Yerel Haberler
Çankırı
Çankırı ve Kastamonu’da Ağustos ayında 852 adet konut satıldı 20 Eylül 2024 Cuma - 21:19:13 Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Çankırı ve Kastamonu’da Ağustos ayında 852 adet konut satıldı. Türkiye İstatistik Kurumu 2024 yılı Ağustos ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. TÜİK Başkanlığı tarafından verilen bilgiye göre, Ağustos ayında Çankırı genelinde konut satışları 282 adet oldu. Konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,4 arttı. Çankırı Merkez ilçesinde Ağustos ayında 183 adet konut satıldı. Çankırı merkez ilçesinde satılan konut sayısının Çankırı genelindeki payı yüzde 64,9 oldu. Ağustos ayında Çankırı genelinde ipotekli konut satışları 28 adet oldu. İpotekli konut satışlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,7 azaldı. İpotekli satılan konutların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 9,9 oldu. İpotekli satılan konutların 5 tanesi ilk defa satılan konutlardan oluşurken diğer 23 tanesi ise ikinci el satış oldu. Diğer konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39,6 artarak 254 adet oldu. Ağustos ayında diğer satışların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 90,1 oldu. Kastamonu’da ise, Ağustos ayında 570 adet konut satıldı. Konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 azaldı. Kastamonu Merkez ilçesinde Ağustos ayında 294 adet konut satıldı. Kastamonu merkez ilçesinde satılan konut sayısının Kastamonu genelindeki payı yüzde 51,6 oldu. Ağustos ayında Kastamonu genelinde ipotekli konut satışları 38 adet oldu. İpotekli konut satışları önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,7 azaldı. İpotekli satılan konutların toplam konut satışları içinde payı yüzde 6,7 oldu. İpotekli satılan konutların 10 tanesi ilk defa satılan konutlardan oluşurken, geri kalan 28 tanesinin de ikinci el satış oldu. Diğer konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 artarak 532 adet oldu. Ağustos ayında diğer satışların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 93,3 oldu. Ağustos ayında Kastamonu genelinde ilk el satılan konut sayısı önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,7 azalarak 190 adet oldu. İlk kez satılan konutların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 33,3 oldu. Kastamonu genelinde ikinci el konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,0 artarak 380 adet oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı yüzde 66,7 oldu.
19 Eylül 2024 Perşembe - 15:59 Çankırı’da yüzlerce vatandaş kahramanlar için yürüdü Çankırı’da Gaziler Günü dolayısıyla düzenlenen ‘Kahramanlarla Yürüyoruz’ yürüyüşünde yüzlerce vatandaş kahramanlar için yürüdü. Çankırı’da ‘Gaziler Günü’ dolayısıyla çeşitli programlar düzenlendi. İlk olarak kucaklama taşında bir araya gelen gaziler, protokol üyeleri ve yüzlerce vatandaş, ‘Kahramanlarla Yürüyoruz’ etkinliğinde kent meydanında bulunan anıt alanına kadar yürüdü. Yürüyüşün ardından anıt alanında düzenlenen törende, çelenkler sunulup İstiklal Marşı ve Saygı Duruşunda bulunuldu. Günün anlam ve önemi ve şiir okunmasıyla devam eden program, konuşmaların ardından sona erdi. ‘Gaziler Günü’ dolayısıyla açıklamalarda bulunan Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ahmet Çelik, “19 Eylül Gaziler Günü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, TBMM tarafından Gazi ünvanı ile taçlandırıldığı gündür. 19 Eylül savaş meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan fedakar ve kahraman gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür. Kahraman gaziler, gaziler gününüz kutlu olsun. Hiç düşünmeden ve geriye bakmadan vatan, millet, bayrak için yediden yetmişe emperyalist devletlerin topyekün saldırılarına karşı mücadele ederek bize bu cennet vatanı emanet eden şehitlerimiz ile ulu önderimiz gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını ve ebediyete intikal eden tüm gazilerimizi, gaziler günü münasebetiyle rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize sağlık ve mutluluklar diliyoruz” dedi.
Teknolojiye meydan okuyor: Meşhur Çankırı tuzunu taş değirmende öğütüyor
16 Eylül 2024 Pazartesi - 12:13 Teknolojiye meydan okuyor: Meşhur Çankırı tuzunu taş değirmende öğütüyor Çankırı’da tuz satışı yapan İlyas Ak, teknolojiye meydan okuyarak meşhur Çankırı tuzunu kendi yaptığı taş değirmende öğütüyor. Çankırı’da tuz imalatı ve satışı yapan İlyas Ak, Çankırı’daki mağaralardan çıkartılan kaya tuzunu eski yöntemle öğütüyor. Kendi yaptığı taş değirmende kristal kaya tuzunu öğüten Ak, teknolojiye meydan okuyor. Tuzun makinede öğütülmesinin barındırdığı mineralleri kaybetmesine sebep olduğunu belirten Ak, bu sebeple eski usulleri kullanarak tuzu müşterilerine ulaştırdığını belirtti. Taş değirmende öğütülen tuza vatandaşların daha çok ilgi gösterdiğini belirten Ak, tuzun doğallığını korumasını önemsediği için taş değirmeni kullanmaya devam ettiğini ifade etti. “Burada teknolojiye ayak uydurmadan eski usul taş değirmende öğüterek insanların hayatına eski bir güzellik katıyoruz” Tuzu metal ile temas ettirmediklerini belirten İlyas Ak, “Çankırı’nın meşhur kristal tuzlarını eski usul taş değirmende hiçbir mineral kaybına sebebiyet vermeden ve metale değdirmeden öğütüyoruz. Tansiyon hastalıkları, kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklara da şifa oluyor. Taş değirmeni tercih etme sebebimiz, tuzun içerisinde hiçbir mineral kaybetmemesi ve doğal olması. Burada teknolojiye ayak uydurmadan eski usul taş değirmende öğüterek insanların hayatına eski bir güzellik katıyoruz. Tuzu yeni teknolojide çektiğimiz zaman metal makineler, minerallerin bazılarını kendine çekmek zorunda kalıyor. Tuzun içerisinde bulunan minerallerde kayıplar meydana geliyor. Makine ile çekimde metal parçacıklarda tuza karışıyor. Taş değirmende ise ayarlamalarını yapınca iki taş birbirine değmeden sağlıklı bir şekilde öğütülüyor. Müşterilerimiz doğal ürünler istiyorlar. Taş değirmende öğütüldüğü için de daha çok seviniyorlar, çok memnunlar. Ticaret hayatım bitene kadar taş değirmende öğütmeye devam edeceğim” dedi.
’Geç kaldınız’ diyerek 112 ekibine saldırdılar
15 Eylül 2024 Pazar - 20:34 ’Geç kaldınız’ diyerek 112 ekibine saldırdılar Çankırı’da 112 acil sağlık ekibi, geç geldiklerini iddia eden hasta yakınlarının saldırısına uğradı. Şahısların saldırdığı ambulans şoförü yaralandı. Olay, Kırkevler Mahallesi Kastamonu Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, fenalaşan bir vatandaşın yakınları durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirerek yardım istedi. İhbar üzerine fenalaşan ve göğüs ağrısı olduğu öğrenilen vatandaş için 112 acil sağlık ekibi adrese yönlendirildi. İhbar adresine giden sağlık ekibi, geç geldiklerini söyleyen hasta yakınlarının saldırısına uğradı. Yaşanan olayda ambulans şoförü Ö.S. elinden yaralandı. Çevredeki vatandaşlar araya girerek, hasta yakınlarını sakinleştirdi. Sağlık ekibi, fenalaşan vatandaşa müdahalede bulunarak ambulansla Çankırı Devlet Hastanesi’ne kaldırdı. Yaşanan olay sonrasında sağlık ekipleri polis merkezine başvurarak, şahıslardan şikayetçi oldu. "Hukuki sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz” Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, yaşanan olayla ilgili yazılı açıklama yaparak, sağlık ekiplerine yapılan saldırıyı kınadı. Olayı gerçekleştiren şahıslar hakkında başlatılacak hukuki sürecin takipçisi olacaklarını belirten Sarıkaya, “Saat 15.25’de Acil Çağrı Merkezi’ne gelen ihbarda, Orhan Saka Spor Salonu önünde bir kişinin fenalaştığı ve göğüs ağrısı olduğu bilgisi edinilmiş. Olay yerine en yakın ve uygun olan 112 ambulans ekibi görevlendirilmiştir. Telsiz üzerinden ambulans ekibine saldırıldığının öğrenilmesi üzerine emniyet ekiplerine bilgi verilmiştir. Hasta ambulansa alınıp anamnez ve fizik muayene yapılırken hasta yakınları ambulansın geç kaldığını iddia edip ambulans ekiplerine sözlü ve fiziksel saldırıda bulunmuş, ambulans sürücümüzün el yaralanması olduğu öğrenilmiştir. Fedakarca görevlerini ifa etmeye çalışan sağlık çalışanlarımıza yönelik şiddet veya hakaret içerikli tavır, davranış veya tutum karşısında sessiz kalmayacağımızı hatırlatır, olayın faili veya failleri hakkında her tür hukuki sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz" dedi. Öte yandan, konuyla ilgili yapılan incelemede sağlık ekiplerinin hasta vatandaşın bulunduğu adrese zamanında ulaştığının belirlendiği kaydedildi.
Doç. Dr. Ercoşkun:  “Çankırı’nın meşhur tuzu, yaklaşık 50 milyon yıl önce oluşmuştur
14 Eylül 2024 Cumartesi - 12:21 Doç. Dr. Ercoşkun: “Çankırı’nın meşhur tuzu, yaklaşık 50 milyon yıl önce oluşmuştur Çankırı’da tuz ile ilgili araştırmalar yapan Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, Çankırı tuzunun 50 milyon yıl önce oluştuğunu kaydederek, “Türkiye’nin değil, dünyanın nadir saf ve temiz tuzlarından birisidir” dedi. Çankırı tuzu ile ilgili araştırmalar yapan Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, Çankırı’daki tuz yataklarının yaklaşık 50 milyon yıl önce deniz suyunun kurumasıyla oluştuğunu belirttti. Çankırı’nın büyük oranda tuz katmanlarıyla kaplı olduğunu belirten Ercoşkun, Çankırı tuzunun Türkiye’nin değil, dünyanın nadir saf ve temiz tuzlarından birisi olduğunu söyledi. “Çankırı tuzu, Türkiye’nin değil dünyanın nadir saf ve temiz tuzlarından birisidir” Tuzda bulunan kalsiyumun benzersiz bir özellik taşıdığını kaydeden Ercoşkun, “Çankırı’nın meşhur tuzu, yaklaşık 50 milyon yıl önce oluşmaya başlamış ve denizlerin en temiz halinde deniz suyunun kurumasıyla oluşmuştur. Çankırı tuzu, oldukça saf ve temizdir çünkü tetis okyanusun kurumasıyla oluşmuş bir tuzdur. Çankırı büyük oranda, yaklaşık 400 ila bin metre kalınlığında tuz katmanlarıyla kaplıdır. Çankırı tuzu, Türkiye’nin değil, dünyanın nadir saf ve temiz tuzlarından birisidir. Çankırı tuzunda sodyum klorürün dışında bir miktar da kalsiyum bulunmakta ve Çankırı tuzuna benzersiz bir özellik kazandırmaktadır. Çankırı tuzu, çok mineral içermez. En önemli kalite kriteri, saflığı ve temizliğidir. Temel kalite kriteri ise içerisinde ağır metal, radyoaktif, mikroplsatik ve insan sağlığını tehdit eden herhangi bir unsur bulunmaması” dedi.
Doç. Dr. Ercoşkun: “Çankırı’nın meşhur tuzu, yaklaşık 50 milyon yıl önce oluşmuştur"
14 Eylül 2024 Cumartesi - 11:57 Doç. Dr. Ercoşkun: “Çankırı’nın meşhur tuzu, yaklaşık 50 milyon yıl önce oluşmuştur" Çankırı’da tuz ile ilgili araştırmalar yapan Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, Çankırı tuzunun 50 milyon yıl önce oluştuğunu kaydederek, “Türkiye’nin değil, dünyanın nadir saf ve temiz tuzlarından birisidir” dedi. Çankırı tuzu ile ilgili araştırmalar yapan Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, Çankırı’daki tuz yataklarının yaklaşık 50 milyon yıl önce deniz suyunun kurumasıyla oluştuğunu belirtti. Çankırı’nın büyük oranda tuz katmanlarıyla kaplı olduğunu belirten Ercoşkun, Çankırı tuzunun Türkiye’nin değil, dünyanın nadir saf ve temiz tuzlarından birisi olduğunu söyledi. “Çankırı tuzu, Türkiye’nin değil dünyanın nadir saf ve temiz tuzlarından birisidir” Tuzda bulunan kalsiyumun benzersiz bir özellik taşıdığını kaydeden Ercoşkun, “Çankırı’nın meşhur tuzu, yaklaşık 50 milyon yıl önce oluşmaya başlamış ve denizlerin en temiz halinde deniz suyunun kurumasıyla oluşmuştur. Çankırı tuzu, oldukça saf ve temizdir çünkü Tetis Okyanusu’nun kurumasıyla oluşmuş bir tuzdur. Çankırı büyük oranda, yaklaşık 400 ila bin metre kalınlığında tuz katmanlarıyla kaplıdır. Çankırı tuzu, Türkiye’nin değil, dünyanın nadir saf ve temiz tuzlarından birisidir. Çankırı tuzunda sodyum klorürün dışında bir miktar da kalsiyum bulunmakta ve Çankırı tuzuna benzersiz bir özellik kazandırmaktadır. Çankırı tuzu, çok mineral içermez. En önemli kalite kriteri, saflığı ve temizliğidir. Temel kalite kriteri ise içerisinde ağır metal, radyoaktif, mikroplastik ve insan sağlığını tehdit eden herhangi bir unsur bulunmaması” dedi.