçi ilk ve orta okullarındaki çocuklara deprem öncesi, esnasında ve sonrasında ne yapılması gerektiği hakkında eğitim verdi. Köy ilkokulundaki deprem eğitimini AFAD Çanakkale Şube Müdürü Erdem Gümüş gerçekleştirdi. Sinekçili 75 ilkokul öğrencisine deprem çantalarını tanıtan Şube Müdürü Gümüş, öğrencilere deprem çantasının içinde neler olması gerektiğini anlattı. İlkokuldaki eğitim ile aynı anda ortaokuldaki öğrenciler ise AFAD personelinden eğitim aldı. Eğitim sonunda çök-kapan-tutun eğitimi yapan öğrenciler, başlarını koruyarak okulu tahliye etti. Deprem eğitimi eğlenceli bir hale getirerek, ilk ve ortaokullu öğrenciler için unutulmaz olmasını hedefleyen Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri, Sinekçi’deki öğrencilerle ip atlayıp top oynadılar. Halat çekme ve çuval yarışı gibi eğlenceli oyunlar oynayan üniversite öğrencileri için çiçek toplayan çocuklar, üniversitelilerden köylerine tekrar gelmelerini istediler. Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri Ferhat Anaran, Hale Sude Dikmen, İrem Saraf, Mine Bilmen ve Miraç Sude Danacıoğlu’nun bitirme projesi olarak organize ettiği Güvenli Eller sosyal sorumluluk projesinde, ilk ve orta okuldaki her sınıfa bir deprem çantası hediye edildi. Üniversitelilerin, Sinekçi’deki miniklere patlamış mısır, kek ve meyve suyu ikram ettiği projede, ekip üyesi öğrenciler, ilk ve orta okul öğrencilerine okuma kitabı hediye etti. Proje AFAD Şube Müdürü Erdem Gümüş, Okul müdürü Vahdettin Beslen ve Müdür yardımcısı Reşat Arslan’a çiçek takdimi ile sona erdi.